Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 17:32, 29 sie 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Ewa, po zdjęciach u Szefowej, zerknęłam do Twojego wątku.
Nie mogę zacytować żadnego zdjęcia, bo każde jest cudowne i każde jest jak "dokumentacja" sztuki.

Moja Mama, gdy miała jeszcze siły, tworzyła ogród w bardzo podobnym stylu. Bardziej warzywno-owocowy, ale też kwiatowy. Z delikatnością i subtelnością połączeń kolorystycznych jak u Ciebie.

Ale taki ogród jest to także ogród bardzo wymagający, przede wszystkim pracy ale też i cierpliwości.

Bardzo mi się u Ciebie podoba i będę zaglądać.

Witaj Helen,

ogród - dokumentacja sztuki - bardzo mi się podoba to określenie. Dla Ciebie floks - jest piękny i kiedyś miał nawet metkę...

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:24, 29 sie 2019

Do góry
Dalie - Dahlia 16:55, 29 sie 2019

Do góry
Moja Creme de cassis

i niziutka NN ma ok 30cm

Jeżówka - Echinacea 16:34, 29 sie 2019

Do góry
a ja poucinałam na zimę wszystkie jeżówki i tak mam siewki. Nie jest ich dużo, zostawiłam z ciekawości.

Mam jakąś żółtą

Chyba wysiała mi się white double delight, więc z nią możecie popróbować

Nasz przydomowy ogródek 16:27, 29 sie 2019

Do góry
Czekam jakie kwiaty pokaże młodzież z Grecji.

Nasz przydomowy ogródek 16:24, 29 sie 2019

Do góry
Halinko dziękuję. Ketmia kończy kwitnienie a upały znacznie je przyspieszyły. Miała tyle kwiatów że codziennie nagrabiłem wiadro spadających i przekwitłych. Raczej bym nie radził przesadzać tej Twojej dużej ketmii. Może przesadzić leszczynę ? Chryzantemy pozostały 2 czerwone i też chcą kwitnąć. Pozdrawiam serdecznie.

Haniu no to pokaż jak zakwitnie. Upały nieznośne u nas 35 nie schodzi z licznika. Codziennie odchodzi bieganie z konewką ale do tych najbardziej potrzebującym - hortensje. oleandry, azalie i różaneczniki. Trzymaj się cieplutko.

Tajemniczy Ogród 16:19, 29 sie 2019

Do góry
Ta rabata była dotychczas północną granicą naszego ogrodu, wiosną zamknę ją z drugiej strony, tam gdzie teraz zielenieje poplonik
I przy drewutni:

Tajemniczy Ogród 16:15, 29 sie 2019

Do góry
Kopać się nie da, gotować się nie da, to robię foty
Od ogółu:

Do szczegółu:
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:50, 29 sie 2019

Do góry
Na wystawie byla duza rabata daliowa

Malutki pod lasem 15:41, 29 sie 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Dawno zdjęć nie było, bo i nie ma co focić
Ale coś tam zrobiłam.

Na buksach na razie czysto
Szałwia ma drugie kwitnienie, dopiero drugie, bo zaspałam z cięciem, the fairy nieprzerwanie

Graby piękne! Ty masz fastigiaty czy Frans Fontaine? Ja posadziłam właśnie FF, ciekawa jestem, a nie pamiętam jakie Twoje.
Masz doświadczenie z trzecim kwitnieniem szałwii? Bo moja właśnie przekwitła po raz drugi i zastanawiam się, czy jeśli ją teraz ciachnę to jeszcze zakwitnie, czy lepiej dla dekoracji zostawić to ,co jest
Dalie - Dahlia 15:37, 29 sie 2019

Do góry
Troche Dali z Saksonskiej Wystawy Ogrodowej w Frankenberg

Mój ogrodowy pamiętnik 15:35, 29 sie 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Wrzosowisko nabrało kolorów.

Śliczne wrzosowisko ! Jednak wrzosy potrzebują słoneczka, w moim półcieniu słabiutko kwitną.. Masz piękny ogród, taki uporządkowany, chyba nigdy nie dopracuję się takiego stanu
Majówka na Majówce 15:22, 29 sie 2019

Do góry
Na ostatnim zdjęciu widać kawałek ścieżki przez rabatkę, którą zrobiliśmy z eMem - fajnie wyszło
A tak się tworzyła:

żeby nie było, czynnie uczestniczyłam w kładzeniu kamienia, tylko ktoś musiał robić fotorelację

Majówka na Majówce 15:15, 29 sie 2019

Do góry
Wejście w środek ogrodu z rabatą na początku tworzyło coś w rodzaju "l-ki", nie powalało mnie, ale nauczona doświadczeniem (pamiętamy Pana FOCHA zmiany wprowadzałam powolutku , Docelowo wszytko zaokrągliłam, a na dniach wydarłam kolejne fragmenty trawy pod nowe nasadzenia

Było:

Ogród w dolinie 15:00, 29 sie 2019

Do góry
Dziewczyny jak przygotować glebę dla platana Właśnie nabyliśmy jedynego, jest piękny

Kompletnie nie ogarniamy, możecie choć podesłać linka
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 15:00, 29 sie 2019

Do góry
blackstork napisał(a)
Mazan, dziękuję czym proponujesz pryskać Karate?

Czy pryskać już od razu?

Zdjęcia wyżerów:

U mnie takie dziury na hortensjach i różach powodują żerujące wieczorem opuchlaki. Walka z nimi jest trudna.
Majówka na Majówce 14:32, 29 sie 2019

Do góry
W międzyczasie troszkę zmodyfikowałam nasadzenia na samej rabacie, wzięłam sobie do serca rady Hani Gruszki, że ogród poza bylinami musi mieć drugie piętro w postaci krzewów, nabyłam dwa jaśminowce (snowbelle i virginal), żylistek strawberry fields, przesadziłam derenia o żółtych gałązkach i listach typu variegata (nie pamiętam nazwy), który wegetował za domkiem ogrodnika a tu nagle "rozkwitł" na rabacie niczym panna młoda przed ołtarzem , do tego dwa lilaki, które sobie czekały w przechowalniku nareszcie znalazły miejscówke. Nabyłam też czarny bez Eva, o matuchno jaki on ładny...
Oczywiście sama zdjęcia jakieś robiłam, ale jakoś tak wybiórczo pstrykałam że w ogóle nie wiadomo co gdzie

Tu na roboczo całkiem - wierzcie lub nie,a tam jest wspomniany dereń, obok lilak krasavica moskvy, do tego szałwia caradonna, przetaczniki goryczkowate i jakieś fioletowe - dzieliłam w tym roku i pieknie sie prezentują, nieduża kępa hakonki, którą muszę chyba stamtąd przesadzić w lepsze warunki, bo tam jest patelnia i bardzo wypłowiała jest. Z przodu kępki dzwonków dalamtyńskich, które właśnie zaczęły drugie kwitnienie, liczę, że troszkę się rozlezą

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:08, 29 sie 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
i na dobranoc

Piękności
Majówka na Majówce 14:06, 29 sie 2019

Do góry
Postanowiłam przedłużyć lewą rabatę i wbić się w środek, z szaleństwem w oczach, przy pomocy eMa udało się coś wydziergać, pokazywałam to już ale dla przypomnienia

Jednocześnie tworzyłam rabatę ze strzępkiem (przy czynnym Waszym udziale) ostatecznie za rada Toszki stanęło na Stelli de Oro - tak mi się skubaniutka spodobała, że nabyłam jeszcze kilka sadzonek i posadziłam na innej rabacie

Strzepek w towarzystwie:
rabata się tworzy

Wcześniej posadziłam tam miniaturowe słoneczniki, mimo innego odcienia żółtego wszystko się zgrało (jak dla mnie )

I dzisiaj tak się prezentuje

Droga do spełnienia 13:56, 29 sie 2019

Do góry
Kawa napisał(a)

Muszę zacytować! Ależ masz hortensje!!! Moje w tym roku słabiej kwitną, liście obżarte chyba przez chrząszcze majowe, generalnie do pięt Twoim nie dorastają. A ten widok na trzecim zdjęciu- b a j k a !!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies