Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 16:32, 30 wrz 2019

Ja stosunkowo mało liściastych drzew mam posadzonych w pobliżu oczek, a te co są to tak, że jak z zachodu powieje to nie do oczka, ale z hortensji, powojników to polecą.
Urszulla 17:09, 30 wrz 2019

Dziś wiatr okropny, ogród pewnie w odstawce będzie. Ja sadzonki w sobotę zadołowałam bo na moje możliwości nic w tym sezonie nie zrobię. I tak mam zbieranie jabłek i koszenie w planie,ewentualnie wrzosy do donic włożyć bo lawenda straszy.
A Ty mogłabyś jakieś dyniowe kreacje zrobić o ile masz swoje dynie.
A dekoracje z kukurydzy nowej ma domek ?
Urszulla 17:32, 30 wrz 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale który dereń czy grujecznik?

Tzn grujecznik Twój mi się podoba, a że derenia wzięłam za grujecznik bo też kolorowy to pytam czy rośnie ten dereń na drzewo czy raczej krzew?
sylwia_slomc... 21:54, 30 wrz 2019

Urszulla napisał(a)
Dziś wiatr okropny, ogród pewnie w odstawce będzie. Ja sadzonki w sobotę zadołowałam bo na moje możliwości nic w tym sezonie nie zrobię. I tak mam zbieranie jabłek i koszenie w planie,ewentualnie wrzosy do donic włożyć bo lawenda straszy.
A Ty mogłabyś jakieś dyniowe kreacje zrobić o ile masz swoje dynie.
A dekoracje z kukurydzy nowej ma domek ?

Ula ja w tym sezonie skupiam się na doprowadzeniu ogrodu do jako takiego wyglądu po powodziach, dekoracje mi nie w głowie bo jak pięść do nosa by wyglądały na razie
Dzisiaj tylko posadziliśmy dwa drzewka sosenkę z nad morza i sumaka tygrysiego od Andrzeja i Kondzia.
Ale przez ten wicher posypała mi się dzisiaj koncepcja w lesie bo nasz trzypniowy sumak octowiec( trzy sadziłam do jednego dołka celowo) stracił jedną odnogę przy samiutkiej ziemia podwórko zasłane liśćmi z sąsiadowego orzecha.
sylwia_slomc... 21:58, 30 wrz 2019

Urszulla napisał(a)

Tzn grujecznik Twój mi się podoba, a że derenia wzięłam za grujecznik bo też kolorowy to pytam czy rośnie ten dereń na drzewo czy raczej krzew?

W ogrodzie botanicznym w Krakowie są dwa, które rosną jako wielkie wielopniowe drzewa. Więc pewnie wszystko zależy jak cięte i ile mają lat
mira 22:07, 30 wrz 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
[img

Cudny ten widok

ja dzisiaj tylko poszłam po połamane dalie i uciekłam bo się bałam tak wiało
cudownie przebarwiony grujecznik wiatr rozebrał do połowy

muszę podumać o chryzantemach - żałuję że nie zaskoczyłam wcześniej bo byś mi coś przywiozła bo naprawdę piękne te kupki do Kondzia przytargałaś

fajnie było - aż spać nie mogłam.....chyba z objedzenia czekam na relację
Milka 05:13, 01 paź 2019

Sunia z kotem, słodki widok
sylwia_slomc... 07:56, 01 paź 2019

mira napisał(a)

Cudny ten widok

ja dzisiaj tylko poszłam po połamane dalie i uciekłam bo się bałam tak wiało
cudownie przebarwiony grujecznik wiatr rozebrał do połowy

muszę podumać o chryzantemach - żałuję że nie zaskoczyłam wcześniej bo byś mi coś przywiozła bo naprawdę piękne te kupki do Kondzia przytargałaś

fajnie było - aż spać nie mogłam.....chyba z objedzenia czekam na relację

Takie dni się zapamiętuje na długo
Myśmy do samego domu pluli sobie w twarz, że żadne telefonu do Was nie wzięło bo nie wiadomo było czy zjechałyście w dobrym miejscu i czemu taka odległość między samochodami była, czy ok wszystko... No ale skoro Jesteś to ok
Ogród mi też wczorajszy wicher z liści rozbierał, a owocków kiwi szukałam po ziemi, znalazłam( dwa dni wcześniej twardo się rośliny trzymały)fotka cyknięta jeszcze w aparacie, ale pamiętałam. Jeszcze nie próbowaliśmy, może wieczorkiem
Chryzantemy na jesień fajne są, tylko zawsze loteria czy przymrozek kwiatu nie zetnie, jak z magnoliami wiosną
sylwia_slomc... 07:58, 01 paź 2019

Milka napisał(a)
Sunia z kotem, słodki widok

Obalają mity, ale jak luzem to nie ma szans by kot uciekł, zawsze dogoni... Inna sprawa, że on wcale szybko przed nią nie wieje, a w kojcu miłość wzajemna
tulucy 08:01, 01 paź 2019

Zazdroszczę tej miłości, u nas zimna wojna... z gorętszymi momentami. Kocicho nijak nie chce zrozumieć, że sunia chce się pobawić