Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea

Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea

bettka 16:46, 06 sie 2023

Dzięki, nie będę w takim razie ruszać tych wyrośniętych pędów. Mi one nie przeszkadzają, tylko roślinka musi się podwójnie wysilać: na kwiaty i na te wysokie, grube pędy.
14:07, 21 sie 2023
Cześć wszystkim. Mam pytanie - czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć co dolega moim hortensjom, dlaczego liście żółkną, brązowieją i opadają? Kwiaty są jakby uschnięte (po części). Rośliny są od strony północnej, przy domu, praktycznie w całości pod zadaszeniem od domu, słońce jest tam tylko 1 godzinę rano. Mamy je 3 rok (2 z 5 roślin chorują). Były sadzone do ziemi specjalnie przeznaczonej do hortensji. Nie są pokryte żadnymi kamieniami, czy agrowłókniną czy korą. Czy one już przekwitają? Staramy się je podlewać codziennie lub co 2 dzień w te upały, gdy widzę, że ziemia pod nimi jest mokra, to nie podlewam. Na wiosnę były nawożone nawozem do hortensji, w poprzednich 2 latach było z nimi wszystko w porządku, teraz zaczęły chorować. Nie widzę tam żadnych robaczków, czy nici z pajęczyn. Przeczytałam wszystkie 63 strony z tego tematu na tej stronie, ale nie znalazłam podobnych zdjęć do moich. Proszę powiedzcie czy wiecie co im dolega i jak im pomóc?
bettka 17:25, 21 sie 2023

Ja jestem początkująca, ale spróbowałabym w pierwszej kolejności podlewać i wysciółkować. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale u mnie ten rok jest masakrycznie suchy.
jax2 11:35, 12 gru 2023

Witam mam pytanko chciałęm zaczać podlewać hortensję siarczanem glinu i znalazłem takie coś: ,,Glin najlepiej wprowadzić do gleby w formie siarczanu w okresie jesiennym, od 15 do 50 g na roślinkę, w zależności od jej wielkości.
Następnie od wiosny rozpoczyna się regularne podlewanie roztworem siarczanu glinu, mniej więcej raz na 1-2 tygodnie, w dawce ok. 10 g na 2 l miękkiej wody na jedna
bujną roślinę.''
Chodzi o dawkę na wiosnę ,,ok. 10 g na 2 l miękkiej wody na jedna bujną roślinę'' te 2 litry wody ma wystarczyć na jedną bujną roślinę ? czy mogę podlewać np. 10 litrów wody a wtedy siarczanu mam dodać 50 g na tą jedną roślinę ?
Tylko_Ona1 21:26, 28 mar 2025

Witam, w tym roku postanowiłam zrobić rewolucję w swoim ogrodzie, aktualnie planuje rabaty i mam
pytanie odnośnie moich hortensji.
Do tej pory myślałam, że to będzie Anabelle(dostałam ją z ogrodu mamy), ale nigdy nie miała u mnie pokaźnych kwiatów, raczej zwykłe białe kulki, ale co mnie zastanawia to kolor jej liści. Na fotografiach znalezionych w internecie hortensje mają głęboki ciemno zielony kolor liści, moje mają bardzo jasny odcień co roku. Dodam, że tuż obok rosną limelight i one mają widocznie ciemniejsze liście.
Czy ktoś wie co to za odmiana? Czy istnieją hortensje krsewiaste, które mają takie jasne liście? A czy moje są poprostu "głodne"i trzeba sie nimi odpowiednio zająć?
Przepraszam za jakość zdjęć, ale to jedyne jakie znalazłam w telefonie z tego lata.
Mimo słabej jakości widać różnicę chiciazbyyw porównaniu do rosnących w tyle brabantów.
Będę wdzięczna za odpowiedzi i pomoc
anikson 19:24, 01 kwi 2025

Cześć. Dołączyłam do forum z powodu tej hortensji. Jestem ogrodniczym świeżakiem. Kupiłam ją trzy tygodnie temu i już po 2-3 dniach zaczęła obsychać na brzegach liści. Trzymam ją w domu na północnym, 'chłodnym' oknie (ok. 17 st., bez kaloryferów). Niestety jest coraz gorzej, liście schną do ich środka. W tym tygodniu (tzn. końcówka marca) zaczęły przekwitać i brązowieć kwiatki. Przesadziłam ją po raz drugi, żeby zobaczyć, co się dzieje. Jak dla mnie to nic się nie zmieniło od pierwszego dnia, nic nie gnije na tyle wyraźnie, żeby było widać. Korzenie to zbita kula, którą trochę roztargałam i to tyle (dopiero w tę niedzielę...). Rok temu, w czerwcu, kupiłam podobną sadzonkę i dała radę, wytrzymała lato i tę zimę również. Ta niestety wygląda jak na zdjęciach. Przez długi czas nie wiedziałam, co robić, bo te liście po prostu były zielone, ale przyschnięte, jakby nie pobierały wody, a teraz zaczęły już pękać, schnąć i pojawią się takie białe...'cosie' tzn. nie jest to nalot... to jakby wykwit, w świetle to się nawet lekko błyszczy. Czy to jest pleśń? Nie zostaje to na palcach. Nie wiem, co dalej robić, bo w sumie, do czego to przypasować, jakiej choroby? Proszę Forum o pomoc.

Mazan 13:32, 04 kwi 2025

Anikson
wygląda mi to na wciornastki, ale być może się mylę.Zastosuj środek przeciwko nim lub ogólnie owadobójczy w niewielkim stężeniu /minimalnie dla danego środka/. Będą potrzebne dwa lub nawet trzy zabiegi co trzy tygodnie.

Pozdrawiam, Mazan
kotikab 08:47, 18 kwi 2025

Witam, w zeszłym tygodniu kupiłam hortensję mophead. Na lisciach pojawiły się takie zmiany. Nigdzie nie znalazlam podobnych zdjęć, proszę o pomoc.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies