Perowskia i przymiotno szaleją, trawnik miejscami nadal wysuszony, pewnie trzeba będzie dosiewać. Rumian się nie poddaje, a lawenda już po cięciu. Ogród nabrał spokojności...
Przepraszam Małgosiu, nie miałam netu.
Byłam na krótkim wyjeździe na Kaszuby. Cisza i spokój. Piękna okolica. Bardzo mało ludzi. Prawdziwy chillout nad jeziorem Mausz
Właśnie wróciłam z ogrodu, jest pięknie. Rośliny się napiły, ale staw dalej w skandalicznym stanie, żeby się napełnił potrzeba kilka tygodni deszczu.
Ale i tak się cieszę, bo jest chłodniej jest czym oddychać i rośliny są szczęśliwe a tym samym ja
Basiu, żeby ułatwić sobie wiosenne porządki, to większość bylin po przekwitnięciu ścinam 5-10 cm od ziemi. Zostawiam chyba tylko rozchodniki. Pysznogłówki nie powtarzają kwitnienia, więc wybierz opcję, która Ci najbardziej pasuje. Suszki bylin oszronione lub zaśnieżone też mogą zdobić.
Kupiłam dwa egzemplarze. jedna poszła do lżejszej, ale nieco kwaśnej gleby na wyniesionej rabacie. Od początku rosła przyzwoicie. Drugą posadziłam na mojej typowej glinie. Potrzebowała dwóch lat, żeby się zadomowić.
To ona
Bujnie pięknie kolorowo :-?
Gosiu co to są za trawki te po lewej stronie ścieżki na pierwszym planie fotografii. Takie kudłate kępki niewysokie a śliczne ???
Dzisiaj po wielu tygodniach suszy spadł deszcz, padało sobie równiutko bez wiatru jakieś dwie godziny, w oddali była burza u nas spokojnie podlało
Chcę zaraz wyskoczyć na ogródek i zobaczyć, czy podlało pod drzewami. Mam nadzieję, że rośliny trochę odsapną i nabiorą wigoru.
Wczoraj posprzątałam, Duży wykosił. Trochę poplewiliśmy, coś podcięliśmy i pozamiataliśmy ogród.
Czas na wakacje
Kasiolaaa kompotu nie za bardzo lubie ale konfiture robie. Jutro musze jechac po cukier zelujacy, bo mi sie skonczyl a w promocji jest w calkiem fajnej cenie.
Do konfitury dodaje platki kokosowe i rum
A jeszcze taka fajna zapiekanke robie ze sliwkami i kasza manna i mamy zamiar te mirabelki tak zrobic. Bardzo ta zapieknake lubimy
Takiej wielkości sadzonki wsadzałam rok temu na przełomie lipca i sierpnia.
W czerwcu tego roku były takie.
A na początku lipca takie.
Najstarsze sadzonki mają ok. 4 lat. Z moich obserwacji wynika, że najlepiej je wtedy wymienić na młodsze. Mocno przybierają na masie i trudno zachować im smukły wygląd.