Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:00, 17 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pochwały w stronę Limonkowej - dziękuję. Nie wiem czy zauważyliście, że podkreśliłam je czernią, dzięki temu zaostrzyło się nieco na tej limonce. Czarne tulipany grupami.
Gdzieniegdzie brakuje bieli i teraz postaram się uzupełniać, dosadziłam anemony, zrobiły dobrą robotę. Za chwilę zakwitnie
Alchemilla mollis. Będzie zjawiskowo z tą delikatną mgiełką z równie zjawiskowym odcieniem zieleni.

Pięknie , i jeszcze moje ulubione kolory
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:54, 17 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Świetna kolorystyka na tej rabacie. Tulipany podbiły jasne kolorki.
Pamiętam że w bukszpanowym, w donicach, miałaś takie kompozycje, w tym tonie. Ale teraz rozmach jest znaaaacznie większy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:18, 17 maj 2021

Do góry
Mam niecne plany aby zacząć już budować "wodę" dla tej rzeźby... Mam już żywopłot na "plecy" rzeźby (łuk) i muszę go posadzić, żeby się nie zmarnował.
Równolegle będę tworzyć pokazowy warzywnik z małą szklarnią i ogród ziołowy. Plany kłębią się w głowie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:15, 17 maj 2021

Do góry
Pochwały w stronę Limonkowej - dziękuję. Nie wiem czy zauważyliście, że podkreśliłam je czernią, dzięki temu zaostrzyło się nieco na tej limonce. Czarne tulipany grupami.
Gdzieniegdzie brakuje bieli i teraz postaram się uzupełniać, dosadziłam anemony, zrobiły dobrą robotę. Za chwilę zakwitnie
Alchemilla mollis. Będzie zjawiskowo z tą delikatną mgiełką z równie zjawiskowym odcieniem zieleni.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:12, 17 maj 2021

Do góry
Joku napisał(a)

Nic nie piszę tylko wzdycham. Co kwitnie na niebiesko?

Wielosił 'Heaven Scent" chyba ta odmiana, bo ma ciemne łodygi i liście ciemniejsze. Na tę chwilę to najlepsza bylina.
Plamy na trawniku 00:42, 17 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za nisko kosisz, nierównomierna zasobność podłoża. Ziemia torfowa nie ma żadnych składników odżywczych dla trawnika. Kompost i obornik ma wartości odżywcze dla trawnika.

pomyliłem się, to nie ziemia torfowa tylko czarnoziem, ale ok nawóz rozsypany równomiernie i wzrost trawy się poprawił. "za nisko kosisz" hmm ale chciałem mieć taki w miarę niski ale gęsty trawnik, czemu ta trawa zamiast piórek wychodzących od razu z ziemi ma takie kłosy około 3 lub 4 cm i dopiero z nich wychodzą piórka? co ciekawe na zdjęciu widać te kłosy powyżej czerwonej linii a poniżej trawa dosiana ale ta sama jak ta starsza.

ściąć niżej i wtedy będą wcześniej te piórka rosły?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:13, 16 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nic nie piszę tylko wzdycham. Co kwitnie na niebiesko?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:08, 16 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Narcyzy mi kwitną co roku. Posadź Narcissus poeticus (stare narcyzy, pachnące), ale ja mam różne. Wychodzą, kwitną, to nie to samo co tulipany. Z tulipanów na pewno co roku wychodzi 'Ballerina" ale też te czarne - wiele odmian.

Bardzo dziękuję Danusiu. Jesienią będę szukała.
Trawniczek I klasa. Rabaty przecudne, dopieszczone, przemyślane do najmniejszych szczegółów. Podziwiam wciąż.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:28, 16 maj 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:28, 16 maj 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:26, 16 maj 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:25, 16 maj 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:24, 16 maj 2021

Do góry
Hortensjowa (ale są tam też kaliny)

Widok na Astrową i na oranżerię

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:22, 16 maj 2021

Do góry
Magnolia od Sebastiana dostała dobry dół z ziemią i towarzystwo Na razie tylko takie, ale na pewno dopracuję to miejsce na Limonkowej.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:21, 16 maj 2021

Do góry
Moja obecnie ulubiona rabata

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:13, 16 maj 2021

Do góry
Melduję, że dzisiaj wyszło od razu 17 kurek i swobodnie wchodzą z powrotem, więc już chyba po kłopocie.
Siewnik do nawozu. zamkn. 18:45, 16 maj 2021

Do góry
Nie dubluj proszę wątków - odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/4554-siewnik-do-nawozow?page=4#post_2
Siewnik do nawozów 18:44, 16 maj 2021

Do góry
Brix0n napisał(a)
Hej. Szukam siewnika który nie będzie mi rozrzucal nawozu po kostce i rabatach. Mam wąskie paski trawnika po 2-3 m i jeden duży kwadrat. Chciałbym siewnik z osłoną która będę mógł regulować gdy będę jeździł obok kostki. Czy gardena XL się nada? Proszę o propozycje.

Nie ma chyba takich cudów, trzeba po prostu zmyć z kostki albo zmieść.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 18:40, 16 maj 2021

Do góry

Przeniosłam z wątku podwyższone grządki

Magda2003 napisał(a)
Adela,
dziękuję za słowa uspokojenia. Mieszkam w otulinie Parku Ojcowskiego i mamy tutaj duże obostrzenia.

Myślę, że to kwestia interpretacji... której się obawiam ponieważ w ani w planie, a ani w prawie budowlanym nie ma jednoznacznie napisane, co jest małą architekturą, która jest dopuszczona na mojej rolnej działce.

Czy to urzędnik decyduje co jest małe a co duże i w jakiej ilości skoro nie ma tego wyraźnie napisanego?

Nie pomyślałam o tym wcześniej bo nie słyszałam żeby ktokolwiek zgłaszał budowę podwyższonych grządek, ale.... pytam bo może ktoś się z tym spotkał. Jeśli nie to tym lepiej bo znaczy, że moje pytanie jest śmieszne, czego bym sobie życzyła

p.s.
Chciałam w tym roku postawić sobie małą estetyczną szklarenkę 6m2 przy domu. Zadzwoniłam do urzędu i inspektorka powiedziała, że można, tylko trzeba zgłosić. Zadatkowałam szklarnię i zgłosiłam ją do urzędu i tu zonk. Urząd się nie zgodził. Wiadomo - strata pieniędzy i rozczarowanie. Marzyłam o szklarni przez ostatnie pięć lat.

pozdrawiam!
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 18:38, 16 maj 2021

Do góry
Magda2003 napisał(a)
dzień dobry wszystkim,

jest to mój pierwszy w zasadzie post na forum.

Od kilku lat uprawiam ogród warzywny, ale w tym roku zdecydowałam się na wykonanie grządek podwyższonych. Jestem już na końcówce ich budowy, zaangażowałam sporo sił i środków Skrzyń jest kilkanaście.

I naszły mnie obawy, żeby nie powiedzieć przerażenie że ktoś mógłby mi kazać to wszystko rozebrać.

Czy takie podwyższone grządki o wymiarach 1mx3m wysokość 30cm w ilości kilkunastu zaliczają się do małej architektury ogrodowej? Czy w ogóle w wypadku grządek podniesionych urząd może robić problem? Czy trzeba to zgłaszać?

Mam napisane w planie zagospodarowania (grunty rolne) że mogę postawić tam obiekty małej architektury. Wydawało mi się, że grządki drewniane będą się do niej zaliczały, ale natknęłam się na artykuł w którym napisano, że mała architektura to np piaskownica, a także murki ogrodowe czy ścieżki, ale o takich skrzyniach nic nie ma...

Czy ktoś umiałby coś na ten temat powiedzieć?

Moim zdaniem można bez niczego robić warzywniki w skrzyniach, to byłaby zbrodnia, gdyby komuś zakazali albo kazali rozebrać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies