Tak wygląda doglądanie ogrodu, jak jest tylko weekendowy, nie zawsze można dotrzeć, a i inne większe problemy czasami skutecznie przysłaniają te ogrodowe.
Toszko, dopiero w ten weekend dałam pierwszy raz zakwas. Siarki nie dałam, bo ja humanistka i pogubiłam się w tych matematycznych wyliczeniach, ile dać, szczególnie, że nie na całą rabatę miałam dawać, a tylko pod hortensje. Czy możesz mi podpowiedzieć ile ma być pod jeden krzaczek? Nawiasem mówiąc 2 hortki będę musiała jesienią przesadzić gdzieś, bo najwyraźniej za blisko tuj posadziłam i coraz gorzej rosną. Mam nadzieję, że do września przetrzymają, bo teraz za wcześnie je przesadzać? Zmierzyłam ph wody ze studni. Ma ok. 6.
Co dalej?
Próbuję przygotować 2 rabatki wejściowe od furtki do domku. Pierwsza z dwóch stron ma tuje, z trzeciej bukszpan. Druga z jednej tuję, dalej jakiś świerk i tuję. Co tam można posadzić, żeby nie zaczęło marnieć, jak te hortki pod tujami? Dałam obornik, mączkę bazaltową i korę. Problem w tym, że ciężko się przekopuje, bo wszędzie są korzenie tuj, tych olbrzymów, i nie wiem czy wystarczająco głęboko się te wszystkie dobra przemieszały. To chwastowisko to pod tujami i kolejna rzecz do zrobienia, ale nie wiem co tam urośnie
Tak wygląda ta 1 rabata
Czy ten świerk można przyciąć z szerokości, bo jest za blisko chodnika?
Nawet nie wiem jak on się nazywa.