Niech mi ktoś poradzi co mam zrobić z tym klonem? To klon shishigashira, miał mieć bardzo małe przyrosty 1-2cm, a jest jak widać na obrazku. Czy mam te wszystkie odrosty poprzycinac? Chciałam by nadal zachował ładna formę 48
Niestety dudki u nas nie zimują, więc pewnie odleci ale może z wiosną sobie przypomni o moim ogródku
Tak Danusiu teraz nadchodzi czas traw, jeszcze mam trochę przesadzania, tylko że wczoraj ruszyłem bez "Black Lace Eva" a dopiero potem przeczytałem że go się nie przesadza i dziś patrze a on jest ledwy może się podniesie.
Gosiu trzeba umieć samemu rozsadzać, nie wiem jak dwa lata temu podzieliłem miskanta zebrinusa tak ani mi nie odbił ani sąsiadce której go dałem.
Czy ktoś rozpoznaje tą bylinę? Nie wiem czy to w ogóle jest bylina czy roślina jednoroczna. Nie jest to sloneczniczek szorstki, roślina jest dużo wyzsza.
U Oliwki moje wątpliwości budziły gałęzie blisko okien. Za 7 lat to już będą takie mocniejsze gałęziska. Nie wiem, czy przy wichurach oknom nie zaszkodzą.
Korzenie jabłonki nie zagrażają fundamentom ani rurom w ziemi.
Najszersze korony takich jabłonek jakie widziałam miały ok. 6m średnicy. Jeśli posadzisz jabłonkę w odległości 3m od okien to powinno być dobrze.
No i w końcu się doczekałam momentu, że jak siedzę na tylnim ogrodzie mnie nie widać z ulicy od frontu
(z drugiej bocznej jeszcze widać ogród ale myślę że za dwa lata będę zarośnięta z każdej strony
Aaaaale masz PRZEPIĘKNY widok z tarasu, po prostu cudnie..poczytałam u Ciebie o domkach dla owadów i będę miała do wymiany. Człowiek cały czas się uczy. Chciałam Cię prosić o pomoc. Dyskusja u Doliwki o rajskich jabłoniach wzbudziła moje wątpliwości, czy mogę posadzić taką jabłonkę dość blisko domu, naprzeciwko kuchennego okna tak, jak zaplanowałam. Teraz rośnie tam lilak formowany na drzewko, niestety o tej porze już niezły z niego „drapak”. Ale dwa lata służył zimą jako karmik dla ptaków. A ja razem z kotami miałam telewizje.. Pomyślałam, że rajska jabłonka, będzie dla niego idealnym zastępstwem. Oczywiście kupiłam „sercem” i nawet nie wiem jaka to odmiana. Mam pytanie w jakiej odległości od domu najlepiej ją posadzić ?
No leje, Izabelko, moje poletko na truskawki czeka, a i inne dobrocie na miejsce czekają.
Cierpliwość zostanie nagrodzona i jutro wyjrzy słońce. Tak myślę.
Ciesze się i już wstawiam zdjęcia poglądowe ( robione na początku czerwca) Strzałką zaznaczyłam miejsce gdzie prawdopodobnie rosłą brzoza
Na czerwono zaznaczyłam dziurę, którą chcę wypełnić sadząc drzewo za siatką w lesie.
Niebieska strzałka wskazuje siatkę, przez która z lasu przerastają żarnowce Na fioletowo zaznaczyłam cisy, które zamierzam tam posadzić, żeby stworzyć zakątek ze stolikiem i 2 krzesłami. Na zielono zaznaczyłam dęba który posadził poprzedni właściciel i ciągle ma mączniaka z zasady nie wycinam drzew, więc pewnie będę się z nim męczyć podobnie jak z żółtymi tujami, które zostały zasadzone jako osłona przed lasem ?