Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

anka_ 09:47, 23 wrz 2019

Agatko to, że po cichutku spaceruję po twoim ogrodzie to już nie raz pisałam. Że kocham go o każdej porze roku- też. Że robisz cudne fotki to fakt niezaprzeczalny. ale ostatnio moją uwagę kradnie szklarnia. Mam cicha nadzieje, że uda mi się przed zimą wylać fundamencik pod swoją i szukam inspiracji, informacji (fajny link kiedyś wstawiłaś) i natchnienia. I mam pytania- Jak głęboko kopaliście fundament pod swoją? Jeżeli dobrze doczytałam to boki szklane, góra poliwęglan komorowy... Czy rozważaliście poliwęglan lity na dach? Czym impregnowaliście drzewo?

Kolorek super.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Agania 20:15, 23 wrz 2019

popcorn napisał(a)
Super jesienne zdjęcia

Dzięki Karola
Agania 20:16, 23 wrz 2019

Andrzej_ napisał(a)

Oczywiście miałem na myśli inspekt, pomroczność jasna czy cuś...
Dzięki za info o barbuli

Pomroczność jasne
Ciekawa jestem czy posadzisz barbulkę
Agania 20:20, 23 wrz 2019

Kasiolaaa napisał(a)
szkoda ze jednoroczna u mnie na wschodzie napewno by nie przezimowala ale fakt piekna to ona jest

Spotkałam w sieciówce po 10 zł i miałam akurat szczęście ją spotkać trawki lubię i nie mogłam sobie jej odmówić
Agania 20:28, 23 wrz 2019

MartaCho napisał(a)
Mam Rubrum w donicach przed domem- od lipca kwitnie i wypuszcza ciągle nowe kićki, piękna jest. Może by tak zebrać z kłosów nasiona i sobie wysiać na wiosnę? Będziesz działać w tym kierunku?
Jak tam zwrot Millenium? Będą wymieniać na poprawne sadzonki?

Martuś oczywiście, że spróbuję ją wysiąść tym bardziej, że właśnie gubi już nasionka
Reklamacja przyjęta przeze mnie tylko w formie zwrotu kosztów, rośliny zatrzymałam, bo kłopot z paczką i kurierem... za bardzo zajęta jestem innymi sprawami i nie mają innych czosnków...przeprosili mnie ale twierdzą, że to Milenium... to będzie zagadka do wiosny, ale skoro przeprosili to chyba jednak do końca nie wiedzą co sprzedają?
Agania 20:32, 23 wrz 2019

Urszulla napisał(a)

Ja już nie planuję wysiewów ale Ty będziesz miała motywację z takim inspekcikiem. Kokorycz się przebarwia, czytam i już się cieszę
Cudnie jesienią a przyszły tydzień ma być ciepły będzie kolorowo

Masz dopieszczone dzięki za podtrzymanie mojego nastroju

Ja lubię wysiewać Ula, ale denerwowały mnie już parapety z tą wystawą
w oknach. Pogoda jest na plus jeszcze jutro, ale też się cieszę, bo w weekend
się odrobiłam... Jesień już w ogrodzie na całego się panoszy
Klony też nabierają jesiennych kolorów...macham i pozdrawiam Ula
Agania 20:58, 23 wrz 2019

anka_ napisał(a)
Agatko to, że po cichutku spaceruję po twoim ogrodzie to już nie raz pisałam. Że kocham go o każdej porze roku- też. Że robisz cudne fotki to fakt niezaprzeczalny. ale ostatnio moją uwagę kradnie szklarnia. Mam cicha nadzieje, że uda mi się przed zimą wylać fundamencik pod swoją i szukam inspiracji, informacji (fajny link kiedyś wstawiłaś) i natchnienia. I mam pytania- Jak głęboko kopaliście fundament pod swoją? Jeżeli dobrze doczytałam to boki szklane, góra poliwęglan komorowy... Czy rozważaliście poliwęglan lity na dach? Czym impregnowaliście drzewo?

Kolorek super.

Aniu miło mi że tak mi słodzisz. .. staram się ogładzić ten mój ogród
Zdjęcie to jedno na czas mi wyjdzie, ja tam zawsze podziwiam Twoje foty
Aniu jak się cieszę, szklarnia się spełni i u Ciebie
Co do szklarni to fundamenty głęboko na 1,20m lub nawet na 1,40m.
Okienka są tak jak piszesz na bokach i 4 okienka otwierane.
Dach z poliwęglanu litego oczywiście był brany pod uwagę przeze mnie pod uwagę, bo mężaty chciał położyć najtańszą opcję pleksi faliste. Ostatecznie stanęło na poliwęglanu komorowym 10mm, pierwszy wariant to drożyzna nie na naszą kieszeń. Drewno impregnowaliśmy impregnatem że średniej półki.
Drewnochron marki drewnochron

I tyle jak masz jeszcze pytania to wal do mnie jak dym
anka_ 08:33, 24 wrz 2019

Poszperałam w necie i rzeczywiście ceny litego powalają. Narazie największy zgryz mam z decyzją z czego zrobić ramę- metal czy drewno.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Agania 08:55, 24 wrz 2019

anka_ napisał(a)
Poszperałam w necie i rzeczywiście ceny litego powalają. Narazie największy zgryz mam z decyzją z czego zrobić ramę- metal czy drewno.

Poliwęglan lity i jego cena skutecznie zweryfikowała nasze podejście do realizacji i w ogóle czas
zakończenia budowy szklarni.

Aniu to zależy jakie elementy konstrukcyjne wolisz...wiem, że drewno mniej trwałe, ale u nas wiata stoi
na konstrukcji drewnianej już 18 lat i nie widać żeby coś ją nadgryzło.
Ramy w szklarni to belki drewniane 15cm łączone były na podmurówce z dwóch pustaków.
anka_ 10:01, 24 wrz 2019

U nas szklarnia ma zastępować rozebrany tunel, a więc być typowo na uprawy wiosna-jesień. I to czego się obawiam przy ramie z drewna to duża wilgotność i skraplanie. Z tym mieliśmy problem przy drewnianej ramie drzwi w foliaku. Ale z drugiej strony szklarnia umożliwia lepsze wietrzenie.
Z wyglądu zdecydowanie wolałabym drewno i chyba na tym stanie.

Agato a czy wiatę też zabezpieczaliście tym drewnochronem? Bo ja na tarasie i studni mam inny i to poprostu porażka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies