Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:18, 21 lip 2016

Do góry
Za nisko skoszony (przedostatnie zdjęcie) i zagłodzony (bo chyba spalony to on nie jest?)- tu gdzie żółte to za mało składników odżywczych. trawa nie ma siły rosnąć.

Co zrobić? gdy jest taki krótki przesypac żyzną ziemią z worków, przegrabić lekko grabiami wachlarzem plastikowym, nawieźć nawozem i dobrze podlewać, aby nawóz się rozpuścił. Równo posiej nawóz bo jak widać łaty i pasy są.
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:15, 21 lip 2016

Do góry
Tak, otworzyć worek. Torf ma też włókna, słabo się rozgrabia. Ja bym co innego zastosowała. Najlepiej jesli to nie jest torf a jakikolwiek substrat torfowy, wtedy jest z czymś pomieszany.

Kup jeden worek i wypróbuj.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:07, 20 lip 2016

Do góry
Nie martw się, w Polsce pewnie i tak ich nie ma
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 22:04, 20 lip 2016

Do góry
blackstork napisał(a)
Niedawno posadzony miłorząb ginko biloba, ale kolor liści dziwnie zaczął żółknąć. Warstwa kamieni nie jest zbyt duża, nie ma szmaty. Podłoże było do drzew iglastych. Co robić?

Listków uszkodzonych było dużo więcej, ale już je przyciąłem.

Usunąć kamienie, sprawdzić jak głeboko posadzony jest, sprawdzić czy woda nie stagnuje w okolicy korzeni.
Jeszcze jedna sprawa- rośnie tak blisko trawnika, kto wie czy nie spływają weń nawozu z trawnika.
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:02, 20 lip 2016

Do góry
Nie wiem czy zwieje. Ale może nie dać się zwałować. Bo jest generalnie suchy, a jak polejesz to nie zwałujesz bo się przyklei do wału.
Sarracenia - kapturnica 21:44, 20 lip 2016

Do góry
Kapturnice Grześka stoją na zewnątrz na parapecie okiennym od wschodu i dobrze sobie radzą.

Ostatnio był na wystawie tych roślin w Ogrodzie Botanicznym UW, zakupił kilka. W niedzielę był także w ogrodzie aby porobić im zdjęcia. Kapturnica nie poradziła sobie z opuchlakiem, to opuchlak obgryzł kapturnicę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:37, 20 lip 2016

Do góry
Ale muszę wiedzieć jak one wyglądają, co i jak z nimi robiłaś. Sadzone sadzonki bez korzeni, czy sadzone małe kupione z korzeniami?

W czym rosną w gruncie czy w doniczkach?
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 21:29, 20 lip 2016

Do góry
Pokaż kranik jak jest zaaranżowany.
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:28, 20 lip 2016

Do góry
Zależy jak to wygląda, torf może zwiać, ziemia będzie cięższa.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:27, 20 lip 2016

Do góry
Przedrapać grabiami stary trawnik, posypać nasionami a następnie świeżą ziemią lekko i przegrabić odwrotną stroną wachlarza.

Skoszoną trawą można ściółkowac, ale nie w miejscu reprezentacyjnym, gdzieś w warzywnikach dalej od domu, na kompost zbyt dużych ilości się nie dodaje, tylko przesuszoną niewielką warstwę.

Oddawać jako odpady zielone gminie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:24, 20 lip 2016

Do góry
czarnywzg napisał(a)
Ten link to dla mnie Danusiu? Już przeczytałem cały wątek. Chciałem poznać opinię na temat jakości gleby i porad jak ewentualnie ją poprawić a nie jak założyć trawnik.
Czy dobrym pomysłem jest wymieszanie jej z obornikiem lub kompostem? Czy ph gleby 7,4 to zdecydowanie za wysokie dla trawy?

Jakości gleby nie jestem w stanie ocenić, bo wklejony wykres jest dla mnie zupełnie nieczytelny, a od tego tez nie jestem.

Jak poprawić stan gleby proszę bardzo'

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Optymalny odczyn pH podłoża dla trawnika wynosi 5,5–6,5.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:20, 20 lip 2016

Do góry
Skosić niżej niż normalnie kosisz, przesypać lekką ziemią, przegrabić plastikowym wachlarzem i tyle. Będzie wyglądał dużo lepiej.
Plamy na trawniku 21:16, 20 lip 2016

Do góry
Nie gdybaj tylko sprawdź, wykop gdzieś i zobacz.
Lustro w ogrodzie 21:15, 20 lip 2016

Do góry
Wnękę w murze zrobić pochyło.
Wertykulatory 21:14, 20 lip 2016

Do góry
Najpierw herbicyd selektywny, potem jak padną chwasty nawożenie i woda.

Wertykulacja we wrześniu.
Chwasty w trawniku 18:08, 20 lip 2016

Do góry
Pytanie:

Witam
Piszę z prośbą o dobrą poradę...
W maju założyłem nowy trawnik (ok. 100 m2), niestety w ziemi która została dowieziona musiało być dużo chwastów, bo zamiast pięknej trawy wyrosła duża ilość pięknej chwastnicy.Zacząłem wyrywać chwasty, jednak było ich zbyt dużo i spryskałem wszystko roundapem.Teraz zamierzam odczekać jakieś 2-3 tygodnie i ponownie przystąpić do zakładania trawnika.

W chwili obecnej prawie wszystko już się wypaliło, zostało jeszcze kilka chwastnic lekko zielonych. Teraz nie wiem czy wykosić pozostałości po chwastach i wzruszyć ziemię glebogryzarką (pewnie wyjdą nowe chwasty po wymieszaniu ziemi) czy tylko wzruszyć np. grabiami i widłami, a na wierzch wysypać trochę ziemi ogrodowej i na to siać nową trawę.

Będę wdzięczny za odpowiedź i poradę co mam robić.

Odpowiedź:

Wyrwać chwasty, oczyścić ziemię, wzruszyć, i...poczekać na kolejne chwasty. Sianie teraz będzie owocowało tym samym, bo zapewne nasiona się wysiały.
NewLife w ogrodzie 13:43, 20 lip 2016

Do góry
Już wiem jak zrobię. Poczytałam w wątku o nowo zakładanych trawnikach i cytując Danusię:
Gardenarium napisał(a)
Odnośnie nawożenia przedsiewnego, producenci też muszą z czegoś żyć i sprzedawać nawozy wciskając ludziskom towary do ogrodu na wszystkie możliwe opcje, przed siewem, po siewie, jesienią, przeciw mchom, itd, itp. z odchwaszczaczem, długo działające, na cały sezon, To jakaś paranoja jest moim zdaniem. Producentów od groma, każdy lansuje swoje nowości, a lud to kupuje

Ja nie sypię przedsiewnie, Rmf ma rację co do Moty'ego Dona - korzenie (na logikę biorąc) w poszukiwaniu będą się głębiej zapuszczać, nie ma co im sypać od razu. bo nasionka maja zapas w sobie, szkoda pieniędzy i roboty, lepiej dobrze przygotować glebę.

Nawożę trawnik potem, po pierwszym koszeniu, Trawa zawsze po wschodach ładnie wygląda, potem nawozimy, więc dostarczamy jej składników aby urody nie straciła. To tyle z mojej strony.

Trawnik pokazuje kiedy mu źle, wtedy robię coś dla niego. Nie daję na zapas. Albo przedwcześnie, kiedy nasiona w glebie tylko.

Każdy czytający niech robi jak uważa.
Zrobię tak, jak radzi Danusia, ponieważ to samo podpowiadała mi intuicja. Czyli trawa wzeszła, już było koszenie, teraz czas na nawóz. Co prawda trochę nawozu dałam przed sianiem, ale nie bezpośrednio przed tylko jakiś czas wcześniej, potem jeszcze kilka razy było to przemielone z ziemią. zlane deszczami. Wieczorem skąpo podsypię nawozem i szczodrze podleję, bo o dziwo, ziemia sucha jak wiór.
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:55, 20 lip 2016

Do góry
mamtu napisał(a)
Czy warto ziemię pod trawnik zasilić kompostem? A może nada się do posypania nasion bezpośrednio po siewie czy to raczej zły pomysł?
I czy w ogóle kompost produkowany przez zakład utylizacyjny (mam dostęp do takiego, posiada certyfikat SK 8 - cokolwiek to znaczy ) jest coś wart? Podpowiedzcie proszę.

Ziemię warto zasilić wszystkim, co tylko poprawi jej zyzność i przepuszczalność. Przy kompoście jest jednak to niebezpieczeństo, że jeśli był niewłaściwie robiony- to będzie zawierał nasiona chwastów (nie wurzuca się chwastów z zawiązanymi nasionami, niektórzy wyrzucają). Takie nasiona natychmiast wzejdą razem z trawą i będzie klops.
Plamy na trawniku 07:53, 20 lip 2016

Do góry
To nie jest pewnik, ale ten środek na pewno nie zaszkodzi. Kiedy nawoziłaś i czy trawnik jest w cieniu?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:52, 20 lip 2016

Do góry
krzysztof_michalak napisał(a)
Pierwsze trzy bo mój internet szwankuje

Na górnym zdjęciu dokłądnie widać jak nawoziłeś i to nie jest dobrze. Nierównomiernie. Ciemne plamy - trawa nawieziona, jasne - za mało. Uzupełnij w miejscach jaśniejszych i lej wodę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies