Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Czubajkowy Ogród 22:51, 20 lip 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Następna niewiadoma dla mnie
to biało zielone to co?

Odętka wirginijska variegata W ubiegłym roku wysyłałam nasionka Radziowi, ale nie wysiał, więc nie wiem, czy wschodzi. Jakby co, to jeszcze mam nasionka
Czubajkowy Ogród 22:47, 20 lip 2019

Do góry

Na prawo od studni znikają kolejne worki z ziemią - będzie można zagospodarować ten kawałek ...

Po południu wyszło słońce

Czubajkowy Ogród 22:46, 20 lip 2019

Do góry
Następna niewiadoma dla mnie
to biało zielone to co?
Czubajkowy Ogród 22:45, 20 lip 2019

Do góry
To moja najulubieńsza rabatka od wiosny do jesieni

Ogród Małej Mi 2017 22:44, 20 lip 2019

Do góry
yolka napisał(a)
Ślicznie i kolorowo, tak jak lubię Hakonki jak królowe, widac dalekaJako nieliczna na forum trawnik masz. U mnie dziś deszcz z pompy, jeziorną wodą, więc ok. Gdyby nie deszczowanie sąsiedniego pola warzywnik chyba by padł mimo podlewania.

Pytam o plany wyjazdowe? jakaś przerwa w pracy będzie? gdybyś była w pobliżu to wiesz...

O przerwie mogę zapomnieć...ale dziękuję za zaproszenie. Na razie twoje okolice są u mnie. I mam tradycyjnie odnowione meble.
Prawie jak u ciebie
Czubajkowy Ogród 22:44, 20 lip 2019

Do góry

zaintrygowałao mnie co to za roślina?
Czubajkowy Ogród 22:42, 20 lip 2019

Do góry
Pierwszy w tym roku

Uwielbiam elegancję tej róży, niestety w tym roku deszcz i słońce niszczą jej kwiaty.

Novalis też przypieczona

Czubajkowy Ogród 22:39, 20 lip 2019

Do góry
Subtelny wdzięk kwiatów funki - uwielbiam

Z powodu deszczu ogrodowa biżuteria pochowała się nieco głębiej w kwiatek

Ogród Mirelli 22:37, 20 lip 2019
Do góry
MirellaB napisał(a)
Rabata igiełkowe

Czy tu są anabelki? A co za trawkę masz z tyłu, który to miskant, bo moje gracki za anabelkiami nie dały rady
Czubajkowy Ogród 22:35, 20 lip 2019

Do góry
Deszcz był jednak na tyle długotrwały, że dopiero koło 14-ej wzięłam się za prace ogrodowe. Nie mogłam więc już kosić, ze zbieraniem owoców też trzeba było poczekać. Mokre rośliny nie przeszkodziły mi jednak na kontynuację prac przy ścieżce - kolejny odcinek podwyższony i zasiana trawa.

Zeszłotygodniowe zasiewy wschodzą

No to teraz lecimy z dzisiejszymi widoczkami, bo komentarzy pisać mi się już nie chce - późno

Moja działka na Dębowym Lesie 22:33, 20 lip 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Aniu, wpadłam po przerwie i jak zawsze napasłam oczy cudnymi fotkami i kolorami

Witaj Aniu. Cieszę się, że zajrzałaś do mnie

Moja działka na Dębowym Lesie 22:31, 20 lip 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Dzięki za piękną porcję zdjęć Podlewania masz rzeczywiście sporo i pewnie też bym poświęciła trawnik w takiej sytuacji. Ale reszta wygląda bardzo dobrze.
Liliowce masz cudne - zwłaszcza te z falbankami. Szkoda że one tak szybko przekwitają.
i podziwiam pamięć przy takiej ilości roślin!!

Ewelinko,,,ależ proszę
Roślinki są ważniejsze. Niż ten trawnik. Angielskiego i tak nie mam.
Dziękuję w imieniu roślinek
Tak kwiaty liliowców szybko przekwitają,.Ale im większa kępa to tych pąków ma więcej dłużej kwitną. U mnie liliowce już ponad miesiąc kwitną. i jeszcze sbie pokwitną, Ale mam też ich dużo.

Liliowiec Ed muray w roli głównej

Żółtych mam różnych chyba z 5 , czy 6 .

Czubajkowy Ogród 22:30, 20 lip 2019

Do góry
Wiozłam ze sobą także inną nowość, którą kupiłam sobie w tym tygodniu na pocieszenie i byłam bardzo ciekawa, jak się zaprezentuje w wybranym miejscu.
Po przyjeździe tradycyjnie obchód, a potem drugie śniadanie przy kawie. Siedząc z kubkiem na ganku usłyszałam grzmot i zbliżającą się czarną chmurę. Nie zmartwiło mnie to, tylko czym prędzej pobiegłam zainstalować mój nowy zakup

Łańcuch deszczowy Zielony, by korespondował z kolorem dachu. Na zdjęciu mało go widać, bo tło jest też zielone, ale w realu mam frajdę za każdym razem, gdy koło niego przechodzę w drodze do kompostownika, czyli wiele razy w ciągu dnia Podstawiłam mu balię, która w ubiegłym roku stała w warzywniku, by nalaną do niej wodą, nagrzaną na słońcu podlewać pomidory. Nie do końca było to praktyczne. Kiedyś chciałam takie metalowe wanienki podstawić pod każdą rynnę, bo tak było u Babci Jednak moje rynny sięgają nisko do ziemi i nie da się pod nie niczego podsunąć. Jedynie ta jedna nie została poprowadzona w dół, już nawet nie pamiętam dlaczego. Teraz będzie zbierała deszczówkę

Sądziłam, że od razu będę miała możliwość zobaczenia, jak taki łańcuch działa, jak sączy się po nim woda. Deszcz jednak, choć długotrwały, okazał się tak mizerny, że tylko pojedyncze krople leniwie posuwały się w dół - nie do uchwycenia dla mojego aparatu. Muszę poczekać na ulewę
Moja działka na Dębowym Lesie 22:24, 20 lip 2019

Do góry
iwona_d napisał(a)
Aniu ostatnio oglądałam u Ciebie hortensje debolistną i mam na nią ochotę, ale po chwili doczytałam że trzeba ją okrywac, że lubi przemarzac i że wtedy nie kwitnie, a może nawet zginąć. Czy Ty swoją przez cały czas jakoś specjalnie okrywasz i zabezpieczając na zimę?

Iwonko mam Debolistna już kilka lat. Dostałam ją 4 lata temu, może ze 25-30 cm miała.
W pierwszym roku tylko kopczyk jej zrobiłam ziemi. W drugim niczym nie okrywana. I tak w kolejnych latach. Rośnie szybko, pięknie. Liście szybko wypuszcza wczesną wiosną. Potem liście wybarwiają się.
Jest cudna. Ja ją polecam w !00 % .
Ale ponoć jest kilka odmian. Ja nie wiem jaka mam odmianę .
Takie ma duże kwiatostany
Moja działka na Dębowym Lesie 22:18, 20 lip 2019

Do góry
yolka napisał(a)
Kwiatu moc super. Nie widać u Ciebie deficytu opadów, wszystko dorodne jakby normalnie w tym roku było

Póki kwitną liliowce, lilie to kolorów jest więcej
No cóz, co parę dni teraz podlewam już mniej. Wcześniej co dwa dni,jak upały były.Traz raz na kilka dni jakiś mały deszczyk spadnie

Czubajkowy Ogród 22:17, 20 lip 2019

Do góry
Sobota zaczęła się od deszczu. Nie zraziło mnie to jednak wcale, bo przyzwyczaiłam się już do tego, że deszcz na moim osiedlu nie oznacza wcale, że na działce będzie również padało. Spakowałam się i pojechałam mając głowę pełną planów dotyczących prac na dziś Po drodze wstąpiłam do ogrodniczego po nawóz i pałeczki owadobójcze do roślin doniczkowych. Chciałam też kupić jakieś sukulenty do mojej donicy na ganku, bo ciągle nie mam okazji. I wiecie co - po raz pierwszy nie miałam ochoty na zakup żadnej rośliny! No, może poza brzozą gracilis Pomimo dużego placu, mały wybór i większość roślin tak zabiedzona, że żal wydawać na nie pieniądze. Olbrzymi klon Garnet stał zupełnie zasuszony Nie wiem, jak można tak nie dbać o rośliny, zwłaszcza tak wartościowe - przecież za ten egzemplarz ktoś by pewnie zapłacił kilkaset złotych - gdyby jeszcze żył i zdobił.
Nie oznacza to jednak, że wyszłam z zupełnie pustymi rękami, o nie! Gdy tylko zobaczyłam - przytuliłam do siebie i już nie puściłam Zwłaszcza, że cena była przyjazna ... Taki sobie domeczek

Nie sądzę, by się w nim jakieś towarzystwo rozlokowało, bo jest niestabilny - zawieszony na sznureczku tak, jak go ktoś zaprojektował. Ale kupiony został głównie po to, by cieszyć moje oczy Poza tym kiedyś czytałam, że prawdziwe budki lęgowe powinny pozostać niepomalowane.
Czyż nie jest uroczy?
Nasz przydomowy ogródek 22:15, 20 lip 2019

Do góry
Mirko - ketmia ma pierwsze kwiaty. Za bardzo się nie przejmuj kwaśną ziemią.
Ketmia ma korzeń palowy który sięga do samego piekła he he he. Biała zawsze kwitnie z opóźnieniem. Bardzo się cieszę że sadzonki mają się dobrze i niech obficie kwitną.
Pozdrowienia.

Po nitce do kłębka ;) 22:02, 20 lip 2019

Do góry
malinia napisał(a)

Od urodzin kwitna non stop
A to moja słabość

Piękna różyczka! Jaka to?

A hortki obłęd! Już tak kwitną?! Moje jeszcze w pąkach.. a Kaja to odmiana, bo to chyba z tych niższych, czy tylko na zdjęciu tak?
Malutki pod lasem 21:57, 20 lip 2019

Do góry
Cały dzień dziś ryłam, próbuję odgruzować jako tako ten ogród, choć ciężko to suche klepisko ogrodem nazywać Jedyne co dobrze w tej chwili u mnie wygląda, to jeżówki i stipa. Tej ostatniej mam trochę siewek, to je dziś poprzesadzałam, niektóre nawet już były całkiem spore.

Blaski i cienie nowego życia 21:34, 20 lip 2019

Do góry
I inne miejsca też w fazie zmian. Udało mi się zdobyć molinię więc przetestuję jej zachowanie w mokrym miejscu.
Druga fotka to miejsce przygotowane w zeszłym roku, dostało do hortensji (którą próbuję wyprowadzić na pniu) cisa kolumnowego i nową hostę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies