Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 21:14, 23 cze 2020

Do góry
kasia1 napisał(a)
Ajka, a napisz co tam masz w przedogródku … to są krwawnice ? Te trio biało-fioletowo-różowe. I jakie tam rosną małe drzewka? - Potrzebuję małe drzewko przy domu i zimą będę robić "casting"

Kasia1 to trio to szałwia omszona, a drzewka to wierzba hakuro nishiki, które uwielbiam, ale które też mają przeciwników na ogrodowisku/

Kasya napisał(a)
Bardzo ładne skrzynki, jakie bambusy będziesz sadzić ?
Lawenda rowniutka

Właśnie kupiłam Fergesie rufę (w Leroy Merlin). Muszę jeszcze dobrać trzy gatunki. Moje typy to na razie (jeszcze myślę):
- Fargesia lśniąca Great Wall
- Fargesia lśniąca Volcano
- Fargesia Obelisk
- Fargesia Pingwu
- Filostachys złotobruzdowy
Później wam pokażę, jak rozmieściliśmy doniczki.

Stwierdziłam też, że w trawy dorzucę też bambusy, ale to już chyba na przyszły rok, bo tam już się u nas busz zrobił

Kasya napisał(a)
Ja bym usunęła trawę która jest między roślinami

Masz absolutną rację, jestem w trakcie usuwania, na razie zaczęłam pod brzozami. Ale u nas pogoda jest trudna, bo jak popada to zaraz robi się błoto, a ostatnio pada na okrągło. W weekend ustawiliśmy basen.
Ogrodowo zakręcona. 09:28, 23 cze 2020

Do góry
Mariposa napisał(a)
Jak trawka? Nie masz chwastów? Bo u mnie po wysiewie była tragedia, tydzień pieliłam. Piesio słodziutki

Chwastów pełno, też pielę, ale mokro jest i boję się, żeby tych delikatnych ździebełek nie popodrywać.

Mam wyjazd na Komunię weekendowy, ale od poniedziałku urlop, mam nadzieję, że ogarnę trochę i coś pokażę.

Ogólnie mam armagedon, kret ryje z przodu, powoje jakieś się bujnęły, szałwia zeżarła róże, ostróżki położył deszcz

Róże kwitną ładnie, ale myślałam, że będą wyższe. Co dałaś swoim (obornik i wiórki rogowe)? Może je źle przycięłam?
W samym słońcu 21:46, 22 cze 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
To 7 lawend tam wejdzie. Tylko co potem przed lawenda mi.
Teoretycznie wiem co chce tam posadzić
Hameln X3
Rozchodniki 2-3
Rudbekia żółta 3-5 sztuk
Jeżówka biala x3-5 sztuk
Szałwia niebieska X10!
Jak się zmieści to stipa, Carex

Megi,

lawenda co 40. Ja zawsze tak sadzę.

A zamiast Hameln dała bym tam miskanty gracillimus albo ML. Lżejsza ta rabata będzie.

Lekka srebrna trawa w różach i bylinach biało-fioletowych. Super.

Stipa tak - lekka.
Carex - nie, za ciężki.

No i rudbekia… nie widzę za bardzo tutaj.

Ogród z wilkiem zamkn. 20:33, 22 cze 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Tawułka ta już mi się podoba. Czy Ty może robisz zakupy w Kaniowie. Masz świetne odmiany.
Ja mam chyba tę samą odmianę ale też młoda i chyba przesadzę bo kiepsko rośnie. U mbie wkleję. Jaki ma kolor kwiatów bo ja ją dla koloru liści i łodyg kupiłam i nie widziałam jeszcze kwiecia.

A tymianek to Ci się rozrasta w niespotykanym tempie co za szaleniec.

Ula tą tawułkę dostałam od dziewczyn z warszawy -od Kasi ,Jolanki i Gosi
nie wiem ,gdzie kupowały ,ale chyba u Kapiasa ….ja większość zakupów robię u Koniora -tam lubię najbardziej
tymianek faktycznie rośnie jak głupi

Urszulla napisał(a)

A te przetaczniki sa świetne, wysokie u Ciebie? Bo tą odmianę pamiętam jako wysokie, tak do kolan.

