Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Ogrodowy song 23:25, 12 mar 2018

Do góry
o jak dużo masz już tych krokusów i piękne zakupy.
W zeszłym roku te same orliki kupowałam, niestety część było pomylonych.
Tu ma być ogród :) 23:23, 12 mar 2018

Do góry
frezja napisał(a)
Wielkie porządki u wszystkich. Dzisiaj czyściłam tuje.

Powolutku trzeba coś działaś, ja mam właściwie tylko weekendy na ogród (i to nie wszystkie, bo zawsze coś wypadnie) więc łapię te pogodowe momenty.
Tu ma być ogród :) 23:22, 12 mar 2018

Do góry
Elinka napisał(a)
No to trzeba jakas rozdrabniarke zakupic , matko ile ten ogrod sprzętów wymaga.
Dobrze ze moje jeszcze mlode miskanty to nie bedzie duzo ale jak pomyslec ile roboty z kilkuletnimi to chyba przestaje zazdrościć waszych powiewajacych łanów ha ha...

Moje najstarsze mają zaledwie 3 lata, także długo się nie będziesz mogła cieszyć, że młode i niewielkie - pewnie w tym roku już się przekonasz
Tu ma być ogród :) 23:19, 12 mar 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Poczytałam i wyzbyłam się wyrzutów sumienia, że badyle miskantowe i trzcinnikowe wyrzucam. Nie mam rozdrabniarki, truskawek nie uprawiam, palić nie mogę, tak więc z czystym sumieniem do wyrzucenia.
Pozdrawiam wiosennie

Zgadza się, możesz się z czystym sumieniem położyć spać
Tu ma być ogród :) 23:18, 12 mar 2018

Do góry
Przedpłocie po cięciu

sesleria jesienna

Tu ma być ogród :) 23:16, 12 mar 2018

Do góry
Wczoraj już sie pszczółki uwijały na krokusach.

Tu ma być ogród :) 22:59, 12 mar 2018

Do góry
Sebek napisał(a)
Miskant w kompoście na chiny nie chce się rozłożyć, u mnie po pół roku leżenia były niemal nietknięte. Rozdrabniarki nie mam, więc też je palę

Wiesz, ale teraz to nawet drona Ci mogą puścić nad ogródkiem, trzeba uważać z tym paleniem, albo zawsze mieć patyk z kiełbasą w pogotowiu
Tu ma być ogród :) 22:54, 12 mar 2018

Do góry
Pluszakowa napisał(a)

Załatwione te dorodne sadzonki to ile ok. cm i rozumiem że doniczka? Jak będziesz, to zgarnij namiar. Zacznę od ogrodzenia żeby potem nie ruszać już jak zasadzę.

Poszperam I znajdę fotki jak wyglądały moje w chwili zakupu, a potem Ci dla porównania pokaże zdjęcie jakie są teraz.
Ale to już jutro
Tu ma być ogród :) 22:51, 12 mar 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To wytłumaczę.
W kompoście istotne są proporcje azotu i węgla. Nadmiar słomy trochę te proporcje zaburza na niekorzyść azotu i kompost jest trochę uboższy.(to istotne dla tych, którzy swoje rabaty nawożą kompostem) Jeśli używamy kompostu do ściółkowania lub rozluźnienia gliniastej gleby, to ten dodatek słomy nie jest tak istotny.
Nie każda rozdrabniarka tnie miskanty, a ręczne ich rozdrabnianie jest bardzo uciążliwe. Przed kompostowaniem trzeba rozdrobnić, bo inaczej bardzo długo się rozkładają.Łatwiej jest spalić, ale u mnie gęsta zabudowa i nie chcę mieć do czynienia z policją lub strażą miejską.Ludzie zrobili się wyczuleni na dym.

No teraz to ja już wszystko rozumiem
A umiałabyś Haniu określić czy da się po jakichś parametrach urzadzenia rozpoznać czy będzie sobie radziło z szatkowaniem takich zasuszonych traw?
Jednym słowem na co zwrócić uwagę przy wyborze rozdrabniarki?
Elinkowy ogród 22:45, 12 mar 2018

Do góry
Elinko, a co tam u Ciebie w ogrodzie? - jakas relacja by sie przydala
Tu ma być ogród :) 22:44, 12 mar 2018

Do góry
Elinka napisał(a)
Oo wreszcie ktos wrzuca miskanty na kompost ( Hania) wiekszosc pisze ze pali lub wyrzuca , jest jakis powod ze nie dajecie na kompost bo ja mam ochote ale sie boje ?!

Pewnie że można wrzucac, ja bym to już dawno robiła gdybym miała czym rozdrobnić, bo takie w całości nie dość że by mi się w kompostowniku nie pomiescily, to zanim się rozłoza to wieki całe mina
Tu ma być ogród :) 22:40, 12 mar 2018

Do góry
Kawa napisał(a)

super podziałaliście i fajnie że masz pomoc
u mnie tylko córka z emem zbierali suchelce które pościnałam ale nie kręcę nosem dobre choć tyle

Takiego ładnego weekendu żal by było nie wykorzystać
To prawda każda pomoc cieszy, jak robotę rozłoży się na 3 osoby to efekty szybko widać, szczególnie gdy czasu jest jak na lekarstwo.
Ogrodowa przygoda Łukasza II 22:34, 12 mar 2018

Do góry
Przeczytałam relację z 2017, mimo strat na początku roku, lato już było piękne w ogrodzie.
Oby teraz omijaly Cię te ogrodowe (I nie tylko) przeciwności losu.
Ubiegłą wiosnę miałam podobną z tym malowaniem desek na warzywnik
Tu ma być ogród :) 22:12, 12 mar 2018

Do góry
Luki napisał(a)
No gdzie nie wejdę to czytam o pomocnikach ogrodowych
Pysznogłówkę Kardinal mam u siebie, jedna z moich ulubionych, piękny intensywny kolor.

Twój ogród kojarzy mi się właśnie z pięknymi pysznoglowkami

Tobie chyba też pomocnik rośnie za płotem
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:09, 12 mar 2018

Do góry
Przychodzę Haniu do Ciebie, przeczytałam ostatnie strony I stwierdzam, że koniecznie muszę u Ciebie regularnie bywać - tyle mądrości o pielęgnacji I nawożeniu ogrodu.
Typografia ogrodu 21:43, 12 mar 2018

Do góry
Ale pracowita niedziela, roboty już macie tyle zrobione, że niedługo będzie można się cieszyć leniuchowaniem na leżaku
Tu ma być ogród :) 21:31, 12 mar 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Podczytuję od dawna, bo ogród wart rzucenia nań okiem.
Miskantom ścinałam kwiatostany, a do rozdrabniacza wrzucałam tylko patyki. Mam model elektryczny ze średniej półki. Najlepiej ciął te największe miskanty: giganteusy, malepartusy, zebrinusy. Przy tych bardziej miękkich czasem liście zapychały wylot, ale lekkie popchanie śrubokrętem od dołu niwelowało ten problem. Ścinek miskantowych używam do ściółkowania truskawek (owoce się nie brudzą) i rozluźnienia ziemi w warzywniku, część wrzucam na kompost.

Dziękuję za odzew - cieszy mnie Twój wpis, bo znaczy, że się da.
Z tym ściolkowaniem truskawek bardzo fajny pomysł, często się do tego słomy używa, ale taka miskantowa krajanka może nawet lepsza jest.
Tu ma być ogród :) 21:28, 12 mar 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Nie wyobrażam sobie zbierać u nas traw w wióry wczoraj było ich kilkanascie (takich po 300 l) a przeciez trzcinniki i seslerie mialm już w styczniu wycięta i z nich 5 ognisk. Myśle ze dym z traw to nic w porównaniu z tym co z niektórych kominów leci

Jak palić nie można, a na ilość odpadow bio jest ograniczenie do 2 worków miesięcznie to jest kłopot- ja na szczęście jestem dogadana z sąsiadka, która bio nie ma jeszcze I oddaje zawsze moje 2 worki jako swoje I na razie jakoś sobie radzimy
Tu ma być ogród :) 21:22, 12 mar 2018

Do góry
Madzenka napisał(a)
Moja rozdrabniarka do gałęzi nie radzi sobie z miskantami (zapycha się), palić nie mogę. Musze czekać aż w kwietniu zaczną odbierać bio. Mam cały stos worów!
Córcia rozważna i romantyczna

Uuu to marnie, bo powaznie się nad kupnem zastanawiamy, będę się opierać na opiniach użytkowników.
Tu ma być ogród :) 20:55, 12 mar 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Swoje Hillii kupowałam na giełdzie w Tychach, o ile dobrze kojarzę cena 17 - 18 zł, ale to dosyć dorodne sadzonki, przy takiej ilości jak potrzebujesz na pewno można by ponegocjować.
Jak tam kiedyś będę i zajdę w to miejsce, to mogę podpytać.

Łukasz Kardinala pochwalił, więc jeśli mama pozwoli, to kawałek poproszę

Załatwione te dorodne sadzonki to ile ok. cm i rozumiem że doniczka? Jak będziesz, to zgarnij namiar. Zacznę od ogrodzenia żeby potem nie ruszać już jak zasadzę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies