Ku pamieci. Uchwycony na szybko. Ogród z końca sierpnia 2019 .
Na ostatnim zdjęciu rozplenica sadzona w maju z własnoręcznie zebranych malutkich siewek . A w tle kwitnąca hortensja z patyka wsadzonego do ziemi po wiosennym cięciu .
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Czy jeśli lebioda jest już wysoka a trawa jeszcze nie nadaje się do skoszenia to mimo b wszystko ja skosić czy czekać aż trawa urośnie. Lebiody jest tyle że mnie jestem w stanie jej wyrywać bo "trawnika" jest ok 600m2.
Czy po wyrwaniu skrzypu dosiewc trawę na bieżąco?
Jeszcze chciałbym poznać opinię odnośnie trawy dsv220
Czy chwast widoczny na 2 zdj na środku kadru to na pewno skrzyp?
Nie mogłam się doczekać, więc posadziłam:
grab Monument (nie było fastigata, a pani w ogrodniczym mówiła że to jest prawie jedno i to samo) - w necie nic nie znalazłam na temat tej odmiany, możesz coś o nim powiedzieć?
Nie jestem przekonana do tych berberysów, ale posadziłam - najwyżej w przyszłym roku przesadzę - w końcu tym się zajmują ogrodnicy
W rogu przy rynnie, pomiędzy rozplenicami planuję wsadzić Gracilimusa, mam ogromy okaz do podzielenia, więc będzie jak znalazł.
Bluszcz puszczę na stodołę na obu ścianach.
czekam jeszcze na krokusy i potem wysypuję kamień.
Róże zakwitły drugi raz
A w hostach oprócz ślimaków są pająki:
Przed chwilą przeczytałam właśnie, że są to tygrzyki, których jad powoduje silne reakcje alergiczne.
Pogryzienia są bolesne, porównywalne z użądleniem przez szerszenia.
Grażynko, nie zrażaj się do bukietówek, bo wiele jest naprawdę uroczych. Długo zachowują niewinną biel i każdą, oprócz Anabell możesz poprowadzić w formie drzewka. Zależy to od Twojego cięcia.
Ja nie jestem zadowolona z hortensji Little Lime, młodszej siostry Limelight. Na początku kwitnienia jest limonkowa, bardzo ładna, ale bardzo szybko różowieje. Z daleka wygląda buro.
Piękny ten szpaler ! Hortensje i trawy jak najbardziej się zgrywają z Gracilimusem albo MORNing Lightem czy Piórkówkamii
Tylko w moim założeniu będzie się gryzło .... u mnie stepowo będzie
Tu moja zreanimowana palczatka Blue Heaven przezimowała , a teraz na baczność stoi a na wiosnę z czterech będzie z 8 jak nie 12
Hej hej dawno mnie tu nie było.. Miałam wiele ciekawych zajęć, a potem urlop.. Nic nie robiliśmy narazie w ogrodzie, ale przymierzamy się we wrześniu coś podziałać.
Muszę wymyśleć plan rabaty, która powstanie w reprezentacyjnym miejscu od strony domu gdzie jest taras (ale nie przy tarasie) .. .
Póki co wrzucam moje pierwsze hortki, które niedawno zakwitły
Hakone też porosły, ale cisy ani trochę, nie wiem czy to wina tego, że po posadzeniu je obcięłam, tych na żywopłot nie przycinaliśmy i przyrosty mają duże..
Jak widać w tle wzdłuż ogrodzenia nadal pustki...
Postaram się jutro wrzucić zdjęcia skarpy z rozplenicami