Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:28, 16 maj 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:26, 16 maj 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:25, 16 maj 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:24, 16 maj 2021

Do góry
Hortensjowa (ale są tam też kaliny)

Widok na Astrową i na oranżerię

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:22, 16 maj 2021

Do góry
Magnolia od Sebastiana dostała dobry dół z ziemią i towarzystwo Na razie tylko takie, ale na pewno dopracuję to miejsce na Limonkowej.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:21, 16 maj 2021

Do góry
Moja obecnie ulubiona rabata

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:13, 16 maj 2021

Do góry
Melduję, że dzisiaj wyszło od razu 17 kurek i swobodnie wchodzą z powrotem, więc już chyba po kłopocie.
Siewnik do nawozu. zamkn. 18:45, 16 maj 2021

Do góry
Nie dubluj proszę wątków - odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/4554-siewnik-do-nawozow?page=4#post_2
Siewnik do nawozów 18:44, 16 maj 2021

Do góry
Brix0n napisał(a)
Hej. Szukam siewnika który nie będzie mi rozrzucal nawozu po kostce i rabatach. Mam wąskie paski trawnika po 2-3 m i jeden duży kwadrat. Chciałbym siewnik z osłoną która będę mógł regulować gdy będę jeździł obok kostki. Czy gardena XL się nada? Proszę o propozycje.

Nie ma chyba takich cudów, trzeba po prostu zmyć z kostki albo zmieść.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 18:40, 16 maj 2021

Do góry

Przeniosłam z wątku podwyższone grządki

Magda2003 napisał(a)
Adela,
dziękuję za słowa uspokojenia. Mieszkam w otulinie Parku Ojcowskiego i mamy tutaj duże obostrzenia.

Myślę, że to kwestia interpretacji... której się obawiam ponieważ w ani w planie, a ani w prawie budowlanym nie ma jednoznacznie napisane, co jest małą architekturą, która jest dopuszczona na mojej rolnej działce.

Czy to urzędnik decyduje co jest małe a co duże i w jakiej ilości skoro nie ma tego wyraźnie napisanego?

Nie pomyślałam o tym wcześniej bo nie słyszałam żeby ktokolwiek zgłaszał budowę podwyższonych grządek, ale.... pytam bo może ktoś się z tym spotkał. Jeśli nie to tym lepiej bo znaczy, że moje pytanie jest śmieszne, czego bym sobie życzyła

p.s.
Chciałam w tym roku postawić sobie małą estetyczną szklarenkę 6m2 przy domu. Zadzwoniłam do urzędu i inspektorka powiedziała, że można, tylko trzeba zgłosić. Zadatkowałam szklarnię i zgłosiłam ją do urzędu i tu zonk. Urząd się nie zgodził. Wiadomo - strata pieniędzy i rozczarowanie. Marzyłam o szklarni przez ostatnie pięć lat.

pozdrawiam!
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 18:38, 16 maj 2021

Do góry
Magda2003 napisał(a)
dzień dobry wszystkim,

jest to mój pierwszy w zasadzie post na forum.

Od kilku lat uprawiam ogród warzywny, ale w tym roku zdecydowałam się na wykonanie grządek podwyższonych. Jestem już na końcówce ich budowy, zaangażowałam sporo sił i środków Skrzyń jest kilkanaście.

I naszły mnie obawy, żeby nie powiedzieć przerażenie że ktoś mógłby mi kazać to wszystko rozebrać.

Czy takie podwyższone grządki o wymiarach 1mx3m wysokość 30cm w ilości kilkunastu zaliczają się do małej architektury ogrodowej? Czy w ogóle w wypadku grządek podniesionych urząd może robić problem? Czy trzeba to zgłaszać?

Mam napisane w planie zagospodarowania (grunty rolne) że mogę postawić tam obiekty małej architektury. Wydawało mi się, że grządki drewniane będą się do niej zaliczały, ale natknęłam się na artykuł w którym napisano, że mała architektura to np piaskownica, a także murki ogrodowe czy ścieżki, ale o takich skrzyniach nic nie ma...

Czy ktoś umiałby coś na ten temat powiedzieć?

Moim zdaniem można bez niczego robić warzywniki w skrzyniach, to byłaby zbrodnia, gdyby komuś zakazali albo kazali rozebrać
Chora laurowiśnia i trzmielina. przeniesiony 18:36, 16 maj 2021

Do góry
Odpowiedzi tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3266-choroby-i-szkodniki-trzmielin-trzmielina-euonymus?page=4#post_3

i tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/10637-laurowisnia-prunus-laurocerasus-choroby-i-szkodniki?page=1#post_3
Choroby i szkodniki trzmielin, trzmielina - Euonymus 18:35, 16 maj 2021

Do góry
JuKA napisał(a)
Witam,
podglądam czasem to forum, szukając inspiracji. Kiepska ze mnie ogrodniczka. Tegorocznej zimy zmarzły mi dwie rośliny. Nie wiem czy warto je zatrzymać, czy coś z nich jeszcze będzie. Dlatego potrzebuję porady. Wysadzić, czy próbować reanimować i jeżeli tak, to jak? Z góry dziękują za wszystkie porady

Trzmieliny mają to do siebie, że jeśli nawet zrzuciliście, to odbija, sprawdź czy widzisz jakieś budzące się życie w międzywęźlach.
Laurowiśnia - Prunus laurocerasus choroby i szkodniki 18:34, 16 maj 2021

Do góry
JuKA napisał(a)
Witam,
podglądam czasem to forum, szukając inspiracji. Kiepska ze mnie ogrodniczka. Tegorocznej zimy zmarzły mi dwie rośliny. Nie wiem czy warto je zatrzymać, czy coś z nich jeszcze będzie. Dlatego potrzebuję porady. Wysadzić, czy próbować reanimować i jeżeli tak, to jak? Z góry dziękują za wszystkie porady

Laurowiśnię przytnij i od dołu odbije. Wyrzuć szmatę i wyściółkuj zmieloną korą. Tak się kisi w tej zbitej glebie. Poprawisz jej warunki. Lubi lekko kwaśną glebę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:29, 16 maj 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Jak udaje Ci się kupować nie pomylone cebulki tulipanów. Mając takie nasadzenia nie możesz ryzykować

Zdarzają się po 1-2 szt wśród jednorodnych kilkudziesięciu, ale to wyjątki. W miarę się wszystko zgadza, ale przy takiej ilości nie sposób dojść skąd są pomylone
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:27, 16 maj 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Tak jak wszyscy odwiedzający jestem zachwycona tulipanami. Te łany są przepiękne. Zachwycam się i podziwiam.
Danusiu, czy są jakieś odmiany tulipanów, które będą kwitły wiele lat? Tak jak te dawniej. Albo odmiany narcyzów?

Narcyzy mi kwitną co roku. Posadź Narcissus poeticus (stare narcyzy, pachnące), ale ja mam różne. Wychodzą, kwitną, to nie to samo co tulipany. Z tulipanów na pewno co roku wychodzi 'Ballerina" ale też te czarne - wiele odmian.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:25, 16 maj 2021

Do góry
Dorii napisał(a)
Tulipany piękne ale dla mnie nadal numer jeden są łączki z rzeźbami. Szkoda że oprócz traw latem nie będzie w nich maków i chabrów.

Nie, nie będzie żadnych kwiatów, taki zamysł mieliśmy z Witkiem i on to popiera - chcemy mieć wyłącznie najpierw kwitnące trawy, a potem beżowo-białe wiechcie traw wystające z idealnie przystrzyżonego trawnika.

Dosadzę kamasji i czosnków główkowatych na czerwiec.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:03, 16 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Brak słów! Cudnie po prostu!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:57, 15 maj 2021

Do góry
Ale wszystko bujnęło
Przepiękne widoki

Gardenarium napisał(a)

Jak się nazywa to cudo?
Ogrodowisko - ogrody pokazowe, dni otwarte 09:42, 15 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na szachownicy

Szachownica jest hitem tego roku! Podoba mi się bardzo mix kolorów i roślin użytych na szachownicy, a najbardziej połączenie ich z rzeźbami Widzę, że Witek rozwija się artystycznie popełniając coraz to bardziej ciekawe instalacje Gratuluję pomysłu. Czy będzie ich więcej?
Próbuję zlokalizować szachownicę, czy znajduje się w miejscu dawnej łąki kwietnej? I czy w bliskim sąsiedztwie topiarów? Trzeba pojechać i obejrzeć

Dobra nazwa, szachownica
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies