Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:37, 28 kwi 2024

Do góry

tak sie zastanawiam czy by nie dać takiego ekranu z tych cisów pierwsze zdjecie jest od strony drogi. za tymi cisami bylaby rabata z magnolia [a moze czerwnym klonem!?!]i póżniej taras. tak mnie naszło przy transporcie. ta tasma na ziemi to +/- taras. Droga widoczna na 3cim zdjeciu, tam gdzie stoi auto. ALe droga jest uszczeszczana przez nas, sasiada i ewent spacerujacych pieszych.

Wiejski ogród Magdy 19:36, 28 kwi 2024

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Ta skalnica faktycznie jest śliczna. Chyba u siebie też gdzieś ją wcisnę.
Bardzo jestem ciekawa Twojej mini różanki z Pashminą. W masie podczas kwitnienia pewnie robią świetne wrażenie...

Z całego serca polecam tę bylinę, nawet jeśli traktować ją jako roślinę na jeden sezon. Piękna jest. Nie jest też powiedziane, że skoro u mnie zamiera co roku, to u innych będzie tak samo. Najwidoczniej robię coś źle z jej uprawą...

Różanka z Pashminą w zeszłym roku wyglądała trochę inaczej. Rosła razem z dwiema różami Gentle Hermione, a pośrodku był bukszpan. Aby rabata wyglądała bardziej harmonijnie, Hermionki przesadziłam jesienią obok ławki pod "domkiem ogrodnika" - bo dużo się tam siedzi, a Gentle Hermione cudownie pachnie - i dosadziłam brakujące Pashminy. Od razu widać, że dwa krzewy są mniejsze, ale myślę, że w następnych latach to się wyrówna.

Różanka w zeszłym roku:

Ogrodowe wariacje 19:32, 28 kwi 2024

Do góry
Wiaan napisał(a)
Zakupy może nie takie duże ale cieszą ogromnie

Aneta super zakupy, i ładne krzaczki piwonii i odrazu z pąkami, to jeszcze w tym sezonie kwiaty zobaczysz u nich. Ja mam przy różach jedną piwonnie jest spora po poprzednich właścicielach jasno różową, rok temu nie zakwitła, a w tym roku będzie miała sporo kwiatów
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:26, 28 kwi 2024

Do góry
Tak mają szaleni ludzie... przesadzam!

Anna i Ogród 2 19:22, 28 kwi 2024

Do góry
Kwitną truskawki
Albion

San Andreas

I po woli zbierają się Honeoye
Ogród hortensjowo różanecznikowy 19:22, 28 kwi 2024

Do góry
Alija napisał(a)
Moniko, ciemierniki pięknie jeszcze się prezentują, to naprawdę żelazne kwiaty, zdobią ogród bardzo długo. Tulipany cudne, dzięki temu ochłodzeniu ( nie mówię o przymrozkach) nie przekwitają tak szybko i jeszcze się trzymają. He, he, widzę też "moje" tulipany.
Alicja ciemierniki oj tak bardzo długo utrzymują kwiaty. A tulipany już zaczynają przekwitać, wystarczyły 2-3 dni z wyższą temperaturą. Chyba u każdego z biedronki zakupiony EE zakwitł strzępiasty tulipanoskwiat ma elegancki, ciekawe czy nie jest z tych zanikających..
Anna i Ogród 2 19:18, 28 kwi 2024

Do góry
Teraz będziemy mogli na tej części z nową rabatą posiać trawę bo na tej drugiej części trawa siana 2 tygodnie temu wygląda zabawnie

Tyle mam siewek trzcinnika krótkowłosego

Zauważyłam że ruszyły prawoślazy od Danusi

I werbeny też od Danusi
Wiejski ogród Magdy 19:15, 28 kwi 2024

Do góry
Urszulla napisał(a)
Kibicuję
To prawda, że ogród z doskoku to nie to samo co mieć go na miejscu, więc podwójnie trzymam kciuki

(...)

A róże zacne, może się okazać że są odpowiednie u Ciebie, bo łatwe w utrzymywaniu z daleka. Edenki są u mnie TOP nr 1.

Fajne rabatki

Dziękuję
Co do Edenek - jestem ciekawa ich kwitnienia, bo to będzie tak naprawdę ich pierwszy prawdziwy sezon. W zeszłym roku kwitły, ale były jeszcze dość niskie. W tym roku już widać, że zbudowały większy krzew.
Już nie mogę doczekać się kwitnienia róż. Obserwuję pierwsze zawiązujące się pąki, niecierpliwię się. Ciekawa jestem, czy pierwsze kwitnienie będzie równie obfite co w zeszłym roku.

Widzę, że tematy poświęcone rododendronom na forum są o g r o m n e. Czytam je z doskoku, po kilka stron. Są kopalnią wiedzy od ogrodników bardziej doświadczonych ode mnie. Sama posiadam kilka rododendronów. Większość to młode rośliny, dwa egzemplarze mam od około siedmiu lat. Są przesadzone ze starego ogrodu. Jak tylko zakwitną na pewno podzielę się zdjęciami
Ale zaraz, pierwszy rodek już zakwitł - Buchlovice. Bardzo młody, mały krzaczek.

Jakie odmiany rododendronów posiadasz? I które polecasz? Może rzeczywiście sadzę nieodpowiednie odmiany, bo kupując je, kieruję się impulsem. Coś gdzieś zobaczę i potem męczy mnie, dopóki sobie takiego nie kupię.

Anna i Ogród 2 19:11, 28 kwi 2024

Do góry
Piwonie Kansas, szałwie Caradonny i penstemony Husker Red

Czekam na ligrusy (zobaczymy czy będą dobrym zamiennikiem bukszpanów)

Reszta roślin wciąż nie osiągalna lub na stronach gdzie strach kupić: Tymotki, gaury różowe, irysy fioletowe bródkowe i jarzmianki biało-różowe.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:08, 28 kwi 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Ale kolorowe twoje tulipany Teraz pewnie już po kwitnieniu?

Szkoda, że pomidorki tak słabo wzeszły. Przepikuj je to jeszcze nabiorą masy.

Na tym zimnie to właśnie tulipany zyskują. Wrzucę zdjęcie zaraz po 2 dniach wiatrów. o dziwo tylko je poprzeginało. i sprzed wczoraj - potargane ale jeszcze dawały kolor.

I 2 dni temu

Pomidory nadal marniutkie- zimno miały. parę dni ich nie wynosiłam na dwór przez to zimno. od wczoraj znów są na dworze. Liczę, żę w kocnu ruszą i zmężnieją.

Moje vs kupione

Dalie muszę w koncu posadzić.
Anna i Ogród 2 19:01, 28 kwi 2024

Do góry
Dziś posadziłam to co miałam
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 18:55, 28 kwi 2024

Do góry
Chylą się ku słońcu kwinące skalnice

Amanogawa dalej rozwija kwiatki

U nas wiosna spokojniejsza, miłorząb przeczekał wiosenne przymrozki i startuje na spokojnie
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 18:50, 28 kwi 2024

Do góry
Niecięty w tym roku dereń Ivory Hallo jest 2 razy większy od ciętego brata

Kwitną niespiesznie brokułowe hiacynty

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 18:46, 28 kwi 2024

Do góry
Barwinek Marie trafił do wyższej donicy
Ogród z koniczynką 18:26, 28 kwi 2024

Do góry

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:23, 28 kwi 2024

Do góry
Dziękuję dziewczyny za tyle pochwał
Wysiłek się opłacił
Nam też się teraz podoba
Jest pięknie i niewymagająco bez trawnika jest teraz czas na relaks

Tak jak dziś

Ogród z koniczynką 18:21, 28 kwi 2024

Do góry

Rogal ukwiecony, a w tle świeżo powstały dom (to są ci od rozjechanej drogi)

Ten suchy klonik już ucięty, ale na fotkę jeszcze się załapał przed ciachaniem.
Wiejski ogród Magdy 18:20, 28 kwi 2024

Do góry
Zdjęcia skalnic z ubiegłego roku. Sadziłam je wtedy na skalniaku - wszystkie zginęły.

Ogród z koniczynką 18:18, 28 kwi 2024

Do góry
Tulipany po przymrozku nie podniosły się do pionu, trwają w ukłonie...
Ogród z koniczynką 18:16, 28 kwi 2024

Do góry
Pomęczę jeszcze wiosennymi fotkami, bo niebawem już takich widoków nie będzie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies