Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Dorii 12:30, 04 sie 2023

Myslę że zlocień jest dobry na początek, jeśli nie masz doświadczenia z wysiewami. Mogłabym ci też podesłać sadzonki ale to musiałabyś się przypomnieć za jakiś czas bo jeszcze kwitną.
Nowa12 13:48, 04 sie 2023

Dorii napisał(a)
Myslę że zlocień jest dobry na początek, jeśli nie masz doświadczenia z wysiewami. Mogłabym ci też podesłać sadzonki ale to musiałabyś się przypomnieć za jakiś czas bo jeszcze kwitną.

Wysiewałam raz 3 rośliny. Tylko stipa przeżyła .
Do jakiej wysokości ci Twoje złocienie rosną? Bo ja bym potrzebowała mniejsze.
Nowa12 15:28, 04 sie 2023

Rdest Blackfield jeszcze nie posadzony bo przyszedł niedawno ale nie kwitnie mimo że sadzonka jest dość spora. Mam nadzieję, że zakwitnie bo nie wiem jaki ma kolor a muszę pomyśleć gdzie mu miejscowkę znaleźć.
Ewa777 16:54, 04 sie 2023

Nowa12 napisał(a)

Z tymi jeżówkami to ja nie wiem o co chodzi. Glebę mam wiadomo że byle jaką więc daję jeżówkom ziemię z worka.
Żadnych ceregieli przy nich nie robię bo ani nie wytrzepuję torfu ani nie obcinam kwiatków przy sadzeniu nawet nie rozluźniam bryły. Nieraz zapomnę też nawieźć a rosną. A na przykład powojniki na które chucham i dmucham czy zwykłe złocienie, które podobno są bezproblemowe i chciałabym mieć w ogrodzie nie chcą u mnie rosnąć. Nawet rozchodniki u mnie słabo rosną.
Że o hortkach ogrodowych nie wspomnę Ewa .
Więc bądź tu mądry .

Jeszcze się zastanawiam, czy na przezimowanie jeżówek nie ma wpływu, kiedy były sadzone. Jak czytam u Ciebie, to Ty raczej bardzo wcześnie je kupowałaś i sadziłaś - maj, czerwiec?
Ja najczęściej kupowałam i sadziłam na koniec lipca lub sierpnia, kiedy kwitły i widziałam, gdzie mi ich brakuje. Może nie zdążyły dobrze się ukorzenić i stąd problemy z przezimowaniem.
Nowa12 11:33, 05 sie 2023

Ewa777 napisał(a)

Jeszcze się zastanawiam, czy na przezimowanie jeżówek nie ma wpływu, kiedy były sadzone. Jak czytam u Ciebie, to Ty raczej bardzo wcześnie je kupowałaś i sadziłaś - maj, czerwiec?
Ja najczęściej kupowałam i sadziłam na koniec lipca lub sierpnia, kiedy kwitły i widziałam, gdzie mi ich brakuje. Może nie zdążyły dobrze się ukorzenić i stąd problemy z przezimowaniem.

W tym roku będę poźno sadzić bo nadal czekają w doniczkach to zobaczymy .
Wiolka5_7 13:48, 05 sie 2023

Blackfield ma kwiaty wpadające w czerwień/bordo
ElzbietaFranka 21:14, 05 sie 2023

Nowa12 napisał(a)
Jeżówki Sunmagic. Te mi się najbardziej wysiały. Siewki są pomarańczowe.

Nowe miejsce dla Rozanne. Tegoroczne.

Witam Agnieszko dawno nie byłam na twoim Slonskim wątku. Masz bardzo pięknie. Jestem zaskoczona, że twoje jeżówki same się wysiewają i siewki mają równie piękny kolor.
Jak to robisz zostawiasz na zimę nie scinasz.?
Ja co prawda zebrałam nasionka i wysiałam w zeszłym roku wiosna do skrzynek no i już kwitną może w przyszłym sezonie nabiora masy.

Wszystkie rośliny u ciebie takie dorodne i ładnie cały ogród wygląda. Co ty dajesz tym roślinom.
U mnie Rózanne ma badyle ponad metr muszę je przesadzić bo w tym co posadziłam to szaleją ze wzrostem.
Nowa12 23:13, 05 sie 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Blackfield ma kwiaty wpadające w czerwień/bordo

No właśnie bardziej czerwień czy bardziej bordo . Czasem trudno określić kolor ale w sumie wszelkie czerwienie lubię . Może obrażony, że jeszcze nie posadzony .
Nowa12 23:22, 05 sie 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Witam Agnieszko dawno nie byłam na twoim Slonskim wątku. Masz bardzo pięknie. Jestem zaskoczona, że twoje jeżówki same się wysiewają i siewki mają równie piękny kolor.
Jak to robisz zostawiasz na zimę nie scinasz.?
Ja co prawda zebrałam nasionka i wysiałam w zeszłym roku wiosna do skrzynek no i już kwitną może w przyszłym sezonie nabiora masy.

Wszystkie rośliny u ciebie takie dorodne i ładnie cały ogród wygląda. Co ty dajesz tym roślinom.
U mnie Rózanne ma badyle ponad metr muszę je przesadzić bo w tym co posadziłam to szaleją ze wzrostem.

Elu ja do tej pory nie miałam za dużo siewek jeżówek. Jeżeli nawet były to pewnie je wyplewiłam bo wiosną plewię wszystko . W tym roku ta odmiana Sunmagic Vintage Red się bardzo mocno rozsiała. Nawet nie wiedziałam że jeżówki tak potrafią . Stwierdziłam że część zostawię i zobaczę co z nich wyrośnie. I całkiem ładne te siewki bo i pomarańczowe i różowe.
Te pomarańczowe mają duże kwiaty.

A jeżeli chodzi o przekwitnięte kwiaty to ja zazwyczaj wycinam byliny jesienią więc jeżówek raczej nie zostawiam na zimę.
A Rozanne to w tym roku też mam wielkie ale mi to nie przeszkadza bo jak wylezą za bardzo na trawnik albo na hortki to będę je przycinać. A tę plamę fioletu uwielbiam .
ajka 10:14, 06 sie 2023

Ja mam u siebie dużo rdesta Blackfield, możesz podejrzeć, strona 343.