Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 07:01, 25 sie 2016

Do góry
Tak, masz rację, to niedobry pomysł, bo efekt rośliny na pniu zostanie "pożarty" przez różaneczniki na dole, chyba że pieniek będzie miał co najmniej 120 cm i różaneczniki na dole będą z grupy karłowych a przynajmniej R. yakushimanum.

Ale i tak w końcu pieniek zginie w liściach.

Lepszym sposobem jest posadzenie kulistych iglaków lub wrzośców w ładnym kolorze.
Co do donic na tarasie? 06:54, 25 sie 2016

Do góry
Nie rozumiem pytania, czy ma wytrzymać noc? O co chodzi, czy ma mieć kwiat otwarty w nocy? Czy ma przetrwać do rana?

"Wytrzyma dzień i noc", o co chodzi wyjaśnij. Aby dobrać jakąkolwiek roślinę, trzeba znać miejsce gdzie ma rosnąć, czyli ile jest gleby, jakie jest nasłonecznienie przede wszystkim, czy paleta wisi pod dachem czy na wolnym powietrzu.

Pokaż jakieś zdjęcia bo ważne jest też jakie są te kwiatki, które żona posadziła,
Lustro w ogrodzie 06:51, 25 sie 2016

Do góry
Nie chodzi o kłopot, tylko o nie pokazanie całości problemu, wtedy, gdy gdzie indziej czyli na głównym wątku toczy się pełniejsza dyskusja o temacie, w którym bierze udział wiele osób. Ja chętnie pomogę, tylko muszę mieć szansę na włączenie się do szerszej dyskusji.
Żywopłot strzyżony z cisa 06:48, 25 sie 2016

Do góry
Sprawa rozbija się o szerokość. To prawda, że nikt specjalnie nie leci, żeby kupować Fastigiata na żywopłot (gęsto wyjdzie drogo), ale jeśli masz osiągnąć pół metra to musisz posadzić wąską odmianę i to ścisło i to jeden przy drugim, bo odmiany kolumnowe nie narastają wszerz. I to prawda, że będą w środku opadać bo tak ma być. On ma stworzyć jednorodną ścianę, a w środku cię nie obchodzi, bo nikt mu nie będzie zaglądał pomiędzy.

Żywopłot czyli szczelny ekran to szczelny ekran, a nie oglądanie cisa ze wszystkich stron.

Docelowa wysokość 2 metry da się osiągnąć każdym innym cisem, a wąskość już nie każdym Jak ma być wąski? MOże byś pokazała to miejsce jak to ma być.

Nawożenie, zasilanie trawnika 06:42, 25 sie 2016

Do góry
Ale to jest bardzo proste, wiesz ile kg masz wysypać i tyle sypiesz.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:59, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W końcu weszłam tu, bo toczę przegraną dyskusję o drzewo w wątku o lustrze
4 strony już prowadzimy dialog, a ty swoje

https://www.ogrodowisko.pl/watek/933-lustro-w-ogrodzie?page=8

Drzewo ma mieć pieniek co najmniej dwa metry a lepiej 2.5 bo masz pod nim przejść, koronę ma mieć nad tujami. Ten klon na zdjęciu ma za niską koronę. ot co.

Najpierw napisałam ze ważne jest zduszenie tej ściany a nie czy pasują miskanty, o 8 rano 23 sierpnia napisałam, żeby posadzić drzewa przed, ale widzę że o 13 mam konkurencję. Masz doradcę tutaj na wątku, a ja na boku toczę bój. Czuję się wpuszczona bocznym torem
Tu się wszyscy ekscytują a ja sama w duecie z Tobą gdzieś tam.....

Danusiu
Nie wiem dlaczego przegraną? Dzięki opinii wielu osób i moim własnym przemyśleniom doszłam do wniosku, że drzewa mogą przeslonić ściane i złagocić/zakryć linie ściany i żywopłotu. Żadna dyskusja nie jest na prożno a tym bardziej dwie. Zdaję sobie sprawę, że klon na zdjęciu ma za niską koronę ... dla mnie najważniejsze jest to, że wiem iż rozwiązaniem problemu bylyby kolejne nasadzenia ... teraz muszę dojrzeć do tego jakie ... drzewa to nie byliny trzeba się nad tym trochę zastanowić ... potem jeszcze trzeba takie drzewa znaleźć i miec na nie fundusze. Uważam obie dyskusje za mega owocne.
Na wiem co odpisać na dalszą część wypowiedzi ... naprawdę nie wiem smutne to ...
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 21:39, 24 sie 2016

Do góry
Jeśli są świeżo posadzone to jedynie możesz zaszkodzić. Najlepiej wyjąć z dołka, kupić kwaśną ziemię i wsadzić od nowa wymieniając podłoże.
Żywopłot strzyżony z cisa 21:38, 24 sie 2016

Do góry
Agilka napisał(a)
Pani Danusiu prosze o pomoc
Chce zrobic zywoplot z cisu ale mam maly ogrod dlatego chcialabym aby ekran nie byl zbyt szeroki ale waski i dobrze zageszczony. Na ktory gatunek sie zdecydowac?
Mysle o fastigiata, erecta lub hilli?
Za podpowiedz z gory bardzo dziekuje :-*

Hilli odpada, bo jest gruby.

Fastigiata jak najbardziej.
Choroby i szkodniki jabłoni, jabłoń - Malus 20:25, 24 sie 2016

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Moje jablka od 3 lat tak wygladaja.Pryskalam 5 razy, roznymi preparatami, od momentu pojawienia sie pakow, co 10 dni. Do tego wywiesilam pulapke z feromonami, w srodku maja. Co zrobic, by jablon w koncu wyzdrowiala? Teraz nalozylam na pien tekture falista,mam zamiar ja zdjac w pazdzierniku. Korone przeswietlalam juz 3 razy, ale jest beznadziejna, bo poprzedni wlasciciele cieli poprostu wszystkie koncowki i jest dzrwo krzywe.bv

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:08, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję za dedykację, jestem wzruszona. Mam wiele tajemnic, nie wszystkie wypada odkrywać przed ludźmi

Danusiu, my wszyscy TUTAJ jesteśmy CI ogromnie wdzięczni za OGRODOWISKO.
I tak słowa to za mało - 'dziękuję' jakoś tak słabo brzmi...
Rekultywacja łąki kwietnej 18:15, 24 sie 2016

Do góry
Oczywiście, dla trawnika kluczowe jest podlewanie, najważniejsze. Potem koszenie i nawożenie, żeby nie wyglądała na zagłodzoną.

Oryskać dwuliścienne w trawniku i dbać jak o trawnik.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:02, 24 sie 2016

Do góry
W końcu weszłam tu, bo toczę przegraną dyskusję o drzewo w wątku o lustrze
4 strony już prowadzimy dialog, a ty swoje

https://www.ogrodowisko.pl/watek/933-lustro-w-ogrodzie?page=8

Drzewo ma mieć pieniek co najmniej dwa metry a lepiej 2.5 bo masz pod nim przejść, koronę ma mieć nad tujami. Ten klon na zdjęciu ma za niską koronę. ot co.

Najpierw napisałam ze ważne jest zduszenie tej ściany a nie czy pasują miskanty, o 8 rano 23 sierpnia napisałam, żeby posadzić drzewa przed, ale widzę że o 13 mam konkurencję. Masz doradcę tutaj na wątku, a ja na boku toczę bój. Czuję się wpuszczona bocznym torem
Tu się wszyscy ekscytują a ja sama w duecie z Tobą gdzieś tam.....
Lustro w ogrodzie 17:59, 24 sie 2016

Do góry
No to nie sadź, chodzi o konkretny efekt jaki ma się dzięki temu uzyskać, a nie wsadzanie na siłę akurat wielopniowych drzew, bo takie lubisz. To nie jest drzewo, to jest w zasadzie krzew. Ma za zadanie ozdabiać rabatę, pod nim byliny, trawy, ale nie zasłaniać ścianę.
Co na podjazd? 17:56, 24 sie 2016

Do góry
Tańsze ale niewygodne nie mają sensu. W pierwszym roku wysyp tłuczeń, zagęść, będzie się dawało jeździć a jak zbierzesz kasę zrobisz kostkę lub płyty, które dają się odśnieżać, zamiatać i sprzątać. Kratka i kamienie to dużo roboty, niewygoda a użytkowaniu i tak do przeróbki. Po co robić po głupiemu, jak można od razu dobrze i mądrze.

Chyba że chodzi ci wyłącznie w poście o przemycenie konkretnej nazwy/symbolu kratki jaką produkujesz?
Nawożenie, zasilanie trawnika 17:45, 24 sie 2016

Do góry
Aż tak daleko moje instruktaże nie sięgają ani obiektyw aparatu też nie sięga aby uwidocznić gęstość kulek leżącego nawozu

Każdy nawóz będzie wyglądał inaczej. Jeden ma grube kulki, inny pomieszane z pyłem.

Oblicz powierzchnię całego trawnika, następnie ustal wagowo ile kg powinieneś wysiać na cały trawnik, a nie na metr2. Nie baw się w pojedynczy metr.

Podziel teren na dwie części, podziel nawóz na dwie części.

Ustaw ręczny siewnik Scottsa na najmniejszy wysyp i chodź po pierwszej cześci tyle czasu, aby wysypać wszystko i aby upadało równomiernie. Dobrze gdyby nawóz był niebieski, wtedy lepiej widać.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:39, 24 sie 2016

Do góry
marcin544 napisał(a)

Mam zamiar dosiać trawe bo niby jest zielono ale trzeba podosiewać cały trawnik aby się zagęścił.
Na chwile jest trawnik Sport ale zastanawiam się na dosianiem samej wiechliny łakowej.
Czy to bobry pomysł ????
Czynności bedą wykonane tak jak pisze Pani Danusia

Koszenie.
Wertykulacja.
Wygrabienie filcu, przegrabienie pustych placków.
Dosianie nasion.
Posypanie lekko ziemią.
Przegrabienie.
Nawóz.
Lanie wody

Nie, nie dosiewaj samej wiechliny, będzie widać wyraźnie na trawniku inne trawy. Dosiewaj mieszankę.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:38, 24 sie 2016

Do góry
maqus napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź

Rozumiem, że teraz kolejność moich działań powinna być następująca:
- pryskam na dwuliścienne
- po kilku dniach dokładam ziemię z worków
- dosiewam (dowolną mieszanką?), przegrabiam
- nawożę interwencyjnym.
- podlewam, podlewam, podlewam
- usuwam chwasty

Czy mogę dla lepszego doczyszczenia podłoża użyć ręcznych grabi do wertykulacji? A w jakiej dawce ten nawóz, standardowej?

A więc tak:

nadmiar zabiegów jest szkodliwy, daj spokój tej trawie, jest już tak wydrapana że niech ochłonie po drapaniu.

Masz dwa wyjścia:

teraz nie przejmujesz się dwuliściennymi i:

- rozsypujesz ziemię
- dosiewasz, przegrabiasz
- nawozisz i lejesz wodę
kosisz wyżej niż teraz bo jest zdecydowanie za nisko koszona.

II wersja

- opryskujesz dwuliścienne
- czekasz aż znikną albo przynajmniej zaczną się zwijać i żółknąć
- robisz wg wersji I dalej.
Rozpoznawanie chwastów 17:33, 24 sie 2016

Do góry
Przy pomocy herbicydu totalnego albo na dwuliścienne. Albo gorący ocet z odrobiną płynu do mycia naczyń.

Chwast nazywa się powój
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:30, 24 sie 2016

Do góry
Ja bym się pajęczynką nie przejmowała, a skupiła się na czymś innym. Daj tej trawie się rozkrzewić, rosnąć, wypuść ją wyżej, nie ścinaj tak krótko na rżysko, bo ona nie ma siły rosnąć. Daj nawóz, podlewaj i skoś za 5 dni o dwa stopnie wyżej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:27, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Troszkę bym przeczekała te upały, we wrześniu zrób.W ogrodzie z lustrem robiliśmy w zeszłym roku we wrześniu i trawnik dużo zyskał. To widać w tym roku.

Danusiu jak zwykle czekamy na sygnał

Mam przyjemność być w Różanej Rezydencji w Żychlinie (niedaleko Warszawy) - to miejsce by ci się spodobało mnie kojarzy się z Tobą właśnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies