Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:49, 11 mar 2018

Monia, inauguracja sezony tarasowego z kawusią za nami. Było ślicznie.

Agatko, cieszą mnie te przebiśniegi , bo od zawsze chciałam mieć własne i marzenie się spełniło. Na te z kupowanych cebulek musiałam czekać dwa lata, zakwitły w trzecim sezonie. Te kupowane od babki na ryneczku jako kępki, zakwitły już w następnym sezonie.

Anula, no wreszcie tęskno nam było za Tobą. Dobrze, że się wkręcasz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Radziu2013 23:12, 11 mar 2018

Cieszę się z inauguracji Musiało być cudnie
inka74 23:32, 11 mar 2018

Bardzo fajny kształt rabat wytyczyłaś. Bardzo spójny. To wcięcie przed tujami zrobiłabym mniejsze aby cokolwiek poza tują, nawet trawę, można było wsadzić
anbu 09:35, 12 mar 2018

Musze u siebie tez krokusów na jesień posadzić, są cudne
Gruszka_na_w... 18:22, 12 mar 2018

Radku, to mamy obopólną radość z rozpoczęcia sezonu.

Aniu, krokusy warto mieć. Postanowiłam sobie, że co roku będę dosadzać kolejne kępki.

Iwonko, nie bardzo rozumiem, o które tuje Ci chodzi. W żadnym miejscu nie mam przed nimi wcięć. Kilka jest porozrzucanych luźno wewnątrz rabat jako pionowe akcenty. W dwóch miejscach tworzą krótkie przesłony.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
lindsay80 22:09, 12 mar 2018

Przychodzę Haniu do Ciebie, przeczytałam ostatnie strony I stwierdzam, że koniecznie muszę u Ciebie regularnie bywać - tyle mądrości o pielęgnacji I nawożeniu ogrodu.
paniprzyroda 22:25, 12 mar 2018

Wiosenne maleństwa chyba cieszą każdego bez wyjątku, bo później to i powybrzydzać można O mydełku do odkażania nie słyszałam, spirytusu używam
anbu 07:37, 13 mar 2018

Haniu dzięki za głos rozsądku w sprawie wczesnowiosennych cięć. Ulżyło mi Gdzie nie wejdę tam wszyscy do tematu podchodzą ... asekuracyjnie
Damy radę, hej!

Roocika 10:08, 13 mar 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Naprzeciw tarasu kwitną teraz krzewy. Oby jak najdłużej.

Po zachodniej stronie kwitnie łan hortensji

Na studziennej pręży się jabłoń rajska Ola. Ma już czerwone jabłuszka. Klonik ussyryjski urósł jakieś 30 cm, ale wiąż jest niższy od miskanta.

Różą tegorocznego sezonu została NN. Kwitnie od czerwca i wciąż zdrowiuteńka. FV nabierają mocniejszych rumieńców.

Na tym wirażu widok od miesiąca niezmienny. Poza wycięciem badyli serduszki i orlika nic tam nie robiłam. Po drugiej stronie też nie ma nic do roboty. Ścięłam tylko firletkę.
U Małej Mi toczyła się dyskusja poświęcona tzw. "bezobsługowemu ogrodowi". Pszczółka napisała, że to ogród, w którym są rajskie jabłonie, róże parkowe, trawy, kwitnące krzewy i niejednorodne żywopłoty iglasto- liściaste. Byliny są mocno ograniczone. Coś mi się zdaje, że mimowolnie zmierzam w te stronę. Choć czasem trochę mnie skręca, kiedy patrzę na bylinowe łany w innych ogrodach. Ale w zamian mam czas na delektowanie się ogrodem, leżenie w hamaku i czytanie.

Cudny ogród. Taki bym chciała mieć- jak tu trafiłam od razu wiedziałam. Hamak w planie. Pozdrawiam ciepło
Gruszka_na_w... 19:43, 13 mar 2018

Lindsay, zgrzybiały wiek ma wiele wad , ale nie da się ukryć, że są i zalety. Człowiek zdążył już popełnić tak wiele błędów, że chcąc nie chcąc czegoś się na nich nauczył.

Pani przyrodo, nie miałam pojęcia, że spirytus należy to kategorii "must have" u każdego ogrodnika. Ten sezon niewątpliwie będzie mi się z nim kojarzył. Zaczęła Pszczółka. W razie czego, będzie na nią.
Małe chwilowo zastygły. Chyba wyczuwają nadchodzący chłód.

Wrzosiec w odmianach

Aniu/Anbu , co ma przemarznąć, to i tak przemarznie prędzej czy później. Nie kupuję tego, co wymaga dmuchania i chuchania.
Na co czekać, kiedy to samo rwie się na świat.

Imperata i trzcinnik

Roocika/Asiu, ależ wspomnienia przywołałaś. Hamak to jest to!

Wykorzystałam dzisiaj ciepłe popołudnie na uporządkowanie ronda i jednego z półksiężyców. Zrobiłam kanciki i wzruszyłam ziemię. Zostało mi wzruszenie ziemi na długiej prostej i na rabacie zachodniej. Oprysk promanalem odłożyłam na następny tydzień.
Do zapamiętania: karmnik nad rabatą i trawnikiem to zły pomysł.Zebrałam spod karmnika wiadro łusek.

Z dobrych wiadomości: w warzywniku wykiełkował sadzony jesienią czosnek jadalny.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies