Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Sezon 2017 u Hanusi 22:31, 12 cze 2020

Do góry
Dziś ogrod tylko na inspekcję, ale i tak zdążyłam podwiązać pomidory, po raz drugi już. Kwitną. Niestety moja rzadka bytność w ogrodzie skutkuje wyrastaniem drugiego pędu w pomidorach, A tego nie chciałam. Ale już są kwiaty na obydwóch, niech zostaje, nie będę wycinać. Gnojówka skrzypowa już daje popis/aromat/, ale jeszcze nie podlewam, za tydzień. Ogórki w szklarni szt 3 nabierają mocy. Muszą porządnie się ukorzenić, wtedy ruszą, też za tydzień, Papryka jalapeno kwitnie i ma się wyśmienicie, a dziś posadziłam jeszcze 2 szt super ostrej, ta będzie późniejsza.

Piwonie drzewiaste skończyły swoje czarowanie. Właśnie utrwaliłam ostatnie chwile.

Liliowiec po deszczu osłabł i wsparł się o koleżankę.
A szałwia różowa od Joli znad jeziora ma się świetnie.

Powojnik dostaje dużo wody i ma ciepło. Jest zadowolony.

Ogród z widokiem na jezioro 21:07, 12 cze 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Warzywnik szaleje Pięknie wygląda, taki bujny
Ogród zieloniutki, zaprasza do spaceru A pod płotem to kocimiętka?

Szałwia trochę się wykłada
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:41, 12 cze 2020

Do góry
Na skarpie zdecydowanie najbardziej radzi sobie u mnie szałwia i co ciekawe tylko jeden z 7 krzaczków jest taki pokaźny, czemu, nie mam pojęcia :/

Nie wiem do tego czy to odmiana Deep Blue Fiield, czy Compact Deep Blue

Snów Hill tez nawet nawet się zebrała

Natomiast lawenda wyjeżdża ze skarpy, bo mnie wkurza jak co roku po zimie odbija baaaaardzo późno od korzenia.

Dziś zgrzeszyłam w szkółce... pojechałam po ziemie pod borówki, a wróciłam z 5 hortensjami MAGICAL MONT BLANC 'Kolmamon' ... mąż wkurzony, ale hortensje wsadzone. Na razie tak bez rabaty i bez tła. Zobaczymy, czy będą się tutaj dobrze czuły.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 18:55, 12 cze 2020

Do góry
Ale pięknie u Ciebie irys już w dalszej fazie niż u mnie a jak szałwia u Ciebie?? ja siałam i dużo sadzonek miałam ale po wysadzeniu do ogrodu jakoś słabo rośnie, znaczy w ogóle nie rośnie
Ogród z widokiem na jezioro 09:52, 12 cze 2020

Do góry
Jolu prześliczna rozbielona altana, a donico-pralka baaardzo mi się podoba
Dobrze, że podlane wszystko. Zaraz piękniej i dorodniej zrobi się dookoła. Twoja szałwia w takiej masie robi wrażenie
Warzywka swoje dobra rzecz
U mnie przed chwilą wlało 13 litrów
Pozdrawiam
W ogródku emerytki 23:34, 11 cze 2020

Do góry
Nowa rabata skończona [chyba]
Posadziłam: liliowiec, turzyca montana i nn, gajlardia, 2 kolory rozchodników, 2 sadzonki zawilca majowego, szałwia Caradonna, szałwia okręgowa Purple Rain, sesleria, bergenia, biały dzwonek karpacki, siewki stipy, szczaw krwisty, jarmuż i jakaś bylina nn kwitnąca na żółto.

Juka odpoczywała w tamtym roku, teraz będą kwitnąć 2 rozety.

Żeleźniak Russela już w takiej fazie piękny.
Ogród z widokiem na jezioro 21:19, 11 cze 2020

Do góry
yolka napisał(a)

Jolu pięknie zaprezentowałaś swój ogród, jestem pod ogromnym wrażeniem
Szałwia hiszpańska Chia jak zwykle niezawodna. U mnie też fajnie się zadomowiła.
Ogród zacząć czas. 18:02, 11 cze 2020

Do góry
U nas znowu pada, więc akurat można wrzucić poranne zdjęcia Różowo mi
Peonie jak kapustki:

Jednocześnie startuje róża- zawsze była peoniach. Te białe plamki na liściach mi się nie podobają...

Kolkwicję uwielbiają pszczółki, bo cała bzyczy z daleka
I szałwia przy wejściowym chodniczku. Bardzo ją lubię, będzie jej więcej
Mój ogrodowy pamiętnik 16:19, 11 cze 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Mszyce są wszędzie. W tym roku dosłownie inwazja. Nie przepuszczą żadnej roślinie.
U prawie wszystkich już kwitną róże a u mnie na razie pąki.

A tu jaśminowiec, pęcherznica i tawułka. A i jeszcze szałwia.

Cześć wpadłam na chwilkę szybciutko oprysk po zachodzie słońca koniecznie.U mnie też mszyca w tym roku, dużo deszczu dlatego.
Słoneczny Ogród 11:20, 11 cze 2020

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Szałwia compacta Deep Blue i sesleria

Napatrzyłam się na Twój ogród!
Piękny zmiennie

A ten widoczek bardzo po mojemu
Słoneczny Ogród 22:28, 10 cze 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Fajnie połaczyłaś te szałwie z seslerią. Kolejny udany duet. Skalniak z azaliami już chwaliłam . Piękny nowy awatarek tylko ja po takich zmianach to się nie mogę połapać kto to i z jakim ogrodem .

Duet idealny sesleria i szałwia.
Agata, dziękuje za miłe słowa, ale głowa do góry i trochę popracować, zawsze może byc lepiej, jak się popracuje i człowiek bardziej zadowolony.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 21:54, 10 cze 2020

Do góry
Kim napisał(a)
A gdzież to się wybiera koleżanka czyżby urlopik się szykował
Przede mną jeszcze miesiąc ciężkiej pracy ,za nim urlop będzie

piękne te iryski i ta szałwia za nimi robi za gwiazdę drugiego planu

Przywrotnik ładnie się wpasował w rabatę nie wiem czy dobrze dojrzałam rozchodnika wariegatum czy to tylko moje zwidy

krótki wypad nad morze potem za tydzień jeszcze raz nad morze
jakoś tak się poskładało, fajnie.

do urlopu szybko Ci zleci, a urlop śmignie jeszcze szybciej
rozchodniki mam takie dwa, nie wiem jaka to odmiana, ale przesadzam już chyba czwarty raz, więc się porządnie zebrać nie mogą
Zieleń, drewno i antracyt 21:14, 10 cze 2020

Do góry
Miałam się już dzisiaj weekendować, ale jak zobaczyłam korki i ruch na trasie to przełożyłam wyjazd na jutrzejszy poranek. W związku z tym wyskoczyłam na spacer po ogrodzie i przy okazji przytargałam 3 taczki piasku ze żwirem i szczyptą popiołu na lawendową Tak zapobiegawczo, żeby rozruszać ewentualnie zakwasy po wczorajszym kopaniu Czy wawrzyn szlachetny da radę na takim stanowisku jak lawenda? Posadziłam to spontaniczne, tym razem bez czytania.
Szałwia lekarską kwitnie w najlepsze oblegana przez bzyki wszelakie. Zaraz dołączy do niej muszkatołowa. Uwielbiam jej zapach

Ta moja wiejska w tym roku strasznie stonowana się zrobiła, dopiero latem nabierze odrobiny szaleństwa kolorystycznego.

Czarny bez zaczął kwitnienia, ale odwrócił się w taką stronę, że ciężko mu zrobić zdjęcie.

Przy okazji udało mi się przyłapać jedną z dam na doglądaniu miętowej donicy

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:23, 10 cze 2020

Do góry
Te po kwitnieniu muszę przestawić i zieloną w środek dać

tu szałwia koresponduje z irysami
Przerwa na kawę... 10:58, 10 cze 2020

Do góry
makadamia napisał(a)
Zmiana linii rabat bardzo udana - przykro mi, że Ci roboty dołożyłam

Na obwódki to ten kuklik, co go kupiłaś, będzie świetny. I przywrotnik alpejski.

Zdjęcia z ogrodu Kwarteta jak zwykle przyprawiają o skręt kiszek
a mi przykro nie jest, wręcz przeciwnie spadła mi jedna rzecz z głowy bo te wykończenia koło huśtawki mam na widoku z tarasu więc sama wiesz, trochę drażniło. No właśnie tez tak myślę, że kukliki będą dobre. Na razie czekam na dostawę z 2 miejs. Z trzeciego już mi napisali, że bardzo przepraszają ale szałwia Amistad się skończyła, wrrr...
Pamiętajcie o ogrodach 09:13, 10 cze 2020

Do góry
greg66 napisał(a)

Mam dwie balie. Pogubilem karteczki co gdzie jest, w tej drugiej szałwia na pewno a tej pierwszej powinien być oczar i coś jeszcze, ciekawe czy coś zakwitnie

Piękne są!
Ostatnio widziałam u ogrodnika skrzyp zimowy, taki do oczek właśnie, też fajnie wygląda, ale strasznie drogi, o ile pamiętam ponad 150 zł! Podoba mi się taka kompozycja - pionowych listków z okrągłymi, ciekawe jak się będą rozrastać. W ogóle woda w ogrodzie mi się podoba. Jeszcze nie mam
Blaski i cienie nowego życia 09:13, 10 cze 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

To fajnie Edenka potrafi zadowolić kwiatem i szybko zaczyna.

A u mnie szałwia szaleje nie spodziewałam się już szałwie prawie wywalałam. One lubią wodę...ciekawe....myślałam że to roślina na suche miejsca. A Sylwia też pisała że swoją przywiozła z rowu.
Muszę ją przesadzić do tyłu i drugą też przytargać. Czekam aż przestaną kwitnąć ale one nie chcą

Zetnij i przesadzaj
podglądam! Eden zazdroszczę, może kiedyś!
buziaki
Salvia - szałwia 02:00, 10 cze 2020

Do góry
Witam, Czy szałwia da radę przezimować w ocieplanej donicy?
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 23:49, 09 cze 2020

Do góry
A gdzież to się wybiera koleżanka czyżby urlopik się szykował
Przede mną jeszcze miesiąc ciężkiej pracy ,za nim urlop będzie

piękne te iryski i ta szałwia za nimi robi za gwiazdę drugiego planu

Przywrotnik ładnie się wpasował w rabatę nie wiem czy dobrze dojrzałam rozchodnika wariegatum czy to tylko moje zwidy
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:58, 09 cze 2020

Do góry
Makusia napisał(a)

Jeszcze mi się przypomniało, że chciała, Ci powiedzieć, że chciałam bardzo klona ussuryjskiego zakupić i wszędzie "brak na magazynie" ewentualnie "w produkcji"- co to? Towar deficytowy??? Potem jordana szukałam i to samo!

I jeszcze przy końcu samym chciałam Cię poprosić żebyś wpadła do mnie na str. 832 i podzieliła się widzą swą w przedmiocie selerów.

O selerach napisałam u Ciebie.
Klona ussuryjskiego chyba niechcący za bardzo rozreklamowałam. 5 lat temu na forum był, oprócz mojego, tylko jeden egzemplarz.
A Jordana rozreklamowała Anulka-Zana swoimi cudownymi zdjęciami. Forumki mają olbrzymią moc nabywczą, a jeśli dodać do tego bezwątkowych czytaczy, to robi się całkiem pokaźna grupa nabywców.
A tak serio, to ten rok jest specyficzny, jeśli chodzi o zakupy roślinne. Naród rzucił się na uprawy ogrodów.
A ten klonik- to bardzo udana wersja drzewka.

Między dwoma powojnikami zrobiło mi się okienko widokowe.

Szałwia jadalna. Szkoda, że tak niewiele jest słońca. Bzyczki miałyby używanie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies