Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród z łezką II 09:33, 10 paź 2016

Do góry
Chyba już wszystkim odpowiedziałam, z przerwami, ale się udało

Miałam teraz trochę latania, w czwartek oddawałam kanapy producentowi, w piątek robiliśmy porządek z daliami i cyniami, w sobotę przesadzaliśmy róże, kupowaliśmy nowe meble i jeszcze byliśmy u Małgosi
Niedziela była bardziej wypoczynkowa. Teraz już ostro do służbowej pracy się muszę zabrać...muszę jeszcze w odwiedziny do Was lecieć i będę na bieżąco.
Popołudnia mam spokojne w tym tygodniu aż do czwartku...przynajmniej tak planuję
W piątek, jak pojadę do Pszczyny, będę już się cieszyć z nowych mebli i może nie będzie padać, to byliny zacznę ciąć. Właściwie to skarpa prosi się o plewienie...ale czy to się jeszcze uda przed zimą???
Ogródek frontowy 00:58, 10 paź 2016

Do góry
Dzięki Asiu za piny
Lawenda na moich skarpach obowiązkowa
Moim ideałem jest ta skarpa http://jogardens.co.uk/tennis-court--landscaping#/i/3 kiedyś Toszka wrzuciła u Asi Rojodziejowej i po prostu się zakochałam
Po tym zdjęciu z 'Red baronem' upewniłaś mnie w przekonaniu że jak ściana zarośnie już pięknie bluszczem to będzie ślicznie
Ogródek frontowy 22:44, 08 paź 2016

Do góry
No widzisz dobrze że napisałaś bo zupełnie zapomniałam że pisałam nic o nasłonecznieniu skarpa tak jak gwizdek na wschód ale od tyłu zasłonięta więc słońce gdzieś do 14.
Bardzo mi się podobają te łuki nawiązałoby to trochę do łuków z frontowego
Tu narazie jest ściernisko... 22:24, 08 paź 2016

Do góry
Kwiaty jednoroczne w tym roku spisały się na medal. A już surfinie? Należy im się wielka pochwała, no i dla Ciebie bo skaczesz z tym podlewaniem już kilka miesięcy.

Skarpa porosła bardzo- wszystko bujnęło, że aż miło.
Ogródek frontowy 22:16, 08 paź 2016

Do góry
To znaczy skarpa będzie tak jak na inspirce przemieszana? Nie żaden geometryczny układ? Czy tylko o ten zestaw roślin Ci chodzi
Ogródek frontowy 10:49, 08 paź 2016

Do góry
Hmmm.... już drugi dzień patrzę na Twoje zdjęcia miejsca z red baronem... i zastanawiam się co z niego wyczarujesz... ale zauważyłam też, że masz jeszcze mnóstwo miejsca do popisu - np. skarpa
Macham w ten pochmurny dzień
Jak feniks z popiołów 19:09, 06 paź 2016

Do góry
Rany Julek - skończyła się zabawa. Po takich Waszych radach i sugestiach nie pozostało mi nic innego jak tylko wziąć się ostro do roboty. Poważnej roboty, takiej solidnej, prawdziwej, a nie żadne dotychczasowe miarkowania i ersatze, nieudolnie symulujące jakieś poważniejsze ogrodowe działania.

Asiu (makadamia) - kiedy wyczerpie się Twoja lista pytań?
No więc odpowiadam:
Kompostownik już jest, na skarpie, schowany pod drzewem; było to jedyne miejsce, które wydało mi się optymalne - nie za bardzo na widoku, i niezbyt blisko tarasu naszego i sąsiadów.
Przeznaczenie podwyższonej skarpy - warzywnik, a raczej zielnik i pole dla manewrów polowych dzieciarni.
Skarpa, ta tylna skarpa zostanie obsadzona z wykorzystaniem podpowiedzi niezawodnej Toszki.

Anbu - ależ oczywiście, że lubię żółty; nie to co różowy.
Myślę, że wszystko co duże i krzaczaste w trójkącie nie ma racji bytu, tylko zwarte formy, a to dlatego, że tamtędy często się chodzi, takim przesmyczkiem najbliżej ściany.

Dzięki za Wasze świeże i od innej strony spojrzenie.

Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 00:14, 06 paź 2016

Do góry
Asiu, skarpy to moje utrapienie, tony kamienia po wytarasowaniu nareszcie przy takich deszczach jak mamy teraz zatrzymują ziemię. Druga skarpa, po lewej stronie jeszcze nie skończona, wybieram każdego dnia kamień (łupek), który powbijał się w grunt, płuczę i szykuję do wysypania z powrotem. Chyba jak zasadzimy tam winorośl i hyzop to dołożę głazy, aby mi nie wymywało gruntu, bo po deszczach jest za każdym razem akcja z taczką, zaszlamioną pompą itp.
Jak się już po deszczach posprząta to się można relaksować w hamakach, podziwiać to co powstało na skutek ogrodowiskowych inspiracji ... i to lubię

Margerytka40 napisał(a)
Podziwiam pracę jaką wykonaliście ! Pięknie się robi i tak elegancko .Zazdraszczam skarpy przy tarasie . Będę podglądać
Tu narazie jest ściernisko... 22:08, 05 paź 2016

Do góry
Jaka fajna podpowiedź o rozmnażaniu rozchodników, nigdy nie próbowałam.

Skarpa zaczyna wyglądać, a kolorów u Ciebie jak w lecie
Ogród wśród pól i wiatrów 09:48, 05 paź 2016

Do góry
Pięknie u ciebie. Rabata z hortensjami powala. Skarpa też super się prezentuje, widać że kosztowała masę pracy ale jak się wszystko rozrośnie to dopiero będzie efekt
Tu narazie jest ściernisko... 09:29, 05 paź 2016

Do góry
zoja napisał(a)
kwiaty w donicach zaczynają budzić moją zazdrość
u mnie już wypadły wszystkie poza pelargoniami...

hmmm... ta skarpa to kiedyś będzie prawdziwie piękna zapowiada się przepięknie jak wszystko się rozrośnie

Noce coraz zimniejsze więc pewnie za kilka dni moje doniczki pewnie też padną. Już się nie mogę doczekać aż się rozrośnie i będę miała z nią spokój.
Skarpa w ogrodzie 23:22, 04 paź 2016

Do góry
Co to znaczy obsadzać na równej skarpie,. skarpa gdzie jest równa? Jest pochyła, jak to skarpa..nie rozumiem zupełnie pytania bo tak jest zadane, że zagmatwane na amen. Wyłóż jasno kobieto o co chodzi.
Tu narazie jest ściernisko... 02:44, 04 paź 2016

Do góry
kwiaty w donicach zaczynają budzić moją zazdrość
u mnie już wypadły wszystkie poza pelargoniami...

hmmm... ta skarpa to kiedyś będzie prawdziwie piękna zapowiada się przepięknie jak wszystko się rozrośnie
Ogród wśród pól i wiatrów 22:53, 03 paź 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Dawno mnie tu nie było ,ale nadrobiłam Jest pięknie jak zawsze,ale skarpa...super Lariski-rewelacja, jakby nie zauważyły,że już jesień A rabata hortensjowa zachwyca niezmiennie!Nie będę cytowała fotek bo musiałabym wszystkie( łącznie z werbenowa

Gosia, cieszę się że wpadłaś Lariskami wczoraj oglądałam, są całe w pąkach. Mam nadzieję, że zdążą się otworzyć. Dziękuję za wszystkie miłe słowa. Werbenowej nie cytuj, dorzucę wczorajszą - bardziej intensywną w kolorze

Skarpa w ogrodzie 10:39, 03 paź 2016

Do góry

Mam pytanie jeżeli dom będzie położony na ,,równinie,, tak jak już rosnące drzewa na załączonym zdjęciu to czy inne drzewa typu brzoza pożyteczna, świerk serbski mam obsadzać na równej skarpie czy obniżyć się z nasadzeniami do linii ogrodzenia.

Przed domem trawnika będę miała około 19m. Różnica poziomów wynosi 1,6m między skarpą a ogrodzeniem. Nachylenie nie jest strome ale widoków trochę mi zaczyna być żal tylko też chciałabym mieć trochę cienia i przesłonić się od sąsiadów.

A- Dać sobie spokój z tą skarpą i sadzić na równinie, może się brzoza nie przewróci?
B- Czy zachować częściowe widoki i obsadzić płot co by dał cień nasadzeniem na skarpie?
Skarpa jest południowo-zachodnia.
Ogród wśród pól i wiatrów 08:15, 03 paź 2016

Do góry
Dawno mnie tu nie było ,ale nadrobiłam
Jest pięknie jak zawsze,ale skarpa...super
Lariski-rewelacja, jakby nie zauważyły,że już jesień
A rabata hortensjowa zachwyca niezmiennie!Nie będę cytowała fotek bo musiałabym wszystkie( łącznie z werbenowa
Jak feniks z popiołów 07:52, 03 paź 2016

Do góry
O, są nowe zdjęcia - super

Nadal uważam, że front bardzo fajnie sobie zaprojektowałaś. Nasadzenia do poprawy, ale linie rabat i kostka bardzo fajnie poprowadzone.

Teraz pytanie: od czego chcesz zacząć planowanie? Po zdjęciach sądząc, najpilniejsza jest kwestia widoku z tarasu, czyli szopa (czyja ona? jakie tam masz możliwości ruchu?) i skarpa. Ale widzę że dopytujesz się raczej o front. Od czego chcesz zacząć?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 19:42, 02 paź 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Zabawa dzieci czymkolwiek tylko je rozwija a w dzisiejszych czasach jest takie pomieszanie ról damsko-męskich ze na pewno nie powinno się bronic zabaw które dotąd były dla innej płci.
Nie wiem gdzie krecono ,,Alternatywy 4" ale chyba nie pod prawdziwym adresem bo tak jak ja to wiem to osiedle na Ursynowie powstało później , nawet chyba dużo później. Tu jest z Google map kawałek mapy z tym adresem a skarpa o której piszę jest miedzy blokiem a tym okrągłym które tez jest blokiem.

Dzieki za zdjecia chłopaków ,uwielbiam ich , są niepowtarzalni.Mały szybko dobija do starszego. Buziaki.

Jednym uchem słucham radia.. aż sprawdziłam jak to z tym Pułtuskiem było i czytam na necie
"Stanisław Bareja kręcił tu sceny do pierwszego odcinka "Alternatywy 4".
Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:01, 02 paź 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Wyjścia do ogrodu nie było w planie..

Dziś w radiu mówią, że Alternatywy 4 było kręcone.. w Pułtusku

Po 2 tygodniach skosiliśmy trawnik.. trochę wybujał, chwila na wnuki .. i .. brak czasu na forum i na ogród.. nawet nie mam co pokazać. bo walka z kosiarką i tyle.. potem wnusie... z ciężkim sercem muszę Muminkowi tłumaczyć dlaczego nie może u mnie się zostać..
Dla Ciebie Muminkowo od prysznicem .. a oszołomy skrytykują za danie do zabawy wózka.. bo to dla dziewczynek.. ale mam to w nosie.. wózek do zabawy fajny jest..

I motor też jest fajny.. starzy Muminek kierowca jak się patrzy.. i ubaw po pachy jak młodszemu kazał odłożyć butle z sokiem..bo jak się jedzie to się nie pije .. idzie umrzeć ze śmiechu z nich.. teraz dzieci są dużo mądrzejsze niż kiedyś... a jak dorosną to jakim cudem są głupsze???? Mam nadziej żę, że to nie spotka moich...

Zabawa dzieci czymkolwiek tylko je rozwija a w dzisiejszych czasach jest takie pomieszanie ról damsko-męskich ze na pewno nie powinno się bronic zabaw które dotąd były dla innej płci.
Nie wiem gdzie krecono ,,Alternatywy 4" ale chyba nie pod prawdziwym adresem bo tak jak ja to wiem to osiedle na Ursynowie powstało później , nawet chyba dużo później. Tu jest z Google map kawałek mapy z tym adresem a skarpa o której piszę jest miedzy blokiem a tym okrągłym które tez jest blokiem.

Dzieki za zdjecia chłopaków ,uwielbiam ich , są niepowtarzalni.Mały szybko dobija do starszego. Buziaki.
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 10:31, 02 paź 2016

Do góry
Moja pomoc jest w kwestii wyrzucenia maty szkółkarskiej, która jest plastikiem powodującym zamieranie życia w glebie i zatraceniem wytwarzania próchnicy oraz niszczeniem struktury gruzełkowatej, reszta ok - super wygląda.

Skarpa moim zdaniem zbyt stroma i mata z patyków robi brzydkie tło. Zrób żywopłot.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies