Niesamowite,to jakby inny ogród,inna przestrzeń... odrobiłaś zadania i 3 lata nie poszło na marne geometryczne rabaty i stipa zawsze na czasie stipa wszędzie się fajnie komponuje
Lubię te kukliki za kolor, bo nie są aż tak pomarańczowe. Ten kolor jakoś mi tutaj nie pasuje.
Stipy nie przycinałam, tylko podzieliłam, pewnie dlatego jest wyższa.
Miodunki kwitną i kwitną, a na dodatek mają bardzo ładne liście
Polinko to TY JESTEŚ KRÓLOWĄ TRAW nie przeceniaj mnie...u mnie rosną dobrze seslerie,trzcinniki,stipa,a już rozplenice i miskanty niekoniecznie.Gleba jest tak jałowa,że wciąga jak gąbka wszystkie dobrocie.Nie mogę posiać trawnika,bo zdaje sobie sprawę,że na tym co mam nie utrzyma się trawa
Silvery piękne
A ze spraw ogrodowych to nareszcie i u mnie popadało. Poranne przymrozki niestety skosiły mi kolejnych kilka roślin. Ale pozostałe nabierają mocy i kolorków.
Kochani mam sprawę. Jak ktoś chce stipę to chętnie oddam bo już jej nie ogarniam.
Jest to stipa zeszłoroczna, przycinana, która odbiła. Jak nie będzie chętnych to wyciepię na kompost.
Jak powinna wygladac o tej porze stipa, by zdarzyc zakwitnac?Jeszcze cala zielona?Bo mam do kupienia kilka sadzonek i w roznych punktach bardzo sie roznia.
Ale pięknie równiutko, ta ścieżka gdzie są hortensje, bukszpan i trawy (stipa?) wygląda bajecznie. Najlepsze zdjęcia to te gdzie piesek się uśmiecha na pierwszym planie
Pozdrawiam.
Ewa, bodziszkowi robiłam zdjęcie w Wojsławicach, wiec strzał w dychę bo mi się podobał tylko fiolet nie bardzo by pasował na ogniskowej - musiałabym poszukać jakiejś innej odmiany. Ale ten himalajski strasznie mi się podobał
Stipa ładna, ale własnie szukam czegoś nie rozłożystego, bo na ogniskowej nie mam na tyle miejsca, trawa musiałaby być bardziej w pion niż taka pokładająca się. Ten gracimillus wydawał mi się w miarę kompaktowy, ale może kurde znowu coś nie doczytałam
Tawuła może być rzeczywiście zbyt rozłożysta, nie będzie na tyle miejsca, masz rację. Szukałam czegoś wczesnego, co ozdobi rabatę B przed hortensją, trawami i hostami.
dzięki! będę myśleć, bo z moim tempem zrywania darni, posadzę cokolwiek w okolicach czerwca
Barwinek spokojnie da rade na sloncu i na suchym podlozu. Na poczatku trzeba go podlewac, ale jak sie rozrosnie, to nic go nie powstrzyma Kwitnie krotko, ale jest zimozielony. Robi ladny kobierzec i kamieni nie widac. Pomiedzy moglabys dosadzis lubiace slonce i suche podloze Geranium.
Jako trawe proponuje Stipa calamagrostis 'Algäu'. Jest duza, rozlozysta, szybko przyrasta, u mnie sie nie wysiewa. Szybko startuje i jest dlugo zielona. U mnie sie troche poklada, bo ma zbyt zyzne podloze. Miskant nie lubia zbyt suchego podloza.
Inaczej niz Asia mysle, ze B nie musisz dopasowywac do A. To dwa pokoje ogrodowe, ktore niekoniecznie musza byc polaczone, bo maja zupelnie rozne funkcje.
Tawula osiaga rozmiary 2x2 m. Czy nie bedzie za duza? Ona jest ladna, ale bardzo rozlozysta.
Dziękuję Nicol za fajne podpowiedzi i inspiracje. Muszę przyznać, że super wygladają takie kulki za płotem. To jest dobry pomysł.
Ja jedynie mam obawy co do sadzenia dość drogich roślin za płotem bo ludzie są różni a mam niestety niezbyt miłe doświadczenia.
Musiałabym zaryzykować .
Stipa chyba jest po prostu stara, środek zamiera. Nie do konca widzę na zdjęciu, ale poczekaj może jeszcze ze 2 tyg i jeśli nadal będzie tylko parę listków miała to ją wymien na nową. Nei jest to kwestia niskiego cięcia tylko starzenia się albo zimowych temperatur.
a co do przedpłocia. to powiem Ci że masz fajne pole do manewru. Trochę też zależy od budżetu. Ale co mogłabym ci zaproponować to np. posadzenie drzew szczepionych na dość wysokim pniu - taka dodatkowa wartstwa ochrony od ulicy, zasłonięciu wyższych [może średnio interesujących partii widoków]. Wybór czy zielone czy bordowe, czy kwitnące czy nie należy do Ciebie
zobacz jak wąski pasek ona ma [może pół metra a może i nawet nie tyle?! nie wiem], u siebei możesz dać mniej albo więcej roślin, wężej albo trochę szerzej. pewnie bym ograniczyła do max 1-1.3m szerokości a reszta to trawniczek .
Możesz dać trochę bezproblemowych roślin np, trawy, róże, bodziszki czy inne tam... cebulowe np narcyze czy żonkile - zwykle ładnie się rozrastają i nie trzeba wykopywać jak tulipany czy hiacynty...
a zorganizowanych przedpłoć to już parę widziałam. u Danusi też coś fajnego jest i też na wąskim skrawku
Moja stipa też tak wygląda i akurat też jest na żwirku .
Ja myślę, że ona już nie wypuści nic więcej chociaż nigdy tego nie przerabiałam bo w zeszłym roku była piękna i gęsta po zimie.
Pomyślę co posadzić w zamian chociaż chyba nie ma podobnie delikatnej trawki. Bo w tym cały jej urok.
W sumie nie wiem czemu takie marne po tak słabej zimie. Jest jakaś trawka równie delikatna i zwiewna jak stipa?
Carexy po cięciu też nic młodego nie puszczają.