Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w Klein Kottorz 09:03, 05 sie 2019

Do góry

Przepięknie, bardzo zmężniał Twój ogród
Co za kępa na pierwszym planie
Ogród pod lasem 08:53, 05 sie 2019

Do góry
Co to za roslinki?

Zana napisał(a)

Zana napisał(a)

ogrod piekny, pocieszam sie cichutko, ze moje brzozy tez kiedys urosna i zrobia troche cieniowanego swiatla. potrzebuje wiecej drzew i znalazlam na nie juz miejsce
Choroby i szkodniki wiśni, wiśnia - Prunus 07:56, 05 sie 2019

Do góry
Witam,

proszę o pomoc
jedna z czterech wiśni wyraźnie żółknie (sadzone w poprzednim sezonie bliżej jesieni)

na korze widoczne są pęknięcia, póki co nic się z nich nie sączy ale ... hmmmmm
Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie.
Tu narazie jest ściernisko... 07:47, 05 sie 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Basiu, prosiłaś om przepis na kiszone ogórki. Ja robię je tak:

Ogórki najlepiej zerwane wcześnie rano, lub późno wieczorem. Namoczyć w zimnej wodzie na godzinę. Przygotować zalewę 1 l wody, 1 czubata łyżka soli kamiennej. Wodę zagotować, dodać sól wg proporcji, wymieszać.

Słoiki i zakrętki wyparzyć. Na dno układać koper, chrzan, czosnek. sporo, nie żałować. Układać wymoczone ogórki ciemnym końcem do dołu. Po każdej warstwie, dokładać znów koper, czosnek i chrzan, aż do wierzchu, Na wierzch podobna warstwa. Zalewać gorącą zalewą tak, żeby były ogórki przykryte,i było trochę miejsca pod wieczkiem, z 1-1,5 cm. Bo zalewa będzie się burzyć. Zakręcamy i ustawiamy na tacy, na 6 dni. Po tym czasie wynosimy słoiki do spiżarni.

Jeżeli kisimy w odkrytym garnku, możemy zalewać zimną zalewą, ale proces kiszenia jest dłuższy,i trzeba wierzch garnka obciążyć, żeby wszystko było przykryte zalewą. dębu, albo po żołędziu do słoika.

Do zimowych ogórków dodaję liść czarnej porzeczki lub liść dębu, albo po żołędziu do słoika.Jeżeli robimy ogórki na 1 raz to słoiki mogą być 1-no litrowe, na 5 -6 szt ogórasów, Ale postępowanie jest identyczne jak z dużymi słojami.Powodzenia

Haniu bardzo dziękuję. Wszelkie rady zawsze cenne.
Miskant - Miscanthus 07:45, 05 sie 2019

Do góry
Drodzy
Podpowiedzcie mi proszę. 2 tygodnie temu posadziłem kilka rodzajów miskantów na słonecznym stanowisku. Dziś zauważyłem że schną im końcówki. Robią się nitkowate i żółte. Są suche. Wydawało mi się, że są to rośliny o niskim zapotrzebowaniu na wodę. Czy przy takich objawach jest to skutek zbyt małej ilości wody?

Ziemia podczas sadzenia miała pH ok 6,5. Dostały trochę ziemi uniwersalnej zmieszanej z torfem oraz podsypka z kory.
Linia kroplująca o wydajności 2l/h podlewa je około 1,5h dziennie o świcie więc może problem w drugą stronę i przelane?

Ogród do odnowy 07:40, 05 sie 2019

Do góry
April napisał(a)
Gosia, gaury zazdroszczę, jeszcze nie udało mi się kupić. Choć za bardzo nie miałam nawet czasu.
A rozchodniki cudne, bardzo mi się podobają. Też sadzę do takich cynowych naczyń, jakoś to do nich pasuje. Ale nie mam takich ładnych odmian. Kompozycja ci się bardzo udała.

Jeśli chcesz to może gaurę upoluję na targu. Kiedyś do mnie przyjedziesz

Wyjątkowo te rozchodniki się rozszalały, w gruncie nigdy takie nie były

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:53, 05 sie 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Rybki w elacie cudnie się zgrały, zwłaszcza z białymi kwiatami funkii. To chyba ta pierwsza z lawendowych? Kupowana bez kwiatów a kolor trafiony I jeszcze te liście, do dodatków w altanie i domku pasują, fajny odcień. U mnie jaśniejszy bo w lekkim słońcu. Podzieliłam na kilka sadzonek i kwiatów na razie brak.
Podobnie jak weny... Odrabiam zaległości na forum , ale lenia ze zdjęciami mam jak diabli. No i stęskniłam się za Wami, pisałam właśnie u Sylwii, że mi się muszkieterska wyprawa marzy Dziękuję za jarzmiankę, wdziałam bagażnik, szacun po raz kolejny za pakowanie!!! Chociaż Abiko mi mówiła, że swojej z tego wszystkiego zapomniałaś... Moje podzieliłam i posadziłam, ale jak coś to chętnie się podzielę, bo aż takiej obfitości się nie spodziewałam, bardzo dorodne sadzonki

Powiem nieskromnie, że to mi wyszło Muszę się troszkę pochwalić jeśli innym mówię, że mają w siebie uwierzyć Każdy ma jakieś talent większy czy mniejszy
Tak to ta moja pierwsza hosta z lawendowego. I jestem szczęśliwa, bo ślimaki jej nie jedzą.

Tak jedna jarzmianka została chyba przy kasie Na szczęście Abiko mnie obdarowała sadzonką ze swojego ogródka

A aktualnych fotek też nie mam. Letnie lenistwo nastało W sumie nie tylko dzieciakom należą się wakacje. Szczególnie, gdy "starzy" chałupę maja tylko dla siebie.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:35, 05 sie 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Zaglądam by podziękować za wizytę i ...zagubiłam się w obrazkach, a miałam pracować .. na dobę pozbyłam się młodzieży.. Było mi bardzo miło i zapraszam częściej

Wiesz, że mam wystarczy jedno słowo i będziemy

Oj ja niedobra, od roboty oderwałam najwspanialsza "babcie" pod słońcem

Na przeprosiny kolejne obrazki

Za drzwiami do ogrodu... 00:31, 05 sie 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Reszta odpisów nastąpi...

Aniu, cudnie. Na bogato.
Co to się pnie po cegle, nad drzwiami?
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:22, 05 sie 2019

Do góry

I to było nocne zwiedzanie ogrodu

tymczasem
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:21, 05 sie 2019

Do góry
agata19762 napisał(a)
Pozdrówka zostawiam

Agatko pozdrawiam fioletowo

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:20, 05 sie 2019

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:18, 05 sie 2019

Do góry
zmiana dekoracji na czasie, dzisiaj już tak bardzo sierpniowe było powietrze że czuć nadchodzącą jesień

zapowiada się ekstra aster wioletta i rosie powinny być dobra parą

dalie wreszcie się wystraszyły że nie zdąrzą zakwitnąć i zakwitło część

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:13, 05 sie 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Jak tu pięknie
Piękny ogród zobaczyłaś, ciekawa jestem czy zebrałaś nasiona głowaczka
Przykro mi z powodu Funi, smutno mi tym bardziej, bo i nasza Sonatka zaginęła
Pozdrawiam Anitko

Agatko nie zebrałam nasionek

Czytałam o zaginięciu koteczka. Przykro bardzo.

Pozdrawiam.

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:13, 05 sie 2019

Do góry
Renia jest !!!!!

z jednego nasionka tylko inne co innego

kosmos cupcakes

uwielbiam kosmosy /zresztą czego nie /
za chwilkę zacznie kwitnąć całkiem sporo które myślałam że zalało w maju a tu nie wszystkie

obok samosiew - samosiewy są zawsze radością

Ogród Basi 00:09, 05 sie 2019

Do góry

Nasz jarmuż.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:08, 05 sie 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Bardzo, bardzo dziękuję za rabatę z łubinami i te wczesnoletnie impresje z Snowshill. Wielce inspirujące.

Ciesze się, że nie tylko mnie zainspirowała.

Tu wciąż eksperymentuje. Ten rozchodnik na pierwszym planie jest taki bardziej różowy i płożący, na przód rabatu się nadaje.

Ogród Basi 00:08, 05 sie 2019

Do góry
Zauważyłam, że Słowianka mało dorodna. Okazało się, że tylko jest jedna bo druga padła i to chyba już po zimie. Dlaczego, nie wiem. Dwa dni temu dosadziłam więc taką malutką Słowianeczkę, stoi sobie jeszcze z kijkiem.Tzn. rośnie sobie z kijkiem.
Chciałam dodać, że ja każdą odmianę sadzę w dwóch egzemplarzach. Tak, dla okazałości.

I nie dokończyłam robić zdjęć powojnikom. Padła bateria.
Ale mam jeszcze takie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies