Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

ren133 20:01, 02 lis 2016

Nett napisał(a)

Podoba mi się ten pomysł. Na dole pasek czarnej mozaiki- nawiązywałby do granitowego blatu, później błyszczący gres z paskiem z mozaiki na wysokości czarnego paska w rolecie (30-40 cm) od sufitu.

eMowi się nie podoba

Widać eM lubi prostotę
Nett 20:13, 02 lis 2016

ren133 napisał(a)

Widać eM lubi prostotę

Hi, hi. Jego pierwsze propozycje to były kwiatki, truskaweczki, widoczki. Dlatego nie zrobiliśmy od początku tej ściany. Ja wtedy walczyłam o proste meble, schody dywanowe, białe kanapy.
A teraz fakt, podoba mu się minimalizm, gdzie mi sie już nieco znudził
Nett 20:31, 02 lis 2016

Dobra, temat kuchni zamknięty. Wszystkim doradzającym dziękuję za pomoc.
Jagodaa 20:37, 02 lis 2016

Nett napisał(a)
Dobra, temat kuchni zamknięty. Wszystkim doradzającym dziękuję za pomoc.

No i fajnie, będzie ślicznie.
ren133 20:41, 02 lis 2016

Nett napisał(a)

Hi, hi. Jego pierwsze propozycje to były kwiatki, truskaweczki, widoczki. Dlatego nie zrobiliśmy od początku tej ściany. Ja wtedy walczyłam o proste meble, schody dywanowe, białe kanapy.
A teraz fakt, podoba mu się minimalizm, gdzie mi sie już nieco znudził

ale Ci szybko ewoluował
Nett 20:53, 02 lis 2016

makadamia napisał(a)

Wymiary rabatki od strony ulicy mamy. Czy mogłabyś przypomnieć, jak wygląda ta skarpa od strony placyku? Ile tam jest szerokości i jakiej wysokości spadek?
Jak widzisz nasadzenia dookoła placyka? Bo jeśli chcesz oddzielać go od ulicy i zacieniać, to na skarpie trzeba będzie zrobić nasadzenia cienioznośne: paprocie, hortensje, hosty itd. Pasuje Ci to?
Dobrze byłoby wiedzieć, co jest z drugiej strony chodnika (budynek czy rabatka?) i w jakim dokładnie miejscu rośnie ten buczek: bliżej placyka czy bliżej tarasu.

Rozgryziemy ten temat Netko, nie martw się, tylko konkretnych danych potrzebujemy

Asiu wracając do Twoich pytań. Skarpa ma 1,5m i jest dość ostra.

Po drugiej stronie chodnika jest rabata wzdłuż domu z hortensjami Anabel i różanecznikami. Buczek jest bliżej platanów póki co, ale jest zadołowany, więc można jeszcze ustalić do wiosny jego miejsce.
Placyk docelowo będziemy zadaszać. Ale tam bardzo bardzo mocno świeci słońce i przydałoby się coś do zacienienia, ale nie do takiego kompletnie szczelnego.
Tam gdzie są te trzy płytki kwadratowe, to taka przymiarka. To miejsce może być na nasadzenia (może tu trzeba drzewo posadzić a nie na górze) albo na trawę- do dyskusji.
Idąc ulicą widać ten placyk i coś do wysokości 1,5 m na skarpie byłoby wskazane.
A co do planowania całościowego... Przerasta mnie to..
Nett 20:54, 02 lis 2016

ren133 napisał(a)

ale Ci szybko ewoluował

Dwa lata. Chyba przekonał się do wystroju domu. Ale jeszcze 5 minut temu było- a może maki? A może papryczka czerwona?
UlaB 22:14, 02 lis 2016

Chyba trudna bedzie do obsadzenia i utrzymania taka skarpa od północnej strony, gdy zarosnie rabata na wyzszym poziomie. Wyprostowanie skarpy wchodzi w rachube? Tzn zrobienie muru oporowego. Jak to ma 1,5 metra wysokości (dobrze rozumiem?) to ściana wodna od strony tego nizszego tarasu jak marzenie. Po obu stronach jakis zywopłot i cienioluby lubiące bliskość wody (klon palmowy?). Rabata na górnym poziomie zyskuje głebokości - można inaczej kombinowac.
Robienie kawałka tej rabaty jest bez sensu - tutaj trzeba robić całość. Ukształtowanie terenu Ci sprzyja w schowaniu dolnego tarasu, tylko kwestia odpowiedniego wykorzystania tego potencjału. Pokazywałaś gdzies zdjecie od strony tego nizszego tarasu?

Aneta, jesli nie do konca wiesz czego chcesz i nei widzisz ogrodu jako całości, to moze warto rozwazyc zlecenie projektu Szefowej?
Nett 22:49, 02 lis 2016

UlaB napisał(a)
Chyba trudna bedzie do obsadzenia i utrzymania taka skarpa od północnej strony, gdy zarosnie rabata na wyzszym poziomie. Wyprostowanie skarpy wchodzi w rachube? Tzn zrobienie muru oporowego. Jak to ma 1,5 metra wysokości (dobrze rozumiem?) to ściana wodna od strony tego nizszego tarasu jak marzenie. Po obu stronach jakis zywopłot i cienioluby lubiące bliskość wody (klon palmowy?). Rabata na górnym poziomie zyskuje głebokości - można inaczej kombinowac.
Robienie kawałka tej rabaty jest bez sensu - tutaj trzeba robić całość. Ukształtowanie terenu Ci sprzyja w schowaniu dolnego tarasu, tylko kwestia odpowiedniego wykorzystania tego potencjału. Pokazywałaś gdzies zdjecie od strony tego nizszego tarasu?

Aneta, jesli nie do konca wiesz czego chcesz i nei widzisz ogrodu jako całości, to moze warto rozwazyc zlecenie projektu Szefowej?

Ula murek może kiedyś. Na razie nas nie stać po prostu.
Zdjęcia z dołu mam tylko takie- sprzed wielu miesięcy.

A co do projektu.. jak nie wymyślę nic przez kilka kolejnych miesięcy, to pewnie się poddam i zlecę.
Wiesz.. już raz nam firma zaczęła robić projekt i to była kompletna porażka. Zostały same ogólne plany, których realizacja kosztowałaby tyle co drugi dom. Dla nas nie do udźwignięcia.
Nett 23:18, 02 lis 2016

Na tym drugim zdjęciu widać dokładnie to co będzie na wiosnę po ścięciu traw. Ech...
Jeszcze zdjęcie z planowaną pergolą i zarysem rabaty jaka jest w tej chwili.
Od tyłu pergoli planowaliśmy takie lamele jak w żaluzji. Może trzeba takie zrobić częściowo na boku, np do 1/3 ? A może własnie obok pergoli posadzić jakieś drzewo przysłaniające.? Może pnącze? No nie wiem..
Pomiędzy pergolą a skarpą jest w tej chwili około 1,5m.