Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

sciurus 14:47, 15 mar 2025

Witam wszystkich. Bardzo lubię czytać to forum ale nigdy nie pytałam o poradę. Do dziś projektuje właśnie fragment ogrodu od frontu domu. Wizje z głowy przelałam już na papier. Nadal jednak nie mam pomysłu co posadzić pod numerem 1 i 2. A mianowicie fragment przy samym płocie (szerokość około 50-80)oraz fragment tys za cisami.
Proszę o pomoc i sugestie
peter220 13:28, 04 kwi 2025

Witam, pomożecie w rozpoznaniu nazwy tych drobnych białych kwiatów (w pierwszym planie)?
MagdaLenka 13:34, 04 kwi 2025

To gaura (gaura lindheimeri).
Patrycja_KG_Lu 13:36, 04 kwi 2025

To nawet chyba odmiana Whirling Butterflies.
peter220 17:30, 04 kwi 2025

Dziękuję
Marzenax16 21:14, 22 kwi 2025

Dzień dobry wieczór

Jestem w trakcie kończenia ogrodu. Ogród zaprojektowany wg. prób i błędów, ale własny.
Mam problem z jedną stroną ogrodu. Stanowisko nasłonecznione, gleba niezbyt urodzajna....
Mniej wiecej jakie rośliny zasadzić to może i bym wiedziała ale mam już taki misz masz że już nie wiem gdzie co posadzić, co w środku a co przy brzegu rabaty.
Będzie niedługo siany trawnik, obrzeża jak widać już odzielają rabaty.

No cóż proszę o poradę bo szczerze ta strona ogrodu to już dla mnie staję się utrapieniem.
Do połowy jest cień ( od dołu zdjęcie), potem im bliżej ogrodzenia słónce i słońce.

Bedę wdzięczna

anuska2507 11:16, 27 kwi 2025

Cześć, moim zdaniem rabata ma już ładny zimozielony szkielet. Dodałabym tu coś kwitnącego, ale starałabym się posadzić dużo sztuk tego samego gatunku, np. obwódkę z jakiejś niskiej bylimy lub trawy i coś wyższego kwitnącego, np. róże lub hortensje. Może ten dom naprzeciwko przesłonić jakimś drzewem?

LIDKA 13:08, 27 kwi 2025

Idź do Mrokasi i zgap rabate frontową. Własnie pokazywała w różnych porach roku.

Do tego co masz padowałyby nasadzanie jakie ma Mrokasia.

Tawuły zawilce jeżówki.
Róże potrzebują słońca a hortensje wody a piszesz ze ziemia słaba.

BeataDebek 11:55, 28 kwi 2025

Hej stworzyłam rabatę z klonami globosum hortensjami,trawami i innymi bylinami.pierwsze były klony sadzone bez jakiej kolwiek wiedzy i bardzo je lubię.Niestety posadziłam je za głęboko jeden wypadł mi w tamtym roku a drugi już podniesiony pęka mu pień i schodzi kora.jedna gałaż ma w przekroju środek brązowy.czy mogę go wymienić czy już w te miejsce nie sadzic?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies