Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Życie w wiejskim ogrodzie 21:36, 01 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ależ kolorów .Ależ piękności.
To ja lubię

A co tam dzisiaj za bylinki będziesz sądził ?

Aniu powstała cienista rabata :

- anemony wiosenne
- geranium
- ciemierniki
- stipa
- hakone

- bukszpan

Motylogród 22:10, 30 kwi 2019

Do góry
Najpierw pokażę moje wysiewy doniczkowe

poziomeczki - właśnie dzisiaj poszły do ziemi trochę zachlapane po wczorajszej ulewie

stipa i lobelia - chyba też już można by je wysadzić

i werbena - najpierw przepikuję i tak jeszcze nie wiem, gdzie pójdzie
Ogród w remoncie 22:19, 29 kwi 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
U mnie zemstą ogrodnika jest stipa

Stipa też się rozsiała ale odrobinkę, i tak się dziwię bo moja ziemia raczej ciężka. Cud, że rośnie
Ogród w remoncie 22:02, 29 kwi 2019

Do góry
U mnie zemstą ogrodnika jest stipa
Ogrod stewardessy 20:56, 28 kwi 2019

Do góry
Witaj Kamciu, ale cudności ogrodowe pokazujesz, jak zawsze się zachwycam
Też czekam na zdjęcia nowego płotu.
Stipa wygląda jakby miała za mokro, ona lubi żwir i piasek.
I sosna kiepsko wygląda
Na studia nigdy nie jest za późno
Moja glebo terapia 16:31, 28 kwi 2019

Do góry
I jeszcze kilka wiosennych fotek

Nie wiem czy mi stipa przeżyła, zielonego nie za wiele widać

Podmiejski ogródek 12:59, 26 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Serduszki mi się nie wysiewają. W zasadzie nic mi się nie wysiewa (oprócz tego przegorzana, którego pokazałam Anuli) i żadna z roślin określanych jako ekspansywne taka nie jest. Uroki piaszczystej działki

A to ciekawe, bo myslalam, ze na piaskach to sie dopiero wysiewa. Dobry drenaz i takie tam.
Na mojej glinie ani jeden przegorzan sie nie wysial,a mialam ze 3 lata pod rzad z nowych sadzonek, poddalam sie, za droga impreza co roku dosadzac. Werbena i owszem, ale za domem i bez przesady, w sloncu przed domem ni cholery.
Stipa to i owszem, tez bez szalestw. No i chyba tylko tyle
O, i niezapominajki sie wsialy, duzo bardziej niz stipy i werbeny razem wziete.

Moze musi byc jakas posrednia gleba do wysiewania sie, skoro ani piaski, ani glina
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 06:08, 26 kwi 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)

U mnie to samo. Stipa rośnie jak dzika a hortensje ogrodowe definitywnie padły na polu chwały. Piękny ciemiernik, fajnie nietypowy kolorek.

Ja na swoje hortensje nie patrzę, boję się ale pewnie też "oberwały"
Ciemierniki kupione za bezcen... prawie za free kolor i mnie się podoba.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 13:09, 23 kwi 2019

Do góry
iwonadm napisał(a)
Pozdrawiam świątecznie u mnie stipa też przezimowała. Gorzej z innymi gatunkami szczególnie mi żal hortensji ogrodowych

U mnie to samo. Stipa rośnie jak dzika a hortensje ogrodowe definitywnie padły na polu chwały. Piękny ciemiernik, fajnie nietypowy kolorek.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:15, 23 kwi 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ach, och...

Dzięki ale trawnik nie hallo

jakoś powoli coraz więcej tulipanów, coś się uchowało z sadzenia kilku tysięcy w poprzednich latach, ale to niedobitki najmocniejsze

stipa już wszędzie się posiała
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:02, 21 kwi 2019

Do góry
iwonadm napisał(a)
Pozdrawiam świątecznie u mnie stipa też przezimowała. Gorzej z innymi gatunkami szczególnie mi żal hortensji ogrodowych

Hej Iwonko właśnie byłam u Ciebie, ale tak po cichu
Generalnie nie mam strat po zimie, póki co ogrodówki trzymają się dzielnie, ale do zimnych ogrodników co raz bliżej więc wszystko się może zdarzyć.
Dziwna dziwność natomiast to zanikające róże
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 21:51, 21 kwi 2019

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 12:39, 21 kwi 2019

Do góry
Kokesz napisał(a)
Asia, pozdrawiam wielkanocnie
Śliczna wiosna u Ciebie
I jaka stipa a ja gooopia nie kupiłam w zeszłtm roku bo myśle po co jak i tak wymarznie, a teraz też już bym pewnie miała taką...buuu
A te duże kępy to liliowce?

Stipa cudem przeżyła, nie sądziłam że jej się to uda
Te kępy to liliowiec i irysy syberyjskie
Czekam na kolejne tulipany
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 11:43, 21 kwi 2019

Do góry
Asia, pozdrawiam wielkanocnie
Śliczna wiosna u Ciebie
I jaka stipa a ja gooopia nie kupiłam w zeszłtm roku bo myśle po co jak i tak wymarznie, a teraz też już bym pewnie miała taką...buuu
A te duże kępy to liliowce?
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 18:40, 19 kwi 2019

Do góry
Rączek nie czuję, ale byliny po zimie sprzatnięte
Stipa ładnie odbiła

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:04, 17 kwi 2019

Do góry
Paskudnie się zapuściłam we własnym wątku z odpowiedziami- przepraszam i nadrabiam. Musicie wiedzieć, że mam wyjątkowe wyrzuty sumienia!

AniuCh- liczę, że foch już nieaktualny, bo transfer ID już zrobiony, podzielona, rośnie sobie w różnych miejscach, czekając na miejsce docelowe- hortensjową.
No i puszczają rozplenice u Ciebie? Bo ja zaczynam mieć dylemat- jak ścinałam, to puszczały, a teraz zielonego brak
Zuczka widziałam niedaleko Casablanki, więc chyba to jednak Twój

Dorka- Twoje ID tez już nalazły miejscówkę, i to nawet docelową, bo w szpalerze tulipanów miałam "wyrwy"- w miejscach, gdzie rosły żurawki, więc od razu umościłam tam ID

Kamila/Kawa- ID zagospodarowane, podlewane- czekam na koniec tulipanów, żebym mogła wykopać (prawie dwa lata mijają bez wykopywania) i umiejscowić wszystkie ID docelowo.

Angi- cisy chyba rosną. Jeden niepewny, ten którego zupełnie przeoczyłam i całą noc spędził na rabacie świecąc gołym korzeniem
60-70 cm????????? Nie ma szans- muszą się jakoś z hortensjami pogodzić, bo u mnie tyle miejsca mieć nie będą

Mireczko, czyli, że jest to sprawdzone połączenie- hortensje podsadzone ID. Super PS. Popikowałam

HAniu- zakupiłam wszytko, co polecałaś. Rozsypałam, tak jak zalecałaś i zmieszałam z ziemią zgodnie z Twoją instrukcją Od siebie, to jeszcze podlałam nawet
Plebs się okocił

Edi- myślę, że temat werbeny rozpracowany dokładnie

Nicol- u mnie z badyli werbeny nie udało się ocalić nigdy, ale sieje się rzeczywiście jak nienormalna

Mrokasiu siewki brzozy znam aż za dobrze Nazywam je pieszczotliwie "drzewkami"

Gosiu, Wiklasiu i Kasiu- to sosna Varella

Wiola ma oko, zgadła od razu

Ando/Ewo, Wiolu, bardzo Wam dziękuję za czynny udział w dyskusji i pomoc merytoryczną- Wasze rady sa naprawdę bezcenne!!

Kasiu bez kibiców to nic by nie było Jesteś absolutnie niezbędna

Asiu, też czekam bo zbieram pomysły i szukam natchnienia

Agatko- Polinka wyjaśniła, że ID do słońca, co mnie bardzo cieszy, bo mam je od wschodu, ale na wystawie zachodniej (ależ się profesjonalnie wypowiadam!!! )

Magleska, Ty już nie bądź taka skromna, Ty już się na niewiedze nie powołuj

Basiu- no nie będę ukrywać, że Angi ROZBIŁA BANK
Opcja dzwonki (musiałam sprawdzić "o co kaman"- nawa surfinie bardziej do mnie przemawia ) plus stipa na lato i stipa+ wrzosy na jesień- ojjjjjjj taaaakkkkkkk
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:45, 17 kwi 2019

Do góry
Sosna - cudaczek od wschodu da radę

Ja bym poszalała i dodała koloru w postaci kwiatów, aby trochę urozmaicić, zwłaszcza że mają stanąć przy drzwiach wejsciowych. Donica jest nieproporcjonalnie duża więc woła tym bardziej aby cosik dać

Ja obstawiam:

* opcja wiosna - lato: trawiszcza np stipa (wypełni średnie piętro )+ np. milion dzwonków (białe co by ładnie kontrastowały z ciemną donicą)

* opcja jesień-zima: pozostała stipa + wrzosy

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:00, 15 kwi 2019

Do góry
ID? Stipa? A może ipomea?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:51, 15 kwi 2019

Do góry
I ja się ujawniam jako wierna podglądczka Twojego trawiastego ogrodu Łany stipy i chmurka śmiałkowa powalające. Stipa już u mnie rośnie a śmiałek będzie się wprowadzł (mam tylko nadzieję, że nie będę go goniła po całym ogrodzie ponoć się sieje). A jak tam wiosna w Twoim ogrodzie? Pozdrawiam
Ogrod stewardessy 12:08, 15 kwi 2019

Do góry
Jedna Stipa całkowicie "położyła się".

Czy ktoś wie co tu sie stało i jak ją ratować?

Posadzone latem zeszlego roku. Stanowisko słoneczne.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies