Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 21:31, 12 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Podczytuję od dawna, bo ogród wart rzucenia nań okiem.
Miskantom ścinałam kwiatostany, a do rozdrabniacza wrzucałam tylko patyki. Mam model elektryczny ze średniej półki. Najlepiej ciął te największe miskanty: giganteusy, malepartusy, zebrinusy. Przy tych bardziej miękkich czasem liście zapychały wylot, ale lekkie popchanie śrubokrętem od dołu niwelowało ten problem. Ścinek miskantowych używam do ściółkowania truskawek (owoce się nie brudzą) i rozluźnienia ziemi w warzywniku, część wrzucam na kompost.

Dziękuję za odzew - cieszy mnie Twój wpis, bo znaczy, że się da.
Z tym ściolkowaniem truskawek bardzo fajny pomysł, często się do tego słomy używa, ale taka miskantowa krajanka może nawet lepsza jest.
lindsay80 22:12, 12 mar 2018

Luki napisał(a)
No gdzie nie wejdę to czytam o pomocnikach ogrodowych
Pysznogłówkę Kardinal mam u siebie, jedna z moich ulubionych, piękny intensywny kolor.

Twój ogród kojarzy mi się właśnie z pięknymi pysznoglowkami

Tobie chyba też pomocnik rośnie za płotem
lindsay80 22:40, 12 mar 2018

Kawa napisał(a)

super podziałaliście i fajnie że masz pomoc
u mnie tylko córka z emem zbierali suchelce które pościnałam ale nie kręcę nosem dobre choć tyle

Takiego ładnego weekendu żal by było nie wykorzystać
To prawda każda pomoc cieszy, jak robotę rozłoży się na 3 osoby to efekty szybko widać, szczególnie gdy czasu jest jak na lekarstwo.
lindsay80 22:44, 12 mar 2018

Elinka napisał(a)
Oo wreszcie ktos wrzuca miskanty na kompost ( Hania) wiekszosc pisze ze pali lub wyrzuca , jest jakis powod ze nie dajecie na kompost bo ja mam ochote ale sie boje ?!

Pewnie że można wrzucac, ja bym to już dawno robiła gdybym miała czym rozdrobnić, bo takie w całości nie dość że by mi się w kompostowniku nie pomiescily, to zanim się rozłoza to wieki całe mina
lindsay80 22:51, 12 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To wytłumaczę.
W kompoście istotne są proporcje azotu i węgla. Nadmiar słomy trochę te proporcje zaburza na niekorzyść azotu i kompost jest trochę uboższy.(to istotne dla tych, którzy swoje rabaty nawożą kompostem) Jeśli używamy kompostu do ściółkowania lub rozluźnienia gliniastej gleby, to ten dodatek słomy nie jest tak istotny.
Nie każda rozdrabniarka tnie miskanty, a ręczne ich rozdrabnianie jest bardzo uciążliwe. Przed kompostowaniem trzeba rozdrobnić, bo inaczej bardzo długo się rozkładają.Łatwiej jest spalić, ale u mnie gęsta zabudowa i nie chcę mieć do czynienia z policją lub strażą miejską.Ludzie zrobili się wyczuleni na dym.

No teraz to ja już wszystko rozumiem
A umiałabyś Haniu określić czy da się po jakichś parametrach urzadzenia rozpoznać czy będzie sobie radziło z szatkowaniem takich zasuszonych traw?
Jednym słowem na co zwrócić uwagę przy wyborze rozdrabniarki?
lindsay80 22:54, 12 mar 2018

Pluszakowa napisał(a)

Załatwione te dorodne sadzonki to ile ok. cm i rozumiem że doniczka? Jak będziesz, to zgarnij namiar. Zacznę od ogrodzenia żeby potem nie ruszać już jak zasadzę.

Poszperam I znajdę fotki jak wyglądały moje w chwili zakupu, a potem Ci dla porównania pokaże zdjęcie jakie są teraz.
Ale to już jutro
Sebek 22:55, 12 mar 2018

Miskant w kompoście na chiny nie chce się rozłożyć, u mnie po pół roku leżenia były niemal nietknięte. Rozdrabniarki nie mam, więc też je palę
lindsay80 22:59, 12 mar 2018

Sebek napisał(a)
Miskant w kompoście na chiny nie chce się rozłożyć, u mnie po pół roku leżenia były niemal nietknięte. Rozdrabniarki nie mam, więc też je palę

Wiesz, ale teraz to nawet drona Ci mogą puścić nad ogródkiem, trzeba uważać z tym paleniem, albo zawsze mieć patyk z kiełbasą w pogotowiu
Zana 23:09, 12 mar 2018

Poczytałam i wyzbyłam się wyrzutów sumienia, że badyle miskantowe i trzcinnikowe wyrzucam. Nie mam rozdrabniarki, truskawek nie uprawiam, palić nie mogę, tak więc z czystym sumieniem do wyrzucenia.
Pozdrawiam wiosennie
lindsay80 23:16, 12 mar 2018

Wczoraj już sie pszczółki uwijały na krokusach.