Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Małymi krokami-Ogród Wioli 23:20, 06 kwi 2019

Do góry
Moje miskanty śpią, coś ta wiosna u mnie mniej zaawansowana niż u ciebie. Ślicznie masz Wiolu. Trawki takie zielone, u mnie same suche badyle na razie. Tylko stipa miejscami zielone ma.
Samotnia pod lasem 21:05, 03 kwi 2019

Do góry
Obejrzyj

Anaphalis triplinervis 'Silberregen'
Aster linosyris
Euphorbia myrsinites
Euphorbia seguieriana ssp. niciciana
Gaura lindheimeri
Helictotrichon sempervirens 'Saphirsprudel'
Nepeta racemosa 'Superba'
Origanum Laevigatum-Hybride 'Herrenhausen'
Stipa calamagrostis 'Algäu'
Thermopsis lanceolata

Zaznaczyłam te, które są cudne wg mnie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:57, 01 kwi 2019

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)
Danusiu piękne kompozycje! I stipa już taka zieloniutka! Kiedy ja przycinałaś?

Zaraz zobaczę po zdjęciach.

6 marca chyba, bo leżą patyki od derenia to i trawy docinałam.
Ale jeszcze sporo wcale nie ciętych jest
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:54, 01 kwi 2019

Do góry
Danusiu piękne kompozycje! I stipa już taka zieloniutka! Kiedy ja przycinałaś?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:40, 01 kwi 2019

Do góry
A ja powoli kończę podlewanie. Przy okazji zauważyłam, że stipa dobrze odbija po mocnym wyrównaniu "kanciastego" cięcia

Pierwiosnek ząbkowany, delikatnie niebieski

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:02, 30 mar 2019

Do góry
paulaa napisał(a)
Pokaż więcej tego swojego ogrodu wczesną wiosną..... ☺️

Paula, dla Ciebie, choć padł mi aparat w trakcie...

Moje poletko carexowe to chwilowo poletko emperorowe.

Czosnki w tym roku zwariowały. Idą w liście na potęgę...

Stipa i śmiałki to para niedościgniona.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:55, 28 mar 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Fajnie się rozpędziłaś, zanim dostaniesz ten ostrokrzew może dojdziesz juz do prostej linii, hihi

Faceci zawsze bronią tych trawników...

A rabate z rodkami masz ogromną, cos mi się wydaje, że tam się więcej zmieści nie żebym Cie podpuszczała...

Właśnie przeszukałam wieczorem cały Internet i nie widzę w pl sklepach ostrzokrzewu Dark Green. Sporo jest w DE i UK a u nas pustki... Na prosto nie chcę, podoba mi się taka wcięta rabata

Tak ci faceci dobrze, że jest na nich jeden zawsze skuteczny sposób

Rabata rodkowa jest olbrzymia. Ma ok. 8 m szerokości i 16 m długości. Tak naprawdę to trzy rabaty w jednej. Pierwszy pas od podjazdu to pas lawendy, potem różanka, miskanty, jaśminowce. Porem kolejny pas to rabata brzozowa z małymi szlachetnymi sosnami i będzie tam werbena, stipa, czarnuszka, mikołajki. Ostatni pas z tyłu to właśnie rodkowa z sosnami czarnymi i zwykłymi. Rodków jest tam kilkanaście, prawie 20 szt.
Zmiana koncepcji nasadzen w donicy murowanej 21:11, 28 mar 2019

Do góry
Dziękuję za opinię. Tak, te graby bylyby rozpiete na bambusach, ale to chyba faktycznie za duzo zachodu z jakby nie bylo, sporym drzewem.
Pomyślałam, ze chyba niczym nie bede zaslaniac plotu. Zamiast hortek dam 3 rozplenice poprzeplatane np.jezowkami lub werbena, lub rozchodnikami, zyby nie bylo golo, zanim rozplenice sie rozwina.
Dokupie jeszcze jedna 1 Bobo i cztery hortki z carexami lub stipa dam zamiast st kulek bukszpanowych.
Czy to ma ręce i nogi?
Stwórz ze mną mój ogród 23:03, 27 mar 2019

Do góry
a tu mam inspiracje

ostnica pony tails i szałwia
https://pl.pinterest.com/pin/315674255129591176/

a tu liatra i jeżówka
https://pl.pinterest.com/pin/400820435556073678/

a tu liatra i stipa
https://pl.pinterest.com/pin/783344928915170238/

chyba że stipę tam pod graby hmmm

a szałwię jakoś na szambo wkomponować

Tylko co na ten przód domu po prawej? ta rabata skręca za dom ale ja chcę tylko od frontu posadzić bo z boku potrzebne miejsce na nogi
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:43, 27 mar 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Asia, no co Ty! Mnie by bolały oczy, uszy, zęby- wszytko dosłownie! Ch to Ch, a h to h! Miodek by zawału dostał

Potwierdzam. Bardzo go lubię. za ekspresję w tłumaczeniu zawiłości.

Stipa wsiadła do ekspresu, a magnolia pęka.

Ogród w remoncie 19:04, 26 mar 2019

Do góry
AnkaK napisał(a)
Fajne te śmiałki. Takie zielone jeże jak sesleria. Stipa mnie wnerwia i zastanawiam się czym ewentualnie zastąpić. Uwielbiam ją, ale wysprzątałam do zera, a znowu bajzel. I coś kiepsko wygląda więc nie wiem czy nie padła. Dobrze, że wirus odpuścił, czyli to ten z serii jednodniowych. Czy u Ciebie też białawo? U mnie sypie styropianem

Trzeba tylko liczyć się z tym jeśli chodzi o śmiałki, że często łapią rdzę niestety. Może jeszcze ze stipą nie przesądzone, oglądałam swoją i chyba nie jest źle. Ja na stipę nie mam pomysłu tak jak i na lawendę. Obie bym chciała gdzieś mieć a nie wiem gdzie
Nie patrzę za okno, M tylko śmiał się, że posypałam nawozu aż biało, wiedział, że miałam dziś nawozić w ogrodzie. Ja podchodzę optymistycznie do tego czyli lepiej teraz niż w maju
Ogród w remoncie 18:31, 26 mar 2019

Do góry
Fajne te śmiałki. Takie zielone jeże jak sesleria. Stipa mnie wnerwia i zastanawiam się czym ewentualnie zastąpić. Uwielbiam ją, ale wysprzątałam do zera, a znowu bajzel. I coś kiepsko wygląda więc nie wiem czy nie padła. Dobrze, że wirus odpuścił, czyli to ten z serii jednodniowych. Czy u Ciebie też białawo? U mnie sypie styropianem
Jeżówka - Echinacea 12:40, 26 mar 2019

Do góry
no to uff
mam nadzieję, że żyją
rozplenice i miskanty też póki co cisza
ale stipa i rozchodniki, a także trzcinniki ruszyły
Ukojenie 06:45, 26 mar 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)
Ale fajnie u Ciebie Zojko, mogę poczuć wiosnę chociaż u Ciebie, u mnie przychodzi zawsze z opóźnieniem, no ale 'sorry taki mamy klimat' się mówi chyba, nie?

Lilie chyba będą rządzić w tym sezonie bo wszędzie słychać o nich, czytam , że pół forum już je zamówiło?

Jak anemony i jaskry, przeżyły? Czy koty się nimi zaopiekowały?

Moje siewki coś marnieją nawet stipa nie chce rosnąć, ale myślę, że to wina braku słońca chyba.

Wiesz jak jest z wiosna - kazdy kwiatek cieszy u mnie jest kilka ale na razie to zaden szal.

Anemony i jaskry przezyly. W cieplejsze dni chodza na spacery a tak jak dzies stoja w domu.

Wysiewy i u mnie ciut stanely - taki etap, potem rysza z kopyta. Jak sa jyz liscie mozna biohumusem zasilac.
Blaski i cienie nowego życia 18:57, 24 mar 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Takie rewolucje zawsze wymagają dużo pracy. Aż kręgosłup boli od przenoszenia roślin z miejsca na miejsce. Najważniejsze, że idzie do przodu.

Przytoczę poglądowy plan Agnieszki z Jurajskiego,który realizuję z pewnymi zmianami. Zdjęcia zrobię chyba dopiero latem bo narazie to wielka masakra i pustki. Ale i tak jestem duży krok do przodu w stosunku do zeszłego roku.

W domu rośnie stipa i inne maleństwa i 60 pomidorów które pewnie rozdam
Majówka na Majówce 23:37, 23 mar 2019

Do góry
Moje trawy w zdecydowanej większości wyglądają na sianka.
Dopiero stipa ledwo startuje. I hakonki.
A rozplenice, sporobolusy, carexy to ani trochę do słońca nie chcą iść .
Ukojenie 20:10, 23 mar 2019

Do góry
Ale fajnie u Ciebie Zojko, mogę poczuć wiosnę chociaż u Ciebie, u mnie przychodzi zawsze z opóźnieniem, no ale 'sorry taki mamy klimat' się mówi chyba, nie?

Lilie chyba będą rządzić w tym sezonie bo wszędzie słychać o nich, czytam , że pół forum już je zamówiło?

Jak anemony i jaskry, przeżyły? Czy koty się nimi zaopiekowały?

Moje siewki coś marnieją nawet stipa nie chce rosnąć, ale myślę, że to wina braku słońca chyba.

ogród (nie)Mocy 19:18, 23 mar 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Witaj Basiu
Wątek przeczytany i obejrzany, dobrze, że z Tatą lepiej, przesyłam życzenia zdrowia i skutecznej rehabilitacji.
Wysiewy super, ja jeszcze czekam, bo pilnuję terminów, żeby mi się rośliny nie wyciągały.
Wysiej cynie jeszcze raz na początku kwietnia, jak te będą kiepskie, to te drugie na pewno dobre.
Też kupiłam różę pnącą, moczy się.
Nie wiem gdzie posadzić, bo nie mam podpory, ale żal było nie kupić.

Grażynko, bardzo się cieszę, że Cię znowu widzę dziękuję za życzenia dla Taty, to był bardzo trudny okres, na szczęście powoli dochodzi do siebie.

Moje wysiewy coś stanęły w miejscu Nawet stipa jakby przestała rosnąc, nie mówiąc już o dzieleniu.. Wydaje mi się, że to brak słońca- w sumie dopiero dzisiaj był taki prawdziwie słoneczny dzień. Cynie poszły na zmarnowanie, mają tylko jedną parę listków, długie wyciągniete łodyżki i część zasycha. A tak się cieszyłam! Ehh, chyba wysieję jeszcze raz, tym razem zgodnie z zalecanym terminem, masz rację z tym- w końcu roślina potrzebuje odpowiednią ilość słońca również.
Ogród z wilkiem zamkn. 21:57, 22 mar 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Ja też ciachnęłam brązowe na jeża . Jeszcze u mnie większość traw nie rusza. Bardzo powoli stipa i hakonki.

Ja brązow wsadzałam po raz pierwszy jesienią i były podarowane od dobrej duszy z ogrodowiska - byłoby smutno, gdyby mi nie przeżyły. Ale jak mówisz, że jeszcze nic straconego to dalej wypatruje
Ogród z wilkiem zamkn. 21:49, 22 mar 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Kurcze, ja u siebie ciachnelam brązowe trawy i nie widać znaku życia zabiłam je?

Ja też ciachnęłam brązowe na jeża . Jeszcze u mnie większość traw nie rusza. Bardzo powoli stipa i hakonki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies