Zymon znany producent ciemierników, tych wypasionych jakie kupiła od niego np. Inka
Jestem dobrej myśli
A twoja Leonard Messel będzie miała w tym roku kwiaty?
Jolu, magnolia cała nie zmarzła, trochę płatki kolor zmieniły i do od wietrznej strony tylko. Część kwitnie i cieszy. Tyle dam radę przeboleć. W ub. roku, zmarzły wszystkie zawiązki kwiatowe, nawet te z futerkiem. Wtedy był żal, dziś z humorem do tego podchodzę. Są inne zmartwienia niż rdza na kwiatkach.
Właśnie do Ciebie jakieś gnomy zawitały i Tobie kable pomieszały To większy kłopot.
Ale masz speca pod ręką, to usterki polikwidujke.
Powodzenia w ogrodowej pogodzie,
Eliso, robi się kolorowo, kwitną cebulowe, pierwiosnki, magnolia, wrzośce. Pracy dużo, ale powoli do przodu. Dokumentacji brak - zepsuł się aparat, trzeba oddać do naprawy. Wczoraj coś się stało z przedłużaczem ogrodowym - nie działa. Do tego awaria pieca, ale to działka eMa. Jednym słowem czarna seria .
Wczoraj w końcu udało mi się przyciąć część drzewek w tym dużego cypryśnika. Reszty cięcia nie udało się zrobić z powodu buntu kabla.
Haniu za życzenia dziękuję. Pogoda się niestety popsuła ale trochę pada więc jej wybaczę . Wiatr się zerwał - psina się boi. Przymrozek był wczoraj w nocy ale magnolia póki co ocalała. Twoje postępy prac działkowych śledzę na bieżąco ale nic nie piszę. Magnolii szkoda.
Co do wiosny .... no cóż
... w końcu i u mnie
... dobrze ,że trafiła hihihi
Co do peonii
W tym roku dostanie miejsce na tarasie - a po przekwitnięciu wyląduje na docelowej rabacie - oczywiście jeszcze nie wiem , gdzie to docelowe miejsce się znajduję
Magnolia - jak wyjeżdźałam miała pąki kwiatowe - może już kwitnie -
Oczywiście zrobię foteczki
... Podobie mamy z tym sadzeniem
Na rysunku mi wszytko pasuje ,
a później już nie zawsze
no i kupuje bez zastanowienia a później chodzę i szukam miejsca na rabacie
Niestety , tak
Siewki magnolii są często spotykane ,
Kiedy trafiłam na swoją ,
zaczęłam się trochę tym interesować
I trafiłam na kilka informacji na różnych forach i na klika artykułów .
Magnolia z siewek potrafi zakwitnąć nawet po 30 latach .
Polecam zakup magnolii już z kwiatkiem ,
Wtedy jest pewność ,że to nie siewka .
tak , wiem - koszt jest wtedy dużo większy ale jest pewność
Można też zaryzykować - ale musi być 100 % producent lub ogrodnik .
Nie znam tego co u niego kupiłaś
Trzymam kciuki za magnolię , oby zakwitła i miała dużo kwiatków
Zawsze sądziłam ,że magnolia nie znosi cięcia ,
i praktycznie nie przeczytałam nigdzie o przycinaniu
Ale widzę ,ze teoria swoje a praktyka swoje
Cieszę się ,że nie tylko ja mam takie pomysły
a co najważniejsze efekty są dobre a nawet bardzo dobre
Kasia, Kasya, Zuza, Magda, Helen, Basia - dzięki, widać z ta gaura jest różnie. No nic, czekam cierpliwie, nie mam spiny bo ja już wykopać, mam inne pilniejsze roboty . Ale fajnie by było gdyby żyła .
Agnieszka, ciesze się, lubię tę donicę . Karagana jest wieeelka, ma ze 4 metry szerokości i z 4 wysokości, kawał krzaka .
Asia, zapowiadają przymrozki w weekend, w niedzielę nawet -3 stopnie. Także muszę się cieszyć magnolią póki ma kwiaty . Moja druga magnolia Susan powoli otwiera pąki, może się nie pospieszy i jej kwiatami tez będzie mi dane się pocieszyć .
U mnie na okrasę były 2 dni wymarzone wiosenne, teraz znowu chmury i strasz nocny przymrozek. Co prawda w plusie 2, ale potrafi taki zamróz w połączeniu z zimnym wiatrem szkód narobić.
Moja magnolia rdzy dostała, i mimo, że wpasowała sie w rdzawe trendy, wolałabym ją widzieć w naturalnym kolorze. Widocznie odczuwalna temperatura była niższa.
Irenka w ogrodzie masz już cudownie, wiosna się rozgościła
Magnolia gwiaździsta zawsze jako jedna z pierwszych zakwita, u Ciebie już dorosła, jest śliczna
Jak się czujesz po szczepionce, oprócz ręki coś odczuwasz?
To normalna reakcja organizmu, przejdzie
Dziękuję, no spora urosła. Rośnie przy ścianie domu, strona wschodnia. Dodatkowo chronią ją wielkie tuje. A więc ma bardzo zacisznie. Trzymam kciuki za Twoją.
Mam słabość do prozaicznych roślin. Do takich zaliczam szafirki, zwykłe kukliki i kocimietkę. Sprawdzą się w każdym miejscu. Oby Twoja szafirkowa wstążeczka za rok zmężniała.
Kasia
melduję się ,że jestem na bieżąco
ciemierniki cudo ,magnolia gwiazdorzy na rabacie .....
też mam takie dziury na nowej części -jakaś franca zryła mi całą rabatę wrrr