U mnie przetaczniki na mojej skorupie rosną lepiej niż szałwia i się nie pokładają. Z wysokich mam jakieś NN jasno niebieskie. A z Bochni w zeszłym roku przywiozłam niskiego ale nie może się zebrać.
Kapryśne mam te roślinki.

te moje przetaczniki są niskie -niestety nie pamiętam odmiany
Twoje roślinki potrzebują czasu i na pewno niedługo się rozrosną i nie będą kaprysić
tu w tle widać te przetaczniki -widzisz ,że niziutkie ?

Buziaki
Hortensjowo 18:08, 22 cze 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Róże całe w kwiatach i pąkach a lawenda zaczyna

szałwia i dzwonki poszarskiego

końcówka kwitnienia mieczyka bizantyjskiego, hortki zaraz zaczną i kalaminta

Slicznie U mnie mieczyki już skończyły, a Calamintha jeszcze nie kwitnie.

W samym słońcu 16:41, 22 cze 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Hameln X3
Rozchodniki 2-3
Rudbekia żółta 3-5 sztuk
Jeżówka biala x3-5 sztuk
Szałwia niebieska X10!

Fajnie, żółto niebiesko biało Rozchodniki jaki kolor?
W samym słońcu 14:28, 22 cze 2020

Do góry
Hameln X3
Rozchodniki 2-3
Rudbekia żółta 3-5 sztuk
Jeżówka biala x3-5 sztuk
Szałwia niebieska X10!
W Kruklandii 13:57, 22 cze 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Na słońce perowskia, szałwia, chyba barbule, krwawniki?
Do cienia w piachu? Hmmm, u mnie dają radę funkie .

Szałwii mam trochę dosyć przez to sianie się.
Perovskia coś nawet u mnie nie chciała rosnąć. Ale może spróbuję jeszcze raz, bo w sumie wygląda pięknie.
Krwawnik też się mocno rozłazi chyba?
Barbul nie znam.... idę oglądać

Funkie! NO mam

Dzięki!!!!
W Kruklandii 13:41, 22 cze 2020

Do góry
Na słońce perowskia, szałwia, chyba barbule, krwawniki?
Do cienia w piachu? Hmmm, u mnie dają radę funkie .
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 10:50, 22 cze 2020

Do góry
mam taka rabatę, z rozplenicami, szałwią i varelkami
+ jabłonka rajska i tulipany

tak jest na wiosnę

a tak teraz

na pewno będę wsadzać czosnki na jesień, bo zanim szałwia zaczyna to jest zielono-zielono - chcę takie wcześniejsze i pózniejsze, po 5 sztuk
ale zastanawiam się też czy coś dołozyć jeszcze, bo sosenki małe i gołe miejsca widzę
czy lepiej poczekać aż urosną i nie bałaganić?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:20, 22 cze 2020

Do góry
A_gawa napisał(a)

Masz bardzo dobry pomysł i go zrealizuj. Ściągnij trawnik i zasadź to, co planujesz, wysyp żwirem lub nie.

ALBO

Możesz też zrobić obwódkę z cisa, a w środku na studzience postawić wysoką, glinianą donicę (np. niebieską) i co roku wsadzać do niej inne kwiaty. Też będzie pięknie. Widzisz to już?

Pionowym żywopłotem z cisa zasłoń też tę szarą skrzynię w rogu.

Do drzewa po lewej dosadź dwóch braci lub siostry, żeby nie stało takie samotne (co to za drzewo?) - daj mu w skarpetki roślinę z obwódki studni lub seslerię jesienną i plamę szałwii omszonej Caradonna (kolor nawiąże d donicy).

Dzięki za pomysły! Nad donicą też myślałam, taka płaska i szeroka byłaby świetna. To drzewo w trawniku to orzech włoski. Nie wiem czy coś pod nim wyrośnie :-/ Ale połączenie sesleria i szałwia od jakiegoś czasu mi się podoba i może to jest właśnie to miejsce gdzie taki zestaw posadzę
Zieleń, drewno i antracyt 09:17, 22 cze 2020

Do góry

Barbula to to nie jest, ona ma wąskie liście. To może być szałwia, kłosowiec, albo jakieś zielsko
Ta przygotowana rabat! Marzenie, eh ale bym poszalała
Ogród pod lasem 00:39, 22 cze 2020

Do góry
Asia ja też nie tracę nadziei.
Ps
Twoja szałwia już w pąkach
Skarpa w ogrodzie 23:35, 21 cze 2020

Do góry
Witam, do tej pory byłam biernym czytelnikiem ogrodowiska, ale przyszedł czas na pierwszy post na forum
Mam dosyć stromą skarpę wokół tarasu. Wymarzyłam sobie "lekkie" nasadzenia. Wokół schodów posadziłam róże, wzdłuż całej skarpy na dole obwódka z bukszpana, a dalej za różami: lawenda, kocimiętka, stipa, rozplenica hameln, szałwia omszona. Czy to w ogóle się sprawdzi?
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 23:34, 21 cze 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Albo przepleć. Będzie spójnie dookoła.
Hakone i między nią szałwia

Ooo to jest myśl, muszę tylko poszukać ładnej odmiany szałwIi kolorystycznie pasującej do Pink Annabelle
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 22:14, 21 cze 2020

Do góry
Albo przepleć. Będzie spójnie dookoła.
Hakone i między nią szałwia
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 21:48, 21 cze 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Posadź szałwię, będziesz miała fioletowo 3 razy w ciągu lata

Oooo to jest jakaś myśl! Nawet o niej nie pomyślałam, czy jest jakaś odmiana niskiej szałwii? Jaki kolor szałwii będzie pasował do koloru 'Pink Annabelle' ?

Szukałam dziś różnych inspiracji i chyba najbardziej spodobała mi się wersja obsadzenia tam hakonechloa, tak jak na tym zdjęciu tutaj (czyli 'Pink Annabelle' oraz hakonechloa macra), nie wiem czy to dobry pomysł, może faktycznie ta szałwia będzie lepsza.

Tu inne ujęcie tego zakątka z irysami i 'Pink Annabelle' obok.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:46, 21 cze 2020

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Ja mam werbenę patagońską i rozchodniki Matrona,ale wszystko zależy jakie kolory preferujesz i jak wygląda rabata
A werbena nie będzie za wysoka do seslerii? Rozchodniki mam na innej rabacie i nie chce ich powtarzać chciałabym aby coś kwitlo jak minie szałwia
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 21:14, 21 cze 2020

Do góry
Misia napisał(a)

No własnie miała być biała mój krzak też kwitnie jednym kwiatem myślę że to dlatego że sadzona jesienią przez rok się lepiej zadomowi i będzie miała więcej paków w następnych latach

Szałwia u mnie na takim samym etapie więc chyba jest nadzieja ze coś z tych moich sadzonek będzie

Ps. zakupy super jestem ciekawa gdzie posadzisz

Różowa też super

Szałwia zaraz pewnie ruszy. Jak uszczykniesz to ładnie się rozkrzewi ale ciut później będzie łapała kolorki.

Klona chyba posadzę między brzozami a grujecznikiem. Miał tam być strzępiastokory ale jego mogę dać z drugiej strony grujecznika. Nad bukiem jeszcze dumam ale gdzie bym nie posadziła będzie super tak bardzo mi się podoba.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:16, 21 cze 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Ewuś cudnie masz -busz przepiękny
moje stipy też leżą ,bo ciągle leje -mam już dość tego deszczu

rabaty wyspowe super wyglądają ,a domek rodziców na pewno niedługo będzie ozdobą i będzie fajne tło robił
buziaki

Madziu, dziękuję kochana Stipy dosłownie oblepiają kulki buksowe mokrymi nasionami, porażka. Szałwia, róże, jaśminy od deszczu potraciły kwiaty, mnóstwo leży ns ziemi. Szkoda, bo mogłyby jeszcze długo zdobić
No ale deszcz potrzebny bez dwóch zdań. Chociaż od jutra mogłoby już nie padać Zobaczymy, ma byc 25 stopni i słonecznie bo dzisiaj ledwie 16 i mega pochmurno i siąpi. Chwasty rosną w niebo...

Lubię te rabaty wyspowe, pamiętam jak miałyśmy burzę mózgów jak wykroić trawnik pod nowe rabatki, w końcu wyszło takie coś

Mam nadzieję, ze zdążymy z elewacją w tym roku, wszystko zależy od pogody jesienią i zimą.
Planuję totalny minimalizm, bardzo jasna szara elewacja, bez zbędnych ozdobników, jedynym wyróżniającym się elementem architektury budynku będzie antracytowe wejście do domu/tzw.ganek. Przy okazji przemalujemy nasz domek na taki sam kolor, zeby wszystkie budynki na działce byly w tym samym kolorze.

Deszczowe buziaki!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies