Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

kamcia 22:31, 08 sie 2017

Mi zostały 3 , ale mam już pomysł. Muszę tylko 3 hosty wywalić. Mogą one rosnąć w półcieniu?, słońce tak do 12?
Johanka77 22:58, 08 sie 2017

kamcia napisał(a)
Mi zostały 3 , ale mam już pomysł. Muszę tylko 3 hosty wywalić. Mogą one rosnąć w półcieniu?, słońce tak do 12?

Wydaje mi się że tak. One wody muszą mieć dużo.
Ale lepiej spytaj Malkul albo Toszki. Bo ja to ekspert nie jestem.
gierczusia 02:11, 10 sie 2017

Cześć Asiu jakoś nie wpadłyśmy chyba wcześniej na siebie, ale przyłażę teraz z zapytaniem o tę bylicę powis castle , która była Twoją wielką inspiracją na samym początku czy Ty w końcu się na nią zdecydowałaś ??? I czy ją drapnęłaś ???.. bo mam klopoty w tej materii
Johanka77 07:12, 10 sie 2017

gierczusia napisał(a)
Cześć Asiu jakoś nie wpadłyśmy chyba wcześniej na siebie, ale przyłażę teraz z zapytaniem o tę bylicę powis castle , która była Twoją wielką inspiracją na samym początku czy Ty w końcu się na nią zdecydowałaś ??? I czy ją drapnęłaś ???.. bo mam klopoty w tej materii

Cześć Gierczusiu! Mijamy się już jakiś czas
Nie, ja nie mama tej rośliny. Rabata którą planowałam tak obsadzić jest nadal przechowalnikiem
Makusia 14:02, 10 sie 2017

Przechowalnik rzecz święta! Tak mi się wolno-skojarzenie zrobiło U mnie jest to przechowalnik o nadludzkich mocach- przemieszcza się! W sumie miał już trzy miejscówki, a i tak będzie musiał mieć czwartą
Johanka77 21:40, 10 sie 2017

Makusia napisał(a)
Przechowalnik rzecz święta! Tak mi się wolno-skojarzenie zrobiło U mnie jest to przechowalnik o nadludzkich mocach- przemieszcza się! W sumie miał już trzy miejscówki, a i tak będzie musiał mieć czwartą

No ten mój to w zbyt reprezentacyjnym miejscu, bo pod oknem kuchennym. Zetem muszę go obowiązkowo zlikwidować.
A przechowalnikiem się stał, gdy rodek tam zamieszkał, a pierwotna koncepcja rabaty wzięłą w łeb... Póki co nic tam nie ruszam. Poczekamy na zimowanie rodka.
Johanka77 21:51, 10 sie 2017

Plan pracy na weekend:

1. zakupić tekturę falistą i wyściełać do końca miskanty

2. wysypać żwirkiem rękoma Męża

3. wypielić i wyściełać skarpę

4. również wysypać żwirkiem

5. obciąć lawendę

6. posadzić brakującego bukszpana na kulkowisku

7. wypielić co się da...

8. przesadzić "gdzieś" berberysy spod płotu sąsiada (zrobić miejsce dla hortek)

9. przygotować podłoże pod hortensje

10. nabyć i jak się uda posadzić hortensje

Wish me luck

.

kamcia 22:01, 10 sie 2017

U mnie 90 % roślin, które mi nie pasowały oddałam sąsiadowi , sąsiad mówi, że mogę je podziwiać z za płotu . Wiec niech zdrowo u niego rosną.

Dzisiaj np oddałam mu 3 wielkie kępy host . Sąsiad mówi, że gdybym kiedyś coś chciała to będzie dzielił. Tak więc przechowalnik mam u niego .

Powodzenia na weekend. Ja w sobotę w końcu na urlop jadę

Johanka77 22:07, 10 sie 2017

Pytania pomocnicze:

1. Jak przygotować podłoże pod limki?

2. Co ile sadzić limki?

3. Jaki przerywnik między limki? Jakieś drzewka, krzewy, czy nic? Chyba nic...

4. No i jak szeroko te limli sadzić? Do linii domu?

Limki będą tutaj, pod płotem:

5. Gdzie posadzić dwa pozostałe 2 gracki? Może przy palenisku na rabacie, którą powiększamy. Tam planuję rozchodniki z trawami. Moze by twa jakoś wkomponować?

Tutaj o planowanej rabacie:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=153

Johanka77 22:09, 10 sie 2017

kamcia napisał(a)
U mnie 90 % roślin, które mi nie pasowały oddałam sąsiadowi , sąsiad mówi, że mogę je podziwiać z za płotu . Wiec niech zdrowo u niego rosną.

Dzisiaj np oddałam mu 3 wielkie kępy host . Sąsiad mówi, że gdybym kiedyś coś chciała to będzie dzielił. Tak więc przechowalnik mam u niego .

Powodzenia na weekend. Ja w sobotę w końcu na urlop jadę

Ja sąsiadce oddałam 3 jałowce.
Berberysy jeszcze nie wiem.
Tak sobie myślę, że mogę też zainwestować w przedpłocie

Miłego urlopu!