Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 12:46, 24 wrz 2016

Do góry
Różaneczniki

Oczko

Skarpa nad oczkiem też już jest fajna.

Ogród wśród pól i wiatrów 21:19, 23 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Skarpa od linijki.to lubię

Ja też lubię od linijki, choć jest z tym mały problem,
bo ona generalnie jest w półłuku
Ogród wśród pól i wiatrów 14:46, 23 wrz 2016

Do góry
Skarpa od linijki.to lubię
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:43, 23 wrz 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

zwisające wcale nie muszą zakrywać murku - wygoogluj sobie żagwin albo flox szydlasty na murku, duży wybór kolorów, wiosną kwitnie, potem flox tworzy zielone poduchy. W łagodne zimy u mnie jest zimozielony

Gosiu mam floxa- jako jedna z niewielu roślin, którą umiałam zidentyfikować:

Potwierdzam, że przerzedza się nieładnie i generalnie nie porywa mnie zupełnie. Może jak kwitnie jest urocza, ale później "o taka o"..

Irga:
i tu piszę do HAni, Nett i generalnie zwolenniczek tego pomysłu
Ja jej nie lubię. Z tego samego powodu, co nie mogę się przekonać do tawuł- kojarzą mi się z miejską zielenią

makadamia napisał(a)
Aniu, myślałam o tym. Ale typowe zwisające, czyli żagwiny, rogownica, lobelia to byliny i nie pasują do tego miejsca. Myślałam jeszcze np.: o liliowcach - one się nie przewieszają, ale ładnie by zwisały nad tym murkiem, ale rabata jest tyłem do słońca i drzewa zaraz ją ocienią, więc raczej nie.

No a jakieś trawy przy się nie przewieszały? Bo chyba bardziej do mnie efekt przewieszenia niż zasłonięcia przemawia...

Toszka napisał(a)

Myślę, że pomysł z brzozami jest dobry, bo będzie przedsmakiem brzóz za domem.

W plecach brzóz mamy ciemnozielone cisy,które ładnie się przyjęły i nie tak długo, a będzie całoroczna zielona ściana.

Lawendzie takie warunki nie będą przeszkadzać, dopóki będzie miała słonce...jednak to przyszłość za 7-10 lat. To będzie czas zmian w ogrodzie... na tym polega zabawa

Lawendę można połączyć ze stipą.

Będę bardzo zaskakująca, jak powiem, że to połączenie mi się podoba?

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Lawendę zostawić sobie na obsadzenia przytarasowe. Posadzić blisko murku irgi major(bezobsługowe). Między brzózkami żywotniki olbrzymie, rozplenice, miskanty, 2-3 berberysy orange rocket lub inny kolumnowy (nie żółtolistny bo go przypali), ze dwie kulki cisowe, cebulowe. Nic tam nie robisz poza wiosennym ścięciem traw i rozchodników. Może gdzieś wcisnąć jedną niedużą hortensję. Trawy i hortensja nawiązują do tej centralnej. całość się spina.

HAniu ja mam na samej półce ponad 60 sadzonek lawendy. To chyba za dużo jak na przytarasową? (a tak w ogóle, to która to?)
Żywotniki wyglądają jak tuje. Ja kocham tuje- inaczej. Do tej pory nie wierzę, że mam je dobrowolnie na okularowej....
Cała reszta roślinek (oprócz irgi) mi się bardzo podoba!

OlgaKol napisał(a)
Ja osobiście z irgą płożącą mam złe doświadczenie i nie polecam - miałam dwie i wrzuciłam - chwasty z niej wyrastały, których nie można było usunąć. Gałązki irgi wyrastają w podłoże i nie można i podnieść, co utrudnia usuwanie chwastów. Z płożących polecam natomiast jałowce (odmiany carpet) - nie wyrastają, łatwo je przyciąć i zapanować nad nimi.

Olga tez mam coś a'la irga- coś tam "chińskie". Ja to bardzo lubię- tzn. podoba mi się, ale problem który opisałaś znam dokładnie. Potwierdzam!
Jałowce...ja wysyłam tych Delikwentów do jałowcowego nieba. I znowu mam złe skojarzenie- skarpa, agro włóknina, wycięta dziura i w wyciętej dziurze jałowiec...
Ogród wśród pól i wiatrów 21:19, 22 wrz 2016

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Więc jest już pięknie obsadzona skarpa!gratuluję.Odnośnie pytania o Matronę,to mi urósł do 60 cm i jest cały dzień na słońcu

Sylwia, no już trochę zrobione Jakby szanowna Matrona zechciała się u mnie przyjąć to też by miała słońce cały dzień. Trochę ją poharatałam, ale może da radę Macham jesiennie

Ogród wśród pól i wiatrów 21:09, 22 wrz 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Nie no Jola! Ale szał, skarpa gotowa i już mi się podoba... Gratuluję zapału i niech wszystko fanie rośnie!

Haha, no szał Choć jeszcze kawał skarpy zostało. No i nie wiem co dalej! Pasowało by jakieś duże konkretne nasadzenie po rozplenicach. I jeszcze coś na zakończenie od strony trawnika:

Tu bym chciała coś zimozielonego, może jakieś niskie sosny albo takie coś co mi się akurat w ogrodniczym spodoba W sobotę się okaże, ale wszystkie propozycje mile widziane.

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 20:31, 22 wrz 2016

Do góry
sylwik69 napisał(a)

Ela taka skarpa z wrzosów i wrzośców u Ciebie to byłoby CUDO!tylko nie wiem jak tam z nasłonecznieniem..pola wrzosów tworzą piękny dywan!

Słońce u mnie pali cały czas. Wbrew pozorom działka bardzo nasłoneczniona.
Ogród wśród pól i wiatrów 20:09, 22 wrz 2016

Do góry
Więc jest już pięknie obsadzona skarpa!gratuluję.Odnośnie pytania o Matronę,to mi urósł do 60 cm i jest cały dzień na słońcu
Ogród wśród pól i wiatrów 19:38, 22 wrz 2016

Do góry
Nie no Jola! Ale szał, skarpa gotowa i już mi się podoba... Gratuluję zapału i niech wszystko fanie rośnie!
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 18:36, 21 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Przed murkiem bym posadziła cisy, niska odmiana i bym z niego zrobiła żywopłocik maskujący murek. Tak na prawdę to nie skarpa jest problemem, a ten rzucający się w oczy murek.
Cis, a nie bukszpan, bo zdrowszy i mniej kłopotliwy.

Ale, że cis kulka? Że na półkę? A przed półka cisy i od strony sąsiada i od drogi...to nie będzie za dużo tych cisów?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:44, 21 wrz 2016

Do góry
Przed murkiem bym posadziła cisy, niska odmiana i bym z niego zrobiła żywopłocik maskujący murek. Tak na prawdę to nie skarpa jest problemem, a ten rzucający się w oczy murek.
Cis, a nie bukszpan, bo zdrowszy i mniej kłopotliwy.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 14:41, 21 wrz 2016

Do góry
EwaIgi napisał(a)
Ta skarpa w szkółce super wygląda. One były w doniczkach czy w ziemi wsadzone?

Te akurat były posadzone w gruncie niektóre mają 5 lat
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 14:36, 21 wrz 2016

Do góry
Ta skarpa w szkółce super wygląda. One były w doniczkach czy w ziemi wsadzone?
Nieśmiałe pierwsze kroki 10:13, 21 wrz 2016

Do góry
Hmm, ja właśnie widziałam tu dość płaskie nasadzenia - jeśli krzaczki, to nie wyższe niż metr.

Powody?
Po pierwsze - skarpa sama z siebie daje różnicę wysokości;
Po drugie - jeśli posadzimy typowo "nisko z przodu, wysoko z tyłu" to boję się wrażenia, że skarpa wali się nam na głowy; jak obsadzimy całą tą skarpę nisko, to z dołu, tam gdzie będzie główne miejsce obserwacji, będzie piękny widok na "amfiteatr"
Po trzecie - Ela co prawda mówi, że wiatry wieją od północy, ale i tak mam nieodparte wrażenie, że na tej skarpie to wiatry hulają;

A po czwarte i ostatnie - jak wiesz, ja jestem za tym, żeby ogród wkomponowywać w otoczenie (zwłaszcza jak się ma takie piękne) i naśladować naturę jak się da. W żaden sposób nie widzę tutaj ogrodowiskowych strzyżonych bukszpanów i lizaków. Raczej bylinowo-trawiasty styl alpejskiej łąki, wzbogacony różnymi krzewinkami, żeby była atrakcyjna nie tylko na wiosnę.

Tak ja to widzę ale ciekawa jestem Twojego pomysłu.
Ogród wśród pól i wiatrów 08:03, 21 wrz 2016

Do góry
Ananasek napisał(a)
Cześć Jolu! Podglądam Twój wątek... i w końcu się doczekałam realizacji skarpy! Gratulacje!
Ja też taką mam Powiedz mi jak u Ciebie wygląda zejście ze skarpy do niższego poziomu? Masz schody? Planujesz je? czy poprostu na części zostawisz trawę...?

I jeszcze jedno... czy masz gdzieś zdjęcie z daleka Twojej skarpy? Np. z końca działki, ...chodzi mi o ujęcie całej tylnej części ogrodu.
Pozdrawiam!

Hej Ananasku No, skarpa się rozkręca. Choć ciężko coś zrobić, bo po południu moment i się ciemno robi. Ale wczoraj posadziłam resztę wrzosów i parę rozplenic z moich własnych zasobów Mam zamiar dodać rozplenicom do towarzystwa rozchodnika matrona. Ale to najwcześniej we czwartek, bo dziś pracuję długo.

Jeśli chodzi o zejście do części użytkowej - nie będzie tam schodów. Jak już kiedyś pisałam skarpa po bokach jest łagodna i normalnie po trawce schodzi się w dół. Kosiarką też na spokojnie można przejechać.

Obecnie nie mam fotki takiej całościowej, ale zrobię przy najbliższej okazji zdjęcie z domu obok. Tam jest najlepszy widok na całokształt
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 04:52, 21 wrz 2016

Do góry
Elka napisał(a)
A te wrzosy - CUDO!!!

Ela taka skarpa z wrzosów i wrzośców u Ciebie to byłoby CUDO!tylko nie wiem jak tam z nasłonecznieniem..pola wrzosów tworzą piękny dywan!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:36, 19 wrz 2016

Do góry
Ananasek napisał(a)
Witaj Danusiu.
Przeglądnęłam wiele Twoich realizacji, przeczytałam Twoją książkę... i nie znalazłam tego czego szukam. Zatem zapytam osobiście: czy wykonywałaś kiedyś ogród ze znacznym spadkiem terenu... skarpą.. czy też ogród w terenie górzystym? (ps. Zimozielony ogród przy białym domu znam, co prawda jest tam skarpa w Twoim wykonaniu, ale reszta ogrodu jest równiutka jak boisko! - więc to mnie nie urządza)

I jeszcze jedno pytanie, z czego zrobione zostały schody w skarpie w/w ogrodzie?)

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/21/212087/original.JPG
czy to Wasza firma wykonywała?

Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam!

Tak, wykonywałam ogród w terenie górzystym ze spadkiem kilka metrów, gdzie koparka jeździła po schodach, a teren został podzielony na płaskie odcinki. W poprzek odcinka zakładaliśmy odwodnienie liniowe, żeby nie przelewało się gdy leje deszcz.

Jeden najwyższy odcinek miał lekki spadek.

Schody wg tego zdjęcia zostały wykonane z monolitów granitowych. My zastaliśmy już schody zrobione. Nie robiliśmy ich, ale robiliśmy nawierzchnię artystyczną w tym ogrodzie z resztek granitowych płyt, pasków i kostek.
Ogród wśród pól i wiatrów 16:21, 19 wrz 2016

Do góry
kerii napisał(a)
Przyszłam od Gosi tropem wrzosów i jestem w szoku
Ty to prawie jak ten Cezar tylko bardziej ogrodowo zobaczyłam, kupiłam, posadziłam. A skarpa jest super, już widzę jak się wrzosy rozrosną i stworzą bajeczną kolorową plamę...A co do okrywania na zimę ja moje przykrywam gałązkami świerkowymi i to u mnie wystarcza, zimują bez strat.

Witaj kerii To dobra wiadomość, że wrzosy u Ciebie zimują bez strat. Też je ładnie nakryję na zimę.

A w kwestii zobaczyłam.. kupiłam.. haha no właśnie już dziś zamówiłam - irga major sztuk 25 Pan obiecał przysłać piękne sadzonki, koło środy powinny być na miejscu. Zobaczymy jak będzie z ciągiem dalszym. Żeby ją wsadzić muszę przygotować skarpę na całej długości. Uff

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:33, 19 wrz 2016

Do góry
Witaj Danusiu.
Przeglądnęłam wiele Twoich realizacji, przeczytałam Twoją książkę... i nie znalazłam tego czego szukam. Zatem zapytam osobiście: czy wykonywałaś kiedyś ogród ze znacznym spadkiem terenu... skarpą.. czy też ogród w terenie górzystym? (ps. Zimozielony ogród przy białym domu znam, co prawda jest tam skarpa w Twoim wykonaniu, ale reszta ogrodu jest równiutka jak boisko! - więc to mnie nie urządza)

I jeszcze jedno pytanie, z czego zrobione zostały schody w skarpie w/w ogrodzie?)

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/21/212087/original.JPG
czy to Wasza firma wykonywała?

Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam!
Ogród Nety- moje marzenie 15:23, 19 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Przyszłam skarpe zobaczyć ale jeśli dobrze zrozumiałem zniwelowaliscie ja dosypujac ziemię z pola...? O kurcze
U nas z wielu względów byloby to niemozliwe...ale tak czy siak skarp już nie ma.
Trzymam kciuki za walkę z gleba i ogród

Asiu, skarpa wciąż jest, ale mniejsza niż była. Różnicy w terenie miałam 2,5-3 metry. Teraz jest 1,5 metra skarpy i wciąż lekki spadek w dół.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies