Witam wszystkich ogrodomaniaków!
10:36, 12 maj 2013
podbijam, proszę o wszelkie sugestie, jestem otwarta na wszelkie pomysły i konstruktywną krytykę.
Rabata jest na jednym poziomie, myślałam też żeby na jej brzegu od frontu posadzić wrzosy kilka odmian wkomponować w to małe iglaki, kostrzewa popielata, niedźwiedzie futro, tylko nie wiem co ma być na dalszym planie, żeby wyglądało to ciekawie przez cały rok i przede wszystkim rośliny nie zasłaniały się. To co już mam:
wierzba hakuro ( na zdjęciu) i w doniczkach:
- spirea japonica goldflame 6 szt
- kosodrzewina pumilo malutka i duża, która rosła tu wcześniej
- thuja smaragd
- żylistek różowy Strawbery field
- thuja orientalis Aurea Nana
- trzmielina Mickaele
- Lavsonia Ywonne 2 szt
- jałowiec Stricta 2 szt
- rhododendron hybride PearceS American Beauty
to są moje ostatnie spontaniczne zakupy i mogą być wykorzystane na tej rabacie ale nie muszą.
Chciałabym wkomponować tu jakieś nieduże drzewa ( np. wierzba Iwa, śliwa wisniowa Pissardi, brzoza brodawkowata Youngii ) do tego krzewy ( berberysy, jaśminowiec Aurea, może derenie o jasnych liściach).
Iglaków mam już sporo na działce, więc chciałabym większej róznorodności ale boję się czy nie wyjdzie z tego wielki bałagan..
Rabata jest na jednym poziomie, myślałam też żeby na jej brzegu od frontu posadzić wrzosy kilka odmian wkomponować w to małe iglaki, kostrzewa popielata, niedźwiedzie futro, tylko nie wiem co ma być na dalszym planie, żeby wyglądało to ciekawie przez cały rok i przede wszystkim rośliny nie zasłaniały się. To co już mam:
wierzba hakuro ( na zdjęciu) i w doniczkach:
- spirea japonica goldflame 6 szt
- kosodrzewina pumilo malutka i duża, która rosła tu wcześniej
- thuja smaragd
- żylistek różowy Strawbery field
- thuja orientalis Aurea Nana
- trzmielina Mickaele
- Lavsonia Ywonne 2 szt
- jałowiec Stricta 2 szt
- rhododendron hybride PearceS American Beauty
to są moje ostatnie spontaniczne zakupy i mogą być wykorzystane na tej rabacie ale nie muszą.
Chciałabym wkomponować tu jakieś nieduże drzewa ( np. wierzba Iwa, śliwa wisniowa Pissardi, brzoza brodawkowata Youngii ) do tego krzewy ( berberysy, jaśminowiec Aurea, może derenie o jasnych liściach).
Iglaków mam już sporo na działce, więc chciałabym większej róznorodności ale boję się czy nie wyjdzie z tego wielki bałagan..
Zrobiłam dziś coś takiego choć ne sa to rzeczywiste wymiary roslin wiec efekt pewnie byłby inny co o tym sadzicie?