Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Viola 11:53, 12 lut 2015

Toszka napisał(a)
Bardzo bym chciała, na wstępie wyjaśnić, ze nie jestem nawiedzoną "bio-eko". Po prostu, z powodu problemów skórnych mojego dziecka, kilka lat temu podniosła mi się świadomość konsumencka.
Niejednokrotnie nie stać mnie na zakup bio-eko preparatów, żywności itd (czasami tylko z nazwy, a zwłaszcza produkty dla alergików) dlatego też pouczyłam się, poczytałam, dokształciłam, uświadomiłam... przeszłam fazę paranoi (każdy to ma po bliższym zapoznaniu się z tematem zwłaszcza składów kosmetyków) i teraz staram się świadomie robić zakupy, oraz niejednokrotnie robię w domu sama. Bardzo często wychodzi to o wiele taniej, zabawy przy tym co niemiara, wiem co jem i co używam...NO I TA SATYSFAKCJA!

Ja też nie jestem "nawiedzoną bio-eko" ale uwierzcie od prawie 30 lat nie stosuję w kuchni żadnych przypraw typu np. vegeta, ani innych, które są mixami przypraw. Kupuję tylko te zioła i przyprawy, które są pojedyncze i sama dobieram co mi pasuje Na wiele rzeczy nie mamy wpływu więc i tak do naszych organizmów dostaje się masa świństw
Iwk4 11:59, 12 lut 2015

Hej, dziewczyny, nalewkowo się tu zrobiło. Do nalewek nie mam wprawy. Zatem muszę koniecznie przepisy skopiować. Podoba mi się przepis Toszki na nalewkę wiśniową.

Ewa, byłam wczoraj późnym wieczorem w tym sklepie. Też oglądałam te szklarenki, ale z oszczędności nie kupiłam. Wcześniej byłam z e-M po komodę obok w sklepie (podobno, jak wymieniamy nazwy, to popularność w google rośnie dla tych marketów ) Przy kasie myślałam, że M zapłaci ze swoich zaskórniaków, a on myślał, ze ja płacę, hi, hi. Tak się dogadaliśmy, że w końcu ostatnimi pieniędzmi płaciłam i na zakup szklarenki nie starczyło, hi, hi.
Przyjrzałam się za to hydrożelom i widziałam też nasionka stipy. Stipy nie kupiłam, ale na kocimiętkę się skusiłam
Ale mam nadzieję, ze może w końcu te nasionka od Joasi mi wyrosną. Dziwne, bo Joasi zakiełkowały, a ja dzwonię codziennie do domu i pytam się córci, czy coś wzeszło, a ona mówi, ze nic. Mam tylko nadzieję, ze źle patrzy
Ewa777 12:19, 12 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
Hej, dziewczyny, nalewkowo się tu zrobiło. Do nalewek nie mam wprawy. Zatem muszę koniecznie przepisy skopiować. Podoba mi się przepis Toszki na nalewkę wiśniową.

Ewa, byłam wczoraj późnym wieczorem w tym sklepie. Też oglądałam te szklarenki, ale z oszczędności nie kupiłam. Wcześniej byłam z e-M po komodę obok w sklepie (podobno, jak wymieniamy nazwy, to popularność w google rośnie dla tych marketów ) Przy kasie myślałam, że M zapłaci ze swoich zaskórniaków, a on myślał, ze ja płacę, hi, hi. Tak się dogadaliśmy, że w końcu ostatnimi pieniędzmi płaciłam i na zakup szklarenki nie starczyło, hi, hi.
Przyjrzałam się za to hydrożelom i widziałam też nasionka stipy. Stipy nie kupiłam, ale na kocimiętkę się skusiłam
Ale mam nadzieję, ze może w końcu te nasionka od Joasi mi wyrosną. Dziwne, bo Joasi zakiełkowały, a ja dzwonię codziennie do domu i pytam się córci, czy coś wzeszło, a ona mówi, ze nic. Mam tylko nadzieję, ze źle patrzy

Nie widziałam nasionek stipy. Gdzie były? Przejrzałam stoiska przy kasach i nie było ich
Ewa777 12:23, 12 lut 2015

Toszka napisał(a)
Ewo, błagam...skąd ja rajskie (ekologiczne, przez duże "E") jabłuszka wezmę

Zapomniałam dodać, że rajską jabłonkę mam u siebie w ogródku Jak przystało w ogródku Ewy
Iwk4 13:26, 12 lut 2015

Ewa777 napisał(a)

Nie widziałam nasionek stipy. Gdzie były? Przejrzałam stoiska przy kasach i nie było ich

Ewa, a byłaś w małym, czy dużym Obi? Bo ja na Matarnii w małym. Są nasionka przy wejściu na dział Ogrodowy. Po lewej stronie było stoisko z prymulkami , a po prawej stronie dwa stojaki z nasionami. Wcześniej szukałam na półkach, gdzie były te mini-szklarenki. Była stipa i trawa pampasowa z traw. I nasiona warzyw i kwiatów. Musiałam się zapytać sprzedawcy, bo też mi się nie rzuciła w oczy.

Ewa, tą rajską jabłoń będziesz przycinać? Bo ja mam taką nieregularną koronę i chciałam ją skorygować, tylko nie wiem, czy teraz jest dobry moment?
lojalna_ 13:59, 12 lut 2015

Ja tez kupiłam skrzyneczki gotowce nawet w srodku juz maja małe przegródki na siewki Ewciu co sadzisz ja stipe zasadziłam i pomidorki kilka dni temu a juz fajnie wschodza
malgorzata_s... 14:13, 12 lut 2015

Super te szklarenki Słonko doszlo Świeci od rana
ela_z 14:41, 12 lut 2015

Iwk4 napisał(a)

Ewa, a byłaś w małym, czy dużym Obi? Bo ja na Matarnii w małym. Są nasionka przy wejściu na dział Ogrodowy. Po lewej stronie było stoisko z prymulkami , a po prawej stronie dwa stojaki z nasionami. Wcześniej szukałam na półkach, gdzie były te mini-szklarenki. Była stipa i trawa pampasowa z traw. I nasiona warzyw i kwiatów. Musiałam się zapytać sprzedawcy, bo też mi się nie rzuciła w oczy.

Ewa, tą rajską jabłoń będziesz przycinać? Bo ja mam taką nieregularną koronę i chciałam ją skorygować, tylko nie wiem, czy teraz jest dobry moment?

Jade jutro do Matarni w takim razie
A po ile te szklarenki? Bo ja chciałam takie cos:
http://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochrona-roslin/podporki-paletki-do-rozsad/paletki-i-pojemniki-do-rozsad/miniszklarenka-tamark,p62448,l407.html
do werbeny ale pomysl Toszki z opakowaniami bedziej mi sie podoba
Ewa777 15:12, 12 lut 2015

Iwk4 napisał(a)

Iwonko, byłam przy Fashion. Widziałam dużo nasionek, w tym też pampasową, ale stipy nie. Trzeba się więc lepiej rozejrzeć, a może nawet się dopytać. Nie wiem, czy w tym roku będziemy przycinać jabłonkę rajską, bo w ubiegłym roku mąż dość mocno ją przyciął.

lojalna_ napisał(a)
Ja tez kupiłam skrzyneczki gotowce nawet w srodku juz maja małe przegródki na siewki Ewciu co sadzisz ja stipe zasadziłam i pomidorki kilka dni temu a juz fajnie wschodza

Mam nasionka ostróżki (chciałabym mieć dużo jej, a le nie wiem czy w tym roku zakwitnie), jeżówki (chociaż zamówiłam też jako roślinki), bławatka ( na prośbę córki), dzwonka ogrodowego i astra chińskiego.
Mam dwie szklarenki, nie wiem czy mi wystarczy. Może będę musiała dokupić.
Ewa777 15:19, 12 lut 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Super te szklarenki Słonko doszlo Świeci od rana

Cieszę się, że ze słońcem się udało U mnie go nie ma cały dzień Czyli przesyłka udana

ela_z napisał(a)

Jade jutro do Matarni w takim razie
A po ile te szklarenki? Bo ja chciałam takie cos:
http://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochrona-roslin/podporki-paletki-do-rozsad/paletki-i-pojemniki-do-rozsad/miniszklarenka-tamark,p62448,l407.html
do werbeny ale pomysl Toszki z opakowaniami bedziej mi sie podoba

Te co pokazałaś też podobne były. One są z takiego tworzywa bardzo cienkiego. Obawiam się, że jednorazowe. Moje szklarenki są z plastiku (wykonane w Niemczech), a cena bardzo podobna.
Pojemnik jest za 8,99zł, a daszek za 15,99zł.
Te z Twojego linka są tańsze. Dobrze by było im się przyjrzeć z bliska

Do szklarenki mam takie tekturowe donisie kupione jakiś czas temu