Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostrzewa"

Witam wszystkich ogrodomaniaków! 10:36, 12 maj 2013

Do góry
podbijam, proszę o wszelkie sugestie, jestem otwarta na wszelkie pomysły i konstruktywną krytykę.
Rabata jest na jednym poziomie, myślałam też żeby na jej brzegu od frontu posadzić wrzosy kilka odmian wkomponować w to małe iglaki, kostrzewa popielata, niedźwiedzie futro, tylko nie wiem co ma być na dalszym planie, żeby wyglądało to ciekawie przez cały rok i przede wszystkim rośliny nie zasłaniały się. To co już mam:
wierzba hakuro ( na zdjęciu) i w doniczkach:
- spirea japonica goldflame 6 szt
- kosodrzewina pumilo malutka i duża, która rosła tu wcześniej
- thuja smaragd
- żylistek różowy Strawbery field
- thuja orientalis Aurea Nana
- trzmielina Mickaele
- Lavsonia Ywonne 2 szt
- jałowiec Stricta 2 szt
- rhododendron hybride PearceS American Beauty
to są moje ostatnie spontaniczne zakupy i mogą być wykorzystane na tej rabacie ale nie muszą.
Chciałabym wkomponować tu jakieś nieduże drzewa ( np. wierzba Iwa, śliwa wisniowa Pissardi, brzoza brodawkowata Youngii ) do tego krzewy ( berberysy, jaśminowiec Aurea, może derenie o jasnych liściach).
Iglaków mam już sporo na działce, więc chciałabym większej róznorodności ale boję się czy nie wyjdzie z tego wielki bałagan..
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:31, 11 maj 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Nieszko super fotki. Ile ty masz ślicznych tulipków!
Klon palmowy w tym miejscu to strzał w dziesiątkę. Pięknie tam wyglada
Wypatrzyłam na tej rabacie kosodrzewinę (chyba), pamietasz może jaka to odmiana?

Mało. Na jesieni jeszcze dosadzę

Właśnie to nie kostrzewa a rozplenica japońska, tylko taka miniaturowa - little bunny.
Nie mam u siebie żadnej kostrzewy. Jeszcze
Ogródkowy zawrót glowy 21:38, 09 maj 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Miskanty nie przemarzają (raczej). Kup delikatne, nie za wysokie, np. Morning light, Little Silver Spider, Graziella, Sinensis Gnome. Piękna jest kosmatka Luzula Pilosa Igel. Pozdrawiam

Dziękuję Agnieszko a ta kosmatka to taka mała będzie bo moze bym taka zamiast tej kostrzewy dała czy raczej nie? bo tak sobie dzis myslalam ze kostrzewa w moim projecie to prawie jak ten zawciag bedzie wygladac
Ogród Leny. 10:32, 09 maj 2013

Do góry
Lena napisał(a)
Nieszko ,nie znam konkretnej nazwy tej trawki ,ale to jakaś kostrzewa...mam ją od lat...

Kostrzewa Mairea.

Leno, smugi światła i cienia w Twoim ogrodzie, różnorodność, ład i porządek - to mnie urzeka u Ciebie. I rośliny: szczotki i kwitnące epimedium (?). A zaraz będą czosnki!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:37, 08 maj 2013

Do góry
Teraz rabata środkowa.

Rabata ma długość 5,90 cm, szer. 140 cm.
Słońce od rana do 16.00
Zaczynając od lewej strony:
1. Hortensja Anabelle, która będzie po środku rabaty środkowej i poprzedniej.
2. Z tyłu ( namalowana na zielono) kosodrzewina Pumilio lub Mops
3. Obok Berberys Red Pillar
3. Przed kosodrzewiną i berberysem, wrzos lub wrzosiec biały.
4. Przed wrzosem Kostrzewa sina
5. I na samym początku rabaty wrzos lub wrzosiec czerwony lub bordowy.
Na środku rabaty jest Miłorząb, podsadzony hostami i będzie obwódka z bukszpanu.
Nie wiem czy wrzosy nie lepiej wyglądałyby ułożone placami tzn. kilka kolorów i rozmieszczone nie symetrycznie tak jak w większości realizacji Szefowej Danusi i pomiędzy nie kilka kęp Kostrzewy Sinej?
Mam duży problem z rozmieszczeniem własnie tych wrzosów i zastanawiam się czy jak dam tylko dwa kolory to czy nie będzie za monotonnie?
Z tyłu za miłorzębem będzie jeszcze miejsce aby coś posadzić. Myślałam o Miskancie Morning Light.

Ogródkowy zawrót glowy 22:33, 07 maj 2013

Do góry
Zrobiłam dziś coś takiego choć ne sa to rzeczywiste wymiary roslin wiec efekt pewnie byłby inny co o tym sadzicie?

1 trawy miskant
2 klon palmowy
3 berberys żółty niski
4 cyprysik groszkowy
5 kostrzewa
6 jałowiec blue star
7 cyprysik groszkowy jak sie uda to inny kolor
8 zawciąg
9 wrzosy
10 iglak na pniu
11 świerk glauca globosa
12 dwa swerki iałe conica
Ogród Leny. 12:06, 05 maj 2013

Do góry
Kostrzewa mówisz? Bardzo się szybko regeneruje po zimie. Muszę pomyśleć nad taką trawką zamiast rozplenicy little bunny na rabacie żwirowej...

Petunie w czarnych donicach rewelacyjne
Ogród Leny. 10:41, 05 maj 2013

Do góry
Nieszko ,nie znam konkretnej nazwy tej trawki ,ale to jakaś kostrzewa...mam ją od lat...
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 19:34, 02 maj 2013

Do góry
Juki to typowe solitery (najlepiej na żwirowisko), ładnie łączą się ze zwiewnymi lub niskimi (kostrzewa) trawami, potrzebują bardzo dużo słońca. Z kannami raczej nie będą dobrze wyglądały, bo to dwie duże, okazałe rośliny walczące o palmę pierwszeństwa. Pozdrawiam Debro w ten deszczowy wieczór.

Ale skoro już posadziłaś, to niech zostaną... Zawsze możesz jesienią przesadzić, jak ci nie będą "leżały" w tym miejscu.
Ogródek Anity 21:54, 01 maj 2013

Do góry
No z trawkami chyba właśnie tak zrobię. Już gorzej być chyba nie będzie . Inna trawka- kostrzewa sina po zimie wygląda rewelacyjnie, są tu trzy na zdjęciu

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:51, 29 kwi 2013

Do góry

kostrzewa, rozchodniki, ciekawe kto wypatrzy żurawkę

admiraton
anabelka
trzmielina
Rajski ogród Ani 20:38, 29 kwi 2013

Do góry
kostrzewa sina

a tej nie pamiętam

konwalie

trawa mozga
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 07:22, 27 kwi 2013

Do góry

Oto rabata berberysowa po posadzeniu nowych sztuk:

I jak to wygląda? Proszę o komentarze, bo mam wrażenie, że bez kamieni byłoby lepiej, ale nie wiem?

Nowa rabatka z pięciornikami i berberysami

Od dołu/lewej strony rośnie tu 2 x Kórnik, Azalia japońska, Pięciornik 'Jackman's Variety', przed nim Kostrzewa, dalej Berberys 'Red Column', dalej Pięciorniki 'Lovely Pink'

Bez kamieni lepiej wygląda, a w berberysach ważne jest żeby je trzymać w ryzach i przycinać schludnie, żeby nie miały takich "wystrzelonych" gałązek.

A może pod czerwonymi żółte żurawki? albo inne zimozielone.
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 22:09, 26 kwi 2013

Do góry
Ale pięknie u Ciebie. widzę, że masz berberysy Admiration (chyba) podsadzone niebieską trawką - jaka to trawka, czy to jakaś kostrzewa? Serdecznie pozdrawiam
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 22:00, 26 kwi 2013

Do góry
Agnieszko, moja forsycja kwitła nawet w ubiegłym roku, od razu po posadzeniu. Może dlatego, że jest to odmiana pośrednia? Nazywa się 'Weekend'.

Kasiu, cały czas coś robię, ale już nie zauważam zbyt wiele zmian.

Małgosiu, te domowo hodowane rośliny takie są. Czasem trzeba wyciąć te zbyt wybujałe liscie, ale to nie ma znaczenia, bo system korzeniowy jest dobrze rozwinięty, będa dobrze rosły.

------------------------------------

Dzisiaj wielkie zakupy.
Kupiłam 20 nowych roślin, z czego
11 to berberysy (Bagatelle x 6, Kórnik x 2, Smaragd oraz Atropurpurea Nana x 2)
3 pięciorniki (Jackman's Variety i Lovely Pinkx2),
sadzonki Przetacznika goryczkowego x 3
Firletki chalcedońskiej x 3

Oto rabata berberysowa po posadzeniu nowych sztuk:

I jak to wygląda? Proszę o komentarze, bo mam wrażenie, że bez kamieni byłoby lepiej, ale nie wiem?

Nowa rabatka z pięciornikami i berberysami

Od dołu/lewej strony rośnie tu 2 x Kórnik, Azalia japońska, Pięciornik 'Jackman's Variety', przed nim Kostrzewa, dalej Berberys 'Red Column', dalej Pięciorniki 'Lovely Pink'
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:47, 24 kwi 2013

Do góry
Karolina, dzięki za uznanie, ale tu jest tyle dobrych fotografów, że nawet nie myślę, że to "rewelka". Lubię robić zdjęcia. Może to na nich widać.
Montana oryginalna tylko teraz, bo później bardziej pospolita się robi. Taka zielona czupryna.

Właśnie miałam pytać czy Montana może sobie kwitnąć, bo z kostrzewy owczej Magnolia radziła usuwać kwiaty. Kostrzewa też już wypuściła źdźbła, ale jeszcze nie do końca się rozwinęły. Kiedy ciąć? I The Beatles kwitnienie zaczyna.

Aga, coś Ty taka strachliwa? U mnie w zeszłym roku też na schodach do piwnicy mały zaskroniec był.
Pomoc w ogrodzie 19:31, 24 kwi 2013

Do góry
Mam pytanie co to są za trawy?

http://www.gardenarium.pl/realizacje/maly-ogrod-miejski

Na drugim zdjęciu chodzi mi o tą wysoką jasnozieloną ,a ta mała to kostrzewa sina?

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-nowoczesny-rysowany-kreska

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 00:36, 22 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym dosiała od razu i zrobiła to tak:

Po całości trawnika na pewno posyp substratu lub ziemi do trawników i przegrab, rozciągnij po całości. Trawnik od razu będzie lepiej wyglądał, bo przykryją się brązowe, łyse miejsca i wtedy tam gdzie zielonych piórek brakuje zrób dosiewkę. Podlewaj i czekaj na wschody.

Trawka się zazieleni nawet nie wiesz kiedy

tak zrobię, dziękuję

Gardenarium napisał(a)
Trawy tej co napisałaś akurat nie polecam, nadziałam się niestety. Polecam Graminex.

W takim razie jutro muszę wymienić trawę z Iławy na Graminex Wembley.
Czyli na dosiewkę można kupować trawę do zakładania trawnika? (może głupio brzmi to pytanie, ale sugerowałam się opisem przeznaczenia mieszanki, a dosiewek nie ma tak dużo). A co myślisz Danusiu (jeśli mogę po imieniu) o trawie firmy Centnas, chyba widziałam na jakimś Twoim zdjęciu opakowanie mieszanki traw "Trawnikowej". Ta trawnikowa ma skład: życica trwała 65%, życica westerwoldzka 5%, życica wielokwiatowa 5%,kostrzewa trzcinowa 20%, kostrzewa czerwona gazon 5% a "Uniwersalna": życica trwała gator 20%, życica trwała gazon 15,4%, kostrzewa czerwona nimba 9,6%, kostrzewa trzcinowa starlet 25%, życica wielokwiatowa mowestar 10%. Dostaję już oczopląsu i nie wiem która lepsza, niby obie uniwersalne a skład inny.
A czy nie ma traw do miejsc zacienionych? W pasie przy tujach co prawda woda nie stoi, ale jest zawsze wilgoć i mech (czy rurki drenarskie mają tam sens?) No i czy w razie czego można wysiać dwa różne gatunki trawy, bo przecież jak na razie działka jest pusta, bez drzew (ale i tak będą jakieś nieduże, bo działka mała), także większa część trawy jest wystawiona na słońce.

Jeśli chodzi o pielęgnację- nawadnianie mam, więc z tym nie ma problemu, ale muszę się wytłumaczyć- w tamtym roku gorzej było z koszeniem, bo mąż jest dość zapracowany a uruchamiać kosiarkę spalinową nauczyłam się pod koniec sezonu , także trawa często była koszona jak już była bardzo wysoka. Nie do końca kontrolowałam też aby w odpowiednim czasie była nawożona. Nie zdawałam sobie sprawy ile pracy trzeba włożyć, żeby trawa była piękna, może nie chodzi o nakład pracy, ale odpowiednią pielęgnację w odpowiednim czasie. Widzę konsekwencję naszych błędów, więc od tego roku chcę zrobić wszystko jak należy, żeby trawa cieszyła a nie straszyła. Dlatego też co jakiś czas zadam zapewne pytanie typowe dla początkującego ogrodnika, ale chętnego do zdobywania wiedzy. Lepiej pytać niż błądzić
Jeszcze jedno- czy po wertykulacji mam od razu wykonać aerację? Jeśli tak to oczywiście przed sianiem trawy?
Bardzo przepraszam za tyle pytań...
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:40, 20 kwi 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Co do trawki to może nie za wysoka,będzie razem z żurawkami posadzona,przy tych kwadratach bukszpanowych,ma być ładna,bo to rabata frontowa
...ale dziś juz nie myśl,boś zmęczona przeca

Zimozielona bedzie Carex Frosted curls. taki fajny poczochraniec o cieniutkich zdzblach, albo kostrzewa sina, takie niebieskie jezyki - jest sporo odmian o roznym wysyceniu niebieskosci, ja mam Intense blue.
Z traw, ktore trzeba ciac wiosna, polecam Hakonechloe, sa rozne odmiany kolorystyczne, albo rozplenice, slicznie kwitna, maja takie puszyste kocie ogonki
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:21, 19 kwi 2013

Do góry
Ania Monte, na takie lekkie przymrozki też trzeba wracać do kopczyków? Przecież często i w maju trafi się -2 i co wtedy? Moze jednak róże sobie poradzą w tym stadium rozwoju. U mnie co prawda nie widać tych przymrozków, ale północ podobno ma zahaczyć.

Ula, Józia, Anita, pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Zapraszam częściej

Karolina, niezła jest ta trawka, naprawdę. Dobrze, że Magnolia ją poleciła i dobrze, że się zdecydowałam. Na zdjęciach w necie nie prezenowała się aż tak dobrze. WNiosek - Magnolia pisze "sadź", to nie ma co się zastanawiać, można brać w ciemno. Podziel ją sobie na 4 części i łatwo rozmnożysz.

Magda, w ub. sezonie miałam trochę pomocników na początku przy tej największej rewolucji i glebogryzarka była... Teraz już więcej sama grzebię.

Aga z Grabiami, wydaje mi się, że i u Ciebie już nieźle z wiosną. Oglądałam Twoje tulipany i czosnek, moje takie same. Może nie masz tych roślin, które wcześnie startują i dlatego Ci się tak wydaje.
Kaczeńce - oczywiście będą. To jeden z ładniejszych akcentów na mojej działce.

Renata, to kostrzewa owcza (festuca ovinia) - ulubiona trawka Magnolii. Polecam. Myślę, że u mnie dopiero teraz się rozbuja, bo jeszcze różne te kępki są, ale jak się zrównają będzie cud malina
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies