Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Basi 22:17, 21 kwi 2024

Do góry

Bez Krasawica Moskwy w pąkach.

Ogród Basi 22:14, 21 kwi 2024

Do góry
Mimo przymrozków pierwiosnki są nadal ładne.

Ładnie rośnie agrest.

Powojniki.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 21:29, 21 kwi 2024

Do góry
Tak sobie patrzę tu ile mi się roślin zmieści

Glina i zielsko 21:25, 21 kwi 2024

Do góry
Juzia napisał(a)
Ta ścieżka ma iść tak?

Na dole jest dom? po prawej na dole wiata na auto?
Na górze masz rząd buków?
Dobrze czaję?

Po jednym drzewie to tak ni w kij ni w oko A kilka magnolii to też nie bardzo, lepiej jak jest jedna księżniczka na sali... żeby kłótni nie było Dlatego proponuję trzy śliwy w kącie, na tle wiaty a magnolkę ciut obok. Będzie chyba na nią widok z okna? (jakieś okno dojrzałam nad ławką )
A po przeciwnej stronie jakieś inne drzewa bądź większe krzewy, zielone liście... żeby te buki trochę stonować. Ja bym sadziła brzozy ale każdy ma co innego w duszy

Juzia
1.na dole połowe od lewej basenowa z placem pod basen a po prawej wiata
2.U góry platanowa z klonami i tulipanowiec
3.Po lewo buczki
4.Po prawo dereniowa
5.W prawym górnym rogu jest różanka.

Super ten szkic .

Brzóz nie chce.
Magnolia mogła by być gdzie jasnozielone kółka
Coś do magnoli by można dodać ale co -może magnolie stelaty bo nie duże są?
A ciemnozielone kółko to może jakiś krzew ? Jaśminowiec albo krzewuszka?

Co myślicie?

O taki szkic mi chodzi. Mąż nie chce żeby ta rabata zasłaniała całą resztę. Dół sobie wypełnie drobnymi bylinami i trawkami . Potrzebuje plan na te duże i zimozielone.

Trzeba tu jeszcze wsadzić
6 kulek danika
2 stożki z tuji
4 cisy wykrzykniki
3 cisy na poduszki/kulki

I mam 3 miscanty red schief oraz 3 rozplenice black beauty.
Trawy myślę rozlokować środkiem wzdłuż ścieżki.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 21:02, 21 kwi 2024

Do góry
Kasya napisał(a)
16 kwiecień 2022

16 kwiecień 2024

Czy konstrukcja na zamówienie ? U mnie byłby większy odstęp od dachu i też montaż do elewacji. Sen z powiek spędza mi to zadaszenie.
Glina i zielsko 20:58, 21 kwi 2024

Do góry
Ta ścieżka ma iść tak?

Na dole jest dom? po prawej na dole wiata na auto?
Na górze masz rząd buków?
Dobrze czaję?

Po jednym drzewie to tak ni w kij ni w oko A kilka magnolii to też nie bardzo, lepiej jak jest jedna księżniczka na sali... żeby kłótni nie było Dlatego proponuję trzy śliwy w kącie, na tle wiaty a magnolkę ciut obok. Będzie chyba na nią widok z okna? (jakieś okno dojrzałam nad ławką )
A po przeciwnej stronie jakieś inne drzewa bądź większe krzewy, zielone liście... żeby te buki trochę stonować. Ja bym sadziła brzozy ale każdy ma co innego w duszy
Anulajda w raju 20:45, 21 kwi 2024

Do góry
Trawnik po mocnej miejscami wertykulacji dosiany teraz czekam i mam nadzieję że da radę przy tej pogodzie.

Anulajda w raju 20:36, 21 kwi 2024

Do góry
Anulajda w raju 20:33, 21 kwi 2024

Do góry

Anulajda w raju 20:25, 21 kwi 2024

Do góry
Dobry wieczór
Nie wiem czy pamiętacie jeszcze mój ogród ale postanowiłam reaktywowac swój wątek, na powitanie wstawiam aktualne fotki

Dębowe zakątki 20:25, 21 kwi 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Tak tylko pytam bo moja też śpi
Za chwilkę się rozbuja

No to ok, już mnie wystraszyłaś. Inne trawy już wystartowały ładnie.
A inne śpią. Kilka w tym roku przesadzałam .Mam nadzieję ,że zniosą to dobrze.

Dębowe zakątki 20:22, 21 kwi 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Też mam u siebie podobnego pigwowca, mój kwitnie ładnie ale z owocami u niego kiepsko. Teraz eM wyciął mu większość gałązek, zostawił trzy najsilniejsze, ale on i tak pełno drobnych już wypuszcza.
Aniu świetne zakupy, szczególnie ten ptak żuraw, mi się podoba

Trgo pigwowca mam dopiero 2 rok. To liczę się, ze z owocami może być jeszcze mało.
Ale kupiłam go dla jego wczesnych czerwonych , zarówkowych kwiatów

Epimedium jak przekwitnie to z liści też jest ozdobne

Dębowe zakątki 20:19, 21 kwi 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Pięknie masz, magnolia cudna, a z pigwowca na pewno też będziesz zadowolona

Ewuś dzięki
Pigwowce mam już 2. Zwykły i Holandia. Jak na razie w ubiegłym roku miałam 2 owoce z Holandii.
Jeszcze mam jedną pigwę , duży krzak przesadzany 3 czy 4 lata temu ostro przycięty ,Odchorował. żyje. w ubiegłym roku zakwitł. Kwitnie jak jabłoń na biało. Ale owoców nie zawiązał. W tym roku ma dopiero pąki. nie wiem co to za odmiana.
Magnolia i mi sie podoba. Mam malutka biała dalej posadzoną ale ta jeszcze nie kwitła .

Mój Beni Maiko czaruje

Hortensja Debolista idzie w liściory
Dębowe zakątki 20:08, 21 kwi 2024

Do góry
Napia napisał(a)
Piękna ta magnolia i klony i funkie, które dopiero zaczynają, ale one mi się u Ciebie zawsze bardzo podobały

Dzięki Aguś. Magnolia już powoli ustępuję miejsca innym roślinom, kwitnieniom.
Klon Beni Maiko jeszcze tą czerwienią długo poczaruje w ogrodzie.
Hosty niektóre szaleją w tym roku. Już duże. ale duzo jeszcze i kłach mam. Ot taki rok

Zieleń, drewno i antracyt 20:00, 21 kwi 2024

Do góry
antracyt napisał(a)

Urzeczona kolorem kwiatów kupiłam ostatnio piwgwowca, ale tekiego małego mocno pokracznego. Można go mocno ciąć?
Dębowe zakątki 19:59, 21 kwi 2024

Do góry
Rumianka napisał(a)

Mam tego samego klona, ale mój jeszcze w "powijakach" piękny jest...a magnolia skradła moje serce...Cudna.

Klon crimson sentry jest cudny. Mój 2 razy już był przesadzany. Mam nadzieję ,że w tym roku już się rozroście ładnie.
Magnolia piękna. Jak to ze wszystkimi magnoliami jest. Ale wiosna idzie do przodu i inne krzewy i drzewa też nam będą kwitły
Aronia u mnie dopiero zaczyna kwitnąć

Ogród prawie wymarzony … 19:48, 21 kwi 2024

Do góry
Agnieszka_Z napisał(a)

No cudo!
Tym bardziej się cieszę, że dostałam dwa.

Agnieszko wszystkie rozchodniki w mopim ogrodzie pochadza od tych dwóch kupionych na jesieni w 2018 roku

Dębowe zakątki 19:47, 21 kwi 2024

Do góry
Kasya napisał(a)
Teraz dopiero wypatrzyłam że masz kliniki palmowe
Ja się nimi właśnie bardziej zainteresowałam i chcę jakieś jeszcze w donicy
Jak długo trwa ukorzenianie ? Opisz proszę jak to robisz ?

Mam 2 już już kloniki. Beni Maiko i młody mały Atropurpureum.
Klon Beni Maiko spory już jest jak widać. 4 rok będzie miał u mnie.
W ubiegłym roku przyłożyłam do ziemi dolną gałąź i obsypałam ziemią . w tym roku zajrzałam dobrze się ukorzeniłam gałązki, to odcięłam sekatorem i do doniczek posadziłam. I podlewam co raz. Rośnie w doniczce .

Z nowa zielonkawą gałązką też tak zrobiłam, to na drugi rok będę miała nową sadzonkę i nowego klonika.
Tak samo zrobiłąm wczęsniej z hortensjami ( z patyczków mi się nie udaje ). I tak też zrobiłam z magnolią Ann. I mam już 3 letnią ( 2 razy przesadzaną ) młodą w innym miejscu posadzoną.

Dębowe zakątki 19:35, 21 kwi 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Aniu to nie pigwa, a pigwowiec. Będzie rósł w krzew nie w drzewko. Przynajmniej tak mi się po fotce wydaje. Mam chyba takiego samego. Ciekawa jestem jak Ci się z obfitością kwitnienia będzie sprawował bo mój niestety skąpi kwiatków jak do tej pory, a Jego matka u znajomej cała oblepiona kwiatkami była. Pochodnie mamy takie same i nawet nie wiesz jak się ucieszyłam , ze nie tylko ja mam nie wyplewione większość pieli, a ja plewię. Tak się tu u nas mówi w okolicy U Ciebie chyba też
Dotrzymuję Ci towarzystwa w ogrodzie, mam nie ogarnięte i chwast do kolan bo ciągle albo sadzę, albo przycinam. Jeszcze mi cięcia na tydzień zostało i golenie wrzosów potem mogę się rzucać dopiero na chwast

Sylwio masz rację sprawdziłam etykietę jeszcze jest na krzaczku. To pigwowiec Holandia.
Ma krwisto czerwone kwiaty. Owoce większe niż zwykły pigwowiec. w/u biegłym roku miał 2 owoce, to już wiem. Może w tym roku zawiąże więcej owocków. Kwiatów ma więcej.

Tak ja też plewię. U nas tak się mówi.
No mam jeszcze tyły mam. ale warzywnik wczoraj posadziliśmy. To już trochę do przodu
Może i zielko z czasem ogarnę

Zwykły pigwowiec też mam. Ale jeszcze owoców z niego nie miałam. Młody. W tym roku miał 2 kwiatki.
Blaski i cienie nowego życia 19:32, 21 kwi 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Te drugie to pewnie japońskie kandelabrowe, też będziesz zadowolona

To super

Wieczorem u mnie też były resztki śniegu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies