Minęło kilka dni - dokładnie 4 i wygląda na to, że trawnik dochodzi do siebie w miejscach, które podejrzane były o przenawożenie/wypalenie. Poniżej dzisiejsze zdjęcia (po wczorajszym koszeniu):
Przyznam się jednak, że nim wpadła wieczorna odpowiedź Szefowej na forum, otrzymałem kilka wiadomości prywatnych (nie wiem czemu ludzie nie chcieli publikować swojej opinii publicznie) oraz miałem konsultację "na miejscu". Powyższe wskazywały na ewidentne zagłodzenie trawy w tych jasnych miejscach i praktyczną niemożliwość spalenia trawnika takim stężeniem nawozu, który zastosowałem. Ponieważ lanie wody przez ponad 2 tygodnie nie przynosiło wymiernego efektu, postanowiłem zaryzykować i dosiałem tego samego dnia po południu nawozu w te jasne miejsca. Trawa w tych jasnych miejscach przestała żółknąć i ewidentnie zaczęła się zielenić i regenerować. Inną sprawą jest to, że mija już miesiąc od pierwotnego wysiania nawozu i generalnie cały trawnik już nie wykazuje takiej kolorystyki i chęci wzrostu jak jeszcze niedawno.
Na chwilę obecną odpuszczam już wszelakie nawożenie - przyjdzie na to czas na wiosnę. Po zimie generalnie planuję wykonać aerację, bo gleba na której rośnie moja trawa jest ciężka.
Mam podejrzenie, że korzenie zaczynają mieć z nią coraz większe problemy. Snuję też teorie, że owe dziwaczne zachowanie po nawożeniu może być również skutkiem ubocznym struktury tej ciężkiej ziemi i nierównomiernego rozchodzenia się w niej sianego nawozu (zaleganie).
Chawst rozsiewa się poprzez nasiona, a nasiona są w tych kłosach. One już są więc wyrywaj w całości najlepiej, przecież jeśli się wyrywa to nie będziesz specjalnie zostawiał korzeni.
Przede wszystkim poprawa jakości gleby i jej przepuszczalności, jak pisałam na glinie źle trawnik rośnie, albo odwodnienie liniowe po brzegu rabat. Inaczej będziesz klął na żywe kamienie i robił od nowa.
Drobniutka trawa to właśnie kłująca w stopy kostrzewa. Ja jej nie znoszę.
Wiechlina jest najlepszym gatunkiem w trawniku bo wiąże trawnik. Jest rozłogowa. Wolno wschodzi, ale bez niej nie ma dobrego trawnika. Jest najważniejszym gatunkiem.
Z dużą ilością kostrzewy nie bierz (ten I wariant). II wariant lepszy.
Nie wiem co to Airy ale niebieskie spodnie wyobrażam sobie i wyszywaną koszulę
Sebek zdecydowanie się wykazał fotograficznie
Odnośnie plag, moje obserwacje są takie:
kiedyś też przed gośćmi musiało być: równy żwirek, posprzątane do ostatniego listeczka, umyte wodą i wypachnione... teraz niekoniecznie.
Większy dystans mamy chyba do ogrodu, to nie wystawa CHFS a normalny ogród i wolno mu mieć niedociągnięcia. Dobrze napisałaś, że dla nie ogrodowiczan - niezauważalne.
Za mało wiechliny, za dużo kostrzew, 75% to kostrzewy a są to trawy kępowe nie rozłogowe. Z daleka ładnie wyglądają, ale z bliska już nie. Na trawnik ozdobny się nadaje niż na użytkowy.
Nie, wystarczą drzewa, to trzeba stanąć z daleka i popatrzeć, zadaszenie samo w sobie jest ładne ale do celu przytłumienia się nie nadaje. Jedynie drzewa. Nie jedno drzewa, a nawet dwa, zależy jakie drzewa i o jakiej koronie. Prosiłam o zdjęcie ujmujące ścianę, z daleka Wtedy powiem o co mi chodzi.
Poza tym jak mam ocenić sytuację i doradzić dobrze, skoro nie widzę sytuacji a mam się tylko domyślać? Ja sobie jedynie wyobrażam ten dom.
Napęd utrudnia manewrowanie kosiarką jesli linie w trawniku są faliste lub są wyspy, które trzeba objeżdżać i cofać. Poza tym taka kosiarka jest cięższa a co za tym idzie dla kobiet wykluczona. No chyba że jakaś sportsmenka się trafi..
Ważne są wysokości koszenia ile ich jest, szerokość koszenia, Mulczowanie nie jest potrzebne bo nie będziesz chyba kosił wyrzucając skoszoną trawę z powrotem na trawnik, bo się piorunem zafilcuje.
Tak więc podaj inne dane tej kosiarki, jaką ma moc przede wszystkim, chociaż 4,5 żeby było, bo nie skosi mokrej trawy albo długiej.
Obwiązywanie dotyczy wyłącznie poczochranych iglaków i mających tendencję do wyłamywania pod ciężarem śniegu, wiążesz po to, aby się nie odkształcały, ale lekko wiążesz sznurkiem albo cieniutką siateczką i nie ma to żadnego związku z ocieplaniem.A owiązywanie żeby cieplej było...to bzdurne myślenie, a nie nawet mit. Bzdura.
Takim ocieplaniem to tylko możesz zaszkodzić bo pozamierają całe rośliny z ciasnoty i braku oddechu. Czasem to się zastanawiam, kto takie coś wymyśla?