Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 07:19, 12 sie 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

piękny strzał zza winkla
makadamia 08:12, 12 sie 2019

Haniu, strasznie dawno u Ciebie nie byłam - strata niepowetowana. Twoje kompozycje jak zawsze zachwycają (zwłaszcza bylinowa na rondzie i hortensje z ginnalem)

Anda napisał(a)

Ta przesadzania to akurat Anemone hupehensis Praecox, więc raczej wszystko przed Tobą. Silvestris są jeszcze mocniejsze To pewnie też zależy od ziemi w której rosną. U mnie żyzna gliniasto lessowa, przepuszczalna, ulepszana kompostem, więc warunki bardzo dobre. Fajnie, że używasz łacińskich nazw

Dokładam swoje trzy gorsze do dyskusji

mam trzy odmiany zawilców:
- splendens sadzony w zeszłym roku, więc trudno jeszcze cokolwiek orzec;
- prinz heinrich - w chwili obecnej główny bohater moich zdjęć; faktycznie lekko się rozchodzi; w cieniu nie kwitł, po przeniesieniu na słońce gwiazdorzy; nie podlewam i nie nawożę go prawie wcale, co mu wcale nie przeszkadza, ale też rośnie na najlepiej przygotowanej rabacie nad rynną
- honorine jobert - podlewany dość często, a mimo to kwitnie słabo i prawie wcale sie nie rozchodzi. Testuję go teraz na innych stanowiskach, żeby sprawdzić czy tak samo niechętny do współpracy będzie
mrokasia 08:28, 12 sie 2019

Przepiękny widoczek!
galgAsia 09:05, 12 sie 2019

Mam problem z małymi gabarytami. Zaczęłam od dużych i teraz trudno wkomponować te mniejsze.
W tym miejscu byłoby zawilcom dobrze. Tylko jak je wcisnąć?

Są pierwsze w kolejce, jeśli się zwolni jakieś miejsce. Może pójdą w miejsce tych rudbekii na wprost. One kwitną już słabiej z powodu większego cienia.

Jak to - jak wcisnąć? dopchać kolankiem ! Może być tym z łąkotką, zdrową
Mam takie niskie z serii PRETTY LADY - Julie, Emily i Susan. Ładniutkie są, nie wiem jeszcze, co z tym rozłażeniem. Ale może jak lady, to będą umiały się zachować

To na zachętę

Agania 09:13, 12 sie 2019

Przechadzam się u Ciebie, jest fenomenalnie, uwielbiam Twoje rozchodniki, rabaty robią wrażenie, szczególnie lubię te widoki spokojne i w stonowanych kolorach
Gosiek33 09:23, 12 sie 2019

galgAsia napisał(a)

Mam takie niskie z serii PRETTY LADY - Julie, Emily i Susan. Ładniutkie są, nie wiem jeszcze, co z tym rozłażeniem. Ale może jak lady, to będą umiały się zachować

Rozłażą się, trochę wykopałam i w dobre ręce wydałam, resztę przesadziłam na nową rabatkę. Niespodzianka kolejne wyłażą na starym stanowisku
galgAsia 09:43, 12 sie 2019

Gosiek33 napisał(a)

Rozłażą się, trochę wykopałam i w dobre ręce wydałam, resztę przesadziłam na nową rabatkę. Niespodzianka kolejne wyłażą na starym stanowisku

Czyli damy, ale z ciągotkami plebejskimi. Nic to, mają połowę centralnej dla siebie, mogą szaleć
Gosiek33 10:12, 12 sie 2019

galgAsia napisał(a)

Czyli damy, ale z ciągotkami plebejskimi. Nic to, mają połowę centralnej dla siebie, mogą szaleć

Nie da się ukryć i pomyśleć, ze początkowo obchodziłam się z nimi jak z jajkiem
Gruszka_na_w... 18:13, 12 sie 2019

galgAsia napisał(a)

Jeszcze 3 dni i wakacje . Nie lubię wyjeżdżać z domu, ale teraz jadę do wód! Może być fajnie ...

Derenie Sibirica w sezonie, to zwykłe krzaczory. Atrakcyjne są w nietypowych dla ogrodu porach roku.
Do wód w Kotlinie Kłodzkiej? Jeśli tak, to możesz zahaczyć po drodze do mnie. Zapraszam!

Krzewuszki Purpurea Nana lubię z powodu liści.

A całą resztę krzaków za wiosenne kwitnienie i jesienne przebarwienia.

Kiedy lilia skończy kwitnienie, to zacznie oczar.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:18, 12 sie 2019

galgAsia napisał(a)

To na zachętę

Zachęta podziałała. Mam problem z drugim kwitnieniem szałwii. Podczas pierwszego łapią o wiele więcej słońca, a potem rozrasta się ich sąsiedztwo i jest kiepsko. Tylko, czy one dadzą rade w półcieniu?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies