Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

siakowa 08:56, 21 lip 2016

Danusiu, Mąż wczoraj skosił trawnik...prawie skończył ale benzyna się skończyła wiec zaczął dolewać...i wtedy okazało się że z kosiarki leci ciurkiem benzyna...co oznacza ze zapewne cały trawnik został nią potraktowany .. czy właśnie straciłam trawnik?
IzaS 10:05, 21 lip 2016

Niestety w miejscach gdzie benzyna wypłynęła na trawę -trawa uschnie
siakowa 10:08, 21 lip 2016

IzaS napisał(a)
Niestety w miejscach gdzie benzyna wypłynęła na trawę -trawa uschnie

no to oczekuję ładnego widoku na kilka dni..trawnik w paski suche
czyli potem wyskrobać do suche i dosiac w tych misjcach?
Gardenarium 19:03, 21 lip 2016

siakowa napisał(a)

no to oczekuję ładnego widoku na kilka dni..trawnik w paski suche
czyli potem wyskrobać do suche i dosiac w tych misjcach?

Wykroić razem z ziemią, bo jest skażona i na benzynie nie urośnie Nigdy nie dolewamy na trawniku, nawet na kostce nie dolewamy

Instagram Ogrodowiska
siakowa 21:25, 21 lip 2016

Gardenarium napisał(a)

Wykroić razem z ziemią, bo jest skażona i na benzynie nie urośnie Nigdy nie dolewamy na trawniku, nawet na kostce nie dolewamy
dolewana benzyna była poza trawnikiem. I tam zobaczyliśmy ze leci z kosiarki. Calyntrawnik byl juz wtedy skoszony. Ech
Gardenarium 07:19, 22 lip 2016

Marcinek, posty o ligustrze zostały przeniesione tutaj, miałeś podlinkowane

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1405-zywoploty-strzyzone-lisciaste?page=40#post_4

Instagram Ogrodowiska
literat 10:54, 26 lip 2016

Witam wszystkich za forum (to mój pierwszy post)
Od zeszłego roku jestem posiadaczem trawnika , ale ponieważ mam z nim problemy i nikt jak na razie nie doradził mi nic sensownego co by poprawiło jego kondycję . Na razie trochę zdjęć i opisu moich działań.

Na tym zdjęciu widać jak mój tranik (założony we wrześniu ubiegłego roku) wyglądał na wiosnę. Duuużo żółtych przebarwień, a są miejsca gdzie były duże ubytki trawy. W maju sypnąłem nawozu do trawy (zwykły z Castoramy) i znacząco się poprawiło. Niestety po jakimś czasie zacząłem zmagać się z występującymi zeschniętymi częściami trawy które wyglądają tak

Zaczynają pojawiać się miejsca bez trawy - kupiłem Substrala renowator do trawników 3w1 i trochę sie poprawiło co widać na zdjęciu

ale przecież nie będę "łatał" całego trawnika. Trawnik był już nawożony dwa razy, ale ponieważ pojawiło się dużo chwastów to musiałem potraktować trawni Substralem Starane. Obecnie trawnik w gorszym miejscu wygląda mniej więcej tak

a w lepszym tak

Pytanie - co teraz powinienem zrobić? Czy mam wyczesać wszystko z trawnika np. aeratorem elektrycznym AL-KO (zamierzam go kupić aby traktować go raczej jako elektryczne grabie, a nie prawdziwy aerator) czy nie powinienem tego robić żadnym sprzętem elektrycznym tylko grabiami, a następnie dosiać trawy w miejscach "gołych" i nawieźć trawnik (pytanie jakim nawozem) czy powinno się zrobić to jeszcze inaczej. Czas mam, chęci też.
Trawnik koszony jest co kilka (4-5) dni, na trawniku założone jest nawodnienie Huntera - do tej pory podlewany był dwa razy dziennie po 20 minut rano i 20 minut wieczorem. Obecnie przestawiłem nawodnienie, że podlewa tylko rano w dwóch rzutach - łącznie 30 minut. Sam po prostu już nie wiem czy trawa gnije czy usycha Trawnik jest na stanowisku słonecznym, gleba piaszczysta - zostało nawiezione od kilku do kilkunastu centrymetrów czarnoziemu łąkowego.

Doradźcie coś pliss
Gardenarium 19:26, 26 lip 2016

Moim zdaniem za mokro jest.

Zmień na co drugi dzień, tylko wieczorem, jak zobaczysz, że się pogarsza - wtedy dopiero zwiększ o dwa dni.

W zasadzie to nie można tutaj wyrokować, ale za mało nawożenia (za dużo raczej nie, chyba że w trakcie tych dwóch nawożeń nasypałeś za dużą, dawkę, albo nie rozpuściłeś nawozu i dlatego zrobiły się placki łyse.

Bo zasuszyć to raczej nie zasuszyłeś przy dwukrotnym podlewaniu, raczej trawa zgniła, lub spalona. Ale tego to to ja nie wiem, bo nie jestem duchem świętym.

Teraz zmniejsz podlewanie i zobacz co będzie w ciągu tygodnia. Skoś niżej, kup ziemię w workach, posyp trawnik lekko i rozgrab tę ziemię, żeby łądnie pomiędzy źdźbła się wgrabiła. Na razie tyle. Trawnik od razu stanie się łądniejszy dzięki ziemi.

Za tydzień nawóz i rozpuścić po rozsypaniu. Jaka powierzchnia tego trawnika jest? Oblicz i dobierz dawkę nawozu do trawników Florovit - ma drobne granulki i małe, dobrze się rozpuszczą. Dawkę oblicz ze wskazań na opakowaniu. Rozsyp równomiernie, podlej żeby się rozpuścił.

Tyle mogę doradzić. Gdybym weszła do twego ogrodu w ciągu dwóch tygodni sąsiedzi by padli z wrażenia, jaki stał się piękny...

Instagram Ogrodowiska
literat 22:04, 26 lip 2016

Na wstępie dzięki wielkie, przynajmniej potwierdziło się to co powiedział znajomy zajmujący się ogrodnictwem Zmniejszyć podlewanie czyli raz dziennie (na razie co dwa dni) wieczorem - zaraz przestawię nawodnienie. Czy przed rozsypaniem ziemi mam wygrabić porządnie trawnik z tych obumarłych części roślin czy na razie nic nie ruszać? Jeżeli wygrabić to czy grabiami czy jakimś aeratorem?
Mam pytanie odnośnie rozpuszczenia nawozu. To znaczy że po rozsypaniu mam włączyć nawodnienie na dłużej czy z węża potraktować trawnik większą dawką wody?
Odnośnie powierzchni to trawniki (są dwa z przodu przed domem i większy od strony tarasu) w sumie mają około 420m2. Odnośnie samego nawozu - czy ten Florovit ma być jakiś specjalny czy ..... ? Mam zamówiony, (ale mogę zmienić) YaraMila Complex (ktoś mi go polecał). Czy zmienić na Florovit czy może on być (nie ma to dla mnie znaczenia zrobię tak żeby było lepiej). Nawóz będę rozsiewał siewnikiem Gardeny (bo taki kupiłem). Czy mam trzymać się odnośnie ustawienia dozownika siewńika tego co napisał producent siewnika czy jakieś inne ustawienie?
Odnośnie niższego koszenia - teraz koszę na 4 - zmienić na 3 czy 2 przed rozsypaniem ziemi ? Czy wraz z rozsypywaniem ziemi mam również dostać trawę czy nie ma takiej potrzeby ?

Uff - to by było na tyle. Na razie dzięki
malgol 08:03, 27 lip 2016

Witam i bardzo proszę o radę. Mój trawnik musiał być w pewnym miejscu przekopany i musiałam zrobić dosiewki.To jest strona zachodnia domu i rosnie kilka drzew w pobliżu więc jest raczej zacieniony. Wczoraj zauważyłam na ziemi jakby pleśń

Źdżbła wyglądają na zielone ,ale plesniała jakby ziemia ! Co to może być? Zrobiłam wieczorem oprysk Signum( na pleśń, mącznika) na wszelki wypadek ,ale co to jest i dlaczego się pojawiło?
Automatyczne nawodnienie podlewa trawnik co drugi dzień przez kilka minut( bo tam cień i dłużej wilgoć się utrzymuje).Może to jest przyczyną?Ale skoro wysiałam nowe nasiona to muszą być zwilżane ...nie wiem jak to pogodzić z resztą trawnika?
Proszę, poradźcie co to i jak z tym walczyc?