Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

sarenka 17:30, 16 lip 2020

Widzę,że aparat kupiłaś ja też ostatnio aparatem zdjęcia robiłam,ale nie miałam okazji zgrać ich jeszcze.
Całkiem inaczej ogród się prezentuje sfotografowany nowym sprzętem
inka74 17:38, 16 lip 2020

Aparat nie mój, zastanawiam się już od dawna nad zakupem ale to co bym chciała to sama optyka kosztuje 4-5. Body tyle samo. Jak na moje możliwości wykorzystania to przerost formy nad treścią więc... czekam aż coś innego mnie urzeknie.

Patrząc na zdjęcia mam wrażenie chaosu, tylko tyły się bronią. Patrząc na żywo - nie mam takiego odczucia.
inka74 17:48, 16 lip 2020

mrokasia napisał(a)

Mnie najbardziej w zdjęciach denerwuje przekłamywanie odległości i rozmiarów.

Misę kupiłam na próbę, plastikową, grafitową, o średnicy 44cm.
Twoja stoi w półcieniu?
to też jest problem. Na zdjęciu u mnie trawnik ciągnie się bardzo daleko a w rzeczywistości to 10 kroków jest.

Misa jest w półcieniu.
April 18:04, 16 lip 2020

Odkrywam twój ogród na nowo Szczególnie tyły mi się podobają. Te rabaty są perfekcyjne. Jednak aparatem zdjęcia powinno się robić. Ogród ma głębię.
Między innymi dlatego nie zakładam wątku. Zdjęcia z telefonu nie oddają tego co widzi moje oko.
inka74 18:36, 16 lip 2020

Bardziej realnie wygląda robiony aparatem. Muszę się przyczaić rano na kapkę słońca jak już posprzątam bałagan.
Mamy ten sam problem z dysonansem pomiędzy tym co widzimy w rzeczywistości a tym co wstawiamy tu na forum. Ja jednak do posiadania własnego wątku cię zachęcam. Dzięki niemu wiem co i gdzie posadziłam, jakie dylematy miałam, jakie rady dostałam/znalazłam. Przydaje się w późniejszym czasie. Ja wracam do tego co było. Nawet jak zdjęcia nie są takie do "podziwiania" to jest to skarbnica informacji i baza doświadczeń moich i innych osób, które u mnie piszą. Zeszyt tego nie zastąpi. Tu mogę sobie przypomnieć jak rabata wyglądała w danym okresie, co mi się sprawdziło a co nie. Szybciej tu znajduję niż w telefonie Blogi, Face, Insta to zupełnie inna bajka. Nie dla mnie na razie, nie na tym etapie życia i ogrodu. Nie chcę traktować ogrodu jako "pracy" czy "wizytówki" a jako hobby. Może kiedyś, w przyszłości to się zmieni. Zresztą lubię mieć z wami kontakt. Ot właśnie taki, swobodna wymiana myśli
KasiaLangier 18:54, 16 lip 2020

Przepięknie u Ciebie, bardzo podziwiam Twój ogród za to, że z takim wyczuciem skomponowałaś na niewielkiej przestrzeni, tak wiele przepięknych roślin ! Co do zdjęć, ja właśnie z aparatu przestawiłam się na telefon bo tak mi jest łatwiej Zdjęcia zrobione profesjonalnym sprzętem wymagają "wywołania" czyli obróbki. Nie mam na to czasu, poza tym i tak bardzo traci się na jakości, bo zdjęcia są pomniejszane. Artystycznych zdjęć kwiatów jest mnóstwo, jak już się tak mocno naoglądałam to mi spowszedniało i wolę zdjęcia naturalne Żeby wyrobić klimat zdjęć, trzeba poświecić dużo czasu na ćwiczenia, które punkty ostrości najbardziej nam odpowiadają, no i polowanie na światło, bo to ono tak naprawdę maluje obrazy. Doszłam do wniosku, że wolę spokojnie delektować się ogrodem lub zwyczajnie grzebać w ziemi
April 19:17, 16 lip 2020

inka74 napisał(a)
Bardziej realnie wygląda robiony aparatem. Muszę się przyczaić rano na kapkę słońca jak już posprzątam bałagan.
Mamy ten sam problem z dysonansem pomiędzy tym co widzimy w rzeczywistości a tym co wstawiamy tu na forum. Ja jednak do posiadania własnego wątku cię zachęcam. Dzięki niemu wiem co i gdzie posadziłam, jakie dylematy miałam, jakie rady dostałam/znalazłam. Przydaje się w późniejszym czasie. Ja wracam do tego co było. Nawet jak zdjęcia nie są takie do "podziwiania" to jest to skarbnica informacji i baza doświadczeń moich i innych osób, które u mnie piszą. Zeszyt tego nie zastąpi. Tu mogę sobie przypomnieć jak rabata wyglądała w danym okresie, co mi się sprawdziło a co nie. Szybciej tu znajduję niż w telefonie Blogi, Face, Insta to zupełnie inna bajka. Nie dla mnie na razie, nie na tym etapie życia i ogrodu. Nie chcę traktować ogrodu jako "pracy" czy "wizytówki" a jako hobby. Może kiedyś, w przyszłości to się zmieni. Zresztą lubię mieć z wami kontakt. Ot właśnie taki, swobodna wymiana myśli

No zdecydowanie blogi i Insta też nie dla mnie.
No i nie jestem gadułą...wolę oglądać Gadam tylko sama ze sobą Egoistka.... wiem
Dziczeję w tym moim lesie

ps. Ja nigdy nie cofałam się i nie przeglądałam wstecz swojego wątku, jak go kiedyś, parę lat temu, prowadziłam. Podejście "było minęło"
BKosimkArt 20:06, 16 lip 2020

Ależ widoki u Ciebie, mi też zdjęcia ze słońcem bardziej pasują... szałwia plumosa ma niezwykły kolor!szkoda że się pokłada jak inne szalwie...
Tawułka boska! Mam też ale musze przesadzic bo w takim miejscu rośnie że nie rośnie...
BKosimkArt 20:09, 16 lip 2020

Co do lawendy ta długo to Viva czy Grosso??
Kasya 21:09, 16 lip 2020

Bardzo dopracowane w każdym calu
Ten widoczek jakos mi najbardziej się spodobał