Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 00:28, 07 lip 2023

Do góry

Papryki jakieś biedne w tym roku, ale coś z nich może będzie.

Porzeczki tuż tuż.

Witam

Papryka widać, że nie jest dobrze odżywiona ma żółtawe liście.
Zrób gnojówkę że skrzypu lub mniszka. Nazbieraj skrzypu pół wiadra zalej wodą i co jakiś czas przemieszaj po 10 dniach podłej na 5 l wody dodaj 1 litr gnojówki podłej.
Szybciej będzie. Mikstura z banana 1-2 skórki z banana pokrój wsyp do słoika litrowego zalej wodą i po 2 dniach podłej paprykę. Ma dużo potasu który pobudza kwitnienie.
Na przyszlosc lub jeszcze teraz posadz przy papryce tymianek, oregano, aksamitki, kocimietke, nasturcja zapylacze przenoszą pyłek na kwiaty papryki i ma bardzo dobry smak.
Jak kwitnie papryka możesz też kilka razy dmuchnąć na kwiatek.

Mam paprykę żółta i czerwoną. Działam moje nasiona z papryką kupionych w sklepie. Wysuszylam i posiadam. Pięknie kwitną i obsypane papryczkami.

Mam sporo kocimietke kiedyś koty sobie gniazda robiły. U mnie kocimiętki wysokie już przycięte za miesiąc znowu będą kwitły. Wiosna po wkuwają patyki grube i skończy się migdalenie.

Powodzenia i pozdrawiam
April podbija las... 12:45, 04 lip 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ogród wydaje się prawie w cieniu a tak ładnie wszystko rośnie u ciebie.

Chciałam się pokajać za nie dotrzymanie obietnicy traw Jolu, ale obiecuję że w przyszłym roku wiosna wszystko nadrobię. Ta wiosna w tym roku w naszym klimacie była nietypowa najpierw nie rosło później bujneło i za późno do sadzenia.
Za to dla róż ten rok wyjatkowy są piękne i deszcze im nie szkodza. Jednak susza duza

Widzę, że masz "rajzyfiber", ale co na oczy zobaczysz to twoje. U mnie ciągła praca jak nie sadzenie to przycinanie, pielenie, koszenie rozdrabnianie gałęzi, podlewanie i tak wkoło ciągle czasu brak.
Patrzyłam na fotki od Agatarek ogród piękny.

Jolu pozdrawiam

Elu, spokojnie i bez presji
Wiesz z jak wieloma rzeczami ja się nie wyrobiłam wiosną? Lista dłuuuuga.
Praca w ogrodzie nieprzerobiona i zawsze taka będzie. Więc nie czuję się winna i dalej podróżuję Warto było obejrzeć każde z opisanych miejsc. Choć zdjęć nie robiłam, albo robiłam takie "dla siebie" to pamięć zostaje i zawsze fajniej odwiedza się w wątkach ogrody, które poznałam na żywo.
April podbija las... 12:35, 04 lip 2023

Do góry
April napisał(a)
Lilie na tle dogorywającej sosny

Zapach bezcenny

Młoda Laguna po prawej. Po lewej Claire Marshall

Ogród wydaje się prawie w cieniu a tak ładnie wszystko rośnie u ciebie.

Chciałam się pokajać za nie dotrzymanie obietnicy traw Jolu, ale obiecuję że w przyszłym roku wiosna wszystko nadrobię. Ta wiosna w tym roku w naszym klimacie była nietypowa najpierw nie rosło później bujneło i za późno do sadzenia.
Za to dla róż ten rok wyjatkowy są piękne i deszcze im nie szkodza. Jednak susza duza

Widzę, że masz "rajzyfiber", ale co na oczy zobaczysz to twoje. U mnie ciągła praca jak nie sadzenie to przycinanie, pielenie, koszenie rozdrabnianie gałęzi, podlewanie i tak wkoło ciągle czasu brak.
Patrzyłam na fotki od Agatarek ogród piękny.

Jolu pozdrawiam
Ogród z zegarem 12:10, 04 lip 2023

Do góry
jolanka napisał(a)
I troszkę szczegółów metaloplastycznych, które są tak charakterystyczne dla ogrodu Agnieszki i które w urokliwy sposób go ozdabiają. Może ktoś pocałuję żabkę i znajdzie Księcia

Agnieszka dlaczego ty nie pokazujesz tych detali metaloplastycznych. To fortunę pewnie kosztuje. Też bym takie chciała.
Pokazuje tylko przy suchym oczku. A tu ogród pełną parą rośnie wszędzie na całym terenie. Jest co pokazywać.
Tak prawdę mówiąc też nie potrafię wszystkiego uchwycić. Nie raz się łapie na tym, że w realiach jest dużo ładniejszy niż na fotkach.

Agnieszka piękny jest pracy od groma dobrze, że sił ci nie brakuje. Ja już kwękam.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:30, 03 lip 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Madame jest taka strzelista, smukła?

Madame Anisette ma ok 1 metra wysokości. To sztywna, wyprostowana róża. U mnie ma 5 pędów i każdy zakończony korona pąków. Kwitnie długo, deszczu się nie boi. Cudowny subtelny zapach. Jest bardzo zdrowa.

Można powiedzieć, że smukła nie rozłazi się na boki

Ptasi gaj 21:35, 03 lip 2023

Do góry
CD

TERESKA w ciasnym miejscu

Tereska, biała asprin i nie pamiętam nazwy.

Ptasi gaj 21:31, 03 lip 2023

Do góry
Cd

Będzie kwitła po 3 latach

Róża Sanny skay, u dolu chyba lilia Gobasiowa. Kto pamięta .lilie Gobasi
To wie o co chodzi wszyscy zamawiali u niej lilie była kolejka.

Ptasi gaj 21:24, 03 lip 2023

Do góry
6 lat temu kwitła non stop kiściami kwiatów Bengali. Muszę przesadzić rośnie pod brzoza i opada z sił. Zresztą z tego miejsca 5 szt przesadzam jesienią.

Amarantowa obok malinowa panienka też do przesadzenia.

Pokrzywka brazylijska bardzo dekoracyjna jak ktoś lubi

Róża nn ładna i cudowny zapach, ale łapie plamistość

Ptasi gaj 21:05, 03 lip 2023

Do góry
CD

Madame ... Każdemu polecam żadnych minusów.

Przepiękna róża La Villa Cotta w zeszłym roku latem posadzona

Ptasi gaj 21:01, 03 lip 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ładny jest chcesz mu dać więcej słonka czy jaki powód przesadzania?

Tak więcej miejsca i moze bardziej słoneczne miejsce. W tym miejscu bodziszek ma za mało miejsca. Może się pokładać ale musi mieć miejsce.

Kocimietki te wyższe przycielam i mus niższe przyciąć mają jeszcze pojedyncze kwiatki i bzyku lataja. Zostawię jeden krzak aby miały gdzie latać.

Muszę zmienić to miejsce za wysoko tutaj wszystko rośnie. Opadające liście kaliny śmiecą taka ich uroda i nie da rady ich wygrabic.

Anna i Ogród 2 17:16, 03 lip 2023

Do góry
Aniu a jakue gumy kupujesz może i ja bym kupiła. Mam takie ringi plastikowe falowane one się łączą też są dobre, ale potrzebny patyk.

Gumy krawieckiej. Wzięłam takie 15mm szerokości. Może wystarczą. Patent Angeliki. Wbija się patyki i podwiązuje hortensje gumą. Tak całą kępę żeby objąć.

Ja kupiłam patyki bambusowe już jakiś czas temu ale gumę dopiero teraz i się spóźniłam.
Anna i Ogród 2 15:50, 03 lip 2023

Do góry
Aniu a jakue gumy kupujesz może i ja bym kupiła. Mam takie ringi plastikowe falowane one się łączą też są dobre, ale potrzebny patyk.
Ptasi gaj 13:28, 03 lip 2023

Do góry
Renii napisał(a)

Ja wycinam tylko brzydkie liście-ładne nowe liście zostawiam.
Czytałam, że dziewczyny też tak robią- u mnie też są jeszcze kwiaty na ciemiernikach

Dzięki Reniu

U mnie te lisciory takie duże, że na nie wiem co z tym zrobić. Zrobię tak jak pisze wytnę suche nie ładne liście i kwiaty. Niech odpoczywają. Jak pokażą się nowe liście to stare wytnę.
Dużo jest zielonych to zostaną.

Pod trawami papryczki. Owoców dużo i bardzo dużo kwiatów kwitnących. Między rzędami macierzanka kwitnąca, oregano i kocimiętka. Na skraju cebula.
W przyszłym roku już nie będę sądziła lepiej borówkę posadzić. Jest bezobsługowa tylko podlewać trzeba.

Ptasi gaj 12:53, 03 lip 2023

Do góry
Kasiu Bardzo ładnie kwitnie.

Też mam novalis, ale w tym roku mało pędów wypuściła mam nadzieję, że drugie kwitnienie będzie lepsze.
Jestem w połowie obcinania zwiędłych kwiatow roz. Muszę przycinać bo wszystko w kamyczki leci. Od razu pielilam. Mam dużo rozgwiazdnicy to cholerny chwast cienki korzeń a pajęczyna na wierzchu.

Nie wiem co robić z przekwitłymi ciemiernikami czy je przycinać. Mają liście duże niektóre jeszcze kwiaty

Ja wycinam tylko brzydkie liście-ładne nowe liście zostawiam.
Czytałam, że dziewczyny też tak robią- u mnie też są jeszcze kwiaty na ciemiernikach
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:58, 03 lip 2023

Do góry

Tereska ma taki kolor jak na ostatniej focie.
Kolor też zależy jak jest wystawiona w słońcu czy w pół cieniu.

U mnie rośnie w półcieniu.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:56, 03 lip 2023

Do góry

Też uwielbiam rojniki mam ich sporo na skalniaku teraz wszędzie sądzę. Teraz jest dobra pora aby kupić rojniki ponieważ teraz jest ich pora kwitnienia.

Róże piękne. Wczoraj swoje czyściłam, wtedy jestem wkurzona (kłują) na nie później przechodzi i znowu kupuję.

Ja już nie bawię się w takie drobiazgi. Zostały tylko te w doniczkach.
Róże kłują to fakt, ale mają inne zalety. Ja je cenie najbardziej za zapach. W takie słoneczne dni cały ogród tonie w zapachu. Czekam jeszcze na lilie drzewiaste to dopiero będzie upojnie.
Ptasi gaj 00:49, 03 lip 2023

Do góry
daszum napisał(a)
U mnie kocimiętkę zagłuszyły hortensje, zostały tylko 3 sztuki.

Ostatnio w szkółce widziałam bodziszka Rosanne w cenie 20 zł, był bardzo drogi w porównaniu do innych roślin.

Danusiu wszystko drogie nie ma porównania z zeszłym rokiem.

Dzisiaj sobie powiedziałam już bylin nie kupuje nie mam gdzie sądzić. Ewentualnie będę rozsadzać.
Kocimiętki przycinaj w połowie maja o połowę zobaczysz jakie są później ładne.

Pod nóżkami Bonici mam posadzona kocimiętkę przycięta.

W tym roku u nas wyjątkowo są piękne róże. Nie było nawałnic, deszczu trochę i są zdrowe.

Ptasi gaj 14:44, 02 lip 2023

Do góry
Może trochę kocimietki. Wszystkie kupione w sierpniu zeszłego roku.

Kocimiętka wolcers...

To kocimiętka purrsian blue

To cat's pajamas. Wg mnie jest ładniejsza. Kolor niebieski i gęściejsza na lodydze. Jest niższa od tej purrsian...

Też mam niską kocimiętkę ale nigdy nie robiłam zdjęcia kwiatkom z takiego zbliżenia
Ptasi gaj 14:11, 02 lip 2023

Do góry

U mnie połowa róż kwitnie ma jednego paka rozwiniętego reszta powoli będzie rozkwitać.

U was więcej padało niż u nas. Teraz chmury krążą gdzieś tam pada tutaj przepłyną i deszczu nie ma.

Jestem na wsi zaraz idę róże przyciąć że suchych, potem tawuły bo też przekwitły później nawożenie róż i rododendronów drugi raz. Na koniec podlewanie. Może się wyrobie w 3, dni z pracami.

Mus przesadzić Rosanne

Ładny jest chcesz mu dać więcej słonka czy jaki powód przesadzania?
Blaski i cienie nowego życia 12:49, 02 lip 2023

Do góry

Piękna ta hosta z kutnerem niebieskim. Ja też hosty przesadzam i ani drgną.
Zresztą trawy wysokie też przesadzam jutro będę niskie przesadzała.

Nie wiem co za cholewcia u mnie lilie nie kwitną już je przesadziłam 2 lata temu i nic. Kupione kwitnące.

Masz ładne róże. W tym roku albo mi się wydaje róże są bardzo ładne, mają dużo pąków, robactwa nie ma i dosyć długo kwitną. Przynajmniej u nas dobra pogoda dla róż. Jest nie stety bardzo sucho. Chmury granatowe po niebie płyną parę kropli spadnie i po deszczu.

W zeszłym roku miałam piekne Edenki, budziły zachwyt. W tym roku bez szału u mnie ciągle pada, dlatego dużo zrobiłam. Jak jest sucho nic się nie da ruszyć.
Na liliach się nie znam, mam tylko kilka. Za to liliowce są bezproblemowe

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies