Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Kasya 21:28, 16 lip 2020

Muszę mieć tego bodziszka
Helen 21:29, 16 lip 2020

Iwona, ogród pokazany tym aparatem po prostu wymiata, bardzo ładnie masz detale i całość bardzo przemyślana
Johanka77 21:32, 16 lip 2020

inka74 napisał(a)

Iwonka, pięknie masz! To zdjęcie jest mega!

I przyznam Ci się, że jeszcze rok temu myślałam, ze Twój ogród jest kompletnie nie w moim stylu.
Ale teraz to on jest bardzo w moim stylu!
I nie chodzi o kształt rabat czy powtarzalność nasadzeń, ale o dobór roślin. Jestem urzeczona.
Gruszka_na_w... 22:43, 16 lip 2020

Gosiek33 napisał(a)
Zobacz jak ogród Ci wypiękniał jak na aparat foto się przesiadłaś z telefonu

Popieram. Oglądam z wielką przyjemnością.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
jolanka 22:55, 16 lip 2020

Zdjęcia z aparatu super, jednak musisz go przetrenować
inka74 07:27, 17 lip 2020

KasiaLangier napisał(a)
Przepięknie u Ciebie, bardzo podziwiam Twój ogród za to, że z takim wyczuciem skomponowałaś na niewielkiej przestrzeni, tak wiele przepięknych roślin ! Co do zdjęć, ja właśnie z aparatu przestawiłam się na telefon bo tak mi jest łatwiej Zdjęcia zrobione profesjonalnym sprzętem wymagają "wywołania" czyli obróbki. Nie mam na to czasu, poza tym i tak bardzo traci się na jakości, bo zdjęcia są pomniejszane. Artystycznych zdjęć kwiatów jest mnóstwo, jak już się tak mocno naoglądałam to mi spowszedniało i wolę zdjęcia naturalne Żeby wyrobić klimat zdjęć, trzeba poświecić dużo czasu na ćwiczenia, które punkty ostrości najbardziej nam odpowiadają, no i polowanie na światło, bo to ono tak naprawdę maluje obrazy. Doszłam do wniosku, że wolę spokojnie delektować się ogrodem lub zwyczajnie grzebać w ziemi
Kasiu, bardzo ci dziękuję. Ja jestem typowym zbieraczem kolekcjonerem roślinek. Są u mnie bo mi się podobają, lubię je oglądać na żywo. Dobrze że to wszystko jakoś razem wygląda
Z tym robieniem zdjęć telefonem to po prostu wygodne jest i szybkie. Jak czas nas goni to jest to rozwiązanie. Ale jakościowo traci bardzo. Nie mówię o rozdzielczości a o kolorach. I pewnie jeszcze będę robiła zdjęcia na szybko ale raz w miesiącu może uda mi się zrobić sesję aparatem. Doszłam do takiego etapu w ogrodzie, że zaczął mi się podobać. Dobrze się tu czuję. Patrzę i nie tylko widzę to co poprawić a także to, co mi się podoba. Więc lepsze zdjęcia warto zrobić dla mnie samej, dla moich wspomnień i dla zdobycia nowych umiejętności. Ja jestem z tych co lubią się przez całe życie czegoś nowego uczyć
inka74 07:33, 17 lip 2020

April napisał(a)

No zdecydowanie blogi i Insta też nie dla mnie.
No i nie jestem gadułą...wolę oglądać Gadam tylko sama ze sobą Egoistka.... wiem
Dziczeję w tym moim lesie

ps. Ja nigdy nie cofałam się i nie przeglądałam wstecz swojego wątku, jak go kiedyś, parę lat temu, prowadziłam. Podejście "było minęło"
Ja też wolę oglądać dlatego mało piszę. Jestem obserwatorem może to kwestia introwertycznej osobowości w moim przypadku.
Ja lubię wspomnienia. Są dla mnie bazą do zmian. Po czasie dostrzegam inne elementy.
inka74 07:37, 17 lip 2020

BKosimkArt napisał(a)
Ależ widoki u Ciebie, mi też zdjęcia ze słońcem bardziej pasują... szałwia plumosa ma niezwykły kolor!szkoda że się pokłada jak inne szalwie...
Tawułka boska! Mam też ale musze przesadzic bo w takim miejscu rośnie że nie rośnie...
tylko trzeba złapać jeszcze to słońce plumosie wybaczam pokładanie. Ma takie miejsce, że może. Kolor ma niespotykany i kwitnie bardzo długo. Tawułkę przesadź, jest obłędna. Uwielbiam ją. Na razie po 3 latach ma u mnie same zalety. A lawenda to Viva. Leży płaszczka na ścieżce, po całości. eM się tylko denerwuje.
inka74 07:42, 17 lip 2020

Kasya napisał(a)
Bardzo dopracowane w każdym calu
staram się, coraz częściej kupuję i sadzę rośliny nie na zasadzie wetknięcia bo tu wolne miejsce a jako uzupełnienie kompozycji. Mam miejsce i szukam do niego roślin o określonym kształcie, kolorze. Choć oczywiście zdarzają się jeszcze kompulsywne zakupy i potem chodzę i się głowię gdzie to wsadzić albo kupię z myślą o miejscu, przymierzę i mi nie pasuje na żywo.

A Rozanne mogę ci kupić. Są u mnie dostępne. Ładne sadzonki choć średnio tanie.
inka74 08:59, 17 lip 2020

Helen napisał(a)
Iwona, ogród pokazany tym aparatem po prostu wymiata, bardzo ładnie masz detale i całość bardzo przemyślana
dziękuję ci W tym roku rzeczywiście skupiłam się na dopracowaniu ogrodu jako jednej całości. Tak to trochę był zlepek różnych układów, starych z nowymi i to nie dawało efetu spójności. A to mały ogród jest. Tu nawet te dwie strefy słoneczna i cienista muszą się mocno zazębiać i uzupełniać. Czuję, że zaczyna cały układ coraz lepiej ze sobą współgrać.