Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 13:20, 28 lip 2019

Do góry
Jola_M napisał(a)
na walkę w ziemi pogoda nie pozwala, więc aby zająć czymś ręce po pracy, postanowiłam upiększyć taras na styl "niu romantik" wyszło jak niżej, ciekawe czy mąż zauważy

zamiast biednych przypalonych azalii w doniczkach - zrobię tam wysokie trawy

Taras miodzio mała zmiana a efekt łał
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:19, 28 lip 2019

Do góry
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:17, 28 lip 2019

Do góry
Ogród w dalekich planach wciąż nie wygląda dobrze. To może dziś pokażę jakieś portreciki ???

LeŚnicZaNka 12:58, 28 lip 2019

Do góry
Sielsko i anielsko a raczej swojsko ❤
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:41, 28 lip 2019

Do góry
Anda napisał(a)

piękne zestawienie.

Ewa czy ty wiesz może dlaczego new dawn nie chce mi pononie zakwitnać Wszystkie tegoroczne róże szykują się do kwitnienia, a ta już drugi rok kwitnie tylko raz w sezonie.
Kwiaty we włosach 12:32, 28 lip 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)

Jak ładnie. Uwielbiam ten kolor w ogrodzie.
Moja bajka 12:03, 28 lip 2019

Do góry
Katkak napisał(a)

Nie wiedziałam że ścieżka biegnie przy huśtawce a mi by się tak widziało żeby tą część przed huśtawką wysypać dodatkowo drobnym kamieniem wtedy te płaskie by się wyróżniały. Akurat między jedną kostką a drugą idealnie by weszły A ta druga część za drzewem mogłaby być kamień w trawie. Przepraszam za sugestie jak Ci nie pasują to rób po swojemu.
Wśród brzóz i dębów 11:38, 28 lip 2019

Do góry
Grażynko, ja najczęściej kupuję drzewka na jesiennych wyprzedażach, można wtedy upolować prawdziwe okazje. Klona bordowego Crimson Sentry, dwumetrowego, kupiłam za 38 zł., żałuję, że nie wzięłam wtedy kilku, miałabym na przedpłocie.

Aniu, tych Majesty jest około 10 sztuk, w różnych miejscach.

Danusiu, u mnie pięciorniki też padły.

Gosiu, dzięki.

Południowa strona skarpy ledwo zipie.

Liliowo i kolorowo:) 11:30, 28 lip 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Tez sie ciesze, a to "O" jest pomocne jak juz wszyscy wiemy tez i od wszelkich zmartwien a tych ostatnio to mi nie brakuje a jeszcze wczoraj firme M w Katowicach zalało taki mamy zwariowany klimat a u mnie zero deszczu dalej. Dobrze, ze zobaczyłas jeszcze ogrod Sylwii tez przed jej zalaniem, przykre to i smutne ale chyba teraz to juz tak będziemy musieli ciągle się zmierzac z anomaliami

Moja hortensja, ktorą wyprowadziłam na drzewko, mam kilka hibiskusow, dwa musze przesadzić ale zauważyłam, że im te upały i susza nie przeszkadza.

Ciekawe jak mi pójdzie u Ciebie to już fajny okaz
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:24, 28 lip 2019

Do góry
@eDorka
wydaje mi się, że Twoja z pierwszego zdjęcia to nie H. sargentiana tylko H. aspera (najpewniej Macrophylla). Najłatwiej je rozpoznać po pędach. Poniżej dwa zdjęcia dla porównania.

Twoja całkiem nieźle rośnie, widać że jest dobrze odżywiana. To, że wcześniej przyschły kwiatostany to zapewne wynik zbyt słonecznego i/lub suchego stanowiska.

H. aspera

H. sargentiana

Przy bezpośrednim porównaniu różnice są jeszcze bardziej widoczne (po lewej H. sargentiana, po prawej H. aspera):

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:23, 28 lip 2019

Do góry
Drodzy forumowicze, proszę o pomoc
W tym roku postanowiliśmy zrealizować marzenie o trawniku, po 6 latach mieszkania w swoim domu. Do tej pory trawnika nigdy nie mieliśmy, jedynie jak ja to nazywałam chwastnik który po wyrównaniu terenu po budowie sam zaistniał i nawet nie wyglądał najgorzej
Przyszedł jednak czas na Trawnik w pełnym tego słowa znaczeniu.
Wiosna zgłosił się Pan Ogrodnik w odpowiedzi na moje ogloszenie (dziś mocno wątpię w jego wiedzę ogrodnicza).
Teren został przygotowany, stara darń ściągnięta, wszystko zaorane, położona siatka na Krety (po zimie było około 60 kopców), zasypane, wyrównane, wysiane. Trafiliśmy nie do końca dobrze bo trawa została wysiana przy około 38 stopniach wiec nawet trzykrotne podlewanie dziennie nic nie dawało. Chyba ogrodnik znający się na temacie nie powinien siać trawy w takiej temperaturze?
Przez trzy tygodnie ruszyło może 10 procent ziarenek, z jednej strony działki nie wyrosło nic, ogrodnik przestał odbierać telefon, zostałam sama z tematem.
Tak to wygrało miesiąc po wysianiu.

Po tym czasie Razem z mężem przegrabilismy teren, pożyczyli wałek od sympatycznego sąsiada, zasiali, zawalcpwali i coś ruszyło. Jest sporo chwastów które w każdej wolnej chwili wyrywam, podlewam zwykle wieczorem, efekt totalnie mizerny. Moje marzenie o pięknej trawie się póki co ńie ziściło mimo pokaźnego rachunku, kosztów, pracy....
W ostatnich dniach dodatkowo zaczęłam obserwować żółte plamy, co to, z czego, nie mam pojęcia.
Trawnik podlewamy, niczym nie nawożony, kotów i psów brak. Dodam ze jesteśmy po drugim koszeniu.
Poradzicie co robić bo tracę nadzieje.

Wertykulator, aerator chyba nie wchodzi w grę przy siatce na Krety, jeśli nawóz to jaki i kiedy, czy robić dosiewki na pustych plackach, nie mam pojęcia.
W dodatku te żółte plamy, czego kogą być przyczyna?
Za drzwiami do ogrodu... 11:22, 28 lip 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Trawki Mayesty z nasionek od Ciebie i Basi mają się znakomicie Jeszcze raz dzięki!

One są jednoroczne czy wieloletnie?
Blaski i cienie nowego życia 11:02, 28 lip 2019

Do góry
Wanilka ma narazie jeden kwiatostan w pełni, reszta daleko z tyłu

Pozostałe fotki gdy słońce będzie za chmurami bo u mnie pełne nasłonecznienie
Zostaje tylko widok z okna i w oddali seledyn horyensji który uwielbiam

Pamiętajcie o ogrodach 10:53, 28 lip 2019

Do góry
Osz zaraza, na jednym z krzaków mam takie pomidory, co robić, pryskać (czym) wyciąć ten krzak aby na inne nie przeszło czy co?

Pamiętajcie o ogrodach 10:52, 28 lip 2019

Do góry
Ewo, Gosiu przesyłam słoneczny prysznic

Blaski i cienie nowego życia 10:50, 28 lip 2019

Do góry
Dla Was wszystkich

Róża Goethe w drugim kwitnieniu

Przesadzana wiosną hortensja NN nie urosła zbytnio ale za to pietwsza kwitnie

A to maleństwo próbuję wyprowadzić na pniu, ciekawe czy to się uda

Liliowo i kolorowo:) 10:29, 28 lip 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Fajnie że zaglądnęłaś

Tez sie ciesze, a to "O" jest pomocne jak juz wszyscy wiemy tez i od wszelkich zmartwien a tych ostatnio to mi nie brakuje a jeszcze wczoraj firme M w Katowicach zalało taki mamy zwariowany klimat a u mnie zero deszczu dalej. Dobrze, ze zobaczyłas jeszcze ogrod Sylwii tez przed jej zalaniem, przykre to i smutne ale chyba teraz to juz tak będziemy musieli ciągle się zmierzac z anomaliami

Moja hortensja, ktorą wyprowadziłam na drzewko, mam kilka hibiskusow, dwa musze przesadzić ale zauważyłam, że im te upały i susza nie przeszkadza.

Cztery łapki - zwierzęta domowe 09:44, 28 lip 2019

Do góry
Bajka

Cztery łapki - zwierzęta domowe 09:42, 28 lip 2019

Do góry
Jeszcze Biszkopt prowadzi obserwację

Rudy odpoczywa

i młode

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies