Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Malutki pod lasem 22:24, 07 wrz 2019

Do góry
Pierwsze zdjęcie z tej strony nieaktualne, plac zabaw już tam nie stoi Został przeniesiony na drugą stronę ogrodu, której tak szybko nie muszę obsadzić, bo nie mam tam okien sąsiadów. Został jeszcze dziś basenik, już nie zdążyliśmy go schować przed zmrokiem, choć wody już mało, bo konewkowałam dzisiaj z niego
Zaczęliśmy dziś kopać, tzn. M po pracy kopał, a ja wytrzepywałam ziemię, ciężko idzie, bo sucho.
Od modrzewia prostopadle do płotu będzie żywopłot z cisa, żeby przykryć garaż i zrobić tło rabacie. Zostawiłam na cis 70 cm. Widać na drugim zdjęciu namalowaną białą linię

No i bardzo mnie korciło przymierzyć brzozy
Latałam z nimi i nagle eureka, trzy po łuku z przodu i dwie z tyłu pomiędzy nimi.
Dla mnie fajnie, ale czekam na Wasze opinie

Przerwa na kawę... 22:13, 07 wrz 2019

Do góry
Udało mi się dziś dosłownie wyskoczyć rano na chwilę na targi ZtŻ. Normalnie poszłam na wagary
Stwierdzam nieobiektywnie, że jestem trochę wybredna i ogrodowo rozpieszczona bo nie było tam dla mnie jakiegoś wow. Owszem trochę roślin kupiłam ale w dużej części na wcześniej zaplanowaną rabatę i te co chciałam. Kupiłam bo było taniej lub ładne sadzonki. Zawiedziona jestem brakiem róż. Ale podobno to dlatego, że szkółkarze są w Kutnie. I nie wiem teraz czy jechać. Jak z tych mizernych tyle nawiozłam... Strach w moim wypadku gdzieś wyruszyć.
Wrzucam kilka zdjęć z targów - to co mi się uda.
W cieniu - zacieniona 21:48, 07 wrz 2019

Do góry
Jedną z moich ulubionych hortensji jest Hayes Starburst.

Bardzo podoba mi się w Twoim ogrodzie, moje klimaty Mam chyba słabość do wiotkich hortensji, bo ta mnie też zauroczyła, jest taka delikatna, cudna. Chciałam zapytać jak duża rośnie docelowo ? Kupiłam i jest jeszcze nie wsadzona, zastanawiam się, czy będzie kwitła w półcieniu i z czym najlepiej ją skomponować ? Czym ja podpierasz ?
Moja działka na Dębowym Lesie 21:42, 07 wrz 2019

Do góry
miskant Beauty Queen

I bukiet z trawą łąkową.

Nawet bardzo ładna.I bardzo ciekawa jestem jak ona się nazywa ?
Ogród bez reguł 21:35, 07 wrz 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie pada od rana. Wczorajsze popołudnie w całości wykorzystałam na działania ogrodowe, a dzisiaj mogłam się poświęcić tym kuchenno-domowym. Kolejne słoiczki z sokiem pomidorowym zapełniły spiżarnię. Eksperymentowałam z lasagne z cukinią. Eksperyment był udany.

Zawilec, ciemnolistna paproć i brunnera- piękny tercet.

No to ja się dzisiaj obijałam . Upiekłam ciabatki, ugotowałam zupkę dyniową, połaziłam w mokrym ogrodzie. I było mi dobrze .

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:33, 07 wrz 2019

Do góry
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:21, 07 wrz 2019

Do góry
Hortensje ogrodowe przekwitają, ale nadal mają cudne kolory, tylko trochę "sprane " Mimo półcienia dało radę urosnąć proso. Posadziłam je jako wypełniacz, bo w zeszłym roku hortensje były dużo mniejsze

Doświadczalnia bylinowo-różana 21:17, 07 wrz 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Ok, to tylko fotka próbna. Z Chromu i Opery rzeczywiście nie można wgrywać fotek. Fotkę wgrałam w Edge. Trzeba napisać do admina.

A foteczka cudnej urody .
Mój ogrodowy pamiętnik 21:14, 07 wrz 2019

Do góry
Dosadziłam dwie hortensje ogrodowe: Hot Red oraz Mathilde Gutges (to ta fatalna sadzonka, o której ostatnio pisałam) do You & Me Forever i Diva Fiore. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jestem świadoma problemów z ogrodówkami ale chcę spróbować. Najwyżej będę liście podziwiać .

Moja działka na Dębowym Lesie 21:07, 07 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu bo te dalie tak się nazywają kołnierzykowe. Ale ona na dworze przezimowała w tej donicy chyba nie. Inna sprawa, że zima byle jaka była.
Bischop kupowałam już nie pamiętam w necie 5 szt tych czerwonych wczesniej zamawiałam. Potem zobaczyłam w obi, że są i jeszcze dokupiłam różna kolory. Posadziłam do doniczek ale bo bez sensu. Te które posadziłam bezpośrednio do stałego gruntu lepiej się trzymają.
Te z donic już były wyrośnięte i się trochę powyginały więc nie ma sensu sadzić do donic.

Jeżeli chodzi o kołnierzykowe to wysiewałam bezpośrednio do gruntu pod koniec kwietnie i bardzo ładnie wyrosły dosyć szybko wschodzą. Trzeba tak siać, aby zimna Zośka ich nie załatwiła. Możesz też zasiać do donicy i wyrosnie nie będziesz musiała wysadzać do donicy.
Ja wysiałam w rządku i za gęsto i przerywałam i wsadzałam gdzie popadnie i dopiero są w pączkach a te które zostały nie przerwane ładnie kwitną.
Więc lepiej siać bezpośrednio do gruntu.
W przyszłym roku sporo posieję bo nie za wysokie nie łamią się a bardzo ładnie kwitną.
Jak wszystko wyrasta to trzeba wszystko wiązać już mam tego dosyć. Jeżówki, dalie, lilie, mieczyki, trawy prosa i nie tylko bo rozrośnięte - wszystko wiązać.

Pozdrawiam

O popatrz, nawet nie wiedziałam,że te dalie tak się one nazywają kołnierzykowe.Fajnie
Ja raz jedną zostawiałam dalie w gruncie na zimę. I niestety zmarzła.Ale te Dalie Bishop są bardzo ciekawe. I spróbuje je wysiać i tak jak piszesz do gruntu lepiej.
Ja jeszcze nie mam tak uzo roślin do wiązania.
Także jest ok.Mogę dalie wiązać.

Pani Hortensja Limelight

Hortensja Vanille Fraise już w jesiennych barwach.
Jedna z 3 jakie mam.

W cieniu - zacieniona 21:05, 07 wrz 2019

Do góry
bogumila napisał(a)

Ogród mam już od 40-tu lat,ale wcześniej rosły tylko drzewa...owocowe i iglaki.
Dopiero od 11-tu lat,po przejściu na emeryturę zaczęłam go zmieniać i wygląda teraz ...jak wygląda.

Cudownie Mój klimat pięknie dobierasz rośliny, rabaty nie wymuszone, nie pod linijkę tylko takie naturalne, taki elegancki gąszcz
Dobrze że wiesz czego oczekujesz od ogrodu, ja mam wątpliwości jeżeli chodzi o mój ogród, lubię wszystkie style - od nowoczesnego po romantyczny, barokowy (pisałam pracę z ogrodów barokowych, tak na marginesie ), naturalny, ale do tego potrzebna jest wielka działka podzielona na mniejsze tematyczne, kurcze, marzenie ...
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:04, 07 wrz 2019

Do góry
agata19762 napisał(a)
Piękne masz hortensje
Nie czekaj aż rozchodniki przekwitną. Zetnij kilka do flakona do ozdoby a one szybko puszczą korzonki i hop na rabatkę. Ja mam w altanie przygotowane w trzech flakonach.
Pozdrawiam serdecznie

Agato, dziękuję Rozchodniki, zgodnie z Twoja radą już puszczają korzonki. Zdjęcie tak na szybko:
Mój ogrodowy pamiętnik 20:56, 07 wrz 2019

Do góry
Niektóre jeżówki brzydko przekwitają i korci je wyciąć. Ale niektóre są długo ładne, u mnie taka jest Hope.

Mój ogrodowy pamiętnik 20:51, 07 wrz 2019

Do góry
Zielonkawo mi .

Mój ogrodowy pamiętnik 20:41, 07 wrz 2019

Do góry

Mój ogrodowy pamiętnik 20:32, 07 wrz 2019

Do góry
Dzisiaj słońce do 15 a potem już tylko deszcz. Zdążyłam więc trochę poplewić i posadzić aż 1 jeżówkę . Takżę roboty huk .
Coś pocykałam wykorzystując słoneczko.

Migawki z ogródka 20:24, 07 wrz 2019

Do góry
Zrobione. Jeszcze tylko dojdzie dąbrówka jako zadarniacz/wypełnienie.

Cały pas wzdłuż chodnika jest podzielony na 2 części: od furtki do starej bramy i od bramy do końca działki. Na tym pierwszym, krótszym są Sweet Dream, pnąca i 2 miskanty Memory. Na drugim dłuższym Lovely Fairy.
Mirkowy ogród (początki) 20:22, 07 wrz 2019

Do góry
Taką sobie dziś trawkę kupiłam Mega wielka będzie co dzielić
Mirkowy ogród (początki) 20:18, 07 wrz 2019

Do góry
Sezon 2017 u Hanusi 20:14, 07 wrz 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Aniu, tawułek nie tnę, same gubią liście jesienią/ zapewne pytasz o tawuły spirea/
Te tnę kiedy mam czas. Najczęściej po kwitnieniu latem, i koryguję przyrosty wiosną. Najładniej wyglądają ze świeżym przyrostem.

Czas brać się za sekator-borówki do przycięcia i wycięcia niektórych pędów. Może dam radę, a jak nie, to wiosną.

Tak Haniu, doczytałam już ,że cięłaś tawuły , a nie tawułki
Tawuły i borówki- jak nisko je przycinasz, o ile skracasz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies