Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:13, 13 lis 2024

Do góry

Wodne kąpiele

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:06, 13 lis 2024

Do góry
Na frontowej rabacie zaszły zmiany. Wysunęłam do przodu cisy i między nie wsadziłam seslerię. Posadziłam dwie róże Lemon Rokoko, wsadziłam cebule kamasji i czosnków. Dosadziłam piwonię. Na wiosnę wsadzę jeszcze naparstnice. Przy samym trawniku powtykałam jeszcze kukliki i cebule narcyzów. Zobaczymy wiosną czy będzie mi się podobało. Opalikowałam wszystkie drzewa, tak wiem, rychło w czas

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:00, 13 lis 2024

Do góry
Jesień w tym roku w moim ogrodzie mnie urzekła, wydawałoby się, że po szybkim starcie sezonu, po bardzo upalnym lecie, w sierpniu i wrześniu wręcz suszy nic dobrego nas nie czeka, a jednak! To był istny spektakl
Głównymi gwiazdami były Kanzany, czarowały ferią barw przez bardzo długi czas, kroku dzielnie dotrzymywał im ambrowiec.
Ogród prawie wymarzony … 10:58, 13 lis 2024

Do góry
To jest wschodnia fairy tails - ta jasna nad rozchodnikiem i Flamingo- ciemniejsza

One mają fantastyczny pokrój są wysokie ale jak obficie zmoczy je deszcz to leżą .
Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:34, 13 lis 2024

Do góry
AgaBoso napisał(a)
Rozplenice wzdłuż ścieżki to Hameln? Zostawiasz je niezwiązne na zimę?
Aga wzdłóż chodnika mam Moudry,w dwóch miejscach łączą się z rozplenicami Hameln.Tu na zdj Hameln przy rozchodnikach zanimi Moudry. Żadnych traw nie wiąże

I na tym zdj z przodu Hameln za nimi wstyłu Moudry.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:23, 13 lis 2024

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:18, 13 lis 2024

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:13, 13 lis 2024

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:11, 13 lis 2024

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:09, 13 lis 2024

Do góry
Jesień w zimowej szacie...
Ogród Basi i Romka 10:05, 13 lis 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
A co powiecie na taką jesień u nas wszystkie barwy i kolory jesieni
Bardzo malowniczo wygląda ❤ U mnie dziś wczesnym rankiem było troszkę białoale bardzo krótko bo teraz ani śladu śniegu
Ogród prawie wymarzony … 09:50, 13 lis 2024

Do góry
AgaBoso napisał(a)
Sprawdziłam wczoraj w aplikacji i krzyczała, że to nie roślina.
Wykadrowałam zdjęcia i 2 pierwsze propozycje to:

Czy to któraś z nich?

Edit: doczytałam, że piórkówka spłaszczona to po prostu rozplenica japońska. Pałki są w sumie podobne do Red Head. Justyna mi pisała, że nie jest to Moudry.

To moja pierwsza rozplenica
Zakupione razem z Moudry jako Hameln
Na pewno nią nie jest
Ma ładny pokrój
Nie mam zdjęcia w telefonie z jej początków u mnie poszukam w komputrze i wstawię
W Kruklandii 09:33, 13 lis 2024

Do góry
Juzia napisał(a)
Dzień dobry zima!

PS... to nie szron...

Juziu, co to za piękne pomarańcze drzewo?
Anna i Ogród 2 09:16, 13 lis 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Użyję więc tego nawozu i dam teraz żeby na wiosnę było już lepiej. On jest u nas stale dostępny i działa cuda. Widzę to po różach.
Poszukam tej książki tylko muszę brać pod uwagę że u Was inne warunki pogodowe są

To ta książka?

Tak.
Aż tak dużych różnic pogodowych nie ma, bo Twoje skrzynie stoją osłonięte, więc też dobrze zabezpieczone. Poza tym w skrzyniach jest trochę cieplej niż przy gruncie. Musisz jednak zwrócić uwagę na glebę. Przy uprawie warzyw ma duże znaczenie. W książce jest to dobrze opisane.

Masz w ogrodzie ślimaki bezskorupkowe?
Boso przez ogródek 09:03, 13 lis 2024

Do góry
Ta rozplenica może mieć max 1m średnicy. Jeszcze pomyślę o połączeniu, od Justyny idzie do mnie przesyłka z rozplenicą, ma ciemne kwiatostany. Nazwa jeszcze nieustalona.

PS. Dzięki Pati
Ogród prawie wymarzony … 09:00, 13 lis 2024

Do góry
Sprawdziłam wczoraj w aplikacji i krzyczała, że to nie roślina.
Wykadrowałam zdjęcia i 2 pierwsze propozycje to:

Czy to któraś z nich?

Edit: doczytałam, że piórkówka spłaszczona to po prostu rozplenica japońska. Pałki są w sumie podobne do Red Head. Justyna mi pisała, że nie jest to Moudry.
Anna i Ogród 2 08:47, 13 lis 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Nie znam tego nawozu, ale jeśli działa tak jak napisane, to powinien być dobry.

Aniu, moim źródłem wiedzy w sprawach warzywnika są książki Marie-Luise Kreuter. Ona jest/była tutaj guru warzywniczym, coś jak Charles Dowding lub Monty. W PL powinny być dostępne jej książki „Ogród w zgodzie z naturą”. Nie wiem, czy przetłumaczone zostało coś jeszcze. Musiałabyś poszukać. Wszystko świetnie sprawdzone i opisane.

3 skrzynie wystarczą, aby stosować płodozmian.

Użyję więc tego nawozu i dam teraz żeby na wiosnę było już lepiej. On jest u nas stale dostępny i działa cuda. Widzę to po różach.
Poszukam tej książki tylko muszę brać pod uwagę że u Was inne warunki pogodowe są

To ta książka?
Boso przez ogródek 08:47, 13 lis 2024

Do góry
Jak dużą chcesz mieć tą środkową rozplenicę?
Jak chcesz podobny kolor kwiatostanu i termin kwitnienia to polecam Hameln połączyć z Lady U. Tylko ona spora jest.

P.S. Kawałek mogę Ci wiosną odkopać.
Anna i Ogród 2 07:23, 13 lis 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Wydaje mi się, że Hania ma rację. Skrzynie to inny interes niż poletko warzywowe.
Też na początku kombinowałam z płodozmianem, dobrym sąsiedztwem etc. Dalej z tym kombinuję, ale to nie zawsze się da dobrze zaplanować. Dla mnie priorytetem jest to, żeby mieć warzywa, które lubię i które zjemy/przetworzymy. Co roku skrzynie zasilam kompostem własnym. Grubą warstwą - 15-20 cm. W ten kompost sieję. I na efekty nie narzekam, nawet jeżeli tabelka mówiła, że na danym miejscu coś się nie uda

Też nie chcę sadzić roślin których nie jemy i których nie używam. Nie mam miejsca na cukinie a lubię. Muszę jakoś sobie poradzić z tym terenem co mam.
Pierwsza przeszkoda dla mnie to obornik. Chciałam dać w skrzynie a okazuje się że blokują mnie grupy roślin. Kasia in co roku tylko kompost swój daje. Wy też tylko kompost. I teraz widzę dlaczego.
Mój kompost jest trochę zbyt ubogi po sporo w nim obierków z ziemniaków i to czuć. Chciałam go obornikiem wzbogacić ale nie mogę. Może tego chociaż użyję

Zobaczymy. Może i ja z czasem zrezygnuję z płodozmianu.
W Kruklandii 07:18, 13 lis 2024

Do góry
Dzień dobry zima!

PS... to nie szron...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies