Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Patrycja_KG_Lu 21:12, 03 kwi 2025

Ile sztuk potrzebujesz tych amanogaw?
Marcin89 22:10, 03 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ile sztuk potrzebujesz tych amanogaw?
3 sztuki. Ale ja żartowałem z tym wysyłaniem.
Marcin89 12:31, 04 kwi 2025

Moje pierwsze rabaty, zakładane około rok temu (kwiecień, maj).

Tulipany rozmieściłem pojedynczo w całych doniczkach. A chyba lepiej było by grupkami tylko koło rozplenic. Ale zobaczymy jaki będzie efekt, jak zakwitną

Między tarasami bardzo mi się podoba o tej porze roku. W sumie chciałem efekt kul, poduch i kęp traw w nieregularnym układzie. A nad nimi mają być jeszcze czosnki. A swoją drogą szałwie też mają fajne kępy.

MagdaLenka 12:41, 04 kwi 2025

Elegancko! Ta rabata już teraz wygląda bardzo dobrze, pewnie latem będzie szał!
Mam nadzieję, że moja tarasowa w przyszłym roku już też będzie bardziej reprezentacyjna, bo na razie to wszystko jeszcze małe...
Patrycja_KG_Lu 12:44, 04 kwi 2025

Bardzo to dobrze wygląda po zaledwie roku. Rozplenice tam to Hameln? Tulipany w jakim kolorze dałeś?
Marcin89 12:46, 04 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
Elegancko! Ta rabata już teraz wygląda bardzo dobrze, pewnie latem będzie szał!
Mam nadzieję, że moja tarasowa w przyszłym roku już też będzie bardziej reprezentacyjna, bo na razie to wszystko jeszcze małe...
Rok temu duet szałwia Caradonna i jeżówka purpurowa zrobił robotę

Za rok będzie różnica, zobaczysz. W sumie wszystko u mnie podrosło, oprócz thuj
Marcin89 12:51, 04 kwi 2025

Bardzo to dobrze wygląda po zaledwie roku. Rozplenice tam to Hameln? Tulipany w jakim kolorze dałeś?
Rozplenice to Little Bunny, a koło nich tulipany Flaming Purissima w kolorze brzoskwiniowo-różowym. Zas na dużej rabacie czosnki Gladiator i tulipany Foxtrot, różowe w sumie.
Marcin89 13:08, 04 kwi 2025

Niestety i mnie dopadł jakiś wirus Najgorzej jest z hortensjsmi, które nie zdążyły pójść w miejsce docelowe, a już proszą się o cięcie. W sumie teraz i tak nie przytnę, bo chory, a do tego ma być przymrozek.

W marcu udało się i tak dużo zrobić, ale nic nie jest na 100% skończone - nie ma kartonów i zrębki. Bo ważniejsze było przesadzanie i dzielenie roślin w chłodnej pogodzie. A i tak wcale chłodno nie było, wszystko trzeba było więcej podlewać.

Brzozowa - obsadzona w 100%. Poszło mniej miskantów i hortek, za to więcej bylin i stip. Jest ich tam z 50 sztuk

Platanowa - posadzone miskanty i hortensje z tyłu oraz rozplenice po całej długości. Brakuje tylko bylin.

Narożna - 100% obsadzona. Poszły w sumie rośliny jak na rysunku, tylko układ inny. No i jest miejsce na potencjalne drzewko.

Boczna - nie ruszona.

Plan na to wszystko to był marzec i kwiecień. A w międzyczasie wysiewałem przecież warzywa, przycinałem co trzeba w innych częściach ogrodu, w tym tygodniu pikowałem pomidory i paprykę Zajęć nie brakuje.
Patrycja_KG_Lu 13:43, 04 kwi 2025

Wychodzi na to, że w jeden sezon obsadzisz wszystko na gotowo. Sporo sadzenia już za Tobą. Ja to nawet połowy rabat nie mam zapełnionych roślinnością. Na każdej zaczętej czegoś brakuje, tych niezaczętych też jeszcze sporo. Jutro mimo chłodu mamy pomoc babci przy dziecku, więc we dwójkę będziemy sadzić i pielić to trochę nadgonimy.
Marcin89 14:19, 04 kwi 2025

Wychodzi na to, że w jeden sezon obsadzisz wszystko na gotowo. Sporo sadzenia już za Tobą. Ja to nawet połowy rabat nie mam zapełnionych roślinnością. Na każdej zaczętej czegoś brakuje, tych niezaczętych też jeszcze sporo. Jutro mimo chłodu mamy pomoc babci przy dziecku, więc we dwójkę będziemy sadzić i pielić to trochę nadgonimy.
Ale za to nie mamy żywopłotu wokół działki. Czeka mnie jeszcze remont gospodarczego, obsadzenie go, a na jesień być może planowanie układu warzywnika i sadzenie jagodowych. Borówki też zmienią miejsce, bo tutaj jest im źle. Itd. Zawsze się coś przypomni