Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:00, 04 wrz 2024

Do góry

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:58, 04 wrz 2024

Do góry
I widoki nieprodukcyjne

Supetunie na balkonie - absolutne szaleństwo i początek kwitnienia Barbuli - przecudowny kolor!

I inne takie

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:54, 04 wrz 2024

Do góry
Work in progress - ściągam sobie bez pośpiechu paseczek za paseczkiem

Przypomina to tęczę . I spontaniczny pomysł - obsadzić kolorowymi jednorocznymi w tęczowe pasy . Się zobaczy
Boso przez ogródek 12:45, 04 wrz 2024

Do góry
Przyszły mi trawy, hortki oraz jeżówki te ostatnie z gołym korzeniem więc wypada je dziś posadzić. Stwierdziłam, że jeżówki posadzę przed hortensjami.

I tu mam prośbę o podpowiedź w jakiej odległości je posadzić?

Czy zrobić to tak:

Czy lepiej tak:

Legenda: od góry Miskant Morning Light, Hortensje Annabell Stong, Werbena Patagońska, Jeżówki (zdjęcie poniżej)

Czy tulipany posadzić między jeżówkami a hortensjami?
Szafirki mogą być na przedzie? Czy nie będą szpecić rabaty po przekwitnieniu?
Ogród z plażą 12:21, 04 wrz 2024

Do góry
Ta strefa mogła by zostać na trawnik

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:17, 04 wrz 2024

Do góry
Anda napisał(a)

Skoro aż tak sucho to musisz to drzewo podlewać. Dużo, tak 50 l na raz, tzn. w odstępach, aby woda mogła wsiąknąć. Przydałaby się też mała fosa, aby woda nie rozlała się na boki tylko poszła wgłąb. I nie jeden palik a trzy

Na chyba grzyba diagnoza na chybił trafił Najpierw trzeba wiedzieć co im jest. A paliki mają? Jak o nie dbasz?

Czasem wiśnię podlewam jak już jest bardzo sucho, paliki dam 3
No trochę szukałam po necie i wyszło, że grzyb. Robią się im czarne plamy na listkach i gubią je już w lecie. One już nie są zapalikowane od jakiegoś czasu. Rosną już ponad 4 lata to stwierdziłam, że nie potrzebują już palików.
Tutaj listek z tych jabłonek.
Spełnianie marzeń - ogród czas start 12:15, 04 wrz 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Jeśli komuś by się przydała to mam sadzonki szałwii omszonej, takiej, którą siałam sama z nasion. Bardzo ładne krzaczki i obficie kwitnie, ale bardzo się sieje

Angelika jeśli nie będzie innych chętnych to bardzo bym chciała przygarnąć , bo szałwia cudnie i długo kwitnie i zdecydowanie muszę jej więcej mieć .sadzoneczki mi się nie udały może za gorąco miały
Ogród z plażą 11:44, 04 wrz 2024

Do góry
A jakby pole trawy zostawić w formie okręgu? i dosadzić roślinki na brzegach poszerzając niektóre rabaty?
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:37, 04 wrz 2024

Do góry
Nie czekam już na ochłodzenie ,bo i tak go nie widać w prognozach i wzięłam się za cięcie żywopłotu.

Obniżam go do 2,10 m i jest makabra. W środku pnie są bardzo grube.

Będę cięła po kawałku, bo ciężko i wiadomo czasu nie za wiele.
Boki przytnę później jak się ochłodzi ,ale to już pikuś.

Nie lubię go ciąć ,ale lubię efekt po

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:22, 04 wrz 2024

Do góry
Zerknijcie na moją wiśnię, dałam jej czas na adaptację ale ten czubek chyba już nie ruszy, wyciąć go całkiem?
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:20, 04 wrz 2024

Do góry
Upał trzyma, powiem szczerze, że mam już serdecznie dość. Jak tak będzie co roku to chyba większość roślin padnie, latam co drugi dzień z konewką i patrzę z nadzieją w prognozę wypatrując deszczu ale go nie widać.
Nie mogę się nacieszyć tym klonem

Zakwitł powojnik w donicy kupiony na wiosnę za kilkanaście z złotych. Zauroczył mnie też ślaz dziki i nowe zawilce. Lady of Shallot jeszcze tłoczy kwiaty, moim zdaniem t cudna róża.

Odwiedzają mnie kosy, wpadają pewnie na owocki z cisów, szkoda tylko, że są takie płochliwe. Drugi raz kwitnie przywrotnik.

Trawy na froncie mi zrosły jak szalone. A rabata bylinowa trochę już bez szału.

Na froncie patelnia, wszystko zasuszone, nawet bodziszki.

I jeszcze ścieżynka, muszę w końcu to łóżko wywalić haha.
Ogród z plażą 10:58, 04 wrz 2024

Do góry
Aniu bardzo Ci gratuluję nagrody! Zasłużyłaś na nią w 100%. A powiedz, czy komisja oglądała ogród na żywo czy oceniali tylko na podstawie zdjęć? U nas jest podobny konkurs i na początku też chcą zdjęcia, później przychodzą do wybranych ogrodów.
Twoje heptacodium rośnie jak na sterydach ma piękną korę, trzeba ją koniecznie eksponować.
A nie wolałabyś tej nowej rabaty zrobić odwrotnie?

Sorki za jakość ale chcialam narysować tak żeby brzuch tej rabaty dopasował się kształtem do tej na końcu ogrodu.
Anna i Ogród 2 10:57, 04 wrz 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Jaśminowce Snowbelle i Virginal

Aniu piękne te jaśminowce. Czy one rosną obok siebie? Jak tak, w jakich odległościach? Podoba mi się virginal i aureus i zastanawiam się czy ich nie posadzić razem.
Glina i zielsko 10:45, 04 wrz 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Dziś życzymy Wam zdrowia i dobrych humorów.

Dziękujemy i wzajemnie! Kubeczki jakby to rzekła moja córka takie retro
Ogród z plażą 09:34, 04 wrz 2024

Do góry
Coś próbowałam tworzyć, ale mi to średnio wychodzi

Buty robiły za drzewa

Tu jeszcze widok na taras ze sciezki

Ogród z plażą 09:31, 04 wrz 2024

Do góry
Dzięki wszystkim za gratulacje. Wciąż czuję się niegodna tej nagrody.

Potrzebuję waszej pomocy. Oczywiście mam niedosyt i w planach kolejne wycinanie trawnika. Potrzebuję pomysłu na stworzenie ładnych kształtów rabat, tak by pasowała do reszty i stworzenie jakiegoś ciągu komunikacyjnego z tarasu do huśtawki, ale nie po lini prostej, bo mi się nie podoba, potrzebuję jakiś zawijasów

To stare zdjęcie, ale dobrze widać kształty rabat

Zaznaczyłam, gdzie widziałabym nowe rabaty. W tym dużym kole chciałabym posadzić brzozy doorenbos, 2-3 sztuki. To mniejsze koło przy tarasie jest też możliwe do zaaranzowania, być może w późniejszym czasie, bo czuję, że trawnika tam też za dużo.
Glina i zielsko 09:26, 04 wrz 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)

Prześliczne! Kubeczki jak w dzieciństwie, w białym, drewnianym kredensie u cioci, u której każde wakacje spędzałyśmy! Mleko prosto od krowy z pianką na górze smakowało najlepiej już bym takiego nie wypiła chyba, ale mam teorię, że dlatego teraz nadal najbardziej lubię latte z pianką
Dobrego dnia i dużo zdrówka dla Was też!
Glina i zielsko 08:36, 04 wrz 2024

Do góry
Ogród bez roweru 23:26, 03 wrz 2024

Do góry
Zobacz tutaj co napisałam we wrześniu 2022, po wejściu na Triglav.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6461-ogrod-bez-roweru?page=137

Wyprawę na Triglav można rozpocząć z różnych dolin. Na sam szczyt także można wejść różnymi trasami.
Rozpoczęcie z doliny Vrata wygląda tak. Trzeba się wdrapać na te skały. Prosty spacerek to nie będzie.

Jeżeli zaczyna się z doliny Vrata, to dwa warianty prowadzą do Triglavskiego domu na Kredarici. Podejście na sam szczyt od tego schroniska, z mojego punktu widzenia, nie było bardzo trudne. Większość trasy idzie się górą grani.
(Budynki na dole to Triglavski dom na Kredarici)

Rozpoczęcie trasy od strony od której patrzyłaś, czyli od wschodu, jest chyba prostsze. Trasa będzie chyba dłuższa, ale bardziej wypłaszczona.
Zgodnie z przewodnikiem Alpy Julijskie, Piotra Nowickiego i Janusza Poręby, jeżeli chodzi o końcowy odcinek, tzn. wejście na sam szczyt, to najprostsze jest podejście od schroniska Koca na Dolicu, a drugie w kolejności z Domu Planika, przez Mali Triglav (!). Ten drugi wariant da się pewnie połączyć z podejściem z dołu od wschodu.
Wzgórze chaosu 23:08, 03 wrz 2024

Do góry
Iwonka napisał(a)

Masz pięknie
Poproszę więcej zdjęć z fotelikiem z tej serii Mam taki sam i jak go widzę na Twoich zdjęciach to oczami wyobraźni "myślę" sobie, że te foty to z moich rabatów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies