Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 09:30, 02 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ten jęzor chłodu na północy zacznie się już tej nocy. Na południe dotrze w niedzielę.

Od piątku odgruzowuję chałupę i omiatam z pajęczyn. Została mi jeszcze spiżarnia i pomieszczenia sanitarne. Te pójdą już migusiem, bo do typowych prac dojdzie jedynie omiatanie sufitów i mycie lamp.

Na razie dzis i jutro ma byc cieplo i wiosennie, w piatek lekkie ochlodzenie, a na weekend zima ma wpasc. Zobaczymy. W ten weekend mialo byc cieplo i wiosennie i jakos malo cieplo i malo wiosennie bylo W sobote tylko troche slonko swiecilo.Ale pracowalo sie dobrze, wypocilam troche kalorii. Zaczynam kondycyjnie widziec poprawe.
Makao 11:47, 02 kwi 2025

Może to będą „zimni ogrodnicy”. Rok temu też przyszli w kwietniu tylko tak w drugiej połowie a potem już cały czas ciepło było do zimy. Było by fajnie bo pomidory można by szybciej do szklarni dawać.
No ale kto to wie czy ta przymrozki to już ostatnie czy nie.
W necie podoba długoterminowa zmienia się co tydzień. Nie można jej zaufać a sprawdzam codziennie.
Iwona100 21:18, 02 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Iwonko, nawożenie Azofoską traktuję wielce swobodnie. Na cały ogród ozdobny i trawniki nabywam 5 kg opakowanie. Robię zamach jak dawniej chłop podczas siania zboża i sypię z garści. Czasem nawet na 5-7 m. Mniej zamaszyście nawożę trawniki z uwagi na ich niewielki rozmiar. Nie nawożę każdej rośliny z osobna. Szafirki i tulipany dostają nawóz podczas nawożenia rabaty, na której rosną.

W sezonie nawóz z gnojówek dostają hortensje (raz w miesiącu), rododendrony i azalie (siarczany amonu i potasu w lipcu) i róże (po pierwszym kwitnieniu i ich przycięciu). Rabaty ozdobne jako całość nawożę dopiero w sierpniu/wrześniu polifoską (sypię tak jak azofoskę wiosną)

Dziękuję za jak zwykle wyczerpującą odpowiedź. Sprytnie wymyśliłaś nawożenie Azofoską. Szkoda ,że u mnie tak się nie da,bo ja mam korę na rabatach.

U mnie też będą kwitły sadzone kilka lat temu tulipany Exotic Emperor . Świetne są. Kupiłam je w Biedronce,jak jeszcze nie było pomyłek.
Gruszka_na_w... 09:45, 04 kwi 2025

Zostawiam wiosenne fotki i zmykam do ogrodu. Cudny dzień przed nami.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:49, 04 kwi 2025

Jutro te zdjęcia mogą być piękną historią. W nocy ma być -3 stopnie.
Ku pamięci

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:55, 04 kwi 2025

Gruszka_na_w... 09:57, 04 kwi 2025

Gruszka_na_w... 09:59, 04 kwi 2025

April 10:08, 04 kwi 2025

Jaka magnolia ukwiecona Uwielbiam ten czas. Rób dużo zdjęć bo przymrozki straszą.
Aż mnie zazdrość ścisnęła że tak możesz do ogrodu wyskoczyć przy takiej pogodzie. Obiecuję sobie że po pracy też ruszę w pole ale czy jeszcze będę miała siłę? Od jutra ochłodzenie i to tak gwałtowne. To niezdrowe zarówno dla ogrodów jak i dla naszego samopoczucia.
Każde twoje zdjęcie na wizytówkę
TAR 10:17, 04 kwi 2025

Moze nie bedzie az tak tragicznie z tymi temperaturami. Ja najbardziej sie boje o palmowe z listkami i judaszowce z pąkami kwiatowymi. Reszta sobie poradzi. Zreszta ja nie mam takiej wiosny jeszcze u siebie. Pomimo kilku ciepłych dni malo co ruszyło.
Dzis widzialam pękniete pąki na magnolce Leonard Messel. Mam nadzieje ze nie ruszy z kwiatami w ciagu dnia, teraz mamy 12,5 stopnia słonko.