Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:07, 10 sie 2017

Do góry
Pytania pomocnicze:

1. Jak przygotować podłoże pod limki?

2. Co ile sadzić limki?

3. Jaki przerywnik między limki? Jakieś drzewka, krzewy, czy nic? Chyba nic...

4. No i jak szeroko te limli sadzić? Do linii domu?

Limki będą tutaj, pod płotem:

5. Gdzie posadzić dwa pozostałe 2 gracki? Może przy palenisku na rabacie, którą powiększamy. Tam planuję rozchodniki z trawami. Moze by twa jakoś wkomponować?

Tutaj o planowanej rabacie:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=153

Ogród z uśmiechem 20:56, 10 sie 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu, jakie ty masz odmiany jeżówek?
Potrzebuję zimny róż, może we fiolet wpadające.
I skąd masz takie ładne podpory do róż?
Buziak

Iwonko, u mnie z nazwami to problem, powinnam wreszcie spisać Wiem, że mam Southerm belle, Green Jewel, Honeydew, Milkshake, Secret Affair, White Swan, i jakieś jeszcze 3 ale nazw w tej chwili nie pamiętam bo nowe Coś Bom, bom
Może zobaczysz dla siebie Dixi Belle Myślę, że byłaby fajna dla Ciebie.

Podpory to mój projekt i materialy a spawanie.... mily sąsiad
Działeczka Asi :) 10:43, 10 sie 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Asiu, przyłączę się do achów - świetna robota

W nagrodę kilka pinów z lizakami (abyś nie musiała szukać)

lizak w ogrodzie z lustrem

projekt z Danusi ogrodu

lizaki w całej okazałości

Toszko kochana, to ja te lizaki widziałam u szefowej, tylko nie myślałam, że z mojego "lizaka" może wyjść coś podobnego. Bo takiego pięknego to chyba nigdy nie będę miała
Bardzo Ci dziękuję
Działeczka Asi :) 09:44, 10 sie 2017

Do góry
Asiu, przyłączę się do achów - świetna robota

W nagrodę kilka pinów z lizakami (abyś nie musiała szukać)

lizak w ogrodzie z lustrem

projekt z Danusi ogrodu

lizaki w całej okazałości
Ogród w małym bloku 00:34, 10 sie 2017

Do góry
Witam

Jestem nowy i proszę o pomoc jak zaplanować prace i co zrobić żeby było tak jak trzeba.
Jestem na etapie działań w ogródku ( od 3 lat jak się wprowadziliśmy była tylko trawa i to słaba rosły mchy i wątrobowce)ok 50 m/kw
Poprawiłem chodniki i przekopałem wszystko mieszając z piachem i ziemią do trawnika bo ziemia była zbita - pod spodem jest garaż więc tej ziemi nie ma tam za dużo i jest wilgotno.
Zacząłem wytyczać linię trawnika ale mam pytanie o projekt bo żonie się podobają półokrągłe wygibasy a ja jak facet lubię prosto
Załączam kilka moich pomysłów i może wypowiedziałby się ktoś - mogę jeszcze zmienić
Pytań pewnie będę miał jeszcze wiele
Załączam zdjęcia ogródka i pomysłów.

Z góry dziękuję

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:41, 08 sie 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ambrowiec - jaki by nie był to wielkie drzewo. Czy tylko lekka firanka z brzóz ratuje sytuację? Może zabrzmi to dziwnie ale tutaj pasują mi nawet świerki serbskie ale nie po całości tylko tak 3 w strategicznie widokowym miejscu. Ale muszą być pod kontrolą cięcia.

Fajnie byłoby jednak wcisnąć tam drzewa na wysokim pniu i nawet pomiędzy Annabelkami.

Warto zwrócić uwagę na to, że te kostki z laurowiśni są świetne. Lubią Twój ogród.

Zawsze można minimalistycznie: ściana z cisa i pod nim limonkowe żurawki z białymi zawilcami leśnymi. Albo carex z białymi paskami.

Edit: grab ma korzenie wąsko z ziemię. A ambrowiec tak jak klon: palowy w ziemię i troszkę po bokach, szerzej. Kostki nie wywalą raczej.

Ewo, będę w takim razie myśleć przez zime - ot, nowy projekt przebudowy do realizacji
Kuszą mnie drzewa, ale czy ambrowiec, czy grab po iluś tam latach będą miały z 10 m wysokości (sporo powyżej domku ). Z innej strony, na końcu rabaty mam już sosnę zwyczajną fastigiatę - można by było dosadzić jeszcze takie ze 2-3, by utrzymać dynamikę na rabacie... Albo dać cisy kolumnowe, jak mam bo innej stronie ogrodu...
Natomiast wsadzenie miskantów po przesunieciu hortensji bylo by chyba jednak najłatwiejsze.
Jest nad czym myśleć.

Kostki z laurowisni i mi się podobają Jest to Otto L. i dobrze u mnie rosnie zarówno w słońcu, jak i w cieniu - w obu przypadkach ma dosyć sucho.
Arboretum Bolestraszyce 22:43, 08 sie 2017

Do góry

Nowy projekt w toku....

Zegar... działa, sprawdzaliśmy...

Nóżki bolą?
Kiedyś będzie tu ogród 22:32, 08 sie 2017

Do góry

Nowy projekt w toku....

Zegar... działa, sprawdzaliśmy...

Nóżki bolą?
Daleka droga do ogrodu....... 21:11, 06 sie 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
Masz piękny dom ,jak dworek przeczytałam całość i idzie Ci super robi wrażenie to przed i po zaznaczam i kibicuję
Masz projekt ,czy z ogrodowiskiem wymyślasz ?

Ja zawsze mówię , że to "niby dworek" więc takie opinie bardzo mnie cieszą
Mam sporo do zrobienia i bardzo mało czasu więc plan chyba pięcioletni. A że laikiem raczej ogrodowym jestem to tutaj właśnie szukam porad. Póki co podziwiam Wasze ogrody i wierzę, że i u mnie kiedyś będzie pięknie.
Daleka droga do ogrodu....... 19:19, 06 sie 2017

Do góry
Masz piękny dom ,jak dworek przeczytałam całość i idzie Ci super robi wrażenie to przed i po zaznaczam i kibicuję
Masz projekt ,czy z ogrodowiskiem wymyślasz ?
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 16:16, 06 sie 2017

Do góry
Dzięki Sylwia stolik to mój osobisty projekt i wykonanie.

Gosiu dziękuję za odwiedziny, że też Ci się chciało czytać całość.

Toszko psiknełam ortusem, ale już widzę, że na niego nie działa. Staram się go plewić i jak najwięcej korzeni/rozłogów usuwać. Czy jest go mniej? Raczej nie albo ja to tak czarno widzę, staram się ściółkować którą drobną. Nie wiem czy to dobry pomysł. Nim utworzyła rabaty to w tym miejscu zawsze była wyspy wana trawa po skoszeniu. Teoretycznie powinno go to usunąć, a dziad udany jest.
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 16:57, 04 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wszystko wskazuje na to, że ta groźna ćma Cydalima perspectalis dotarła do Polski. O przypadkach występowania pisano w prasie krakowskiej, ale dziś dostałam zdjęcie na telefon i pochodzi ono z Warszawy (Bemowo).

Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Krakowie w trakcie kontroli fitosanitarnej bukszpanów rosnących na terenie Krakowa potwierdzili wystąpienie cydalima perspectalis.

http://piorin.gov.pl/mp-aktualnosci/mp-aktualnosci-wojewodzkie/cydalima-perspectalis,36.html

W związku z tym, iż ćma rozprzestrzenia się bardzo szybko, celowe byłoby podjęcie skoordynowanych działań zmierzających do ograniczenia populacji tego szkodnika.

Na potrzebę szybkiej reakcji zwracał też uwagę Mazan, jeszcze w 2015r.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-choroby-i-szkodniki-bukszpanow?page=55

Jestem zainteresowany tym, żeby ten szkodnik nie zaatakował moich bukszpanów, dlatego skontaktowałem się z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Warszawie. Wydawało mi się bowiem, że inspektor może podjąć jakieś działania przewidziane w ustawie o ochronie roślin.

http://piorin.gov.pl/prawo/ustawy/

Pracownik WIORiN stwierdził, że w przypadku potwierdzenia na terenie Warszawy wystąpienia cydalima perspectalis, inspektor WIORiN może sformułować tylko takie zalecenia, jak inspektor z Krakowa (tzn. żeby lustrować bukszpany, zbierać gąsiennice, wycinać i palić części roślin), gdyż z tego co mu wiadomo to na terenie RP nie jest zarejestrowany żaden środek ochrony roślin do zwalczania tego szkodnika na bukszpanach.

Faktycznie w wyszukiwarce środków ochrony roślin dostępnej na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie ma żadnego środka, który zwalczałby tę ćmę.Przynajmniej ja takiego nie znalazłem.

http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje-branzowe/Wyszukiwarka-srodkow-ochrony-roslin

Na moje pytanie o to dlaczego do ratowania bukszpanów nie można użyć zarejestrowanych w RP środków, które mają substancję zwalczającą cydalima perspectalis i są zarejestrowane jako środki zwalczające szkodniki gryząco - ssące pracownik odpowiedział, że tego zabrania prawo. Inspektor może zalecić tylko taki środek, który jest zarejestrowany jako zwalczający tę konkretną ćmę na roślinach ozdobnych.

Nie wiem, czy tak faktycznie jest. Ale jeżeli tak, to przyznam, że ręce opadają.

Dlaczego w XXI w. ma się masowo rozprzestrzeniać jakiś szkodnik, skoro są substancje zarejestrowane w RP, które mogą zostać użyte do jego zwalczenia? Przecież na zachodzie ta ćma od kilku lat dziesiątkuje bukszpany i wypracowano sposoby jej zwalczania.

Wystarczyłoby na wczesnym etapie rozpowszechnić wiedzę co należy zrobić w przypadku zauważenia ćmy i ograniczyć w ten sposób jej populację, zanim nie jest jeszcze za późno. Nie wystarczą fora ogrodnicze, bo przecież wielu właścicieli bukszpanów po prostu na nie nie zagląda. Tylko jednoczesna walka wielu właścicieli bukszpanów może przynieść sukces.

Przeszukując internet natknąłem się na projekt rezolucji PE w sprawie ćmy bukszpanowej, ale nie wiem, jakie są jej losy.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+MOTION+B8-2016-1209+0+DOC+PDF+V0//PL

Ja i mój ogródek, a może ogród 17:55, 01 sie 2017

Do góry
projekt kuchni zatwierdzony
cena też niestety, choć już mniej mi do uśmiechu

stół do jadalni wybrany, meble do salonu też

a ze spraw ogrodowych - to poszerza się rabata przy wrzosach i kwiatach - poszerzam okrąg

oraz tworzy się rabata naprzeciw tarasu
Ukojenie 16:09, 01 sie 2017

Do góry
zoja napisał(a)
Dzis taki skwar, ze o pracy trudno myslec - w tym temacie walcze o przetrwanie. Myslami bujam gdzies w okolicy ogrodka.

Pomyslalam, ze z rabaty-oczka zrobie rabate kolorowa - lisciowe zurawki, kolorowe odmianowe rozchodniki, jezowki i rudbekie, trawa red baron.
Z zielonych akcentow w sezonie bedzie bukszpan i chryzantemy i azalie.
Sa tez roze...

Zima bylyby kulki bukszpanu, glowki jezowek i kwiatostany rozchodnikow.
Wiosna sa tam tylipanu zolte i zolto-czerwone.

Chodzi o to miejsce:

Bardzo podoba mi się ten pomysł kolorowej rabaty.
A tego co piszesz i fajne rośliny dobrałaś.
Podoba mi się ten projekt .
I tak już ładny widoczek na ogród.Zdaję sobie sprawę, że tak łatwo to nie było.Dużo pracy, sadzenie, pielęgnowania, itp.Ale efekt już jest satysfakcjonujący , chyba ciebie.Podziwiać już jest co, oj jest.
Odętkę mam tylko białą .I na razie mi wystarczy .
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 09:53, 01 sie 2017

Do góry
I mniej ogrodowo... w bólach rodzi się łazienka

Mój projekt,wykonawstwo Januszek może do zimy zdążymy
Ogród do odnowy 07:01, 01 sie 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Kompendium wiedzy o prosach
http://www.trawyozdobne.com/prosa/117-prosa.html?highlight=WyJwYW5pY3VtIl0=
Na końcu prosty projekt na 4 trawy z prosem w roli głównej (rabata 3x5m).

aż tak to sadzić nie będę ale zawsze wiedza się przyda
Ogród różany 23:16, 31 lip 2017

Do góry
Witam. Po przebudowie ogrodu przyszedł czas na róże ale jest dylemat jakie gdyż zaczynamy przygodę z tymi pięknymi kwiatami. Proszę o rady gdyż na zdjęciach wszystkie piękne a projekt wygląda tak:
Róże rabatowe niskie żeby nie zasłoniły reszty a te w szpalerze maks 1.5m ale nie mocno krzewiące się. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies