Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Rozpoznawanie chwastów 07:50, 21 sie 2016

Do góry
No to może stężenie było nieodpowiednie, za małe? Trzeba łapę wsadzić i próbować wyciągać, stale wyrywana, pozbawiona części asymilacyjnych może w końcu padnie?
Lustro w ogrodzie 07:47, 21 sie 2016

Do góry
Zadaszenie tak, piękne i pomysłowe, jakby wisiało w kosmosie.

Ale ja ciągle myślę o drzewach wysoko. A te wielopniowe tak, śliczne, tylko nie rozwiązują problemu domu wiszącego nad ogrodem.
Mata przeciw chwastom 07:40, 21 sie 2016

Do góry
Na korzenie nasyp cienką warstwę ziemi, dopiero kamyki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:25, 21 sie 2016

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
To czekam na ten artykuł o paprotkach i machach gdzie będzie można przeczytać??

W październikowej Werandzie A po publikacji u nas
Ogród bardzo piaszczysty i żwirowy 07:07, 21 sie 2016

Do góry
Ponieważ temat jest w dziale "Ogród" a nie "Nasze ogrody" link w podpisie nie jest potrzebny. To porada dotycząca piaszczystego ogrodu, a nie wątek o ogrodzie.

Powiem tak:

Pytanie nie powinno brzmieć "Jakie rośliny wytrzymają takie ekstremalne warunki" tylko "Co mogę zrobić aby stworzyć lepsze warunki, aby mój ogród wyglądał lepiej niż nadmorskie wydmy"

Piach "zje" wszystko co tylko dodasz do niego, przerobi kompost, spróchniałe liście, ale wiele lat wytrwałości może na tyle poprawić warunki glebowe, że cokolwiek będzie rosło.

Podstawowa sprawa to założenie systemu nawadniającego. Bez tego zapomnij, że cokolwiek cennego urośnie. Jedynie z większych roślin rozchodniki i rojniki, ale to pikuś w porównaniu z pięknymi ogrodami. Przecież musisz stworzyć warunki do wzrostu żywopłotów, jakieś drzewa aby ogród nie był jedynie jałową pustynią.

Pierwsza rada - użyźnienie gleby. Jak to zrobić? Poczytaj w tym artykule i załóż kompostownik.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/289-kompost-najlepszy-nawoz-do-ogrodu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:38, 20 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold'.

Danusiu, dziękuję dzisiaj już sadziłam ze swoich wyhodowanych. Twoje rady takie trafne i czemu nie skorzystać wkrótce fotki u mnie.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:57, 20 sie 2016

Do góry
Mazan napisał(a)
Mentha

Najpierw dowiedz się jakie jest to pH podłoża. Jeśli odbiega od wymagań rośliny wtedy reaguj. Niedobór magnezu uzupełniasz siarczanem magnezu 0,5%. Regulowanie odczynu to najlepiej wymiana podłoża - inne zabiegi są doraźne i poprawiają sytuację na okres od 0,5 do 2,5 roku zależy od metody. Toszka opisała ich wiele, Gardenarium również.

Pozdrawiam

dzięki, ja świezynka i nic nie wiem o ogrodnictwie
Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:53, 20 sie 2016

Do góry
Mentha

Najpierw dowiedz się jakie jest to pH podłoża. Jeśli odbiega od wymagań rośliny wtedy reaguj. Niedobór magnezu uzupełniasz siarczanem magnezu 0,5%. Regulowanie odczynu to najlepiej wymiana podłoża - inne zabiegi są doraźne i poprawiają sytuację na okres od 0,5 do 2,5 roku zależy od metody. Toszka opisała ich wiele, Gardenarium również.

Pozdrawiam
Mata przeciw chwastom 09:39, 20 sie 2016

Do góry
Polecam nasypanie kory, będzie dla roślin lepiej i ładniej. Czyli dwa w jednym.

Takie coś będzie. Nie same tuje robią ogród, przed tujami też musi coś być

Pokaż mężowi to zdjęcie - do takiego efektu dąż, a on niech zakasa rękawi i bierze się za wynoszenie kamyków a nie umywa ręce.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:56, 20 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Mało Cię ostatnio

Ależ gdzież tam. Trzy artykuły napisałam w sierpniu, teraz piszę czwarty o paprociach i mchach. Ciągle jestem na wątkach tematycznych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:54, 20 sie 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Danusiu, przyszłam prosić o poradę. Szukam czegoś na obwódkę do półcienistego zakątka z grillem na trójnogu, który stoi na kole z kostki; chcę je do połowy "otoczyć" czymś ładnym co rozjaśni miejsce.

Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold'.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:52, 20 sie 2016

Do góry
bata napisał(a)
Danusiu popełniłam fopa - swoją bytność na forum powinnam zacząć od przywitania z szefową, a nie od razu z grubej rury prosić o pomoc na różnych wątkach - także : dzień dobry Danusiu, stworzyłaś nie tylko piękny ogród, niedościgniony wzór, ale także niesamowite miejsce - ogrodowisko, jestem bardzo wdzięczna za Twoją bezinteresowną chęć pomocy

na moim wątku są plany

pozdrawiam, dziękuję

Witam, rozgrzeszam Błąd naprawiony

W plany wejdę po weekendzie albo w niedzielę, teraz Mamie czas trzeba poświęcić. Nie ogrodowisku.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 08:48, 20 sie 2016

Do góry
sylwesterk napisał(a)
Witam,
uprzejmie proszę o pomoc w zdiagnozowaniu, co dolega mojej kosodrzewinie. Nie ma owadów, mszyc na roślinie.

Z góry dziękuję.

Osnuja osnują, ale popełniłeś wiele błędów pielęgnacyjnych.

Przede wszystkim posadziłeś za głęboko..to widać jak na dłoni, druga sprawa - zasypałeś je kamieniami po sufit, już więcej chyba nie mogłeś nasypać, a jak jeszcze położyłeś agro ??, to już załatwiłeś je na amen.

Chłopie, rozgrzeb te kosodrzewiny, zobacz co tam masz u nasady pnia, podnieś je wyżej celem dania im szansy na życie,. potem obetnij suche gałęzie, zapomniałam napisać - daj ziemię do iglaków. Jeszcze jedna sprawa czy nie rosną w glinie, to powoduje zatapianie korzeni.

Żal patrzeć jaki los im zgotowałeś. Może ten post jest radykalny, ale może się opamiętasz i inaczej zaczniesz sadzić rośliny

Rozumiem, że wygodnie jest wyłącznie wykonać oprysk, ale to sprawy nie załatwi i sosny padną.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 08:38, 20 sie 2016

Do góry
Wygląda na to, że nie masz agrowłókniny, ale dla porządku zapytam czy jest?
Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 08:31, 20 sie 2016

Do góry
Paprocie pióropusznik strusi. Porozłażą się i będzie gaj.
Sumak octowiec - jak zahamować ekspansję? 08:29, 20 sie 2016

Do góry
caletto napisał(a)
Witajcie

Ja troche odwrotnie jak w temacie wątku.
Mam do Was pytanie:
Chcialbym miec w ogrodzie kilka sumakow i w tym celu przywiozlem od znajomych kilka odrostow wykopanych z gruntu.

Powiedzcie mi czy z tymi mini korzonkami one sie przyjma ?
I jeszcze jedno pytanie, domyslam sie ze liscie klapna calkowicie, czy powinienem zostawic na krzaku takie klapniete luscie czy moze wyciac je i zistawic tylko podstawowy pieniek ?

Nie sadź tego dziadostwa wcale
Lustro w ogrodzie 08:23, 20 sie 2016

Do góry
Niedobre miejsce. Jak będziesz siedzieć tam, to będą się osoby odbijały, co jest deprymujące i odwracające uwagę. Z domu z kolei będzie się odbijał placyk z meblami.
A powinna woda, kręta ścieżka, kompozycje roślinne.

Tuje nie będą przytłaczające gdy dasz przed nimi dwa miskanty Variegatus. Po bokach.

Przytłaczający to jest ten dom u sąsiada i to on jest tutaj problemem nie tuje. Tuje są bardzo ładne. W ogrodzie powinnaś posadzić kuliste lub wrzecionowe drzewa o koronach powyżej tui, wtedy złagodzą ten moloch, ot co.
Pokaż fotkę z domem w tle.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:18, 20 sie 2016

Do góry
Jeszcze nie było takiego przypadku, żeby przed wzejściem trawnika nie było ulewy, stąd moja rada Ja w swojej długiej historii zakładania trawników nie miała szczęścia, zawsze była olewa.

Polecam podszkolenie się w temacie ulewy.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7045-ulewa-po-zasianiu-trawnika

Przewidywane ulewy dla Warszawy jutro i pojutrze. Nawet 11 mm.

http://www.yr.no/place/Poland/Masovia/Warsaw/long.html
Rozpoznawanie chwastów 08:16, 20 sie 2016

Do góry
RobertB napisał(a)
A u mnie w ogrodzie wyrasta jakieś trawopodobne coś.. rośnie między roślinami i ciężko to wyrwać. Nie tworzy jakiś większych kęp tylko ta cała grupa widoczna na zdjęciu to tak jakby roślina obok rośliny.. Widać zresztą po obu stronach od tej dużej części, że wyrastają kolejne małe. Nie działa na to środek selektywny: Fusilade... co to może być? Proszę o pomoc

To bardzo dziwne bo Fusilade działa na jednoliścienne, a ta trawa jednoliścienną jest. Ja bym nie czekała a wyrywała z korzeniami.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:14, 19 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gęba mi się śmieje

I postaram się by uśmiech Ci nie zniknął - zmobilizowałaś mnie że hej - na lakierowym haju chodzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies