Ależ on jest w dziale projektowanie, już chyba dawno temu go przeniosłam. Jak doczytałam w tekście. W każdym razie sprawdź u góry, w Projektowanie ogrodów jest.
Nie da się tutaj nic podpowiedzieć, bo brak spojrzenia na całość ogrodu. Koniecznie zrób plan całego ogrodu, ale nie nabazgrany, tylko dokładny, z wymiarami.
Tutaj brakuje żywopłotu, tła, koncepcji spójnej (jest pomieszanie czyli misz masz) - siatka nie jest dobrym tłem, także pięciorniki a z tyłu hortensje, też niedobre zestawienie. Przed hortensjami raczej trawy albo turzyce, żurawki, hosty, ale nie krzewy tak drobno kwitnące, zwłaszcza że w tym samym kolorze. Coś w innym kolorze, niebieskie horsty, bordowe żurawki, choćby nawet pachysandra a w niej tulipany na wiosnę plus hosty.
To zależy w jakim układzie one będą, czy plan przewiduje proste rabaty ale nasadzenia na nich pomieszane? czy też nasadzenia regularne?
Jeśli proste nasadzenia to na berberysy kolumnowe około pół metra, przed nimi turzyce, a nawet w turzycach możesz przemieszać jeżówki, będzie nowocześnie, ale nie rządkami jak kartofle Kolejne pół metra, trochę więcej, bo Ice Dance rośnie potworowato
Półtora metra max. A co z tłem, masz tam jakiś żywopłot? czy ta rabatka nie jest przy płocie.
Rów masz za stromy, trzeba go inaczej ukształtować, pięciorniki też nie jest dobry pomysł, są lepsze, bardziej atrakcyjne krzewy.
Ale dlaczego opuszczona? Tyle osób tutaj zagląda, będzie im przykro Ja też przeczytałam cały watek i żeby coś podpowiedzieć to nawet dobrego planu działki nie ma. Poruszasz się po omacku, nie planujesz ogrodu po całości, tylko wyrywkowo rabatki. Popracuj nad planem całego ogrodu i dobrym zaznaczeniem wszystkiego, co masz
Powtórzę za Danusią: Irenko Ty bez ogrodu? Tego nie mogę sobie wyobrazić Chociaż chwile zwątpienia i chęć pójścia "w diabły" rozumiem ..na szczęście ten stan przemija
a grzybów nie jedz, nawet jak tylko 1 % wątpliwości masz .
Nic się nie dodaje do zaprawy celem wykonania obrzeży z kostki granitowej, zwykła zaprawa piasek z cementem. Popęka to jak zrobisz niestarannie i woda wpłynie w szpary i rozsadzi. To jest przyczyna pękania - zamarzająca i rozmarzająca woda, przejście przez zero stopni.
Sypnij Yara co 30-45 dni, ale żeby nie spalić to trzeba go rozsypac równomiernie i podlewać, bo będzie na mnie, ja nie doradzam w sprawie dawek. Dawki masz na opakowaniu. Niektórzy nie umieją nawozić, czyli nawet rozsypywać i potem klops.
Jeśli nawet będzie padać to pod drzewami nie rozpuści się.
Siarczanem nie syp jednocześnie, siarczanem bym sypnęła na wiosnę, albo ze dwa razy na przemian.
Nie zaliczam tego nawozu Yara do długo działających.
Dziękuję za radę ale poradą tą spowodowała Pani jeszcze większy mętlik w mojej głowie. Wszyscy dookoła mówią sciolkowac, sciolkowac i jeszcze raz sciolkowac, wiec zastosowałem agrowloknine przysypalem korą i uznałem temat za zamknięty. Teraz slysze zeby "wywalić tą szmatę". Moze wytne w takim razie otwor wokół rośliny o promieniu donicy?
Jeżówki ładnie wyglądają posadzone z towarzystwem traw, innych bylin a nawet karłowych berberysów. Sadzenie ich tylko z tym samym będzie nudne, rządek jeżówek ? - nie. A więc i odległości na nic się zdadzą. Najpierw pomyśl jak i z czym będziesz je sadzić i w jakiej konfiguracji Oto moja rada