Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 22:25, 28 mar 2025

An_na napisał(a)
Gosiu, piękna wiosna u Ciebie
Nacieszyłam oczy

Aniu, ciągle mi mało wiosennych kwiatów. Marzą mi sie dywany

vita napisał(a)

Gosia, to jak wysiałam ją w tym roku, to mi nie zakwitnie? Myślałam, że to roślina jednoroczna?

Jest szansa, że zakwitnie. Tylko potem powinna sie wysiać i poczekać na kolejny sezon. Nie wiem, czy zdąży. Ale może sie uda?
Masz jeszcze nasionka? Jesli tak, to na wszelki wypadek posiej do gruntu pod koniec czerwca.
Będę pisała u siebie, kiedy moja sie sieje.

nicol21 napisał(a)
Piękne kępy tych pięknot masz!!!

Dla mnie ciągle za małe te kępy. Koleżanka ma całe łany w całym ogrodzie. To dopiero widok

magewa napisał(a)
Cześć Gosia

Madzia, ale niespodzianka.
Mam nadzieje, że na dłużej.

Dzisiaj był super dzień.
Co prawda wczoraj byłam wściekła, bo nie udało mi się wziąć urlopu na dzisiaj, ale udało mi się dzisiaj wyjść wczesniej z pracy i czekałam na mnie paczka.
Dostałam roślinki od koleżanki z innego forum
Zobaczcie jak dużo i jak wielkie

Hakonki, seslerie, iryski i margerytki

To są naprawdę duże donice.
Dzięki Soni będe miała obsadzona cała nowa rabatkę. I jeszcze wsadzę hakonki do donic.

Soniu, dziękuję !!!

Poza tym zaczęłam ciąc róże. Po raz pierwszy dłużej korzystam z sekatora akumulatorowego. Trzeba uważać bo praktycznie sam tnie
Jutro ciąg dalszy. Może uda mi się zacząć kopanie trawnika? Chociaż powinnam zając się warzywnikiem
Basieksp 08:31, 30 mar 2025

Ale będzie sadzenie
mrokasia 08:59, 30 mar 2025

No właśnie, wiosną to nie wiadomo w co ręce włożyć. Ja wczoraj ogarnęłam warzywnik, dziś może coś wysieję. Mam do ułożenia linie kroplujące. Trawnik do nawiezienia. Muszę ogarnąć stare tuje - przyciąć, nawieźć. I jeszcze mnóstwo innych rzeczy muszę zrobić.
Ale przecież my to lubimy, co nie?

Super prezent dostałaś od koleżanki, będzie sadzonko .
LIDKA 09:26, 30 mar 2025

Bardzo ładne te darowane rośliny.
Z doświadczenia mojego juz wiem że te darowane niejednokrotnie rosną lepiej niz te szkólkowe hodowane w torfie.
Margo2 22:07, 30 mar 2025

Basieksp napisał(a)
Ale będzie sadzenie

Basiu, będzie jak przygotuję rabatę. Na razie nie mam czasu. Ciągle coś.
Posiedzą chwilę w doniczkach

mrokasia napisał(a)
No właśnie, wiosną to nie wiadomo w co ręce włożyć. Ja wczoraj ogarnęłam warzywnik, dziś może coś wysieję. Mam do ułożenia linie kroplujące. Trawnik do nawiezienia. Muszę ogarnąć stare tuje - przyciąć, nawieźć. I jeszcze mnóstwo innych rzeczy muszę zrobić.
Ale przecież my to lubimy, co nie?

Super prezent dostałaś od koleżanki, będzie sadzonko .

Kasiu, mam wrażenie w tym roku, że z niczym nie nadążam. Zrobiłam juz tyle, a jest jeszcze tyle. Jeszcze nigdy nie miałam takiego wrażenia. Wczoraj pracowałam cały dzień i gdzie nie spojrzałam widziałam jeszcze mase roboty.
Na razie obcinam róże i porządkuję rabaty wokół nich.
Została mi połowa jeszcze, czyli jakieś 20.
Przyjrzałam się warzywnikowi i stwierdziłam, że czas na wymianę nadstawek. Te co mam nie są niczym zabezpieczone i juz zaczynają próchnieć. Zamówiłam już połowę, żeby rozłożyć robotę na raty, bo to wiązę sie z wyciąganiem ziemi z donic. Trochę tej roboty bedzie.
Cały czas mam totalny bajzel pod wiatą garażową. Niestety tutaj musze troche podziałać z moim m., który odkłada te porządki w nieskończoność.
No i jeszcze nowa rabata.. Musze też zwertykulowac trawnik i go nawieźć. I tak pracy przybywa i przybywa.
Oczywiście, że ja ją uwielbiam, ale wolałabym mieć na nią więcej czasu. Robić to z przyjemnością powoli, a ja działam w biegu,. Co roku sobie obiecuję, że wezme tydzień urlopu, żeby sie ogrodem nacieszyć i co roku mi sie nie udaje.
Najgorszy okres w pracy zawodowej.
Ale już niedługo

LIDKA napisał(a)
Bardzo ładne te darowane rośliny.
Z doświadczenia mojego juz wiem że te darowane niejednokrotnie rosną lepiej niz te szkólkowe hodowane w torfie.

Lidka, też mam takie wrażenie.
Te rosliny są naprawdę olbrzymie. Nie to co sie kupuje w szkółkach.
Tak naprawdę mogłabym je jeszcze spokojnie podzielić na mniejsze, a i tak posadziłam w doniczkach po dwie.

Wczoraj cały dzień w ogrodzie.
I mam wrażenie, że jest większy bałagan
Pościnałam wszystkie trawy, źdźbła są wszędzie.
Połowa róż przycięta. Sekator sprawdził się rewelacyjnie, bo przy okazji tnę wszystko co pod rękę podleci
Tnie pieknie i cieniutkie i grube gałązki. Trawy tnie super.
Podsumowując jest genialny.
Tylko trzeba uważać, bo leciutkie naciśnięcie na spust i reaguje od razu.
Jak napisałam Mrokasi, jeszcze wiele pracy przede mną, ale mam nadzieję, że powolutku dam radę.

Powoli czas krokusów mija

Margo2 22:07, 30 mar 2025

Margo2 22:08, 30 mar 2025

Kasya 22:22, 30 mar 2025

Pieknie z tą stipą
Zieleni sie juz ?
I jakie mięsiste piwonie, bedzie duzo kwiecia
Makao 10:37, 31 mar 2025

Piękny prezent dostałaś. Same trawki. Trawiasta rabata będzie. Super.
No i pięknie kwitną pierwsze wiosenne kwiatki. Wszystkie ładne i nie wiem co cytować więc chwalę wszystkie za jednym zamachem.
Alija 11:43, 31 mar 2025

Ja też dołączam się do pochwał, piękna wiosna już w ogrodzie, a prezent super, będzie sadzenie.