Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 14:05, 03 kwi 2025

A ja znowu z pytaniem - zdjęcie mojej kaliny Roseum (mam nadzieję)
Chyba powinnam była ją przyciąć wcześniej, więc co teraz - przyciąć? Zostawić jak jest? Jeśli przyciąć, to jak? Gdzie?

I chyba wyprostować ją trochę muszę
Polon 11:09, 04 kwi 2025

Nikt nic o cięciu? Kto na forum jest specjalistą od cięcia, to może wprost zapytam?

A taką niespodziankę dzisiaj mam

Muszę zobaczyć w notatkach, jaka to może być odmiana. Tylko jakiś niski jest, nie pamiętam, żebym takie maluchy kupowała, pewnie dlatego, że sucho i wcześnie ciepło się zrobiło
Juzia 11:21, 04 kwi 2025

Pomogłabym z kaliną... ale nigdy nie miałam to się nie znam
Dopiero mam zamiar nabyć... to podpatrzę na przyszłość
Roocika 12:18, 04 kwi 2025

Polon napisał(a)

Nie lubisz wizualnie czy z innego powodu?
A sesleria jaka? Sprawdziłam, że są różne odmiany, którą polecasz? No i miejsce jest dodatkowo przez większość dnia w cieniu, czy mimo to sesleria da radę? Podobają mi się, ładnie wokół pnia by wyglądały, tylko te lokalne warunki „lokalowe”

Suchy cień? Takich roślin szukaj. Polecam e-katalog roślin. Można sobie zaznaczyć warunki

Trudne miejsce.
Na pewno nie liliowce, one lubią mokro i słonko/półcień.
Seslerie na suche ale słońce.
Kosttrzew nie znam.

Bodziszek korzeniasty powinien wszędzie urosnąć

Z traw to może hakone ale nie wiem czy znosi sucho?

Ja to mam wszędzie mokro więc z autopsji nie wiem co się sprawdzi...
Roocika 12:19, 04 kwi 2025

Polon napisał(a)
A ja znowu z pytaniem - zdjęcie mojej kaliny Roseum (mam nadzieję)
Chyba powinnam była ją przyciąć wcześniej, więc co teraz - przyciąć? Zostawić jak jest? Jeśli przyciąć, to jak? Gdzie?

I chyba wyprostować ją trochę muszę

Kalinę tniemy po kwitnieniu kwitnie wiosną czyli tniemy latem
Roocika 12:32, 04 kwi 2025

No i żurawek bym nie sadziła. Zależy jaka odmiana ale one się szybko starzeją, trzeba je dzielić, potrafią zanikać, lubią je opuchlaki i wiosną się długo zbierają.

Mam jakąś czerwonolistną odmianę, która jest pancerna ale rośnie przy oczku i mi wiosną nie przeszkadza. Wydaje mi się, że one też wolą wilgotno.
MagdaLenka 12:42, 04 kwi 2025

Jak suchy cień, to może jarzmianka?
Patrycja_KG_Lu 13:04, 04 kwi 2025

Hakone Greenhills u mnie słabo rosło. Dostało diagnozę ogrodowiskową, że ma za sucho. Zwiększyłam podlewanie i jest lepiej, ale nie super jeszcze. Ja bym do suchych miejsc odrzuciła. Od mocnych cięć to chyba Olciamanolcia najbardziej. Ona ma jedną lub dwie Roseum. Moje też młode, jeszcze nie cięte.
Polon 13:38, 04 kwi 2025

Dziękuję za odzew ❤️
Z Kalina w takim razie poczekam i w międzyczasie dopytam Olcie…

Na suche pod wisienką już zdecydowałam, że dam seslerię. Kupiłam już jesienną i czekam na dostawę heufflera, a które posadzę w tym miejscu, zdecyduję później. Jesienna bardziej na to stanowisko chyba, ale ta druga wizualnie z tymi ciemnymi kwiatostanami lepiej mi się widzi w tym miejscu.
Polon 13:41, 04 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Hakone Greenhills u mnie słabo rosło. Dostało diagnozę ogrodowiskową, że ma za sucho. Zwiększyłam podlewanie i jest lepiej, ale nie super jeszcze. Ja bym do suchych miejsc odrzuciła.

Hakone tam próbowałam sadzić, ale nie dały rady po zimie. Latem, podlewane jakoś funkcjonowały, ale po zimie już się nie obudziły, więc mam takie same doświadczenia, może starsze egzemplarze, dobrze ukorzenione sobie radzą, ale młode sadzonki nie mają szans się zadomowić.