tak sie zastanawiam czy by nie dać takiego ekranu z tych cisów pierwsze zdjecie jest od strony drogi. za tymi cisami bylaby rabata z magnolia [a moze czerwnym klonem!?!]i póżniej taras. tak mnie naszło przy transporcie. ta tasma na ziemi to +/- taras. Droga widoczna na 3cim zdjeciu, tam gdzie stoi auto. ALe droga jest uszczeszczana przez nas, sasiada i ewent spacerujacych pieszych.
Z całego serca polecam tę bylinę, nawet jeśli traktować ją jako roślinę na jeden sezon. Piękna jest. Nie jest też powiedziane, że skoro u mnie zamiera co roku, to u innych będzie tak samo. Najwidoczniej robię coś źle z jej uprawą...
Różanka z Pashminą w zeszłym roku wyglądała trochę inaczej. Rosła razem z dwiema różami Gentle Hermione, a pośrodku był bukszpan. Aby rabata wyglądała bardziej harmonijnie, Hermionki przesadziłam jesienią obok ławki pod "domkiem ogrodnika" - bo dużo się tam siedzi, a Gentle Hermione cudownie pachnie - i dosadziłam brakujące Pashminy. Od razu widać, że dwa krzewy są mniejsze, ale myślę, że w następnych latach to się wyrówna.
Aneta super zakupy, i ładne krzaczki piwonii i odrazu z pąkami, to jeszcze w tym sezonie kwiaty zobaczysz u nich. Ja mam przy różach jedną piwonnie jest spora po poprzednich właścicielach jasno różową, rok temu nie zakwitła, a w tym roku będzie miała sporo kwiatów
Alicja ciemierniki oj tak bardzo długo utrzymują kwiaty. A tulipany już zaczynają przekwitać, wystarczyły 2-3 dni z wyższą temperaturą. Chyba u każdego z biedronki zakupiony EE zakwitł strzępiasty tulipanoskwiat ma elegancki, ciekawe czy nie jest z tych zanikających..
Dziękuję
Co do Edenek - jestem ciekawa ich kwitnienia, bo to będzie tak naprawdę ich pierwszy prawdziwy sezon. W zeszłym roku kwitły, ale były jeszcze dość niskie. W tym roku już widać, że zbudowały większy krzew.
Już nie mogę doczekać się kwitnienia róż. Obserwuję pierwsze zawiązujące się pąki, niecierpliwię się. Ciekawa jestem, czy pierwsze kwitnienie będzie równie obfite co w zeszłym roku.
Widzę, że tematy poświęcone rododendronom na forum są o g r o m n e. Czytam je z doskoku, po kilka stron. Są kopalnią wiedzy od ogrodników bardziej doświadczonych ode mnie. Sama posiadam kilka rododendronów. Większość to młode rośliny, dwa egzemplarze mam od około siedmiu lat. Są przesadzone ze starego ogrodu. Jak tylko zakwitną na pewno podzielę się zdjęciami
Ale zaraz, pierwszy rodek już zakwitł - Buchlovice. Bardzo młody, mały krzaczek.
Jakie odmiany rododendronów posiadasz? I które polecasz? Może rzeczywiście sadzę nieodpowiednie odmiany, bo kupując je, kieruję się impulsem. Coś gdzieś zobaczę i potem męczy mnie, dopóki sobie takiego nie kupię.
Na tym zimnie to właśnie tulipany zyskują. Wrzucę zdjęcie zaraz po 2 dniach wiatrów. o dziwo tylko je poprzeginało. i sprzed wczoraj - potargane ale jeszcze dawały kolor.
I 2 dni temu
Pomidory nadal marniutkie- zimno miały. parę dni ich nie wynosiłam na dwór przez to zimno. od wczoraj znów są na dworze. Liczę, żę w kocnu ruszą i zmężnieją.
Chylą się ku słońcu kwinące skalnice
Amanogawa dalej rozwija kwiatki
U nas wiosna spokojniejsza, miłorząb przeczekał wiosenne przymrozki i startuje na spokojnie
Rogal ukwiecony, a w tle świeżo powstały dom (to są ci od rozjechanej drogi)
Ten suchy klonik już ucięty, ale na fotkę jeszcze się załapał przed ciachaniem.