U mnie z pisaniem też kiepsko...nie żeby analfabetyzm...ale pora bywania na forum nie sprzyja
Biesiadny kacik nam wyszedł...tylko pobiesiadować nie ma kiedy
Pięknie tam ,mam nadzieję że kiedyś tam jeszcze wrócęFajnie że macie do tego ogrodu dość bliskoMam trochę za mało miejsca na dużą ilość traw,one jednak potrzebuja ...by dobrze się eksponować ale pewnie jakieś pomysły do siebie przemycę
Elu! w jakiej gazetce ja byłam, kto mnie wsadził? dlatego nie chcę wstawiać siebie.
to zdjęcie co widziałaś robione było u mnie w styczniu, mróz był wielki a ja
wybierałam się na wycieczkę iluminacja światełek.
Napiszę pv gdzie cebule lilii zawsze biorę kiedy mają promocje Landinii w lipcu płaciłam po 1,68 zł zależy od odm. bo i po 0,69 zł też.
Jeżówek nazbierało się bo co rok dokupuję odmianowych mam 350 i jeszcze białe z siewu.
Jeżówki purpurowe co rok wyrywam i wyrzucam bo się sieją, a potem chcę by zakwitła niech pokaże kolor. tak ze w sumie + białe to ponad 400 szt.
czym sie dołujesz przecież masz pięknie w ogrodzie. Trawnik na pokaz.
A teraz przesympatyczni ludzie, bez których Ogrodowisko nie byłoby już takie same.
Grupowe zdjęcie już Gosia wstawiła, więc teraz spotkania w grupach i podgrupach
łał,łał,łał - co tam sąsiedzi jak tu takie cuda! Przepiękne. No po prostu królewskie
ps. sąsiadów oczywiście współczuję i rozumiem doskonale - u mnie matka i syn. Ale teraz napawam się tym pięknem motyli. Niech se sąsiedzi marudzą. Takich motyli moi na pewno nie mają
Radziu, to ja Ci chyba nie pomogę, bo inaczej widzę to miejsce, niż Dziewczyny. Mi najbardziej podoba się ta propozycja. Dlaczego? Bo wydziela ten kącik, czyni go bardziej intymnym i tajemniczym, niż sam niski murek z przodu. Jedyne co, to tak bym rozmieściła pionowe elementy, żeby w środkowym "oknie" widać było sadzawkę centralnie, na osi. Z tyłu nie budowałabym żadnej konstrukcji, żeby nie pomniejszać tego wnętrza, wręcz przeciwnie sadząc rośliny tylko przy siatce "skraść" optycznie kilka metrów os sąsiada i widok na jego ścianę Może clematisy o delikatnych białych kwiatkach? Po lewej stronie też bez konstrukcji - sadź rośliny, które same będą się wspinać po murze - w końcu po to go masz Świetna propozycja roślin zaproponowana przez Danę! Z prawej strony - podoba mi się Twój pomysł niewysokiego murka oporowego - myślę, że nadałabym mu kształt półokręgu, tak by korespondował z kształtem sadzawki, na murku miejsca do siedzenia, a za nim na podwyższeniu rośliny - tam chyba cień pod drzewem masz, to hosty, barwinki, prymule itp.
A na koniec wywodu - jestem pod wrażeniem sadzawki w takim kształcie, jak jest obecnie! Wiem już dlaczego chcesz ją obłożyć czerwoną cegła, ale nie mogę kłamać - taka podoba mi się bardzo, bardzo, bardzo Super robota!
Bogdziu, nareszcie i ja dotarłam do Ciebie z fotkami.
Ale najpierw dziękuję za WSZYSTKO. Za gościnę, za wspaniałą atmosferę, za przepyszne pierogi, za morze floksów i cudowny zapach lili. Dziękuję Bogdziu, że jesteś z nami i kolejny raz zechciałaś nas u siebie gościć. I nie chcę słyszeć, że Twój ogród nam się znudził, bo to NIEPRAWDA !!!!!!
A teraz fotki. Cudowny ogród z innej perspektywy i innego obiektywu niż Gosi.
Witam Damian u mnie. Cieszę się, że zaglądnąłeś. Lampki też mi się bardzo podobają i mam zamiar dokupić jeszcze kilka, żeby był lepszy efekt.
Taaaaa... roślinność chorwacka jest piękna, prawda? Jak to tam rośnie w tym upale i suszy u nas jakoś nie chce tak samo
Nie widziałam jeszcze czarnej maliny.
Ta brzoza to Spider Alley - bardzo mi się spodobała kiedyś w szkółce, ale uważam że ma niedobre miejsce. No ale zanim doczeka ew. przeprowadzki będę ją przycinać.
No to jeszcze trochę warzywek
Gosiu!
Zle podałam przepraszam to Landini. Night Flyer już przekwitła była obok.
następne 9 szt Landini juz wychodzą posadziłam w lipcu. Te ciemne odmiany potrzebują ciut przypruszonego słońca. dłużej utrzymują kwiat i kolor jest mocniejszy.
wszystkie lilie zostają w gruncie i te doniczkowe też. zakopuję głęboko 20 cm a nawet i głębiej.
a miałam dziś powąchać by ci odpowiedzieć ale wydaje mi sie że nie, bo tu przechodzę często.
pachną te wysokie przy brzozie.
to jeszcze Rexona długo ma kwiat.
to zdjęcie z czerwca pomarańczowa piękność.
a jeżówka Cherry F jest różowa tak mi wychodzi z tel.
zacznę robic aparatem fotogr.
Iza - w sumie to najpiękniejsze Jak tylko się przyjrzysz to zawsze znajdziesz piękno. Bardzo dużo kwiatów kwitnie przy tych stawach. I to pięknie. Chociaż niby to chwasty
Tak Viola, bardzo dobrze zrozumiałaś z tym sadzeniem. I powiem Ci, że zaproponowałaś bardzo fajnie! Raz dlatego, że będzie kwitnąco i rozjaśni to ten kąt, dwa dlatego, że każdego roku może być inaczej. Dziękuję - dobry pomysł.
Bardzo lubię swoją hostową rabatę i uwielbiam hosty, paprocie i leśne klimaty, ale jakoś w tym miejscu mi nie do końca pasują chociaż jest tam akurat półcień. Dlatego Twój pomysł zdecydowanie zapisuję