Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 14:54, 12 lut 2015

Do góry
Jolu, Aniu, ja wiem, że 28 lat temu miałam szczęście. Znalazłam się w odpowiednim miejscu i w odpowiednim czasie No i M wtedy rowerem jeździł. Po postu chciał mnie wtedy rozjechać. Tak się umówiliśmy na randkę. M się śmieje, że teraz trudniej o taki podryw, bo młodzi od razu samochodem jeżdżą, a przejechanie w ten sposób autem jest bardziej ryzykowne.

Aniu, wysłałam na pv

Ogródek Iwony 14:48, 12 lut 2015

Do góry
Iwonko o takiego eM.usia to trzeba dbać, bo perełka ci się trafiła.

Iwk4 napisał(a)
Mam fajny namiar od Oli, więc będzie zamówienie.

Mogła bym prosić o namiary.
Do raju daleko - u Ewy 14:41, 12 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, a byłaś w małym, czy dużym Obi? Bo ja na Matarnii w małym. Są nasionka przy wejściu na dział Ogrodowy. Po lewej stronie było stoisko z prymulkami , a po prawej stronie dwa stojaki z nasionami. Wcześniej szukałam na półkach, gdzie były te mini-szklarenki. Była stipa i trawa pampasowa z traw. I nasiona warzyw i kwiatów. Musiałam się zapytać sprzedawcy, bo też mi się nie rzuciła w oczy.

Ewa, tą rajską jabłoń będziesz przycinać? Bo ja mam taką nieregularną koronę i chciałam ją skorygować, tylko nie wiem, czy teraz jest dobry moment?

Jade jutro do Matarni w takim razie
A po ile te szklarenki? Bo ja chciałam takie cos:
http://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochrona-roslin/podporki-paletki-do-rozsad/paletki-i-pojemniki-do-rozsad/miniszklarenka-tamark,p62448,l407.html
do werbeny ale pomysl Toszki z opakowaniami bedziej mi sie podoba
Prawie - jak ogród 14:33, 12 lut 2015

Do góry
Beatko, śliczna metamorfoza. Muszę obejrzeć w sobotę mojego. On ma chyba jeden główny pionek.
Ogródek Iwony 13:45, 12 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Chyba w kalendarzu ogrodniczym doczytałam, żeby ciąć własnie drzewka owocowe. Z resztą bym się jeszcze wstrzymała, bo jednak mrozy mogą wrócić.
Ja też pociachałam swoją tujkę w kulki, jak znajdę zdjęcia przed i po to wkleję. Cięłam w marcu ubiegłego roku. Nie ma się czego bać, a efekt jest wart pracy
Pozdrawiam

No właśnie mnie te mrozy trochę martwią. Śliwki mi by było szkoda, bo jest duża i ma pięknie rozłożystą koronę. I ptaszki ją bardzo lubią. Pewnie znajdują tam pokarm naturalny, a i karmnik tam przewiesiłam, skoro tam lubią siedzieć

Lecę do ciebie zobaczyć twoje kulki
Ogródek Iwony 13:42, 12 lut 2015

Do góry
Wczoraj M się mnie zapytał, czy chcę kwiatka do domu, czy do ogrodu na urodziny? Oczywiście, ze do ogrodu, odpowiedziałam
Dał mi kasę, abym sobie zamówiła hortensje. Mam fajny namiar od Oli, więc będzie zamówienie.
Powiedział, że więcej tak nie zrobi, jak w zeszłym roku ze storczykiem w środku nocy zrobił mi nalot, bo potem się skarżę dziewczynom, ze prawie zawału nie dostałam
Kwiatki - to dodatek do statywu, który mi kupił ciut wcześniej i się zażegnywał, że już nic więcej nie dostanę. A i aparat jest przecież
Ogródek Iwony 13:38, 12 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ja myślami jeszcze w zimie siedzę... ale za oknem chociaż śnieg widzę to wiosną pachnie..

Oj, Ania ... niech ci pachnie, bo mi tak do niej tęskno. Dwa dni świeciło cudnie słoneczko, pościel na dworze wietrzyłam, było cudownie.
Mnie już nawet prymulki i te wszystkie cebulowe nie cieszą w hipermarketach. Postoją tydzień w domu i robią kaput. Nie ma to, jak ogrodowe kwiatuchy.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:29, 12 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Gdzieś się zgubilam z kierunkami świata.

Iwonko stojąc na tarasie przodem do ogrodu to z prawej zachód, z lewej wschód-południe, prosto południe.

Właściwie cały dzień słoneczko
Do raju daleko - u Ewy 13:26, 12 lut 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Nie widziałam nasionek stipy. Gdzie były? Przejrzałam stoiska przy kasach i nie było ich

Ewa, a byłaś w małym, czy dużym Obi? Bo ja na Matarnii w małym. Są nasionka przy wejściu na dział Ogrodowy. Po lewej stronie było stoisko z prymulkami , a po prawej stronie dwa stojaki z nasionami. Wcześniej szukałam na półkach, gdzie były te mini-szklarenki. Była stipa i trawa pampasowa z traw. I nasiona warzyw i kwiatów. Musiałam się zapytać sprzedawcy, bo też mi się nie rzuciła w oczy.

Ewa, tą rajską jabłoń będziesz przycinać? Bo ja mam taką nieregularną koronę i chciałam ją skorygować, tylko nie wiem, czy teraz jest dobry moment?
Ogródek Iwony 13:20, 12 lut 2015

Do góry
Chyba muszę zmienić plany sobotnie. Więcej na głos nie będę niczego ogłaszać, bo Zima usłyszała i wróciła. Nie ma śniegu, ale zrobiło się zimno i pochmurno. Wczoraj poprosiłam córcię o informację o temperaturach u mnie (chwilowo jeszcze jestem poza domem) i te informacje mnie smucą
godz. 9.00 - 0 stopni
godz. 10.00 - 1 stopień
godzina 13.00 - 2 stopnie

A Waldek napisał, że do pryskania miedzianem potrzebna jest temperatura powyżej 5-6 stopni. Najlepiej, jak go zacytuję, żeby niczego nie pominąć.
Waldek napisał:
"Wczesnowiosenny oprysk 1% roztworem miedzianu należy do działań profilaktycznych. Są to najskuteczniejsze i polecane przeze mnie metody ochrony roślin. Starajmy się stwarzać takie środowisko wokół roślin, które nie będzie sprzyjało rozwojowi patogennych grzybów oraz bakterii. Środowisko w którym szkodniki roślin nie znajdą odpowiedniego dla siebie miejsca do zasiedlenia, pobierania pokarmu czy rozrodu. Aby nasze zabiegi przynosiły jak najlepsze rezultaty i aby cechowała ich wysoka skuteczność, muszą być one wykonane w pewnych określonych warunkach. Dla miedzianu takim warunkiem jest całodobowe utrzymywanie się temperatury powietrza przez kilka kolejnych dni powyżej 5-6*C. "

I jeszcze Toszka napisała:
"Promanalem można jeśli temp. jest ok 12 stopni. Poniżej jest to bezcelowe. Powyżej parafina się rozpuści i spłynie. Spokojnie jeszcze i do połowy marca można nim pryskać."

Waldek:
"...Przyroda będzie nam wszystko podpowiadać. Opryski olejowe robi się przed fazą pękającego pąka i przynajmniej trzy dni po oprysku miedzianem. Ja w swoim wątku też o tym wspomnę, a nawet postaram się wkleić jakieś fotki."

Zatem warto śledzić wątek Waldka. A mi pozostaje odwołać sobotnią akcję z miedzianem. Śniegu wprawdzie nie ma, ale wiosennie to jeszcze nie jest.

Tylko pytanie, czy mogę już przyciąć drzewa, czy też jeszcze czekać?
W planie muszę skorygować śliwkę, bo ma za nisko gałęzie i chciałabym przyciąć rajską jabłoń, aby nadać jej bardziej kulisty kształt.
Mirkowy ogród (początki) 12:41, 12 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Wystarczy tak zrobić.Ja w poprzednim ogrodzie robiłam na takiej 150 cm.wys,szmaragdzie 3 kulki tylko fotki nie mogę znaleć.Masz fotkę tej którą chcesz ciąć?

Mireczko, swojej tuji zrobię fotkę w sobotę i wtedy do Ciebie się zgłoszę. Dziękuję
Połowa działki - czyli mam powoli dość 12:23, 12 lut 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Iwonka ---- nie bój się ciąć tuj to lepsze zielsko jak ja to mówię a wdzięczny materiał pod nożyce .Pokaż drzewko które chcesz przycić u siebie a powiem Ci jak to zrobić .

Zawitko, pięknie dziękuję za instrukcję. Drzewko sfocę w sobotę, jak wrócę do domu (oj, jak mi tęskno już), to wtedy pokażę. Buziak
Ogródek Iwony 12:20, 12 lut 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Iwonka ---- nie bój się ciąć tuj to lepsze zielsko jak ja to mówię a wdzięczny materiał pod nożyce .Pokaż drzewko które chcesz przyciąć u siebie a powiem Ci jak to zrobić .Po dokładnym obejjrzeniu zobacz na jakiej wysokości jest najbardziej zagęszczona albo jakiej wysokości chcesz mieć drzewko ;.Do tej wysokości oczyść pieniek i jesli to ma być kulka to podetnij dół i podcinaj koło .Nawet jeśli przytniesz za dużo to ona się zagęści .Może być brzydka w pierwszym roku po cięciu ale potem będzie piękna To moje podcinane
Ta tuja była piękna 3 metrowa żółto zielona jak ją zcięłam była tak brzydka że wszyscy krzyczeli na mnie coś ty zrobiła. Teraz jest piękna

Fajna instrukcja jest u Zawitki. Zawsze się bałam takiego formowania. Muszę spróbować.

A tu na dodatek Tess ładnie wszystko opisała:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=536#post_8
Do raju daleko - u Ewy 12:19, 12 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hej, dziewczyny, nalewkowo się tu zrobiło. Do nalewek nie mam wprawy. Zatem muszę koniecznie przepisy skopiować. Podoba mi się przepis Toszki na nalewkę wiśniową.

Ewa, byłam wczoraj późnym wieczorem w tym sklepie. Też oglądałam te szklarenki, ale z oszczędności nie kupiłam. Wcześniej byłam z e-M po komodę obok w sklepie (podobno, jak wymieniamy nazwy, to popularność w google rośnie dla tych marketów ) Przy kasie myślałam, że M zapłaci ze swoich zaskórniaków, a on myślał, ze ja płacę, hi, hi. Tak się dogadaliśmy, że w końcu ostatnimi pieniędzmi płaciłam i na zakup szklarenki nie starczyło, hi, hi.
Przyjrzałam się za to hydrożelom i widziałam też nasionka stipy. Stipy nie kupiłam, ale na kocimiętkę się skusiłam
Ale mam nadzieję, ze może w końcu te nasionka od Joasi mi wyrosną. Dziwne, bo Joasi zakiełkowały, a ja dzwonię codziennie do domu i pytam się córci, czy coś wzeszło, a ona mówi, ze nic. Mam tylko nadzieję, ze źle patrzy

Nie widziałam nasionek stipy. Gdzie były? Przejrzałam stoiska przy kasach i nie było ich
Do raju daleko - u Ewy 11:59, 12 lut 2015

Do góry
Hej, dziewczyny, nalewkowo się tu zrobiło. Do nalewek nie mam wprawy. Zatem muszę koniecznie przepisy skopiować. Podoba mi się przepis Toszki na nalewkę wiśniową.

Ewa, byłam wczoraj późnym wieczorem w tym sklepie. Też oglądałam te szklarenki, ale z oszczędności nie kupiłam. Wcześniej byłam z e-M po komodę obok w sklepie (podobno, jak wymieniamy nazwy, to popularność w google rośnie dla tych marketów ) Przy kasie myślałam, że M zapłaci ze swoich zaskórniaków, a on myślał, ze ja płacę, hi, hi. Tak się dogadaliśmy, że w końcu ostatnimi pieniędzmi płaciłam i na zakup szklarenki nie starczyło, hi, hi.
Przyjrzałam się za to hydrożelom i widziałam też nasionka stipy. Stipy nie kupiłam, ale na kocimiętkę się skusiłam
Ale mam nadzieję, ze może w końcu te nasionka od Joasi mi wyrosną. Dziwne, bo Joasi zakiełkowały, a ja dzwonię codziennie do domu i pytam się córci, czy coś wzeszło, a ona mówi, ze nic. Mam tylko nadzieję, ze źle patrzy
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:48, 12 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Wrzucę już naprawdę ostatnie.Obiecuję i idę spać.

Co to jest to fioletowe przed hortensja mi ?
Cala koncepcja mi się podoba. Fajnie wygląda powtórzenie kulek i tej rabaty frontowej. Ja bym tak zostawiła.

Gdzieś się zgubilam z kierunkami świata.
Lawendowy zawrót głowy 10:07, 12 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu, czytam i tak sobie myślę, że te hasła trzeba jednak co jakiś czas zmieniać. Niedawno miałam szkolenie i prowadzący powiedział, jak robić, by hasło zmieniać i nie zapominać mimo zmian. Pisać tu nie będę z wiadomych powodów, ale trzeba pilnować, by hasło było bezpieczne.

Młodzież uczy się wzajemnie pilnowania swoich haseł i wylogowywania się. Kiedyś na koncie młodego na Fb pojawiło się jego stwierdzenie, po którym szczęka mi opadła i zaczęłam się martwić dość poważnie. Potem się okazało, ze to był tzw. karniak, bo zostawił kompa i się nie wylogował, jak do łazienki poszedł, a koledzy byli w pokoju.

Iwonko ja grzeczna i dosc z dobra pamiecia kobita jestem zalecenia niestety wszystkie stosowałam i tym bardziej przeraził mnie fakt.......ze kazdemu mozna .....nawet mnie .......

A ja sie nigdzie poza swoim sprzetem mobilnym nie loguje net mam swój i takie tam wszelkie zabezpieczenia wiec ...niestety ........

Buziaczki
Początki w Kruklandii 09:50, 12 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Juzia, wymienialas korę w storczyk ach. To jakaś specjalna musi być ?

Dawno, dawno temu... kupiłam podłoże do storczyków i była tam kora i łupiny kokosa.
Teraz kupiłam.... to jakaś papka czarna z korą i.....styropianem!
Masakra. Na wszystkim oszczędzają!

Musi być im luźno w korzeniach. Sama kora sosnowa by wystarczyła. Moim zdaniem
Ale po co zimą taszczyć cały worek kory jak można kupić mały worek "podłoża dla storczyków" ?

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:14, 12 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gosiu, jak masz ten ekran cisowy, to zanim doczytałam resztę, pomyślałam sobie, że idealnie pasowałyby tam róże. Potem doczytałam, ze planujesz je z boku.
No to pomyślałam sobie, ze ja bym nie planowała sobie wszystkich rabat tak na tip-top. Podstawy już masz. A reszta przyjdzie z czasem, w trakcie prac.
Bo ja np. lubię oglądać inspiracje na pinteresie, czytać inne wątki i czasami jest tak, ze coś mi wpadnie w oko i sobie myślę, ze pasowałoby do mojego ogrodu. Tak było z rabatą hortensjową u Oli.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/77/778346/original.jpg
Albo z rabatą u Any. Przychodzi taka chwila, ze zapala się lampka i światełko w tunelu i nie trzeba nic robić na siłę.
Buziaki dla Ciebie i Juzi.

Jest racja w tym co piszesz, myślę że Mysza przegląda też pina. Czasem coś oglądamy i bardzo nam się podoba a potem okazuję się, że nie można tego przenieść na swój ogród, bo np. pod cisami u Gosi będzie cień i to cały dzień więc choćby róże miały wyglądać pod nimi najpiękniej to nie da rady. Dlatego są z boku.. bo tylko ta "ściana" będzie większość dnia słoneczna a Gosia chciała lawendę, róże więc tylko tam będą miały dobre stanowisko. A cisów nie da się tam posadzić bo są już tam tuje.
Gosia chyba chce już dziś planować, może z myślą o tym gdzie i ile będzie szukać roślin na wiosnę. To rozsądne obliczyć koszty. Przy realizacji i tak wyjdą poprawki, szczegóły wiadomo, że się wszystkiego nie przewidzi. Iwonko pozdrawiam
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 08:54, 12 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Wypoczęłaś i raptem zaczęłaś rymować, no, no

racja Iwonka dziś wieczór będę u Ciebie nadrabiać pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies