Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 20:50, 04 maj 2019

bql3 napisał(a)

a ten w oddali klonik z czerwonymi listkami - to co to za odmiana (nazwa)?

Janie to Fireglow. Masz go też?
Ja jestem z niego bardzo zadowolona bo ma cały czas intensywny kolor, pięknie się rozrasta i nie przemarza w ogóle. Nie wypuszcza też długich pędów jak niektóre inne klony, z którymi potem nie wiem co robić . Nie wiem czy to kwestia odmiany bo Oridono-Nishiki wypuszcza u mnie długie pędy we wszystkie strony świata .
Nowa12 15:33, 05 maj 2019

Moje stipy wyglądają beznadziejnie. Czy one jeszcze coś wypuszczą czy nie ma sensu czekać i są do wymiany?

Nowa12 15:43, 05 maj 2019

Mam 2 tematy ogrodowe do rozwiązania. Moze ktoś coś podpowie?
Pierwsza sprawa, którą już poruszałam to przedpłocie. Na razie tylko trawa zmieszana z chwastami albo raczej chwasty zmieszane z trawą .
Długie to i szerokie na 2,7 m. Może kiedyś wysypię to żwirem i posadzę jakieś mało wymagające rośliny. Nic innego nie przychodzi mi na razie do głowy.

Nowa12 15:51, 05 maj 2019

A drugi temat to trawnik przy chodniku. Chodniki zostały zabetonowane i trawa przy nich nie rośnie. Wymyśliłam, żeby może zrobić przy chodniku 20-30 cm pas z grysem zamknięty ekobordem. Miał ktoś taki problem czy tylko nam firma brukarska źle to zrobiła?

frezja 15:56, 05 maj 2019

Nowa12 napisał(a)
Moje stipy wyglądają beznadziejnie. Czy one jeszcze coś wypuszczą czy nie ma sensu czekać i są do wymiany?

Miałam to samo z jednym krzakiem kostrzewy. Nie wiedziałam, kogo winić...czy męża, który ciął spalinową, czy może koty. W końcu z trudem wykopałam i podzieliłam.
bql3 16:44, 05 maj 2019

Aga - już od jakiegoś czasu na niego poluję i jestem coraz bardziej zdeterminowany w poszukiwaniach na lokalnym rynku sprzedaży gdzie zamieszkuję. No będzie jakieś trzy lata jak już nie widziałem tej odmiany u siebie na szkółkach ogrodniczych, no nawet maluśkiego krzaczorka kompletnie NIC! i wiesz tak sobie myślę że masz szczęście że kawałek ode mnie mieszkasz bo z łopatką gotów bym pojechać do Ciebie i wykopać ci go z ogródka

Zazdroszczę - bo to mega piękny okaz

pozdrawiam
Jan

Nowa12 18:23, 05 maj 2019

frezja napisał(a)
Miałam to samo z jednym krzakiem kostrzewy. Nie wiedziałam, kogo winić...czy męża, który ciął spalinową, czy może koty. W końcu z trudem wykopałam i podzieliłam.

W sumie nie wiem czemu takie marne po tak słabej zimie. Jest jakaś trawka równie delikatna i zwiewna jak stipa?
Carexy po cięciu też nic młodego nie puszczają.

Wiolka5_7 18:26, 05 maj 2019

Carexy tak mają,że puszczają później,po kwitnieniu....moje Id dopiero zaczynają puszczać nowe źdźbła ...
Nowa12 18:28, 05 maj 2019

bql3 napisał(a)
Aga - już od jakiegoś czasu na niego poluję i jestem coraz bardziej zdeterminowany w poszukiwaniach na lokalnym rynku sprzedaży gdzie zamieszkuję. No będzie jakieś trzy lata jak już nie widziałem tej odmiany u siebie na szkółkach ogrodniczych, no nawet maluśkiego krzaczorka kompletnie NIC! i wiesz tak sobie myślę że masz szczęście że kawałek ode mnie mieszkasz bo z łopatką gotów bym pojechać do Ciebie i wykopać ci go z ogródka

Zazdroszczę - bo to mega piękny okaz

pozdrawiam
Jan

U mnie na południu są dostępne te klony .
Ale do Bielska do szkółki klonów to masz chyba daleko. Ale jakbyś wybierał się w góry to zawsze możesz go kupić po drodze .
Mojego nie oddam .
Nowa12 18:29, 05 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Carexy tak mają,że puszczają później,po kwitnieniu....moje Id dopiero zaczynają puszczać nowe źdźbła ...

Mówisz, żeby na carexy jeszcze poczekać. Ćwiczą cierpliwość .