Mam dwie balie. Pogubilem karteczki co gdzie jest, w tej drugiej szałwia na pewno a tej pierwszej powinien być oczar i coś jeszcze, ciekawe czy coś zakwitnie
Oczko... jestem z niego bardzo zadowolona ♥
Hehe no właśnie dofinansowania, grzech nie skorzystać, a jak!
Jak Ci sie podoba to odgapiaj.
Oczko powstało poprzez wykopanie dołu z półkami, w sumie z jedną półką wkoło i na tej półce stoją kamienie, które zanurzone są we wodzie maskując brzeg. A całe oczko jest wyłożone folią EPDM. Wkoło oczka jest położona mata szkółkarska żeby kamienie nie przecięły foli, no bo ja tam wszędzie chodzę wkoło i depczę po brzegu, z resztą podchodzę stale bo tą wodą z oczka podlewam.
Teraz szałwia się rozkwieciła i fajnie wygląda taka gęsta kępa, a z seslerią jesienną nie dosyć że kontrastuje to rozmiarowo pasują do siebie.
Jej! Ale się ciepło robi na sercu, jak patrzę na Twój ogród i to, jak dojrzał. Ślicznie masz i zdjęcia piękne!
PS. Wiesz może, co to za szałwia? Kupiłam taka ostatnio, ale niestety nazwana była "szałwią".
Ale z Was wiariatki . Jedna Kasia co się oparła temu szaleństwu .
Ja mam do posadzenia jeszcze sporo darów, które na razie siedzą w doniczkach więc nie mam takiej napinki. Wczoraj też bym nic nie posadziła, ale Lucy obdarowała mnie sadzonkami fiołków i trzeba je było na cito posadzić bo by się zmarnowały więc nie miałam wyjścia . Ale to co czeka chciałabym posadzić dziś i jutro by zdążyć przed tymi zapowiadanymi upałami.
Wczoraj u mnie nieźle popadało. Na szczęście obeszło się bez burzy i gradu jak u niektórych. Ale szałwia nn i tak leży - muszę ją koniecznie wymienić na niską zwartą odmianę a tę dać gdzieś na tyły rabaty bo teraz leży mi na trawniku. Jak obeschnie muszę jej dać obręcze.
Reszta towarzystwa w niezłej kondycji na szczęście, ślimaków tfu tfu jakoś nie widać za dużo...
Asiu, Aniu, Kasiu, Monia, Wiolu dzięki Joasiu nic z choinami nie robię, chyba im dobrze u mnie. O dziwo rosną w pełnym słońcu. Reniu na tej rabacie nie mam tawuł. W sumie to nigdzie ich nie mam, zrezygnowałam po tym jak poczytałam o nich opinie na forum Tam rosną cisy, bukszpany, hosty ciemierniki i paprocie Agato, szałwia to deep blue
To fajnie Edenka potrafi zadowolić kwiatem i szybko zaczyna.
A u mnie szałwia szaleje nie spodziewałam się już szałwie prawie wywalałam. One lubią wodę...ciekawe....myślałam że to roślina na suche miejsca. A Sylwia też pisała że swoją przywiozła z rowu.
Muszę ją przesadzić do tyłu i drugą też przytargać. Czekam aż przestaną kwitnąć ale one nie chcą
Wiola nie cytuje nic bo musialabym zacytować wszystko. OBLĘDNIE! A szałwia rządzi. Wszędzie masz caradonne? Bardzo wysoka u Ciebie. Czekam na Twój tarasik ☺
Musze ściąć te góry to może szybciej odbudują...Szałwia z rowu sporo rosło jak wracaliśmy z Wojsławic. Może im z ogrodu uciekła, a moż ewystępuje naturalnie nie wiem, bardzo mi się spodobała jedna sadzonkę udało mi się pozyskać z korzonkiem i złapała ziemi, teraz nasionka mam zamiar zebrać i wysiać na rabaty i w łąkę